Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cresc salariile pentru unele categorii de bugetari și indemnizațiile pentru persoane cu handicap. Decizii la Guvern

Publicat

Cresc salariile pentru unele categorii de bugetari și indemnizațiile pentru persoane cu handicap. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de joi.

”Astăzi, în ședința de guvern începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală.

Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori.

Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și este corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a declarat premierul.

Ciolacu, amenințări pentru bugetarii care protestează pentru salarii: Există și soluții pentru structuri de personal mai suple

Majorarea indemnizațiilor pentru persoane cu handicap

Marcel Ciolacu a anunțat și majorarea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap.

”Majorăm indemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav, începând cu banii pe luna iunie. Este a doua creștere, după cea de la începutul anului, fiind obligatorie în urma majorării valorii indicatorului social de referință, din martie.


Vor beneficia de această măsură circa 390.000 de persoane. Repet, pentru copiii și adulții cu handicap grav”, a spus Marcel Ciolacu.

Potrivit ordonanței de urgență, se majorează cu 10% nivelul indemnizației lunare pentru adultul cu handicap grav, respectiv al prestației sociale pentru copilul cu handicap grav.

Celelalte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în gradul accentuat sau mediu sunt menținute la aceeași valori.

Premierul s-a referit și la subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari.

”Dăm posibilitatea angajatorilor să ofere această facilitate salariaților, în limita a 500 de lei de persoană. Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari, care costă mii de lei”, a precizat Ciolacu.

Cât cresc indemnizațiile pentru persoane cu handicap

UPDATE: La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a făcut precizări:

Majorarea de indemnizații pentru persoane cu handicap, aplicată din luna iunie, se va plăti efectiv în luna iulie. Creşterea va fi de 10 puncte procentuale din Indicatorul Social de Referinţă.

Vor beneficia de maorare 389.000 de persoane, dintre care 48.800 de copiii. Este a doua creştere din acest an a indemnizaţiilor lunare destinate persoanelor cu handicap grav. Prima majorare a fost aplicată în luna ianuarie.

Pentru adultul cu handicap grav, indemnizaţia lunară va creşte de la 70% la 80% din indicatorul social de referinţă (ISR), respectiv în termeni nominali de la 463 de lei la 529 de lei. Ca termen de comparaţie, în luna ianuarie, acesta era de 419 lei. Prin urmare, vorbim de o majorare netă cu 110 lei în primele şase luni ale acestui an.

Pentru copilul cu handicap grav, indemnizaţia lunară va creşte de la 60% la 70% din ISR, respectiv de la 397 de lei la 463 de lei, iar termenul de referinţă din ianuarie era de 359 de lei. Vorbim aşadar de o majorare netă în şase luni de zile cu 104 lei”, a precizat Constantin, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Padurea

    vineri, 24.05.2024 at 14:22

    De ce se măresc indemnizațiile numai la cei cu handicap grav?.Numai aceia au nevoie de bani ? Noi celelalte categorii accentuat și mediu nu avem ñevoie de bani? Asta este o discriminare a statului roman.Nui corect.STIU EI CAT DE SCUMPE SUNT MEDICAMENTELE SI CONSULTATIILE LA DOCTORI?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax