Contacteaza-ne si pe

ADMINISTRATIE

Ștrandul de la Alba Iulia, la mâna Ministerului Mediului. Primăria așteaptă de trei luni un aviz pentru a putea demara procedurile necesare

Publicat

proiect baza de agrement bazinUn ștrand la Alba Iulia este una dintre dorințele arzătoare ale cetățenilor, care de câțiva ani buni sunt nevoiți să se răcorească vara la piscinele private din oraș. Se pare totuși să reprezentanții municipalității încearcă să realizeze acest obiectiv, iar primul pas a fost deja făcut, însă nu se știe dacă se va putea şi realiza. Primăria dorește să amenajeze un ștrand în zona Parcului Dendrologic, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, are nevoie de un aviz de la Ministerul Mediului, pentru care a fost trimisă o cerere încă din luna octombrie.

„Pentru a putea face studiu de fezabilitate și caietul de sarcini, noi avem nevoie de un aviz de la Ministrul Mediului, pentru că ar trebui să tăiem câțiva copaci. Noi am cerut acest aviz pe care îl așteptăm. Dacă nu vom primi un răspuns favorabil atunci va trebui să găsim altă soluție, probabil vom rămâne la ideea inițială de a amenaja ștrandul în spatele Bazinului Olimpic, pe terenul pe care l-am și cumpărat” a declarat viceprimarul Gabriel Pleșa.

Acesta a spus că imediat ce vor avea avizul de la Ministerul Mediului se va da drumul la licitația pentru studiu de fezabilitate. Viceprimarul a explicat că acest proiect va depinde și de bugetul din acest an, la care încă se lucrează, și ca întâietate la bani vor avea proiecte urgente.

Ideea acestei baze de agrement este destul de veche, iar inițial s-a dorit amplasarea ei în spatele Bazinului Olimpic. S-a cumpărat un teren de 4000 mp, în completarea celui de 8000 mp deţinut deja în zonă, astfel încât, la momentul finalizării proiectului, complexul sportiv şi de agrement s-ar fi întins  pe mai mult de 12.000 mp. Investiţia pentru cumpărarea terenului a fost de aproximativ  200.000 de euro.

În 2015 s-a făcut și licitație pentru proiectare și chiar a fost votat în cele studiul de fezabilitate pentru acest proiect.

Dacă se va păstra același proiect baza de agrement, va avea trei bazine exterioare – unul de înot, cu şase culoare, altul de agrement, cu hidromasaj şi încă unul pentru copii, cu tobogan. Complexul va mai avea teren de sport pentru tenis, volei, baschet, spaţii verzi, punct de alimentaţie fastfood, vestiare, duşuri şi grupuri sanitare.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Cristi

  joi, 12.01.2017 la 10:44

  Ar fi super daca s-ar face în spate la Bazinul Olimpic cu a fost inițial proiectul hotărât, din punctul meu de vedere este peste mana sa mergi pana în Parcul Dendrologic și cred ca este greu de găsit si pentru turiștii care vor veni .

  • albanezul

   joi, 12.01.2017 la 21:17

   Nota4,stai jos! Inca unul care vrea sa intre din casa proprie direct in bazin!Da.e tare departe zona aceea,linistita si placuta,o plimbare prin parc si o baie,imbinate..Lol…lasa ca e mai ok aici intre betoane,fara posibile extinderi si in viitor intre blocurile care vor fi lipite de zona bazinului olimpic.Zonele de agrement le gasesti daca le cauti,exista info,panouri,harti,net sau n variante!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

BREAKING NEWS UPDATE: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, REȚINUT pentru legături cu ”mafia lemnului”

Publicat

Surpriză de proporții întru-un dosar privind mafia lemnului, care implică delapidare, fals intelectual şi tăiere, fără drept, de arbori: directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a fost REȚINUT pentru 24 de ore. Poliţiştii din Alba, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, au efectuat în această dimineață 9 percheziţii la persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de peste 450.000 de lei.

Şi alţii dintre cei aduşi la sediul IPJ Alba au fost reţinuţi. În total, opt persoane au fost aduse la audieri, şapte fiind angajaţi ai Ocolului Silvic din Blaj, iar celălalt administratorul unei firme, la data faptelor (2013-2015).

Sinea are 30 de ani și a preluat funcția de director DSP Alba în iulie 2016, după ce a promovat concursul organizat de ANFP, cu 8,66.

Firma acestuia, ”Sinalex” SRL apare la registrul comerțului ca fiind radiată din 2015.

UPDATE: Potrivit IPJ Alba pentru toate cele 8 persoane cercetate a fost luata măsură reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca mâine, 13 decembrie, sa fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

UPDATE: Potrivit unor surse, firma lui Alexandru Sinea, ”Sinalex”, ar fi contractat material lemnos de la Ocolul Silvic Blaj în sumă de aprape 500.000 de lei, pentru care ar fi emis cecuri, neîncasate la instituția silvică. Mai mult, la finalul anului respectiv s-ar fi întocmit rapoarte prin care lemnul în cauză ar fi figurat ca fiind netăiat, contrar realității.

Investigația ar fi pornit de la un denunț penal al Romsilva.

”Sinalex” avea ca obiect de activitate tăierea și rinderuirea lemnului. Cifra de afaceri în 2013 a fost de 310.000 de lei, iar profitul pe anul 2015 a fost de 21.639 de lei. Alexandru Sinea era unic asociat în această firmă și totodată administrator. Firma a intrat în dizolvare cu lichidare (radiere) din data de 7 iunie 2016, cu puțin timp înainte de a fi instalat în funcția de director al DSP Alba.

Lichidatorul ”Sinalex” a fost Casa de Insolvență Hunedoara SPRL.

Anul 2015 nu a fost cel mai bun an pentru afacerile firmei. Cu un an înainte, respectiv în 2014, ”Sinalex” a avut o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, dar și o pierdere netă de 479.000 de lei. Numărul angajaților a scăzut în perioada 2012 – 2015, de la trei la zero.

 

PERCHEZIŢII în ALBA. Surse: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, REŢINUT. OPT persoane, aduse la audieri

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Impozitul auto, mai mic pentru maşini puternice. Proiect la Senat pentru modificarea modului de calcul

Publicat

Un proiect de lege depus la Senat prevede modificări de calcul pentru impozitul auto, astfel încât pentru maşinile cu capacitate cilindrică mare, taxa va fi mai mică decât cea percepută în prezent.

Iniţiatorii susţin că „menţinerea unui nivel ridicat al impozitului auto va încuraja, în continuare, căutarea unor soluţii alternative de înmatriculare, în alte ţări membre ale Uniunii Europene, care vor genera, ca şi până acum, o diminuare a impozitelor colectate şi, foarte important, probleme majore în traficul cotidian”.
Consideră că modificarea modului de calcul va aduce mai multe venituri la buget, prin diminuarea evaziunii şi încurajarea proprietarilor de maşini să nu mai recurgă la soluţii alternative de înmatriculare, în alte ţări, cum ar fi Bulgaria.

Concret, proiectul propune calculul impozitului auto în funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculului prin înmulţirea numărului de cmc cu suma corespunzatoare din tabelul următor:

Potrivit noilor calcule, pentru un autoturism cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc, impozitul datorat va fi de 84 de lei, pentru unul cu 1.900 cmc – 114 lei, pentru unul cu 3.000 cmc – 360 de lei, iar pentru unul cu 4.000 cmc – 480 de lei.

Comparativ, în prezent, calculul impozitului auto se face prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o suma corespunzătoare stabilită în Codul Fiscal.

Impozitul datorat pentru un autovehicul cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc este de 56 de lei, pentru 1.900 cmc – 171 de lei, pentru 3.000 cmc – 2.160 lei, iar pentru un autovehicul cu 4.000 cmc – 5.800 de lei.

Se observă că, prin proiectul de la Senat, se scumpeşte impozitul pentru maşinile cu capacitate cilindrică mai mică şi se ieftineşte considerabil cel pentru maşinile puternice.

“În primele nouă luni ale anului au fost aduse peste 350.000 de autoturisme rulate din străinătate, cu 70% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea adăugându-se unui parc auto care a depăşit 7 milioane de vehicule la finele lui 2016. Peste 70 la sută din autovehiculele aduse anul acesta în ţară sunt mai vechi de 10 ani, mai poluante şi cu o capacitate cilindrică mai mare, deci cu un preţ mai mic”, mai scriu iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Actul normativ a fost semnat de 36 de parlamentari PMP, PNL, USR, PSD şi minorităţi, inclusiv deputaţii de Alba Corneliu Olar şi Sorin Bumb.

surse: senat.ro, ziare.com

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Peste 400 de fazani, eliberaţi în sălbăticie, lângă Alba Iulia şi Cugir. Acţiune AJVPS Alba

Publicat

Peste 400 de fazani au fost eliberaţi în natură, lângă Alba Iulia şi lângă Cugir, în cadrul unei acţiuni organizate de AJVPS Alba, cu sprijinul unor membri şi colaboratori.

Operaţiunea a vizat completarea efectivelor de fazani din fauna judeţului, pentru restabilirea echilibrului ecologic în zonă.

Păsările provin dintr-o crescătorie de fazani a Direcţiei Silvice Prahova (făzăneria Gherghiţa), fiind achiziţionate cu ajutorul membrilor şi colaboratorilor AJVPS Alba.

“Visul de acum o lună a devenit realitate …. A.J.V.P.S. Alba a eliberat în teren peste 400 de fazani maturi (180-200 zile), datorită unor oameni inimoşi, care au fost şi vor fi întotdeauna alături de noi, mulţumită cărora acest frumos vis a devenit realitate. Le mulţumesc pe această cale”, spune Bogdan Dragomir, reprezentant AJVPS Alba.

Asociaţia mai are planuri de acţiuni asemănătoare şi în următoarea perioadă. Intenţionează să mai aducă alţi fazani, dar va fi populat şi râul Mureş, cu cegă (1000 de exemplare, în prima etapă) şi crap.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult, în noiembrie. Alte creşteri de preţuri

Publicat

Din datele Institutului Național de Statistică (INS), ouăle, untul și fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în noiembrie față de luna precedentă.

La categoria mărfuri nealimentare, cele mai importante creșteri de prețuri au fost consemnate în cazul combustibililor, al tutunului și țigărilor.

Ouăle s-a scumpit în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, cu 29,21%, untul cu 6,92 și fructele proaspete 2,22%, iar prețul laptelui de vacă a crescut cu 1,51%.

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, prețul combustibililor a urcat cu 2,78%, iar cel al tutunului și țigărilor cu 1,95%.

În sectorul de servicii, creșteri mai semnificative au fost consemnate în cazul tarifelor la telefon, de 0,96%, transportul aerian, de 0,78%, și igienă și cosmetică, 0,51%.

sursă: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Medicii din Alba şi-au cerut drepturile în instanţă. Proces cu ministerul, pentru asistenţă medicală gratuită

Publicat

Medicii şi familiile lor, aflate în întreţinerea acestora, ar trebui să beneficieze gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, potrivit unui articol legislativ în vigoare din 2008. Doar că nu există procedură pentru decontarea acestor servicii, astfel că nu se aplică, de 9 ani. Cel puţin aceasta este concluzia desprinsă dintr-o cauză soluţionată în acest an de Curtea de Apel Alba Iulia şi în care Colegiul Medicilor Alba a dat în judecată Ministerul Sănătăţii.

Art. 419 lit. h din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că membrii Colegiului Medicilor din România (CMR) au dreptul “să beneficieze, în mod gratuit, de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, începând cu 1 ianuarie 2008, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate, atât medicii în activitate sau pensionari, cât şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora”.

Conform acestui articol, singura condiție care trebuie să fie îndeplinită de medicul membru al CMR (și soțul sau soția și copiii aflați în întreținerea acestuia) pentru a beneficia în mod gratuit de asistență medicală, medicamente și proteze este plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

Însă Colegiul Medicilor Alba reclamă în instanţă că a fost sesizat în mod verbal de mai mulți medici din județ cu privire la faptul că acest articol (419 lit.h) nu se aplică. Reprezentanţii CMA au cerut explicaţii şi de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, mai precis indicarea procedurii prin care medicii pot beneficia de drepturile menţionate. În documentaţia din dosar (sursa rolii.ro), se arată că răspunsul a fost că, “în acest moment, medicii (membri CMR), cât și soțul sau soția și copiii aflați în întreținerea acestora, nu pot beneficia de drepturile prevăzute de art. 419 lit. h) din Legea nr. 95/2006 deoarece în legislație nu ar fi prevăzută o procedură de decontare pentru aceste categorii de persoane”.

În 8 decembrie 2016, CMA a înaintat Ministerului Sănătății o cerere prin care solicită clarificarea situației, precum și completarea cadrului legislativ în așa fel încât art. 419 lit. h din Legea nr. 95/2006 să devină imediat aplicabil. Nu a primit răspuns în termenul legal de 30 de zile, astfel că a cerut instanţei să dea o soluţie privind emiterea procedurii, dar şi stabilirea unui termen în care să fie posibilă aplicarea acesteia. În plus, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la timp, a cerut daune morale de 1 leu.

Curtea de Apel a admis doar o parte dintre solicitări, obligând Ministerul Sănătăţii să răspundă cererii Colegiului Medicilor înaintată în decembrie anul trecut.

“Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Colegiul Medicilor Alba, (…) în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătăţii (…) şi în consecinţă: Obligă pârâtul să soluţioneze cererea înaintată la data de 8.12.2016. Respinge ca inadmisibil capătul de cerere privind obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor necesare pentru ca art.419 lit. h din Legea 95/2006 să fie aplicabil în mod imediat şi efectiv. Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata daunelor morale de 1 leu. Respinge ca inadmisibilă cererea de chemare în garanţie formulată de pârâtul Ministerul Sănătăţii a chematei în garanţie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (…). Obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantului a sumei de 50 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare care se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia sub sancţiunea nulităţii”, se arată în minuta hotărârii instanţei.

Ministerul Sănătăţii a formulat recurs, care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citește mai departe
Publicitate