Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

20-21 iulie: PROGRAM Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Spectacole de folclor, concerte, expoziție și foc de artificii

Publicat

YouTube video

Mii de oameni sunt așteptați și în acest an să urce pe Muntele Găina, la Târgul de Fete, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România. Târgul are o vechime de sute de ani și este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie). Timp de două zile, în 20 și 21 iulie 2019, organizatorii au pregătit expoziții, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare românești, concerte de muzică ușoară, focuri de artificii și petreceri în aer liber.

Târgul de Fete va debuta sâmbătă, la ora 13:00, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu expoziția de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina” semnată Vasile Sârb și cursanții săi de la Clasa de artă fotografică din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”. La ora 13:30 este programată etapa „Meșteșuguri tradiționale din Județul Alba” a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”. Va urma de la ora 15:30 un spectacol folcloric extraordinar deschis de Tulnicăresele din Avram Iancu și în care vor evolua câștigătorii etapelor din acest an ale Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”: BIANCA ȘUȘMAN – solistul vocal al Județului Alba în anul 2019, Ansamblul folcloric ,,DOINA MUREȘULUI” din Ciugud – grupul vocal al Județului Alba în anul 2019, TRAIAN ZBUTEA – rapsodul popular al Județului Alba în anul 2019, ELENA POPIȚA – poetul popular al Județului Alba în anul 2019, Ansamblul folcloric din Stremț – dansul tradițional și obiceiul tradițional al Județului Alba în anul 2019, DUMITRU CERNAT – solistul instrumentist al Județului Alba în anul 2019, FLUIERAȘII DIN ȘUGAG – grupul instrumental al Județului Alba în anul 2019. Programul va fi întregit de Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” din Aiud, Ansamblul folcloric „Dor Teiușan” din Teiuș și Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș.

Sâmbătă seara, Târgul de Fete continuă pe Muntele Găina, unde de la ora 21:00 vor avea loc recitaluri cu Gino & Band, Trupa COMPACT și DJ Harra cu animatoare. La ora 24:00 va începe focul de artificii, iar petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber și focuri de tabără.

Duminică, Târgul de Fete debutează la ora 10:00 cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum și oficialitățile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba.

La ora 10:30 va fi deschis Târgul Național al Meșterilor Populari la care meșteri iscusiți își vor prezenta roadele muncii lor, respectiv obiecte tradiționale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

Programul va continua cu un spectacol extraordinar de folclor deschis de Ansamblul Folcloric „Jidvei România” – Junii de la Jidvei și Fetele de la Jidvei și soliștii vocali: Iulia Șchiau, Ioana Agârbiceanu, Raluca Dulău, Cristina Todor, Ionela Răspop, Oana Marian, Daniela Popa, Andrei Ivănuș, Cătălin Rus, Iulia Banciu, Aurel Lupu, Alexandru Popescu, Dumitru Stroie, Cătălin Noja. Spectacolul va continua cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, coregrafi Alexandra și Flaviu Mîrza, împreună cu soliştii vocali: Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Bogdan Toma, Leontina Fărcaș, Ciprian Roman, Traian Jurchela și Cornel Borza. În program va evolua și Ansamblul Folcloric din Arad, Izabela Tomiță și Grupul vocal tradițional „Doruri Sibiene”.

În finalul spectacolului, este pregătit un recital special susținut de Tudor și Nicolae Furdui Iancu alături de Grupul Instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.

„Târgul de Fete de pe Muntele Găina este un brand al Județului Alba, dar și al României, fiind dovada vie a păstrării tradițiilor și obiceiurilor românești. Pe Muntele Găina se rescrie, an de an, povestea frumoasă a Târgului de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară românească. Dacă în urmă cu sute de ani sărbătoarea era un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească venind din localitățile apropiate Muntelui Găina, să își revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii și chiar să se căsătorească, acum Târgul de Fete reprezintă modul în care ne arătăm respectul, conservăm și valorificăm obiceiurile tradiționale românești. Târgul de Fete este așadar o invitație de a respecta și promova portul tradițional, meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile noastre unice. Vă așteptăm cu drag pe Muntele Găina: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei! Dragoste pentru tot ceea ce este frumos și pur românesc”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria și Consiliul Local Avram Iancu.

drum gaina

Accesul pe Muntele Găina: drumul de acces – reamenajat, consolidat și lărgit

Cei care au mai fost până acum pe Muntele Găina, anul acesta vor avea parte de o frumoasă surpriză – drumul de acces – reamenajat, consolidat și lărgit, printr-un efort considerabil și susținut al autorităților locale.

Pentru cei care vin pentru prima dată la acest eveniment, accesul pe platoul de pe Muntele Găina este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto, până pe platoul de desfășurare a evenimentului.

Pe munte este amenajată o zonă de campare, există cisterne cu apă, toalete ecologice și zone cu curent electric, pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai mare sărbătoare românească în aer liber

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfășoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât și pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească și perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în 1816. În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării. Târgul de Fete se organizează, la fel ca și în vechime, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanților care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte este amenajată o zonă de campare, există cisterne cu apă și zone cu curent electric pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură.

Citește și „Târgul de Fete”: Legenda sărbătorii de pe Muntele Găina. Motivul pentru care erau aduse în vârful muntelui fetele de măritat

PROGRAM:

Sâmbătă, 20 iulie

Centru comunei Avram Iancu, zona teren de fotbal

  • ora 13:00 – Expoziția de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina”, semnată de Vasile Sârb și cursanții săi
  • ora 13:30 – Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, etapa Meșteșuguri tradiționale din județul Alba
  • ora 15:30 – Spectacol folcloric

Tulnicăresele din Avram Iancu

Bianca Șușman – solistul vocal al județului Alba în 2019

Ansamblul folcloric „Doina Mureșului” din Ciugud – grupul vocal al județului Alba în anul 2019

Traian Zbutea – rapsodul popular al județului Alba în anul 2019

Elena Popița – poetul populer al județului Alba în anul 2019

Ansamblul folcloric din Stremț – dansul tradițional și obiceiul tradițional al județului Alba în anul 2019

Dumitru Cernat – solistul instrumentist al județului Alba în anul 2019

Fluierașii din Șugag – grupul instrumental al județului Alba în anul 2019

Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” din Aiud

Ansamblul folcloric „Dor Teiușan” din Teiuș

Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș

Mirela Mănescu

  • ora 19:30 – Urcarea pe Muntele Găina

Muntele Găina

  • ora 21:00 – recital Gino & Band, Compact

Centrul comunei Avram Iancu

  • ora 22:00 – Foc de artificii

Duminică, 21 iulie

Muntele Găina

  • ora 10:00 – Ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române, alături de:

Tulnicăresele din Avram Iancu

Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba

  • ora 10:30 – Târgul național al meșterilor populari
  • ora 11:00 – Spectacol extraordinar de folclor

Ansamblul folcloric „Jidvei România”

Junii de la Jidvei și fetele de la Jidvei

și soliștii vocali:

Iulia Șchiau, Ioana Agârbiceanu, Raluca Dulău, Cristina Todor, Ionela Răspop, Oana Marian, Daniela Popa, Andrei Ivănuș, Cătălin Rus, Iulia Banciu, Aurel Lupu, Alexandru Popescu, Dumitru Stroie, Cătălin Noja, Cătălina Furdui, Iulian Bic, Andrei Banciu, Aurelian Adam

Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, dirijor Alexandru Pal

alături de soliștii vocali:

Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Bogdan Toma, Leontina Fărcaș, Ciprian Roman, Traian Jurchelea, Cornel Borza

Ansamblul de dansuri al județului Alba – coregrafia Alexandra și Flaviu Mîrza

Ansamblul folcloric din Arad

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax