Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: INCENDIU pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. Remorca unui autocamion s-a făcut scrum

Publicat

Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 4:15, pe Autostrada A1 Sebeș – Sibiu, în zona Cunța.

Remorca unui autocamion, încărcată cu mase plastice și carton, s-a făcut scrum. 

Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Sebes a fost solicitată în această dimineață, ora 4:15, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la remorca unui autocamion, pe A1 – zona Cunța.

Autocamionul transporta carton și mase plastice, incendiul fiind lichidat fără alte probleme.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE: Potrivit ISU Sibiu, în jurul orei 4.00, ca urmare a producerii unui incendiu la un autocamion oprit într-o parcare, ISU Sibiu a intervenit pe autostrada A1, km 292, Sebeș – Sibiu, în apropiere de intrarea din localitatea Cunța, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În sprijin, au fost trimise două autospeciale de stingere cu apă și spumă de la ISU Alba.

Nu au fost persoane care să necesite asistență medicală. La sosirea forțelor, capul tractor era îndepărtat de remorca ansamblului. De asemenea, au fost îndepărtate și celelalte autovehicule din parcare.

Incendiul a fost lichidat fără probleme. Remorca autocamionului a ars în totalitate, împreună cu încărcătura sa. Acesta transporta materiale de hârtie și materiale plastice.

Incendiul a pornit cel mai probabil de la o roată din spatele remorcii, cauza probabilă fiind stabilită ca fiind producerea unui efect termic.

sursă imagini: ISU Alba și ISU Sibiu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

A abuzat de încrederea unor bătrâni: O femeie din Alba cercetată pentru furt după ce a sustras banii unor vârstnici. Cum proceda

Publicat

În jur de 48.000 de lei ar fi reușit o femeie din Alba să fure din economiile unor bătrâni. Acesta a abuzat de încrederea vârstnicilor  și în timp ce îi ajuta la treburile casnice fura sustrăgea din banii lasați în casă. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 septembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Zlatna împreună cu polițiștii Postului de Poliție Almașu Mare au identificat o femeie de 55 de ani, din comuna Almașu Mare, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată la data de 27 septembrie 2022.

În sarcina acesteia s-a reținut faptul că, în perioada iunie – septembrie 2022, în timp ce sprijinea o familie de vârstnici din comuna Almașu Mare la activitățile zilnice desfășurate în gospodărie, ar fi profitat de încrederea acestora și de faptul că ar fi avut acces în toate încăperile locuinței și ar fi sustras, în mod constant, bani din economiile familiei, provocând un prejudiciu total de 48.000 de lei.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a femeii și pentru recuperarea prejudiciului.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Tezaurul dacic de la Jidvei, lăsat în pădure aproape o lună de la descoperire. Poliția a deschis dosar penal după o postare online

Publicat

Un tezaur dacic, descoperit întâmplător într-o pădure de pe raza comunei Jidvei (Alba) a rămas acolo timp de aproximativ o lună, în mod inexplicabil. Este vorba despre un tezaur monetar vechi de aproximativ 2.000 de ani. Situația este acum cercetată de Poliție. 

Deși cel care a făcut descoperirea inițială în august, un tânăr de 27 de ani din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, a anunțat autoritățile, acestea au ajuns la fața locului abia peste o lună, respectiv în 19 septembrie.

Acesta a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei în legătură cu comoara găsită pe teritoriul comunei.

În data de 13 septembrie, la multe zile după ce a anunțat descoperirea, tânărul a postat online fotografii cu câteva monede găsite și atunci s-a sesizat poliția și au fost recuperate cele 116 obiecte de patrimoniu, de o valoare extraordinară.

Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură și 10 zile pentru a preda obiectele.

În continuare, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență, fiind vorba despre piese rămase în pământ.

Doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că angajații primăriei nu ar fi cunoscut legea.

Dosar penal

Situația a fost rezolvată, involuntar, tot de detectorist. Acesta a oferit câteva detalii despre descoperire și despre interacțiunea cu autoritățile, într-o postare pe un grup dedicat detectoriștilor.

Monedă descoperită în Tezurul de la Jidvei. Foto: tânărul care a făcut descoperirea

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială, mai ales datorită diversității monedelor găsite.

”Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm.

Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor.

Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș, pe un grup dedicat posesorilor de detectoare.

Polițiștii au văzut postarea și au mers pe fir, deschizând și un dosar penal.

Unul dintre arheologi l-a lăudat pe detectorist spunând că ”nu s-a lăcomit” și că s-a purtat responsabil, anunțând descoperirea fără să scoată toate monedele din pământ.

Descoperirea nu a fost făcută într-un sit, iar detectoristul ar fi putut scoate toate monedele și apoi să ceară recompensa pentru ele, însă nu a făcut-o.

Comunicatul Poliției:

La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Citiți detalii aici: FOTO: Tezaur dacic de o valoare deosebită, descoperit într-o pădure din Alba. Polițiștii și istoricii, ajutați de un detectorist

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Precizăm faptul că persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Din Alba Iulia la ambasada României în China, în SUA la ONU și expert în cyber security al statului Chile: Cine este Felix Staicu

Publicat

Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918”, master în Danemarca, internship la Ambasada României în China, internship în New York, Misiunea României la ONU, iar acum se ocupă de cybersecuritatea din Chile și este profesor la facultatea de Drept din Concepción: foarte pe scurt, cartea de vizită a lui Felix Staicu, un tânăr din Alba Iulia. 

Este cofondatorul Cyber Dacians, o firmă care se ocupă securitatea cibernetică în mediul online, dar este specializat și pe partea de analiză politică, mai exact pe analiza războaielor moderne. De fapt, Felix este absolvent de Drept al Universității din Alba Iulia, însă, între timp, a devenit interesat de securitatea internetului.

Felix este omul care poate povesti despre experiența sa de viață ore întregi, ore în care să îți spună ce a făcut și ce a văzut până acum. 

Am stat de vorbă cu el și am încercat să fac un rezumat al poveștii de până acum, deoarece ar fi mult de vorbit și de scris despre ceea ce face el. În linii mari, Felix este pasionat de aventură: aventura vieții.

De la Alba Iulia în Danemarca, iar apoi în China

După ce a terminat Colegiul Național ”HCC”, a făcut Facultatea de Drept a Universității UAB, iar apoi a mers la un master în Danemarca. Însă de acolo a aplicat la un internship al Ambasadei României în China, unde a fost acceptat.

Și-a luat două valize și a plecat în China. Alt univers, altă societate. A ajuns cu cele două valize într-o țară total diferită de România, total diferită de Europa.

A stat timp de șase luni ca intern al ambasadei. Între timp, își continua masterul din Danemarca.

Intern la New York, la Misiunea României la ONU

A mai aplicat la un internship, de data asta la New York, SUA. A mers timp de câteva luni la Misiunea României la ONU, unde a devenit interesat de cyber security sau securitatea cibernetică.

Un subiect vast, despre care vom vorbi cu Felix cu altă ocazie. În linii mari, securitatea cibernetică este domeniul care se ocupă de siguranța internetului, a utilizatorului.

Experții în securitate cibernetică identifică probleme, posibile probleme, slăbiciuni ale unui site sau ale unui domeniu și încearcă să le remedieze sau să întărească slăbiciunea pentru ca ea să nu fie folosită de hackeri.

Firma de securitate cibernetică

Alături de colegul său, Mihai Bârloiu, a fondat Cyber Dacians, o firmă specializată în securitatea cibernetică. În jur de patru ani a lucrat din Londra. O altă parte a echipei lucra din New York. Între timp, și-a deschis și o agenție care activează în domeniul luptei cu dezinformarea de pe internet.

Și-a găsit dragostea în Thailanda, dar era din Chile

Am ajuns și la partea de unde am plecat inițial când am pornit discuția cu Felix: cum a ajuns din Alba Iulia în Chile. Ca în majoritatea poveștilor, totul pleacă de la o femeie.

Mai exact, Felix a întâlnit în Thailanda o tânără, care este din Chile: s-a îndrăgostit de ea și a vizitat-o de câteva ori în țara natală. Apoi, înainte de pandemie, a spus că se mută pentru câteva luni în Chile, dar pandemia de COVID-19, a făcut ca planul său de câteva luni să se transforme în câțiva ani.

A luat-o, iar, de la capăt, a învățat cultura sud-americană, istoria și obiceiurile. Dar mai mult de atât, a trebuit să învețe și spaniola pentru a putea discuta cu cei din jurul său.

Co-lider al echipei care se ocupă de dezvoltarea strategiei securității cibernetice a statului Chile

A fost remarcat rapid de cei din Chile și, grație cunoștințelor sale în cyber security, a fost invitat să lucreze ca expert în Senatul din Chile, în domeniul securității internetului.

Este vorba despre Agenția pentru Cybersecurity a Republicii Chile.

În poza de mai sus apare alături de Floricel Paul Mocanu, ambasadorul României în Chile și senatorul Keneth Pugh Olavarria, membru al Comisiei pentru Apărare al țării gazdă.

Mai exact, Felix este expert pe partea de luptă împotriva dezinformării pe internet.

Profesor la facultatea de Drept din Concepción

De fapt, de aici a plecat ideea unui interviu cu Felix. O postare pe Facebook în care anunța că va preda cybersecuritatea, studenților din anul V ai facultății de Drept din Concepcion.

La scurt timp după ce a fost invitat să se ocupe de strategia de securitate pe internet a statului, acesta a fost invitat să fie și profesor la universitate.

Va preda strategii de securitate cibernetică, dar și cum tehnologiile disruptive afectează mediul virtual și viața celor din secolul 21.

În doar câteva cuvinte, acesta este parcursul lui Felix Staicu, un tânăr din Alba Iulia care a ajuns la cel mai înalt nivel într-o țară îndepărtată.

El a rezumat totul în două cuvinte: ambiție și curiozitate.

sursă foto: Felix Staicu arhiva personală, Facebook, santiagodechile.mae.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Restricții de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda, până LUNI, pentru lucrări la rosturile de dilatație. Zona vizată

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat restricții de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda și pe alte autostrăzi din țară.

Restricții de circulație:

  • pe sensul către Turda al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, pe tronsonul kilometric 45+500 de metri – 46+500 de metri, în zona municipiului Aiud, județul Alba: se efectuează lucrări de remediere a rostului de dilatație. Restricțiile sunt de astăzi până luni, 3 octombrie, pe prima bandă și banda de urgență

Alte restricții:

  • pe sensul către Deva al autostrăzii A1 Deva-Nădlac, pe tronsonul kilometric 542 – 537, în zona municipiului Arad, se efectuează lucrări de reparații a părții carosabile, până la ora 19.00, astfel că prima bandă și banda de urgență sunt restricționate
  • pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 București-Pitești, pe tronsonul kilometric 115 – 114, în zona municipiului Pitești, se efectuează lucrări de reparații a bordurii de lângă glisiera mediană, până la ora 18.00, astfel că a doua bandă este restricționată;
  • pe sensul către București al autostrăzii A2 București – Constanța, pe tronsonul kilometric 60+500 de metri – 59,  localitatea Lehliu Gară, jud. Călărași, este restricționată a doua bandă pentru a permite colectarea nisipului din zona mediană, până la ora 16.00
  • pentru lucrări de cosit mecanizat, traficul este restricționat pe autostrada A2 București – Constanța, pe tronsonul kilometric 30 – 36 (calea 1) și pe tronsonul kilometric 36 – 24 (calea 2),  până la ora 16.00

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să reducă viteza în zona lucrărilor şi să semnalizeze orice intenţie de schimbare a benzii de circulaţie.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax