Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Administrația din Ocna Mureș, presată de locuitori să interzică depozitarea în groapa de gunoi a orașului a deșeurilor din alte localități


Publicat

Soluţia găsită de administraţia locală din Ocna Mureş pentru reglementarea utilizării gropii de gunoi din oraş şi, totodată, adunarea unor fonduri necesare închiderii acesteia în 2013 nemulţumeşte o parte dintre locuitori. Accesul mai multor oraşe la depozitarea deşeurilor în această locaţie, posibil printr-o reglementare recent adoptată de consilierii locali îngrijorează comunitatea.

Consiliul Local Ocna Mureş a aprobat, în septembrie, printr-o hotărâre Regulamentul de funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase din oraş. Ideea era ca modul de depozitare a deşeurilor să fie stabilit în aşa fel încât cei care au dreptul să utilizeze groapa de gunoi a oraşului să şi plătească pentru acest serviciu. Implicit, se creau şi câteva locuri de muncă, datorită faptului că „Salprest” aducea în această locaţie atât deşeuri din Ocna Mureş, cât şi din localităţile aparţinătoare. În aceste condiții, CL Ocna Mureș a adoptat o hotărâre prin care depozitarea gunoiului din alte orașe să poată fi făcută contra cost de operatorii de salubritate, potrivit Ocnamuresonline. Edilii orașului au estimat, astfel, venituri de aproximativ 1 milion de euro la bugetul local, bani care ar fi fost folosiți pentru diverse lucrări de întreținere în localitate.

În plus, groapa de gunoi trebuie desfiinţată la sfârşitul anului 2013, astfel că banii proveniţi din aceste servicii ar putea contribui la cheltuielile necesare acestei operaţiuni.

Însă locuitorii nu sunt de acord cu un punct din Regulamentul privind Accesul la serviciul de depozitare, prin care se permite depozitarea deşeurilor şi de către alte oraşe, comune sau sate din ţară.

Locuitorii cer limitarea accesului doar la oraşul Ocna Mureş şi localităţile aparţinătoare, prin schimbarea Articolului 7, cu textul „Toţi utilizatorii, persoane fizice sau juridice care au încheiat contracte de depozitare au garantat dreptul de a beneficia acest serviciu” cu „Toţi utilizatorii, persoane fizice sau juridice, care au încheiat contracte de depozitare au garantat dreptul de a beneficia acest serviciu. Este interzisă încheierea de contracte de depozitare şi depozitarea gunoiului de orice fel ce provine din unităţi administrativ – teritoriale, altele decât oraşul Ocna Mureş, a localităţilor componente şi satele aparţinătoare oraşului Ocna Mureş”.

Vă prezentăm un comunicat de presă al Primăriei Ocna Muteş, postat pe site-ul oficial al instituţiei:

„De ani de zile, groapa de gunoi a oraşului Ocna Mureş funcţionează fără a avea vreo reglementare în acest sens, depozitându-se haotic, fără discernământ, deşeuri de orice fel, periculoase sau nu, fără a exista vreun beneficiu în acest sens pentru comunitate.

În şedinţa din 27 septembrie 2012 s-a adoptat cu unanimitate de voturi, HCL 126/27.09.2012 prin care se stabileşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş, aprobarea tarifelor de depozitare a deşeurilor nepericuloase, percepute în cadrul depozitului de deşeuri nepericuloase Ocna Mureş şi aprobarea Contractului de prestare a serviciului de depozitare a deşeurilor nepericuloase pe amplasamentul depozitului de deşeuri Ocna Mureş.

Acest regulament a fost adoptat în unanimitate, cu toate amendamentele, indiferent de culoarea politică a consilierilor locali care le-au propus, urmărindu-se eficientizarea acestei activităţi şi obţinerea de fonduri pentru a se realiza închiderea acestui obiectiv în 2013, fonduri necesare din surse proprii ale bugetului local.

Conform regulamentului adoptat, orice solicitare de depozitare de deşeuri nepericuloase din partea unei terţe părţi trebuie supusă aprobării Consiliului Local al oraşului Ocna Mureş, deci acest proiect, aprobat în unanimitate în şedinţa din 25.10.2012 nu a fost strecurat de nimeni, aşa cum se afirmă în articolul publicat, ci a fost o necesitate legal reglementată la nivel local.

Încasările ce se vor realiza prin depozitarea de deşeuri nepericuloase în depozitul din oraşul Ocna Mureş vor fi de circa un milion de euro, bani ce se vor reflecta în bugetul local şi vor fi utilizaţi pentru închiderea obiectivului în 2013, conform cerinţelor europene. De asemenea, gestionarea acestor deşeuri nepericuloase şi reglementarea în final după mulţi ani a activităţii depozitului de deşeuri a oraşului duce implicit la crearea câtorva locuri de muncă atât de necesare oraşului nostru.

De asemenea, organizarea acestei activităţi de depozitare de deşeuri nepericuloase urmăreşte înlăturarea oricăror speculaţii privitoare la faptul că se încasează sume importante de către anumite persoane pentru depozitarea de deşeuri şi din alte localităţi din afara oraşului. E posibil ca tocmai acest lucru, că sunt deranjate anumite afaceri subterane, la negru, să fie motivul virulenţei atacului spre o activitate legală, care urmăreşte strict aducerea de bani la buget şi de creare de locuri de muncă.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Catalin

  joi, 01.11.2012 at 13:09

  Niciun eventual castig nu justifica ingroparea orasului in gunoi. Deja oamenii din zona sunt disperati din cauza mirosului pestilential si a resturilor imprastiate de vant.
  Ipoteticul milion de euro presupune depozitarea a aproximativ 180000 de tone de gunoi, ceea ce ar mari excesiv suprafata gropii de gunoi si, implicit, costurile de inchidere.

 2. Catalin

  joi, 01.11.2012 at 13:15

  In 2 doua zile, voluntarii Asociatiei Ocnamuresanul au strans aproape 300 de semnaturi pentru interzicerea depozitarii gunoaielor din alte orase in halda de gunoi din Ocna Mures. Initiatorii si-au propus sa adune 2500-3000 de semnaturi desi este nevoie doar de 615 semnaturi pentru initierea unei hotarari in CLOM.

 3. Pingback: Primăria Ocna Mureş concesionează serviciile de salubritate. Licitaţie publică de peste 4 milioane lei. Vezi precizări privind groapa de gunoi | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ajutor pentru tanti Fica: La 76 de ani trăiește singură, cu o pensie de 15 lei, izolată pe un deal din comuna Ceru Băcăinți

Publicat

La cei 76 de ani ai săi trăiește izolată de restul lumii pe un deal, la marginea unei păduri din comuna Ceru Băcăinți. Tanti Fica nu are copii sau nepoți care să îi fie alături acum, la bătrânețe. Are o pensie de 15 lei lunar, pensie de urmaș după soțul ei care a decedat acum 7 ani.

Drumul până la tanti Fica, în satul Fântânele, este anevoios. Se poate ajunge numai cu o mașină 4 x 4, iar de la un loc trebuie urcat la pas circa 25 – 30 de minute.

Pentru a o ajuta, un tânăr din Alba Iulia a creat recent un grup (Ajutor pentru tanti Fica) pe rețeaua de socializare Facebook unde se pot strânge donații. Mai mulți cetățeni cu suflet mare s-au mobilizat și s-au oferit să o ajute, fie cu alimente, fie cu plata facturii de energie electrică sau încărcarea telefonului mobil.

Povestea sa a ajuns și în cadrul emisiunii „Izolați în România”: 

„Ajungi doar pe jos la ea.

– Pensie aveți?

– Să vă spun … Soțu mi-o murit acu’ 7 ani. Măcar el avea 30 de lei. Mie mi-or dat jumate … 15 lei, atâta am.

– Ajutor social primiți?

– Nu, că am vacă, așa or zis …

– Copii aveți?

– Niciunul, așa o fost …

– Poștașul urcă?

– Pentru ce? Pentru 15 lei?

Îi dau alimentele pe care le-am cumpărat și pe care le avem mereu cu noi, datorită ție, telespectator.

– Nu vă fie cu supărare, dar unde să le țin? Nu știu ce sunt astea.

Adică șuncă, brânză de burduf, brânză topită, ciocolată în borcan.

La 76 de ani vede prima dată ce noi punem zi de zi în coș și pe masă.

De acum nu va mai fi izolată de oameni. Va primi lunar „Ajutorul de munte” pe care tu îl donezi cu generozitate!

Era bucuroasă la plecare. Mulțumim, oameni de omenie!”, este povestea publicată recent pe pagina de Facebook a emisiunii „Izolați în România”.

sursa: Facebook (Izolați în România, Ajutor pentru tanti Fica)

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Conducerea Primăriei Blaj și consilierii locali și-au preluat mandatele. Ceremonia de învestire și mesajul primarului

Publicat

Primarul Gheorghe Valentin Rotar și consilierii locali și-au preluat oficial mandatele câștigate în Blaj, după alegerile din septembrie.

”Astăzi a avut loc ceremonia de investire în funcția de Primar al Municipiului Blaj și de constituire a Consiliului Local Blaj, rezultat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. După depunerea jurământului de către fiecare ales local, tot astăzi a avut loc și alegerea Viceprimarului Municipiului Blaj, pentru mandatul 2020-2024. Așa cum am promis de fiecare dată, și nu doar în campania electorală, doamna Livia Mureșan rămâne în funcția de Viceprimar al Municipiului Blaj, pentru că am fost foarte mulțumit de activitatea și de profesionalismul de care a dat dovadă în toți acești ani. Este un pas firesc, de continuitate, pentru că echipa câștigătoare nu se schimbă!”, a scris primarul pe Facebook.

Acesta spune că urmează un mandat dificil.

”Tuturor consilierilor locali aleși le-am transmis, cu această ocazie, că noi, cei care administrăm această comunitate, trebuie să lăsăm haina politică la intrarea în Primărie, datoria noastră fiind de a acționa, cu conștiință, în interesul Blajului și al blăjenilor. Ne așteaptă un mandat destul de dificil, destul de delicat, ținând cont și de situația epidemiologică existentă la nivel mondial, dar mai ales de obiectivele îndrăznețe de dezvoltare pe care le avem pentru comunitatea noastră. De aceea, rog toți consilierii locali aleși să pună interesul blăjenilor în primul rând și, cu siguranță, așa cum s-a întâmplat și în ultimii patru ani de mandat, vom putea ieși cu fruntea sus, să le spunem blăjenilor că ne-am făcut, cu mare responsabilitate, datoria față de comunitate! Mult succes noului Consiliu Local Blaj!”, a transmis primarul.

Cei 19 consilieri locali ai municipiului Blaj (2020):

PNL (15 consilieri): Livia Mureșan, Mihai Nemeți, Horea Iosif Pripon, Tudor Cătălin Stoica, Claudiu Ștefan Nicușan, Puiu Vasile Moldoveanu, Liliana Maria Popa, Bogdan Ioan Frățilă, Alexandru Handrea, Mihai Zedler, Alexandru Sideraș, Augustin Aurol Damian, Marcel Iuga, Eugen Rotaru, Ana Marcu;

ALDE (2 consilieri): Silvia Marcu, Laura Marinela Staicu;

PSD (2 consilieri): Dorin Voina, Teodor Bărbat.

sursă foto: Facebook (Gheorghe Valentin Rotar)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate