Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât va câștiga Mircea Hava în funcția de europarlamentar. Ce salarii, pensii, indemnizații și drepturi au aleșii în PE

Publicat

hava

Dacă va fi ales în funcția de europarlamentar, Mircea Hava va beneficia în următorii ani de un salariu brut de 8.757,70 de euro, potrivit datelor disponibile în iulie 2018. După ce va plăti taxele, salariul său va fi de 6,824,85 de euro. O creștere substanțială față salariul brut de acum de aproximativ 21.000 de lei, adică în jur de 4.500 de euro, din care plătește taxe. 

Salariul lunar în Parlamentul European, este unic pentru toți aleșii. Acest salariu provine din bugetul Parlamentului și este supus unei contribuții fiscale și de asigurări UE, suma netă rămasă fiind de 6,824,85 €. Acest salariu este supus și unui impozit național într-un număr de state membre. Salariul de bază al deputaților în Parlamentul European este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător la Curtea Europeană de Justiție, astfel încât deputații europeni nu au și nu pot decide asupra salariului lor.

Vezi UPDATE OFICIAL: Mircea Hava are un loc garantat la Bruxelles. LISTA completă a PNL la alegerile europarlamentare

Ce pensie va avea Mircea Hava, după un mandat la Bruxelles

Membrii Parlamentului European au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, de la vârsta de 63 de ani. Pensia este egală cu 3,5% din salariu pentru fiecare exercițiu de mandat de un an, dar nu mai mult de 70% în total. Costul acestor pensii este acoperit din bugetul Uniunii Europene. O schemă suplimentară de pensii, introdusă pentru deputații în Parlamentul European în 1989, a fost închisă noilor membri începând din iulie 2009 și este eliminată treptat.

Alte costuri: masă, cazare, hoteluri

Cele mai multe reuniuni ale Parlamentului European, cum ar fi ședințele plenare, reuniunile comisiilor și reuniunile grupurilor politice, au loc la Bruxelles sau la Strasbourg. Europarlamentarii primesc înapoi costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la astfel de întâlniri, prin prezentarea chitanțelor.

Europarlamentarilor li se cere adesea să călătorească în interiorul și în afara statului membru în care au fost aleși, atât în ​​îndeplinirea atribuțiilor lor oficiale, cât și în alte scopuri (de exemplu, pentru a participa la o conferință sau pentru a participa la o vizită de lucru). Pentru activitățile desfășurate în afara țării lor, parlamentarii europeni pot fi rambursați cheltuielile de călătorie, cazare și cheltuieli aferente până la o sumă anuală maximă de 4,454 EUR. Pentru activitățile desfășurate în statul membru în care sunt aleși, se rambursează numai cheltuielile de deplasare, până la o sumă maximă anuală stabilită pentru fiecare țară.

Parlamentul plătește o indemnizație forfetară zilnică de 320 EUR pentru acoperirea costurilor de cazare și a costurilor aferente fiecărei zile în care deputații europeni sunt prezenți la Bruxelles sau la Strasbourg pentru afaceri oficiale, cu condiția să semneze un registru pentru a-și atesta prezența.

Alocația acoperă facturile la hotel, mesele și toate celelalte cheltuieli implicate. Indemnizația este redusă la jumătate, în cazul în care deputații europeni pierd mai mult de jumătate din voturile prin apel nominal din zilele în care se desfășoară voturile în plen, chiar dacă au fost prezenți și au semnat registrul de prezență.

Pentru reuniunile din afara UE, indemnizația este de 160 EUR (din nou sub rezerva semnării unui registru), facturile hotelului fiind rambursate separat.

Cheltuieli generale

Această indemnizație forfetară este destinată să acopere cheltuielile rezultate din activitățile parlamentare ale europarlamentarilor, cum ar fi costurile de închiriere și gestionare a birourilor, telefon și abonamente, activități de reprezentare, computere și telefoane, organizarea de conferințe și expoziții. Alocația este redusă la jumătate pentru deputații care, fără o justificare corespunzătoare, nu participă la jumătate din numărul ședințelor plenare într-un an parlamentar (septembrie-august). Dacă va fi ales, Mircea Hava ar putea primi în 2019 o indemnizație de 4,513 EUR pe lună.

Costurile medicale

Aleșii europeni au dreptul la o rambursare de două treimi din cheltuielile medicale. În afara procentului de rambursare, normele și procedurile detaliate ale acestui sistem sunt aceleași cu cele care reglementează funcționarii publici ai UE.

Indemnizație de sfârșit de termen

La sfârșitul mandatului, deputații au dreptul la o indemnizație tranzitorie, echivalentă cu salariul, pentru o lună pe an. Durata maximă a acestei indemnizații este de doi ani. În cazul în care un fost europarlamentar în Parlamentul European ocupă un mandat într-un alt parlament sau într-un birou public, salariul primit din această funcție este compensat cu indemnizația tranzitorie.

Alte drepturi

Parlamentul oferă birouri echipate aleșilor atât în Bruxelles, cât și în Strasbourg. Aceștia pot folosi vehiculele oficiale ale Parlamentului pentru afaceri oficiale atunci când se află în oricare dintre aceste orașe.

Sursă: https://www.europarl.europa.eu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 14.02.2019 at 19:28

    Dute bade,dute ca esti sarantoc lipit. Inca un patrujel in zama nu strica, dar nici nu se simte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax