Economie
Programul Electric Up 2. Cum pot primi firmele bani pentru fotovoltaice. Cât este bugetul de finanțare aprobat de Guvern
Programul „Electric Up 2” a fost aprobat de Guvern. Firmele, inclusiv cele din HoReCa, vor avea acces la finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice şi a staţiilor pentru încărcarea vehiculelor electrice.
Bugetul alocat este de 450 de milioane de lei.
Citește și Când începe Casa Verde Fotovoltaice 2024: Contribuția persoanelor fizice va fi mai mare, dar crește și finanțarea de la stat
„Sprijinim IMM-urile şi firmele din HORECA să-şi instaleze panouri fotovoltaice şi staţii pentru încărcarea vehiculelor electrice. Acordăm până la 150.000 euro pentru fiecare beneficiar”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, potrivit Agerpres.
Programul Electric Up 2. Ce se finanțează
Măsura a fost aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr.159/2020.
Întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa vor primi finanțare pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kwp.
Se finanțează și staţiile de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Programul Electric Up 2. Condiții pentru beneficiari
Este vorba despre o nouă etapă ”Electric Up”. Actul normativ prevede o serie de modificări față de prima ediție a schemei de finanțare, care a fost derulată în perioada 2020-2023.
Prin noul program ElectricUp2 se acordă un ajutor de minimis de până la 150.000 euro pentru fiecare beneficiar. Anterior, valoarea maximă a finanțării era de 100.000 de euro.
Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile va putea fi acoperit cu fonduri primite prin acest program.
IMM-urile vor suporta 25% din valoarea proiectului.
Totodată, se mărește limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp, pentru asigurarea consumului propriu și a consumului stațiilor de încărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și hibrid, plug in, a anunțat Guvernul.
Actul normativ prevede și extinderea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032. Termenul acoperă implementarea și monitorizarea etapelor 2 și 3.
Programul Electric Up 2. Cine poate primi bani
- firme din domeniul HoReCa (restaurante, hoteluri, baruri)
- microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (cu mai puțin de 250 de angajați și cifră de afaceri de cel mult 50 milioane euro)
Se finanțează proiecte de investiții integrate ce cuprind:
- sistem de panouri fotovoltaice cu putere instalată de 27-250 kWp
- sistem de stocare de cel puțin 30% din energia produsă prin fotovoltaice
- minimum o stație de reîncărcare vehicule electrice și electrice plug-in de cel puțin 22 kW (2 x 11 kW)
- sistem electric alternativ de încălzire/răcire (opțional)
Cheltuielile eligibile includ cumpărarea de echipamente, lucrările de instalare/montaj/punere în funcțiune și servicii de aplicare a proiectului.
Electric Up 2. Alte modificări la program
Potrivit Guvernului, a fost eliminată sintagma ”livrarea surplusului în Sistemul energetic național” pentru ca potențialii beneficiari să înțeleagă clar scopul și obiectivele programului.
Acestea sunt:
- asigurarea consumului propriu de energie electrică
- asigurarea consumului stațiilor de reîncărcare electrice
- asigurarea consumului sistemului alternativ de încălzire/răcire cu ținte directe în dezvoltarea producerii și consumului energiei electrice din resurse regenerabile
- dezvoltarea electromobilității și utilizarea energiei regenerabile în incălzire și răcire.
În prima etapă a programului, din totalul de 2536 solicitanți au fost declarați eligibili un număr de 1839 beneficiari. Au fost semnate în total 1839 contracte de finanțare, din care au fost implementate/ decontate 1525 de proiecte cu o valoare totală de 479.804 mii lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News