Connect with us
Publicitate

CUGIR

Cadou pentru pompierii din Cugir, de la colegii lor din Wasserburg: echipamente de intervenții și un aparat de aer comprimat


Publicat

Prezenți la Cugir, ca invitați la cea de –a XXII a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană”, prietenii din orașul Wasserburg au adus cu ei un cadou pentru pompierii voluntari din Cugir.

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Cugir a primit echipamente noi pentru intervenții, primite ca donație de la colegii lor din orașul german Wasserburg, localitate germană cu care Cugirul este înfrățită din anul 2007.

Este vorba despre un echipament de descarcerare, constând în foarfecă-clește și depărtător, alături de un aparat de aer comprimat.

În 2009, pompierii cugireni au mai primit o mașină de pompieri, tot din partea orașului german.

Recepția noului echipament, a avut loc sâmbătă dimineața, în incinta sediului SVSU Cugir, unde pompierii voluntari au realizat un exercițiu în acest sens.

În anul 2011, fundaţia „Freunde Maria Rast”, din localitatea germană a donat administrației locale, un autoturism pentru Serviciul Public de Asistenţă Socială, folosit la acordarea îngrijirilor la domiciliu pentru persoanele singure şi bolnave.

În decursul timpului, mai multe proiecte s-au derulat între cele două localități, în domeniul învăţământului, al sănătăţii şi în plan social, care au avut un impact deosebit asupra comunităţii din orașul Cugir.

Vorbim despre donații pentru spitalul din urbea cugireană (aparate și mobilier medical), sau despre programe prin care elevi și dascăli cugireni au ajuns în Wasserburg.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia alocă 700.000 de lei pentru descărcarea arheologică a terenului unde se va construi noul ștrand al orașului

Publicat

Un nou pas a fost făcut pentru construirea unei bazei sportive și de agrement în zona Bazinului olimpic din Alba Iulia.

Primăria a lansat joi o licitație pentru servicii de cercetare arheologică preventivă, pentru obținerea certificatului de descărcare arheologică sau a avizului necesar realizării obiectivului 

Primăria Alba Iulia a lansat în 24 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru servicii de cercetare arheologică preventivă în vederea obținerii certificatului de descărcare arheologică și/sau a avizului, după caz, necesară realizării obiectivului:

„Construire bază sportivă și de agrement zona bazin olimpic”, denumit ulterior „Regenerarea urbană a zonei bazinului olimpic prin amenajarea de spații verzi și construirea unei baze sportive și de agrement”.

Valoarea totală estimată este de 700.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul arheologic de cercetare preventivă va conține în mod obligatoriu:

 • propunerea unei metodologii de cercetare arheologică preventivă, adaptată situației din teren
 • evaluare de cost, structură și număr de personal specializat ce va fi implicat
 • realizarea unui program de lucrări, care va include utilaje și echipamente, materiale auxiliare, forță de muncă necalificată

Săpătura arheologică preventivă va putea include:

 • tehnici și metode non-distructive, specificate în prealabil în proiectul de cercetare arheologică preventivă
 • metode districtive stabilite de comun acord cu beneficiarul și avizate de Comisia Națională de Arheologie
 • tehnică de înregistrare a activității de cercetare arheologică preventivă și a rezultatelor acesteia care vor fi accesate în comun de executant și beneficiar

Citește și FOTO: Proiectarea Bazei sportive cu bazine de înot din Alba Iulia, la licitație. Detaliile unei investiții îndelung așteptate

Potrivit studiului de fezabilitate actualizat, baza sportivă și de agrement propusă va asigura pe perioada verii modalitati de petrecere a timpului liber, de relaxare şi de agrement prin realizarea următoarelor construcții și amenajări:

 • corp administrativ P+M;
 • bazin exterior pentru înot;
 • bazin exterior de agrement;
 • bazin exterior cu tobogan pentru copii mici și foarte mici;
 • spații tehnice subterante pentru instalații tehnologice;
 • dușuri exterioare în zona bazinelor;
 • platforme exterioare;
 • punct alimentar, filigorii și grup sanitar pentru public;
 • spațiu tehnic și depozitare recuzită;
 • gradene în zona bazinului de înot;
 • loc de joacă pentru copii ;
 • rețele de utilități (apă, canal, electrice);
 • parcaje, alei pietonale, suporturi biciclete;
 • spații verzi;
 • împrejmuire incintă;
 • instalații iluminat incintă;
 • sistem propriu de încălzire (panouri solare);
 • zona de relaxare;
 • sistem de colectare gunoi;
 • filigorii.

Corp administrativ

Corpul administrativ este clădirea prin care se face accesul publicului în incinta ștrandului, având regimul de înălțime de P+M.

Dimensiunile construcției sunt de 33,10 x 19,60 metri iar suprafața utilă totală este de 709,50 mp.

Spațiile sunt divizate în două zone:

 • zona accesibilă publicului, situată la parter, cuprinzând o recepție cu zonă de comerț și vestiare cu grupuri sanitare și dușuri
 • zona destinată personalului complexului, cuprinzând în zona parterului spații de serviciu, iar în zona mansardei spații cu destinație administrativă.

În ceea ce privește finisajele, pentru corpul administrativ se adoptă tencuieli decorative bleu marin și albe alternate cu placaj MDF de exterior.

Structura din lemn lamelar încleiat rămâne aparentă și susține învelitoarea din tablă fălțuită mată gri închis ce îmbracă întreaga structură într-o formă fluidă.

Bazin exterior de înot

Bazinul pentru înotători va avea dimensiunile de 25 x 15,4 m (conf. FR 2.5/pag. 115 din Cartea Federației Române de Natație și Pentatlon Modern și adâncimea cuprinsă între 1,40 și 2,0 m).

Acesta va fi dotat cu 6 blocstarturi pentru 6 culoare pe latura scurtă cu orientare vest și cu gradene pentru public pe partea laturii sudice.

Spațiul tehnic prevăzut în demisolul spatiului tehnic și depozitare recuzită (camera pentru instalații tehnologice) deservește bazinul de înot și cuprinde următoarele echipamente: filtre verticale bobinate, recipiente de dozare a substanțelor pentru tratarea și dezinfecția apei, pompe de recirculare, un schimbător de căldură pentru descărcare panouri solare și un schimbator de căldură cu agent termic de la centrala termică ca sursa alternativă și alte accesorii.

Bazin exterior de agrement

Acesta va avea o adâncime maximă constantă de 1,40 m, iar zona de relaxare va fi separată de cea de agrement/inițiere printr-un bloc solid pe care se vor monta sisteme de hidromasaj (sistem 1). Zona de relaxare primește o formă semicirculară și are amplasate central 12 paturi pentru hidromasaj, organizate circular (sistem 2). În centrul zonei create de grupurile de paturi cu hidromasaj, va fi desenat în finisaj simbolul „Celeilalte capitale – Alba Iulia” ce va marca un sistem de hidromasaj în pardoseală (sistem 3).

Pe unde va fi accesul

Accesul în bazinul de agrement se va putea face pe treptele amplasate în colțul nord-estic al bazinului. Spațiul tehnic prevăzut în demisolul spatiului tehnic și depozitare recuzită (camera pentru instalații tehnologice) deservește și bazinul de agrement și cuprinde următoarele echipamente: filtre verticale bobinate, recipiente de dozare a substanțelor pentru tratarea și dezinfecția apei, pompe de recirculare, un schimbător de căldură pentru descărcare panouri solare și un schimbator de căldură cu agent termic de la centrala termică ca sursa alternativă și alte accesorii.

Bazinul pentru copii este de forma cifrei 8, cu adâncimea variabilă, de la 0,20 – 0,40 m. Accesul în bazin se va face în zona cu adâncimea mică, cu ajutorul unei trepte mai late, care are rolul de a acomoda copiii cu apa, în zona respectivă adâncimea acesteia fiind de 0,10 m.

Acest bazin va fi animat cu jocuri de apă interactive și tobogane, montate pe categorii de vârstă. În zona cu adâncime mică, de 0,20 m, se vor monta tobogane pentru copii mici cu forme atractive – elefant, arici. Tot aici se vor monta la umbra unei instalații palmier, 5 ciupercuțe stropitoare. Trecerea spre al doilea cerc se va face printr-un tunel „răcoritor”, format din patru arce ce vor crea o pânză de apă. În zona pentru copii mai mari vor fi amplasate jocuri de apă ce solicită și implică activ copiii – un sistem de vase cu pompă ce se vor umple și vor stropi adversarul și două pistoale de apă rotative, montate în radier, care vor trage la o țintă comună. În zona unde apa va atinge 0,40 m se va monta un tobogan mare.

Pentru bazinul de copii s-a prevazut în apropiere un spațiu tehnic (camera pentru instalații tehnologice) care deservește bazinul și cuprinde următoarele echipamente: rezervor de compensare, filtre de nisip, recipiente de dozare a substantelor pentru tratarea și dezinfectia apei, pompe de recirculare, un schimbător de căldură si alte accesorii.

Punct alimentar

Punctul alimentar va fi de tip fast-food și va permite publicului consumul de sandwich-uri, cafea, băuturi răcoritoare, dulciuri, etc.

Va fi o construcție din cărămidă eficientă cu funcțiune sezonieră ce va avea în zona adiacentă laturii vestice amenajată o terasă acoperită cu structură de lemn, prevazută cu sisteme retractabile de umbrire.

Tencuieli decorative albe îmbracă corpul punctului alimentar pentru un aspect simplu și curat, iar placajul cu HPL din zona terasei ce susține sistemul de încălzire propriu cu panouri solare marchează un alt registru orizontal.

Accesul pentru mentenanță în zona terasei cu panouri solare se va realiza printr-o scară de pisică metalică situată pe extremitatea laturii estice.

Grup sanitar pentru public

În continuarea punctului alimentar, s-a proiectat grupul sanitar pentru public și spațiile tehnice și depozitare recuzită. G.S.P. este diferențiat pe sexe și va cuprinde la femei 5 cabine cu w.c. și 5 lavoare, iar la bărbați 2 cabine cu w.c., 3 cabine cu pișoar și 5 lavoare. Separat, va fi prevăzut un grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati, dotat cu w.c., lavoar și duș.

Construcția proiectată în continuarea grupului sanitar a fost gândită ca și „clădire tampon”, menită să protejeze zona de plajă din jurul bazinului de înot de posibila poluare fonică produsă în zona alimentației publice și are regim de înălțime Dparțial+P.

De asemenea, pe terasa de deasupra spațiilor ce servesc adăpostirii recuzitei ștrandului și echipamentelor panourilor solare, se propune amenajarea unei terase ce deservește atât punctul alimentar, cât și zona din jurul bazinului de înot, accesul realizându-se atât pe latura nordică din zona gradenelor, cât și pe latura sudică din zona grupurilor sanitare și a punctului alimentar.

Sistematizare verticală

Lucrările de sistematizare verticală necesare pentru realizarea investiției sunt cuprinse în următoarele categorii de lucrări:

1. Terasamente – Lucrările de terasamente, respectiv săpături, umpluturi și desfacerea îmbrăcăminților și a zidurilor existente, sunt necesare pentru sistematizarea zonei în așa fel încât scurgerea apelor pluviale să se facă de la soclul clădirilor spre rigole și gurile de scurgere și pentru a realiza parcajele și aleile carosabile şi pietonale din zonă, precum şi cele pentru a creea spațiul necesar așternerii de pământ vegetal și a brazdelor.

2. Parcaje și alei carosabile – Pentru a asigura accesul auto în incintă este prevăzută o alee carosabilă de 3,80m lățime. Pentru parcarea autoturismelor sunt amenajate zone de parcaje.

3. Alei pietonale – Circulația pietonală în incintă și în fața bazinului olimpic este asigurată de alei pietonale si trotuare perimetrale cladirilor.

4. Zone verzi

5. Zid de sprijin – Preluarea diferenţelor de nivel dintre terenul natural şi terenul sistematizat din fata bazinului olimpic se face printr-un zid de sprijin.

Gradene

În zona bazinului de înot, gradenele din beton vor fi amplasate în imediata vecinătate a acestuia, paralel cu latura lungă a bazinului, acestea fiind adosate laturii nordice a clădirii grupului sanitar pentru public.

Gradenele vor fi dotate cu bănci din WPC și marcate lateral și în zona frontală de balustrade metalice și vor avea aproximativ 128 de locuri.

Loc de joacă pentru copii

Locurile de joacă pentru copii vor avea o capacitate de 62 de copii și vor fi amplasate într-o zonă mai retrasă și au fost gândite pe categorii de vârstă. Astfel a fost gândită o groapă cu nisip pentru copii mici și foarte mici, ce se află în imediata vecinatate a bazinului pentru copii și un loc de joacă de dimensiuni mai mari, pentru copii de vârstă mică-medie. Locul de joacă pentru copii mici și foarte mici va fi cu nisip și borduri de cauciuc, pentru protecție la lovire.

Locul de joacă pentru copii de varstă mică-medie va fi finisat cu dale de cauciuc de 7 mm, care pot prelua șocurile din căderea de la 2,25 m. Ansamblul de joacă este compus din turnuri, tobogane de diferite forme, cățărătoare, poduri de legatură, etc. și va avea o tematică acvatică de corabie. Structura instalației este din metal galvanizat, iar elementele decorative și toboganele sunt confecționate din polietilenă.

Pompe de căldură

În scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră se proiectează un sistem alternativ de producere a energiei pentru încălzirea apei din bazinul de înot, cu pompe de căldură aer-apă cu regim de temperatură de 50/45oC, care vor funcționa în toată perioada de funcționare a bazei sportive și de agrement (perioada caldă).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Alba Iulia. Bărbat lovit de o mașină, în timp ce traversa pe o trecere de pietoni de pe strada Calea Moților

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi după-amiaza în municipiul Alba Iulia. Potrivit IPJ Alba, un pieton în vârstă de 60 de ani a fost lovit de un autovehicul, în timp ce traversa regulamentar strada. 

Evenimentul s-a produs pe o trecere de pietoni aflată pe strada Calea Moților.

Din primele informații, pietonul a fost rănit ușor.

Revenim cu detalii.

foto: imagine arhivă

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Cum arată apă potabilă de la robinet, în mai multe zone din Alba Iulia. ”La duș te murdărești, nu te cureți”

Publicat

Probleme în alimentarea cu apă potabilă la Alba Iulia. Mai mulți locuitori din municipiu au trimis pe adresa redacției imagini cu apa care a curs joi la robinete. 

După cum se poate vedea și din imagini, apa potabilă are o culoare galben – maronie și nu poate fi folosită nici măcar pentru baie. 

Astfel, oamenii spun că au fost nevoiţi să-şi cumpere apă îmbuteliată pentru consum și gătit.

„Nu poate fi folosită. La duș te murdărești, nu te cureți”, ne-a transmis un cititor Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mugur Isărescu cere Parlamentului să modifice proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul. Este vizat chiar el

Publicat

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar.

Acesta solicită să îi includă la excepții și pe membrii Consiliului de administrație al BNR, pentru ca aceștia să aibă posibilitatea să își desfășoare activitatea și după împlinirea vârstei de 70 de ani, potrivit Profit.ro.

Isărescu are acum 71 de ani și, potrivit noilor prevederi ale legii, va trebui să aleagă între pensie și salariu.

Guvernatorul BNR arată că în cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui act de numire în funcție în cadrul autorităților și institutiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, și care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii (cum este cazul său).

El arată că lipsa acestor prevederi poate conduce la interpretarea că, în cazul acestor persoane, actul de numire în funcție încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu mențiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcție.

Isărescu este cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, el fiind guvernator al BNR din 1990.

Se confruntă cu o serie de acuzații legate colaborarea cu fosta Securitate.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate