Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax