Connect with us
Advertisement

Eveniment

Medicii de familie, nemulțumiți din nou din cauza tarifelor decontate de CNAS. Ce se va întâmpla cu serviciile pentru pacienți

Publicat

Medicii de familie își exprimă din nou nemulțumirile, în contextul tarifelor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceștia cer să fie stabilite clar condițiile de decontare a serviciilor pe trimestrul IV al anului 2024. În caz contrar, spun că se vor adresa forurilor competente.

Majoritatea medicilor de familie, dar și unii din ambulatoriile de specialitate, nu au eliberat de la 1 iulie reţete compensate şi trimiteri pentru servicii medicale decontate de CNAS.

Aceștia nu semnaseră actul adiţional ce prelungește contractul cadru cu CNAS. Motivul este că actul nu conţine prevederile negociate, potrivit romania-actualități.ro.

”Preţul serviciilor prestate de către furnizorii de servicii medicale în medicină primară şi ambulatoriul de specialitate în trimestrul IV (1 octombrie – 31 decembrie 2024) nu este determinat sau determinabil.

Prin urmare actul adiţional la Contractul de furnizare de servicii medicale, cu valabilitate impusă abuziv şi pentru trimestrul IV, este lovit de nulitate fără a cunoaşte preţul/contravaloarea serviciilor medicale pe care medicii se obligă să le acorde”, potrivit unui comunicat al Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie.

Tarifele decontate de CNAS

CNAS anunțase anterior că la 1 iulie erau semnate 99,5% din actele adiţionale cu furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Potrivit instituției, pentru semestrul I şi trimestrul III al anului 2024, valorile garantate ale punctelor „per capita” şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023″, astfel:

  • în asistenţa medicală primară – valoarea punctului per capita – 12 lei / valoarea punctului pe serviciu – 8 lei
  • în asistenţa medicală ambulatorie – valoarea punctului pe serviciu – 4,50 lei
  • în asistenţa medicală dentară se menţine valoarea orientativă a plafonului de 6.000 lei/lună.

Solicitările Colegiului Medicilor

Colegiul Medicilor din România (CMR) a solicitat însă soluţionarea „de urgenţă” a problemelor generate de condiţiile prevăzute în contractele de prestări servicii medicale, în contextul în care sursa de finanţare pentru trimestrul IV al acestui an „nu este precizată”.

CMR cere fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita şi pe serviciu medical, pentru trimestrul IV. Potrivit sursei citate, acestea care nu pot fi mai mici decât cele înscrise pentru trimestrul III, în conformitate cu negocierile purtate cu CNAS.

Totodată, Colegiul Medicilor din România a recomandat furnizorilor de servicii ca, în situaţia în care este cuprins în actul adiţional şi trimestrul IV al acestui an,

  • actele adiţionale să fie semnate exclusiv cu formularea de obiecţiuni
  • atât în ceea ce priveşte valoarea punctului per capita şi pe serviciu medical, cât şi privind dubla sancţiune, măsură excesivă şi abuzivă.

„Este esenţial ca preţul plătit pentru serviciile prestate să fie determinat sau determinabil, iar clauzele contractuale să fie clare şi previzibile, chiar dacă au ca bază o Hotărâre de Guvern. În egală măsură, este crucial ca prestatorii de servicii medicale să fie protejaţi, din punct de vedere legal, împotriva imputaţiilor financiare nejustificate ce ar putea fi formulate de Casa de Asigurări”, mai susţine CMR, potrivit Agerpres.

Medicii de familie: actele adiționale nu respectă legislația

Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie a comunicat că în unele judeţe, medicii de familie nu au primit actele adiţionale la semnat.

”Actele adiţionale transmise spre semnare nu respectă HG 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului Cadru, care spune clar, în anexa 2, secţiunea 6, art.15 alin.2 pct a si b, referitor la valoarea garantată a punctelor per capita şi pe serviciu, că trebuie să fie calculată de CNAS şi „prevăzută în Norme, şi asigurată pe durata valabilităţii contractului de furnizare de servicii medicale încheiat”, potrivit unui comunicat UPIMF.

UPIMF solicită CNAS să probeze real „interesul major de a asigura accesul pacienţilor la servicii medicale în cele mai bune condiţii în asistenţa medicală prespitalicească”. Să prezinte situaţia reală şi remedierea de urgență a a aspectelor de nelegalitate a actelor adiţionale menţionate.

”În caz contrar medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate se văd nevoiţi să se adreseze forurilor competente pentru a nu ajunge în situaţia vătămării drepturilor pacienţilor începând cu 1 octombrie 2024.

De asemenea, facem precizarea că majoritatea colegilor din judeţele unde actele adiţionale sunt deja semnate, au semnat actele aditionale cu obiecţiuni, amendând nu doar lipsa finanţării din ultimul trimestru, dar şi dubla sancţiune pentru prescrierea eronata a unor reţete”, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement