Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Zi liberă pentru bugetari, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Ce amenzi primesc angajatorii care nu respectă legea

Publicat

sfant

Angajații din sistemul bugetar se vor bucura, în această săptămână, de o zi liberă în plus. Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită joi, 15 august, a fost declarată sărbătoare legală, ceea ce înseamnă că angajații nu vor fi nevoiți să meargă la serviciu în această zi.

Potrivit Codului Muncii, salariații din sectorul public au parte de 12 sărbători legale pe parcursul anului 2013, mai multe decât în anul 2012. Opt dintre zilele libere din acest an sunt zile din cursul săptămânii, în timp ce patru dintre acestea sunt în week-end.

Până la sfârșitul anului, bugetarii se vor mai bucura de liber pe data de 30 noiembrie, respectiv de Sfântul Andrei, pe data de 1 decembrie atunci când se sărbătorește Ziua Națională a României și în prima și a doua zi de Crăciun, respectiv pe 25 și 26 decembrie.

Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Angajații ale căror locuri de muncă presupun ca activitatea să nu poată fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu beneficiază de aceste zile libere. În acest caz, angajatorul trebuie să le ofere angajaților o altă zi liberă în cursul lunii, sau să le ofere angajaților un spor de muncă prestată în zilele de sărbătoare legală.

O serie de angajați care vor fi nevoiți să lucreze în 15 august sunt cei din unitățile sanitare ți cele de alimentație publică. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariați se stabilesc, prin Hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispună de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. calin

    marți, 13.08.2013 at 20:28

    Risc foarte ridicat…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax