Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Topul județelor cu cele mai mari salarii din Transilvania, în 2017. Câți bani va primi, în medie, un angajat din județul ALBA

Publicat

Vești bune pentru salariații din Transilvania. Următorii trei ani aduc majorări semnificative la capitolul „plată”, în cele mai multe dintre județe. Salariile medii vor crește cu aproximativ 200 de lei, cu variații de la un județ la altul. Cea mai spectaculoasă creștere va fi înregistrată în județul Cluj, unde salariul mediu se va apropia de 1.800 de lei. De asemenea, la Sibiu, salariul mediu va fi de aproape 1.600 de lei, în timp ce în Hunedoara și Mureș, el nu va atinge 1.500 lei. Județul Alba se află, potrivit prognozei, la mijlocul clasamentului, cu un salariu mediu ce va trece cu puțin peste 1.300 lei.

În Alba, creșterea salariului mediu va fi influențată cu siguranță de faptul că, până în 2017, județul va fi traversate de două autostrăzi, iar investițiile străine, cum sunt cele de la Blaj, Sebeș și Cugir, vor crește. De asemenea, dezvoltarea companiilor locale – Transavia, Albalact, Jidvei – va avea o contribuție în stabilirea unui nivel mai ridicat al salariilor medii.

Potrivit incont, în 2014 cel mai mare salariu mediu net/lună va fi înregistrat în București: 2470 lei, iar cel mai mic în Harghita, 1200 lei. Cel mai mare PIB/locuitor va fi tot în Capitală: 17.530 euro, în timp ce în Mehedinti va exista cel mai mic PIB/locuitor: 4134/ euro. De asemenea, cea mai mică rată a șomajului pentru anul acesta va exista în Ilfov: 1,3%, iar cea mai mare în Vaslui: 10,2%.

Vedeți mai jos prognoza economică, pentru fiecare județ, până în anul 2017, realizată de incont.ro pe baza informațiilor făcute publice de Comisia Națională de prognoză:

Topul salariilor medii în județele din Transilvania

Cluj – Salariu mediu net lunar: 1.796 lei. PIB/locuitor: 7.227 euro

Sibiu – Salariu mediu net lunar: 1.591 lei. PIB/locuitor: 7.932 euro

Mureș – Salariu mediu net lunar: 1.455 lei. PIB/locuitor: 5.590 euro

Hunedoara – Salariu mediu net lunar: 1.441 lei. PIB/locuitor: 5.967 euro

Alba – Salariu mediu net lunar: 1.352 lei. PIB/locuitor: 7.308 euro

Bistrița Năsăud – Salariu mediu net lunar: 1.302 lei. PIB/locuitor: 5.070 euro

Satu Mare – Salariu mediu net lunar: 1.291 lei. PIB/locuitor: 4.805 euro

Maramureș – Salariu mediu net lunar: 1.285 lei. PIB/locuitor: 4.845 euro

Sălaj – Salariu mediu net lunar: 1.262 lei. PIB/locuitor: 5.184 euro

Bihor – Salariu mediu net lunar: 1.214 lei. PIB/locuitor: 6.384 euro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

BAC 2018 în Alba: TREI candidaţi eliminaţi de la proba de competenţe lingvistice, pentru tentativă de fraudă

Publicat

Trei elevi din judeţul Alba au fost eliminaţi din examinarea orală de competenţe lingvistice, ultima probă ce s-a desfăşurat în februarie, în cadrul sesiunii de Bacalaureat 2o18. Potrivit IŞJ Alba, aceştia au folosit telefonul mobil, în timpul testării. 

Daniel Fonoage, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, a precizat că este vorba despre elevi de la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia şi Grup Şcolar „Lazăr Chirilă” Baia de Arieş.

Reamintim că în acest an, în premieră, Bacalaureatul a fost separat în două etape, una în februarie (probe orale), alta în iunie (probe scrise). În perioada 12-22 februarie, s-au derulat probele de competenţe, astfel: 12-13 februarie, proba orală de limba română, 14-14, proba orală de limba maternă, 16-20 februarie, probele de competenţe digitale, 21-22 februarie, proba de limba modernă (evaloarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C).

La această din urmă probă orală, au fost eliminaţi din examen cei trei candidaţi din Alba Iulia şi Baia de Arieş.

Potrivit metodologiei, candidații care încalcă regulile de examen sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Înainte de examen, candidații semnează un proces-verbal în care se regăsesc prevederile amintite și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate

După probele orale, va fi simularea examenului de Bacalaureat, la probele scrise, în perioada 19-22 martie. Participă atât elevii din clasele a XII-a, cât şi cei din clasele a XI-a, cu excepţia simulării pentru proba la alegere în funcţie de profil, rezervată doar celor din ultimul an de liceu.

Citeşte şi Simulare BACALAUREAT şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. Calendarul testărilor. Modele de subiecte publicate de MEN

Probele scrise propriu-zise din examen se desfăşoară în perioada 25-28 iunie 2018.

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale

Vezi integral: BACALAUREAT 2018: Regulile pentru probele de examen. Ce trebuie să ştie candidaţii

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

EDITORIAL Cosmin Savu, reporter al emisiunii ”România te iubesc”: Tudorel Toader ar merita numele unei străzi

Publicat

În ultimii ani, locuiesc în oraşul adoptiv pe o stradă numită Lucreţiu Pătrăşcanu. Când m-am mutat în Bucureşti am locuit aproape de piaţă Moghioroş, apoi m-am mutat în Sălăjan.

După ’89, ani de zile încă, locuri importante din geografia Capitalei au fost marcate de numele unor demnitari comunişti. Şi nu orice demnitari, ci unii care şi-au pătat mâinile cu sânge românesc şi care au renunţat la o umanitate pentru idealuri de ei ştiute.

Leontin Sălăjan (numele real Leon Szilagyi) a fost şeful Armatei Romane într-o perioadă în care bunicilor noştri le era impusă colectivizarea cu arma. Cei care nu şi-au dat vitele sau pământurile de bună voie au înfundat puşcăriile sau au sfârşit împuşcaţi.

Alexandru Moghioroş (numele real Sandor Mogyoros) a fost unul dintre liderii Partidului Comunist care s-a ocupat de agricultură, cel care a dat ordinul că oamenii înstăriţi, “chiaburii” să fie executaţi. O declaraţie de-a lui din acea perioadă a rămas memorabilia: “Vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”.

Moghioroş voia să explice că nu sunt suficiente furaje pentru taurine şi a decis ca populaţia de cai a României să fie eradicată – 800 de mii de cai au fost atunci tăiaţi şi daţi la porci. Atenţie la metaforele miniştrilor Agriculturii! Dar asta e altă mâncare de oaie…

Acum, Piaţa Moghioroş poartă numele compozitorului Celibidache. Piaţa Sălăjan se cheamă Piaţa Titan. Lucreţiu Pătrăşcanu a rămas…Lucreţiu Pătrăşcanu.

Se întâmplă să apelez la taxi pentru a mă retrage spre casă. Câteodată, îmi încerc norocul întrebând şoferul dacă ştie cine a fost Pătrăşcanu. Răspunsurile sunt deseori întrebătoare : ”Un pictor? Un fascist? Naiba ştie! Un metrou?

Sunt şi şoferi care recunosc în Lucreţiu Pătrăşcanu comunistul care a fost. Ministru de Justiţie în guvernul Sanatescu care l-a debarcat pe Antonescu, acesta era văzut că un comunist aparte. Intelectual foarte bine pregătit, cu un doctorat la Leipzig, despre Pătrăşcanu s-a spus că a fost cel care a scris proclamaţia de la 23 august 1944 citită de regele Mihai la radio.

Dar şi cel care, în guvernul Petru Groza, a început prigoana împotriva liderilor partidelor istorice. A fost cel care din funcţia de ministru al Justiţiei a promovat epurările şi procesele de tip stalinist.

Ironic însă, Lucreţiu Pătrăşcanu a fost executat chiar de cei care i-au fost tovarăşi pentru “deviaţionism”.

Pătrăşcanu a fost reabilitat în timpul regimului Ceauşescu şi acum, la sfârşitul lui 2017, eu locuiesc pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu. E o arteră importantă din Sectorul 3.

ANAF-ul îşi are aici unul dintre sediile importante, chiar şi direcţia care trebuie să recupereze prejudiciile în urma sentinţelor definitive, produsele infracţiunilor.

Acum, la sfârşitul lui 2017, scaunul de ministru al Justiţiei este încă ocupat de Tudorel Toader. Investit cu mare încredere de către mediul judiciar, el este cel care a promis din aprilie că se va ocupa de recuperarea prejudiciilor. A anunţat public realizarea unui registru electronic cu dosarele de recuperare şi o analiză a rolului MJ în recuperarea produselor infracţionale, dar s-a luat cu puşcăriaşii şi a uitat.

Tudorel Toader este un intelectual foarte bine pregătit printre alţi colegi politruci: profesor de drept, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, fost judecător la Curtea Constituţională.

Activitatea sa din ultimele luni se leagă exclusiv de lupta pentru drepturile infractorilor. Este cel care a promovat liberarea condiţionată a mii de puşcăriaşi şi cel care a uitat, din neputinţa sau rea-voinţă, să aducă acasă condamnaţii penali şi urmăriţii generali fugiţi prin lume.

Aţi mai auzit ceva de Sebastian Ghiţă fugit la Belgrad? Premierul Tudose a avut săptămâna trecută o şedință comună cu premierul sârb Ana Brnabic şi s-a întâlnit cu președintele Vucic. Despre urmăritul general Sebastian Ghiţă s-a vorbit ceva? Nu. Poate nici nu mai e în Serbia, tara cu care oricum nu avem acord de extrădare.

Dar despre Romeo Ursu, zis Boenica, cel care trimite bezele anchetatorilor pe Facebook şi care nu poate fi adus acasă pentru că România nu are acord de extrădare cu Iordania? Sau cu Dubaiul, Brazilia sau Venezuela? Sau cu Argentina, unde a fost reţinut de curând un alt condamnat definitiv – Avraham Morgestern?( cu Argentina s-a semnat un memorandum, însă nu e ratificat).

Despre intervenţii ale Ministerului Justiţiei pentru aducerea în ţară a lui Puiu Popoviciu aţi auzit? Dar a urmăritului general Adamescu?

În 2015, un interlop din Oradea, Peter Attila Racz a fost dat în urmărire generală după condamnarea la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Acesta a fugit în Ungaria, unde stă bine-merci. Şi nu este singurul caz, țara vecină refuză cu obstinaţie să ne predea infractorii. Într-o corespondentă cu Poliţia Română, aceastia ne-au îndrumat neputincioşi spre Ministerul Justiţiei, care nu a răspuns nici acum unei solicitări adresate de mai bine de o lună şi jumătate despre demersurile în Ungaria.

Unul dintre motivele invocate de ministrul Justiţiei pentru liberarea puşcăriaşilor a fost şi presiunea externă din partea unor state care nu au încredere să ne trimită infractorii din cauza condiţiilor precare din închisori.

De exemplu Danemarca, care are să ne returneze 4 puşcăriaşi. Nu s-ar fi găsit 4 locuri pentru extrădaţii din Danemarca? Poate în celulele ocupate până de curând de deţinuţii de lux de la Rahova sau Poarta Alba.

În lunga listă a (ne)realizărilor se înscriu şi neaplicarea unor directive europene privind confiscarea extinsă sau cea privind protecţia victimelor.

Într-un mod total dezechilibrat, ministrul Justiţiei( sună ironic, nu?) pare mai preocupat de drepturile infractorilor şi, mai puţin de cele ale victimelor, iar asta se vede şi în proiectele legilor Justiţiei promovate în Parlament.

Locuiesc pe strada ce poartă încă numele fostului ministru comunist al Justiţiei, Lucreţiu Pătrăşcanu, dar pentru viziunea umanistă şi atenţia acordată infractorilor, ministrul Toader ar putea să-şi împrumute numele bulevardului. Pentru Florin Iordache se poate găsi o nouă staţie de metrou.

COSMIN SAVU

ROMÂNIA, TE IUBESC!

Sursa: România, te iubesc

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

RAPORTUL care a stat la baza solicitării de revocare a șefei DNA, de NEGĂSIT. Site-ul Justiției, BLOCAT

Publicat

Raportul privind activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prezentant joi seara de către ministrul Justiției, în urma căruia a fost solicitată revocarea şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, este de negăsit. Deși ministrul Tudorel Toader a promis că va posta documentul pe site-ul ministerului, acesta din urmă nu poate fi accesat de mai bine de 12 ore.

Citește și Ministrul Justiției declanşează procedura de REVOCARE din funcţie a șefei DNA: „Să eliminăm lucrurile rele”

Site-ul Ministerului Justiției a căzut chiar în timp ce ministrul Justiției își prezenta raportul cu privire la activitatea DNA. Doar că site-ul este imposibil de accesat chiar și vineri dimineața, la ore bune după ce Toader a cerut revocarea șefei DNA. Interesant este că, la cele mai multe întrebări ale jurnaliștilor, ministrul Justiției a răspuns imperturbabil că ziariștii vor găsi raportul pe site-ul Ministerului.

Citește și Traian Berbeceanu, mesaj pentru Dragnea: „Nu voi accepta vreodată că un infractor poate să-mi conducă ţara”

Însă Toader are antecedente similare. După prezentarea proiectelor de legi ale justiției, Ministerul a întârziat câteva zile publicarea lor pe site.

Toader a prezentat „pe diagonala” acest raport, joi seara, de la ora 18:00, în ceea ce el a numit „o prezentare a raportului, nu o conferință de presă”, care a durat mai bine de o oră, timp în care a refuzat să răspundă la majoritatea întrebărilor jurnaliștilor și a citit un rezumat de pe niște foi, nu înainte de a-i ruga pe reporteri să se retragă și să nu i le filmeze.

Ca o concluzie a raportului in 20 de puncte, în care Kovesi este desființată practic la fiecare pas, Tudorel Toader a cerut la finalul intervenției sale revocarea procurorului-șef al DNA.

„Raportul este cuprinzător, are 36 de pagini în sinteză. Îl prezint în diagonală, în sinteză, după care, când terminăm întâlnirea, îl postăm pe Internet la Ministerul Justiției”, a declarat Toader, la începutul declarației sale de presă.

Citește și Președintele Klaus Iohannis și procurorul general Augustin Lazăr nu văd niciun motiv de demitere a șefei DNA

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Traian Berbeceanu, mesaj pentru Dragnea: „Nu voi accepta vreodată că un infractor poate să-mi conducă ţara”

Publicat

Poliţistul Traian Berbeceanu, fost comisar-șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, a avut o reacție dură joi seara, după anunţul făcut de ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la revocarea Laurei Codruţei Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Citește și Ministrul Justiției declanşează procedura de REVOCARE din funcţie a șefei DNA: „Să eliminăm lucrurile rele”

„Sunt încă polițist!

Și nu voi putea accepta vreodată faptul că un infractor, condamnat definitiv de ÎCCJ, poate să-mi conducă țara, poate să-mi hotărască viitorul, poate să-i stabilescă destinul fiului meu!

Și nu voi putea să accept niciodată faptul că un infractor dovedit poate să hotărască modificarea legislație în baza căreia i-au fost probate faptele!

Și nu vreau să accept nici aceea că infractorul poate să pedepsească instituția care l-a pedepsit!

Un condamnat definitiv, chiar cu suspendarea executării pedepsei, rămâne un infractor dovedit indiferent de instanța care s-a pronunțat în acest sens!

Așa am învățat! Așa am înțeles de-a lungul a 25 de ani de carieră!

După de-ăștia am alergat o jumătate din viață, pentru pedepsirea ăstora mi-am neglijat familia și mi-am șubrezit sănătatea! Din cauza ăstora am fost aruncat la beci, nevinovat fiind!

Așa voi gândi și voi simți cât încă sunt polițist, și pentru tot restul vieții după aceea!

Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Traian Berbeceanu, pe rețeaua de socializare Facebook.

Berbeceanu s-a numărat printre zecile de localnici care au venit, joi seara, în Piaţa Victoriei din Deva, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind declanşarea procedurii de revocare a acesteia din funcţie.

Citește și Președintele Klaus Iohannis și procurorul general Augustin Lazăr nu văd niciun motiv de demitere a șefei DNA

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Greenpeace România: Senatul a adoptat un proiect care permite defrișările în zonele cu păduri virgine

Publicat

Greenpeace România atrage atenția societății civile și Parlamentului României asupra propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, care vulnerabilizează cele mai valoroase păduri din România. În contextul în care suprafețele de păduri scad considerabil, Senatul a adoptat, miercuri, un proiect care permite defrișările în zonele cu păduri virgine.

Miercuri, în plenul Senatului a fost votată propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, înregistrată ca Legea 52/2018. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.

„Deși nu au fost realizate studii de impact sau fezabilitate, sub pretextul extinderii, îmbunătățirii și renovării serviciilor de utilitate publică, această propunere legislativă va permite scoaterea definitivă a oricărei păduri din Fondul Forestier Național, chiar și a acelora din parcurile naționale și naturale ale României. 

Mai mult de atât, proiectul va da liber defrișărilor în inima pădurilor virgine și cvasivirgine, dar și a celor potențiale, care astfel nu vor mai îndeplini criteriile de înscriere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și, ca atare, își vor pierde statutul de zone cu protectie integrală”, au transmis reprezentanții Greenpeace România.

Această propunere legislativă vine la doar doi ani după ce, la insistențele ONG-urilor de mediu reprezentante ale societății civile, a apărut cadrul legislativ care protejează cele mai valoroase păduri ale României.

Inițiatorul proiectului legislativ, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul PSD Emanoil Savin, fostul primar al Bușteniului în perioada 2004 – 2016, deține alături de soția sa, 13 terenuri pe Valea Prahovei, conform declarației sale de avere.

„Zilele astea am aflat că în toți ani aceștia, dezvoltarea infrastructurii a fost blocată de existența pădurilor virgine – vorbim despre 2% din întreaga suprafață împădurită a României, vorbim despre cele mai vechi și valoroase păduri, atât ale României, cât și ale Europei. Ne opunem acestei propuneri legislative și cerem Parlamentului să excludă articolul care dă liber defrișărilor în pădurile virgine și cvasivirgine”, declară reprezentanții Greenpeace România.

sursa: greenpeace.org

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate