Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Fisuri pe autostrada A10 Sebeș-Turda, în zona Alba Iulia Nord. Restricții de circulație și precizări CNAIR

Publicat

Circulația a fost restricționată pe autostrada A10 Sebeș – Alba Iulia – Turda, în apropiere de municipiul Alba Iulia. Carosabilul este afectat de o alunecare de teren, iar pe banda de urgență au apărut fisuri, la doi ani de la inaugurare.

Restricțiile sunt de la km 16, sensul Alba Iulia – Aiud, în drept cu ieșirea spre Alba Iulia Nord. Fisurile au apărut pe banda de urgență, fiind restricționată și prima bandă de mers.

Vezi și Fisuri și crăpături în structura viaductului Aciliu de pe A1 Sebeș-Sibiu

Este vorba despre o tasare a carosabilului provocată de o alunecare de teren. În zonă sunt și restricții de viteză, la 60 km/h.

Precizări CNAIR

Reprezentanții CNAIR spun că firma italiană (Pizzarotti – n.r.) care a executat lucrările la tronson va trebui să plătească reparațiile, pentru că segmentul de autostradă este în garanție.

„Trebuie să se miște foarte repede, să nu întrerupă circulația acolo” și ”să ne spună de ce s-a întâmplat această situație: dacă e execuție proastă, dacă sunt probleme neidentificate în faza de proiectare, să explice și cauza pentru care s-a ajuns în această situație și să intervină rapid”, a spus Alin Serbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, pentru digi24.ro.

În opinia sa, autostrada ”nou-nouță” de aproape 2 ani ”n-ar fi trebuit să pățească ce păteste acum, să apară această alunecare de teren”.

UPDATE: Contactat de alba24.ro, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a făcut următoarele precizări:

”Firma italiană urmează să facă o expertiză și să fie stabilite cauze posibile pentru această situație. Trebuie să vedem despre ce este vorba, fie o eroare de execuție, fie infiltrații în teren.

De asemenea, Pizzarotti va trebui să explice de ce nu a fost găsită această problemă în faza de proiect tehnic, să explice cum și de ce a apărut acum.

Măsurile de remediere trebuie luate în cel mai scurt timp posibil și să fie asigurat cel puțin un fir de circulație. Compania nu are o dată anume până la care să facă expertiza și reparațiile, însă vorbim de cel mai scurt timp posibil. Deocamdată, în zonă am balizat, au fost puse restricții de circulație.

Chiar dacă este vorba despre o alunecare de teren, firma nu este exonerată de responsabilitate, trebuie să asigure reparațiile, lucrările fiind în termenul de garanție”.

Probleme de acum doi ani

În 20 iulie 2020, CNAIR anunța că, din cauza ploilor abundente, pe Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, la km 16+30, a avut loc o pierdere locală de stabilitate a taluzului.

„Echipa de specialiști formată din experți ai CNAIR și ai antreprenorului a constatat, la fața locului, că alunecarea de suprafață a taluzului nu a afectat corpul autostrăzii. După definitivarea expertizei tehnice în lucru, luni, 27 iulie 2020 se va adopta soluția de remediere și ulterior se va trece la implementarea acesteia de către antreprenor”, au precizat atunci reprezentanții CNAIR.

Problema nu a putut fi remediată înainte de deschiderea tronsonului, astfel că în zona respectivă circulația s-a desfășurat temporar cu restricții.

Autostrada A10 Sebeș – Alba Iulia – Turda a fost deschisă integral în 30 noiembrie 2021, dar cu alte restricții de circulație la momentul respectiv, în zona alunecării de teren de la Oiejdea (km 20). Circulația a fost reluată în regim normal din noiembrie 2022 în zona respectivă (fusese restricționată o bandă pe sens, în zona dealului Oiejdea, din cauza unor alunecări de teren).

Autostrada A 10 Sebeș – Alba Iulia – Turda

Autostrada A10 face legătura dintre Autostrada A1 si Autostrada A3, pe traseul Sebes – Turda. Licitațiile au fost făcute în 2013, iar lucrările au început în 2014.

Proiectul a fost împărțit în 4 loturi, cu termen de finalizare contractuală 2016.

Lot 1 – 17,00 km de la intrarea pe autostrada în Sebes până la Pârâul Iovului – 15,5 km deschiși circulației în decembrie 2020; restul în noiembrie 2021

constructori: asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA – SC Pomponio SRL.

Cost: 541.739.137 lei fără TVA

Lot 2 – 24,25 km de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud – deschis circulației în noiembrie 2021

constructori: asocierea Aktor SA – SC Euroconstruct Trading SRL.

Cost: 549.332.494 lei fără TVA.

Lot 3 – 12,45 km de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea – deschis circulației din iulie 2018

constructori: asocierea Tirrena Scavi SpA, Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A.

Cost: 420.511.921 lei fără TVA

Lot 4 – 16,30 km de la nodul Decea până în Turda – deschis circulației din iulie 2018

constructori: asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH.

Cost: 470.004.894 lei fără TVA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Traseistul

    duminică, 18.12.2022 at 08:54

    Spun unii ca traseul trebuia sa fie altul, zona in cauza fiind argiloasa si cu gropi de gunoi. Cine o fi dispus actualul traseu ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax