Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: Relief votiv consacrat Geniului Abundenței, exponatul lunii septembrie la Muzeul din Alba Iulia

Publicat

La Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat miercuri, 8 septembrie, de la ora 11:00, exponatul lunii septembrie, un relief votiv anepigrafic consacrat Geniului Abundenței de către o asociație (collegium) de navigatori din vechea așezare romană ce prinde contur și avea să se dezvolte nu departe de malul Mureșului de astăzi.

Deși textul lipsește, având totuși în partea inferioară a cadrului compozițional un spațiu ce îi fusese rezervat, mesajul poate fi ușor interpretat doar prin intermediul imaginii.

Este vorba așadar de un personaj tânăr, imberb ce ține într-o mână un corn al Abundenței, iar în cealaltă un vas plat cu picior, o patera, cum mai este cunoscut acest tip de vas ceramic în latină.

Conform interpretărilor iconografice, personajul în cauză este o personificare a belșugului, un Geniu al Abundenței.

Alături, în partea de jos apare un alt personaj într-o ambarcațiune de mici dimensiuni, semnificând de fapt comanditarul ce consacră piesa divinității amintite.

Acesta din urmă face trimitere la o asociație, sau corporație de navigatori (collegium) ce exista cu siguranță în antichitate în așezarea de la Apulum.

Piesa se leagă de o serie de alte monumente epigrafice și figurative ce atestă existența unui port comercial roman aici și a unor tipuri de ambarcațiuni ușoare folosite atunci, unele cu catarg mobil și adaptate halajului.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax