Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Banca orelor de muncă, săptămâna comprimată sau ”on call”. Proiect de modificare a Codul Muncii pentru program de lucru flexibil


Publicat

business

Mai multe variante de stabilire a unui program de lucru flexibil pentru angajați sunt promovate printr-un proiect ce propune completarea Legii 53/2003 – Codul Muncii, astfel încât legislația să fie adaptată contextului economic actual.

Se propun mai multe programe de lucru, printre care ”banca orelor de muncă”, ”anul sau săptămâna de lucru comprimat/ă” sau ”munca în regim de gardă – ”on call” ori ”partajarea locului/programului de muncă”, prin care angajatorul și salariatul să poată stabili de comun acord timpul, locația și modalitatea pentru desfășurarea activității.

”Actualul context economic influențat de măsurile excepționale adoptate în România determinate de pandemia de COVID-19 impun ca legislația muncii să devină mai flexibilă, în special în ceea ce priveşte soluțiile de flexi-muncă. De asemenea, atât mediul de afaceri cât şi salariații solicită de ani de zile relaxarea programelor de muncă, astfel încât să le acorde o mai mare flexibilitate. Din păcate, Codul Muncii nu a fost modificat de la apariția sa din 2003 în ceea ce priveşte soluțiile de flexi-muncă pe care le reglementează, deşi condițiile de piață, chiar şi fară efectele suplimentare ale pandemiei, o cereau”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, în opinia inițiatorilor, ”relansarea economiei României poate fi făcută doar în condițiile în care vor fi implementate măsuri reale de adaptare şi flexibilizare a pieței muncii”, iar ”salariații să poată să realizeze un echilibru real intre viața familială şi locul de muncă”. Aceștia amintesc de condițiile speciale în ceea ce privește funcționarea școlilor/ creșelor/ grădinițelor, îngrijirea persoanelor vârstnice și alte schimbări care le cer mai multă implicare în viața de familie și grijă pentru protejarea sănătății.

Care sunt propunerile din proiect

Actul normativ prevede completarea / modificarea unor articole din Codul Muncii, astfel:

Art. 118.1 ”Banca orelor de muncă”

(1) Angajatorul poate stabili un program de muncă flexibil, bazat pe banca orelor de muncă efectuate de un salariat, cu acordul său, la solicitarea salariatului în cauză.

(2) Angajatorul şi salariatul stabilesc prin contractul de muncă durata timpului de muncă, exprimată ca numărul total de ore ce urmează a fi prestat de salariat într-o lună; aceasta va reprezenta banca orelor de muncă.

(3) În funcție de durata totală a timpului de muncă al salariatului, agreată conform alin. (2), se va stabili dacă salariatul lucrează cu normă întreagă sau în timp parţial.

(4) Durata zilnică a timpului de muncă este agreată de către angajator şi salariat la începutul fiecărei luni sau la începutul fiecărei săptămâni, astfel încât la finalul lunii numărul cumulat de ore să fie egal on numărul agreat în banca orelor de muncă. Angajatorul va ţine evidenta programului de lucru astfel agreat conform art. 119 alin. (2).

(5) Angajatorul şi salariatul au libertate totală de a stabili numărul de ore ce vor fi lucrate efectiv de salariat pe zi, acestea fiind contabilizate zilnic în banca orelor de muncă. Media orelor de lucru nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână, cu respectarea dispozițiilor art. 113 al . (2) şi 114.

(6) Angajatorul şi salariatul pot conveni ca orele astfel prestate să fie prestate la sediul angajatorului, de la domiciliul salariatului sau în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Art. 118.2 ”Săptămâna de lucru comprimată”

(1) Angajatorul poate stabili un program de muncă flexibil, de tipul săptămânii comprimate, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.

(2) Angajatorul şi salariatul stabilesc prin contractul de muncă repartizarea programului de lucru, astfel încât din comprimarea zilolor de muncă salariatului să îi rezulte o zi în de repaus săptămânal, raportată la fimpul de muncă agreat.

(3) Angajatorul şi salariatul au libertate totală de a stabili numărul de ore ca vor fi lucrate efectiv de salariat pe zi. Media orelor de lucru nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână, cu respectarea dispoziţiilor art. 113 alin. (2) şi 114.

(4) Angajatorul va ţine evidenţa programului de lucru astfel agreat conform art. 119 alin. (2).

Art. 118.3 ”Munca în regim de gardă” („on call”)

(1) Angajatorul poate stabili un program de muncă flexibil, de tipul muncii în regim de gardă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.

(2) Munca în regim de gardă se efectuează de salariat, de regulă, în ture, salariatul putându-şi desfăşura activitatea la sediul angajatorului, la sodiul unui terţ, de la domiciliu sau în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informaţiei şi comunicațiilor.

(3) Salariatul va putea lucra în regim de gardă cu normă întreagă sau cu timp parţial, în funcţie de durata timpului de muncă agroată în contractual individual de muncă.

(4) Pe toată perioada muncii în regim do gardă salariatul va fi la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să cheme salariatul la locul de muncă sau la sediul unui terț pentru a presta muncă pe bază de intervenţie sau să-i solicite prestarea muncii prin mijloace de comunicare la distanţă, în orice moment din timpul de lucru prestat în regim de gardă.

(5) Programul de muncă în regim de gardă poate funcţiona numai cu respectarea dispoziţiilor art. 112 şi 114.

Art. 118.4 ”Munca în regim de permanenţă”

(1). Angajatorul poate stabili un program de muncă flexibil, de tipul muncii în regim de permanenţă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.

(2) Angajatorul şi salariatul stabilesc prin contractul de muncă repartizarea programului de lucru, în ture lungi de două sau trei săptămâni, în care salariaţii nu vor putea părăsi perimetrul locului de muncă al angajatorului, fiindu-le asigurată hrana şi cazarea.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un singur caz de COVID confirmat în ultimele 24 de ore, la Alba Iulia. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

A fost înregistrat un singur caz de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba vineri, 18 iunie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.376 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID. Dintre acestea, 20600 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 710 decese. Joi, în Alba au fost prelucrate in total 481 probe (217 la DSP si 264 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 224024.

Lista localităților cu cazuri confirmate în ultimele 24 de ore:

Alba Iulia – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,19 (anterior 0,2):

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Peste 400 de elevi din Alba au discutat cu polițiștii despre comportamentul preventiv și pericolul reprezentat de droguri

Publicat

Peste 400 de elevi de gimnaziu și liceu, din șase licee și școli gimnaziale din județul Alba au discutat cu polițiștii și cu specialiștii în prevenirea consumului de droguri despre comportamentul preventiv și pericolul reprezentat de droguri.

Potrivit IPJ Alba, în perioada 9 – 17 iunie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea a Criminalității împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliței Județean Alba și polițiști de proximitate, alături de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, au desfășurat activități informativ – preventive în 6 unități de învățământ din județ.

Astfel, elevii Colegiilor Naționale ”Lucian Blaga” Sebeș, ”Avram Iancu” Câmpeni, ai Liceelor „Corneliu Medrea” din Zlatna, Tehnologic Silvic din Câmpeni, ai Școlilor Gimnaziale Câmpeni și ”Mihai Eminescu” Alba Iulia, au fost provocaţi la dezbateri care au vizat prevenirea violenţei în unităţile de învăţământ şi în mediul intrafamilial, prevenirea pornografiei infantile și a traficului de persoane şi nu în ultimul rând, prevenirea riscurilor din mediul online.

Un alt subiect abordat a fost cel al consumului de droguri, iar specialiștii Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba Iulia au explicat ce sunt drogurile, ce înseamnă dependența și servajul, care sunt efectele asupra sănătății și statutului social al unui consumator și cum își atrag, traficanții, clienții.

Recomandările au fost și referitoare la perioada vacanței de vară, iar copiii s-au implicat în discuţii şi şi-au manifestat interesul de a dobândi cunoştinţe legate de siguranţa lor.

Siguranţa tinerilor rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua și pe perioada vacanței.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comuna Ciugud a fost vizitată de ambasadorul României în Cuba și în statele din Caraibi. Ce a discutat cu primarul Damian

Publicat

Ambasadorul României în Republica Cuba și în statele din Caraibi, Theodora Doris Mircea, a vizitat Comuna Ciugud într-o vizită de lucru, localitatea fiind inclusă, alături de municipii importante din România, în turneul diplomatic efectuat înainte de preluarea oficială a mandatului.

Excelența Sa a fost primită de primarul Comunei Ciugud, Gheorghe Damian, discuțiile dintre cei doi oficiali fiind axate pe posibilitatea dezvoltării unor proiecte de colaborarea internațională între România și Cuba în domenii precum educație, digitalizare și dezvoltarea economică.

„Comuna Ciugud este un exemplu de performanță în administrația publică locală din România, iar un astfel de exemplu vrem vă îl prezentăm și partenerilor noștri din Republica Cuba și din statele din Caraibi. Experiențele Ciugudului în educația viitorul, digitalizare sau dezvoltare economică reprezintă motivele pentru care mi-am dorit să ajung în această comună și să mă întâlnesc cu domnul primar Gheorghe Damian și cu echipa domniei sale.

De asemenea Ciugud este o comună cu un puternic profil european, care a știut să fructifice apartenența noastră la spațiul european accesând fonduri europene importante. Sunt sigură că, în viitorul foarte apropiat, vom putea dezvolta proiect pilot de colaborare internațională în care comuna Ciugud să fie parte și să împărtășească din experiența vastă pe care această comunitate rurală a dobândit-o”, a spus Ambasadorul României în Republica Cuba și în statele din Caraibi, doamna Theodora Doris Mircea.

„Pentru comuna Ciugud și pentru echipa primăriei este o onoare deosebită vizita doamnei ambasador Theodora Doris Mircea. Apreciem interesul Excelenței Sale pentru satul românesc și pentru exemplele pozitive din administrația rurală. Am asigurat-o pe doamna ambasador că în România sunt multe comune în care colegii mei fac performanță și, în contextul extinderii diplomatice pe care dorește să o promoveze, România are numeroase exemple de bună practică pe care le poate arăta partenerilor din Republica Cuba.

Știm că este o țară care începe un parcurs important pe drumul spre dezvoltare și sperăm să putem implementa proiecte de colaborare internațională cu beneficii pentru ambele părți”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud și președintele Filialei Alba a Asociației Comunelor din România.

Un punct important în programul vizitei a fost deplasare la Școala Gimnazială Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, unde Ambasadorul României în Republica Cuba și în statele din Caraibi, doamna Theodora Doris Mircea, a avut o scurtă întâlnire cu conducerea școlii și o parte dintre cadrele didactice, dat totodată a asistat și la o lecție demonstrativă în care sunt folosite resurse digitale. De asemenea diplomatul a vizitat și Thedora Golf Club de la Teleac, unul dintre cele mai moderne terenuri de golf din Europa.

Comuna Ciugud este una dintre localitățile din România care a reușit să atragă numeroase fonduri europene, valoarea acestora fiind de peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. Astfel, la aproximativ 3200 de locuitori, Ciugud a implementat proiecte cu finanțări europene în valoare de peste 33 de milioane de euro.
În anul 2019, la Ciugud a fost deschisă prima școală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea și reforma educației din zona rurală.

Ciugud este și promotorul național al conceptului „smart village”, iar în 2020 a devenit oficial studiu de caz pentru Guvernul României în implementarea și dezvoltarea acestui concept. În timp, Ciugudul a dezvoltat numeroase proiecte de digitalizare a administrației publice și de îmbunătățire a interacțiunii cu cetățenii.

De asemenea, Primăria Ciugud susține și protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene și a panourilor fotovoltaice.

Recent, Ciugud a devenit și prima comunitate din România care și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban. Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.

Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective. Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel.

Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Tânăr din Cugir, REȚINUT de polițiști. A condus beat și fără permis, o mașină furată

Publicat

Un tânăr din Cugir a fost reținut de polițiști după ce a condus un autoturism fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Autoturismul l-ar fi sustras din curtea unei societăți comerciale.

La data 17 iunie 2021, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un tânăr de 23 de ani, din Cugir, care este cercetat pentru conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului și furt în scop de folosință.

În cursul zilei de azi, 18 iunie, acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Ce s-a întâmplat:

La data de 17 iunie 2021, în jurul orei 02.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, în timp ce acționau pe DJ 107 B, raza localității Sântimbru, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr, de 23 ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul l-ar fi sustras din curtea unei societăți comerciale, din Alba Iulia, la care este angajat, pentru a se deplasa până în localitatea Galtiu.

Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate