Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Banca orelor de muncă, săptămâna comprimată sau ”on call”. Proiect de modificare a Codul Muncii pentru program de lucru flexibil

Publicat

(3) Pentru salariaţii care prestează muncă în regim de permanenţă, angajatorul va asigura în perimetrul locului de muncă al angajatorului spaţii adecvate de hrană, cazare şi recreere, astfel încât pe perioada muncii în regim de permanenţă salariaţii să nu se deplaseze la domiciliu, ci să rămână în acest perimetru.

(4) Programul de muncă în regim de permanenţă poate funcţiona numai cu respectarea dispoziţiilor art. 112 şi 114.

(5) Timpul de repaus zilnic şi repaus săptămânal va fi desfăşurat de salariații care prestează muncă în regim de permanență în perimetrul locului de muncă în spațiile de cazare şi recreere.

(6) Având în vedere restricțiile aplicate salariaților cu privire la desfăşurarea timpul de repaus zilnic şi repaus săptămânal în perimetrul locului de muncă, salariații vor beneficia de un spor la salariu, spor de izolare, stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

(7) Munca în regim de permanență se poate desfăşura de angajatori doar cu autorizarea prealabilă a inspectoratului teritorial de muncă şi cu consultarea sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. În acest sens, angajatorul va face o cerere scrisă către inspectoratul teritorial de muncă solicitând această autorizare şi arătând motivele care justifică prestarea muncii în acest regim.

Art. 118.5 ”Partajarea locului de muncă”

(1) Angajatorul poate stabili un program de muncă flexibil, de tipul muncii în regim partajat al locului de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariaților în cauză.

(2) Acest program de muncă flexibil presupune croarea unui singur loc de muncă în organigrama angajatorului, având atribuţiile specifice postului partajate intre salariații care vor împărți acest post în funcție de abilitățile şi competenţele acestora.

(3) În cazul partajării locului de muncă, salariații îndeplinesc, de regulă, atribuţii diferite ale aceluiaşi post, pe cale de excepţie existând şi posibilitatea ca ambii salariați să îndeplinească aceleaşi atribuţii.

(4) Angajatorul împreună cu salariații stabilesc, la începutul fiecărei luni, repartizarea programului de lucru pentru fiecare salariat care este angajat pe un loc de muncă partajat, astfel încât salariaţii să lucreze o durată diferită a timpului de lucru pe ore per zi sau pe zile per săptămână.

(5) Programul de muncă în regim de permanență poate funcţiona numai cu respectarea dispoziţiilor art. 112 şi 114.

(6) Angajatorul va ţine evidența programului de lucru astfel agreat conform art. 119 alin. (2).

 Art. 118.6 ”Anul de lucru comprimat”

(1) Angajatorul poate stabili un program anual de muncă flexibil, de tipul anului de lucru comprimat, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.

(2) Angajatorul şi salariatul stabilesc prin contractul individual de muncă repartizarea programului de lucru, astfel încât, din comprimarea lunilor de muncă, salariatului să îi rezulte o lună sau maxim două în plus de timp de repaus.

(3) Prin derogare de la prevederilor art. 148, salariatul va efectua tot concediul de odihnă anual comprimat într-o singură lună, beneficiind de una sau maxim două luni în plus de timp de repaus neplătit, raportate la un an calendaristic, conform contractului de muncă

(4) Lunile de repaus neplătit vor fi agreate în contractul individual de muncă, în funcție de specificul unităţii sau al muncii prestate. O lună de repaus reprezintă perioada de 30 de zile acordate consecutiv de angajator salariatului.

(5) În cadrul anului de lucru comprimat, perioada de o lună sau maxim două luni de repaus neplătit reprezintă vechime în muncă cu stagiu de cotizare zero.

Introducerea art. 53 Codul Muncii

Art. 53 ”Partajarea programului de muncă”

(1) În cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale, similare sau pe perioada stării de urgenţă, pe perioada stării de alertă şi pe perioada stării de asediu, pe perioade care depăşesc 15 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru pe zi sau săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, modificând totodată, după caz acolo unde este necesar, repartizarea programului de lucru.

(2) Reducerea programului de lucru se poate face în orice formă considerată necesară de angajator, fără a duce la o diminuare a programului de lucru cu mai mult de 50% din norma salariatului conform contractului individual de muncă.

(3) Repartizarea programului de lucru se poate face în funcție de necesităţile angajatorului, putându-se trece de la program normal de lucru la program în ture, inclusiv aplicând pentru o parte dintre salariați măsura suspendării contractului de muncă conform art. 53 Codul Muncii.

(4) Măsurile prevăzute la al. (2) şi (3) pot fi dispuse de angajator până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 60 de zile calendaristice.

(5) Măsurile prevăzute la al. (2) şi (3) vor fi dispuse de angajator faţă de salariați cu respectarea principiului nediscriminării la locul de muncă.

Modificarea art. 54 Codul Muncii, se adaugă alin. (2):

Art. 54 Concediul fără plată prin acordul părţilor

(1) Contractul individual de muncă poate fi suspondat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru unul dintre următoarele cazuri:

a) studii;

b) pentru interese personale;

c) pe perioada vacanţelor şcolare;

d) pe perioada suspendării cursurilor instituțiilor de învăţământ prin decizii ale autorităților competente;

e) pe perioada îngrijirii soţului sau unei rude până la gradul III inclusiv, demonstrate prin certificate de concediu medical al persoanei în cauză.

(2) Perioada de concediu fără plată pe care o poate lua un salariat în decursul unui an este de maxim 3 luni într-un an calendaristic.

Modificarea art. 119 alin. (2) Codul Muncii: (2) Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu sau salariaţii care desfaşoară orice tip de muncă flexibilă prevăzută la art. 118 1-6, angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax