Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protest sindical împotriva noului Cod al Muncii, în faţa Prefecturii Alba

Publicat

Joi, în faţa Prefecturii Alba s-au strâns aproximativ 800 de persoane, „înarmate” cu vuvuzele şi tobe, care protestează faţă de modificările ce vor fi aduse Codului Muncii. Au fost prezenţi membri ai sindicatelor din tot judeţul, din învăţământ, apărare, sănătate, muncitorime.

Protestatarii au adus pancarte cu mesajeleCu ce ne plătim hoţia? Votăm codul cu sclavia” sau „Noul cod, ultimul mod”, dar şi alte mesaje,  ca de exemplu „Nu ne lăsaţi fără spital”, purtate de sindicaliştii „Sanitas” din Ocna Mureş.

Manifestanţii au primit fluturaşi în care sunt specificate principalele modificări din noul Cod al Muncii: „Ştii ce-ţi pregăteşte Boc? Contracte de muncă pe perioadă determinată, în locul celor pe perioadă nedeterminată, în noul Cod. Din trei în trei ani, dacă ai noroc, îţi cauţi un alt loc de muncă sau te faci preş în faţa angajatorului cu care ai avut contract. Concediere la liber, fără preaviz, fără măsuri pentru evitarea concedierii, fără salarii compensatorii. Vei fi aruncat în stradă, ca un obiect uzat. Norma de muncă va fi stabilită de patron, fără nici o discuţie sau negociere, cu tine sau cu sindicatul. Programul de muncă va fi stabilit de patron, fără acordul tău sau al sindicatului. Orele suplimentare se vor compensa cu timp liber în 60 de zile, în loc de 30 de zile, cât este acum.”

Liderul CNSLR Frăţia şi  „Sanitas” Alba, Marius Sepi, a declarat că reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au negociat o altă formă a Codului Muncii, de care nu s-a ţinut seamă de către Guvern. Alături de protestatari s-a aflat şi deputatul Călin Potor, care a declarat că va transmite în Parlament doleanţele sindicaliştilor.

Manifestările în stradă vor continua în perioada următoare şi la nivelul oraşelor

“Dacă m-ar întreba cineva cum aş intitula acest miting, aş spune Jos Codul Muncii al Guvernului, ţinând cont de faptul că sindicatele şi patronatele reprezentative la nivel naţional au încheiat şi negociat un cu totul alt Cod al Muncii”, a declarat Marius Sepi.

Acesta a mai spus că mai mult ca sigur sindicatele vor reveni în stradă, săptămâna viitoare: “Cred cu tărie că, în perioada următoare, o să fie manifestări la nivelul oraşelor şi mai mult, încet-încet, mămăliga românească va izbucni şi putem să ne aşteptăm la proteste care nu o să mai aibă legătură cu sindicatele.

Legat de Codul Muncii, vreau să mai spun că nu produce nişte reacţii şi răspunsuri pe moment, probabil că primele măsuri se vor vedea undeva după şase-nouă luni de zile. Numai de prostie nu mai putem să acuzăm acest Guvern, pentru că este cel mai mişel şi cel mai pervers Guvern pe care l-a avut România”.

Deputatul Călin Potor, singurul parlamentar prezent la miting

“O să susţin întotdeauna acţiunile sindicatelor, pentru că cei de aici sunt oamenii care m-au trimis în Parlamentul României şi, dacă plecăm de la acest adevăr, înseamnă că le sunt dator pentru votul pe care mi l-au acordat să-i susţin şi să le susţin doleanţele în Parlamentul României.

O să transmit în Parlamentul României fluierăturile de la Alba Iulia, înjurăturile vizavi de un Guvern netrebnic; bătaia de joc pe care o fac guvernanţii cu nişte oameni aflaţi deja la limita sărăciei. Nişte oameni care nu doresc decât să trăiască decent, într-o ţară normală, guvernată de legi normale. Oamenii doresc să lucreze cinstit, să aibă salarii bine plătite şi să trăiască bine”, a spus Călin Potor, menţionând totodată că şi deputatul Teodor Atanasiu va transmite doleanţele oamenilor în Parlament, acesta aflându-se la Bucureşti, în timpul mitingului.

Populaţia de rând s-a săturat de sărăcie şi sclavie

Oamenii prezenţi la miting duc povara “salariilor mici şi ciuntite, a creditelor bancare făcute în vremurile trecute, a legilor instabile, a reformelor îndreptate împotriva poporului, începând de la noul Cod al Muncii, noua Lege a Educaţiei şi noua Lege a Pensiilor, reforme care au creat haos şi amărăciune în rândul populaţiei”, după cum ne-a spus un cetăţean din Alba, aflat în mulţime.

Circulaţia în zona manifestării a fost parţial blocată. După cum s-a anunţat de miercuri, accesul auto şi al pietonilor a fost asigurat pe strada Olteniei şi pe artera din faţa Căminului M.A.I.

Protestul a fost organizat de reprezentanţii tuturor confederaţiilor sindicale din judeţul Alba şi a fost programat în intervalul orar 13.00-15.00. Liderul CNSLR Frăţia Alba şi „Sanitas” Alba, Marius Sepi, a declarat, miercuri, că erau aşteptaţi să participe aproximativ 2.000 de oameni, nu doar membri sindicali, ci şi elevi, studenţi, cadre didactice, şomeri sau alte categorii sociale, care pot să-şi exprime prin această cale nemulţumirea faţă de prevederile noului Cod al Muncii.

În opinia sindicaliştilor, acest act a fost realizat fără a se ţine cont de cerinţele angajaţilor privind principalele drepturi ale acestora, iar legea, în forma propusă de Guvern, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament, trebuie respinsă.

Manifestări de protest similare au fost organizate în ţară, în oraşe precum Târgu Mureş, Deva, Arad, Ploieşti. Pentru proiectul de lege al noului Cod al Muncii, Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, marţi, 8 martie, la ora 10.00. Până vineri, pot fi depuse amendamentele parlamentare privind acest act legislativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Bungust

    joi, 03.03.2011 at 14:54

    Puneti un separator de update si de declaratii intre comunicatul de la jandarmi de ieri (moartea pasiunii presei romanesti) si actualitatea de azi.
    Bottomul stirii e prea mare, de ce nu puneti un link spre comunicatul de ieri? Nimeni n-are chef sa reciteasca despre cum s-au pregatit jandarmii pentru un protest de 50 de oameni. Nu suntem in Libia. Deocamdata.

  2. Bungust

    joi, 03.03.2011 at 15:49

    A, s-a editat. Arata mult mai bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax