Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tragediile de pe şoselele din Alba din 2013: 146 de accidente grave. Până la mijlocul lunii decembrie, 27 de oameni şi-au pierdut viaţa


Publicat

Viteza excesivă, neatenţia, oboseala la volan sau conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului au făcut victime şi în 2013 în judeţul Alba. Poliţiştii rutieri au înregistrat 146 de accidente de circulaţie grave, în urma cărora 27 de persoane şi-au pierdut viaţa. Cele mai multe evenimente rutiere s-au petrecut pe DN1 şi în municipiul Alba Iulia.

În perioada 1 ianuarie – 19 decembrie 2013, în judeţul Alba s-au produs 146 de accidente grave de circulație, cu trei mai puţine decât în perioada similară a anului 2012. În urma acestor evenimente rutiere, au murit 27 de persoane (număr similar cu cel înregistrat cu 2012), 140 persoane au fost rănite grav (cu 8 mai puţine decât în 2012) și 73 rănite ușor (cu 9 mai multe decât în anul 2012).

Pe primele locuri în ceea ce priveşte cauzele producerii acestora accidente sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum (29), neacordarea de prioritate vehiculelor (22),  traversare neregulamentară (18),  nerespectarea distanţei între vehicule (12), depăşirea neregulamentară (10) iar pe ultimele locuri se află întoarcerea neregulamentară (2), neasigurarea la schimbarea benzii (1) şi nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată (1).

În aceeași perioadă, pe drumurile naţional europene (DN1 şi DN 7) ce străbat judeţul Alba, au fost înregistrate 33 de accidente grave, soldate cu 9 morţi, 31 de răniţi grav şi 28 de răniţi uşor. Cele mai multe (19) s-au produs pe DN 1 şi s-au soldat cu 5 morţi, 17 răniţi grav şi 17 răniţi uşor în vreme ce pe DN 7 au fost 14 accidente, soldate cu 4 morţi, 14 răniţi grav şi 11 răniţi uşor.

Primele trei cauze ale producerii celor 33 accidente grave de circulaţie comise pe cele două drumuri naţionale au fost: nerespectarea distanței între vehicule  (8 accidente, soldate  cu rănirea gravă a 8 persoane și rănirea ușoara a uneia), depășirea neregulamentară (7 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane  și rănirea gravă a 6 persoane) şi viteza neadaptată la condiţiile de drum (4 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane și  rănirea gravă a 3 persoane).

Citeşte şi DN 1, ce traversează și Alba, este pe primul loc în topul drumurilor unde se produc cele mai grave accidente. Vezi unde sunt „punctele negre” din județ

Dintre localităţile urbane, cele mai multe accidente au fost semnalate în municipiul Alba Iulia (33), soldate cu 4 morţi, 31 răniţi grav şi 10 răniţi uşor, urmat de municipiul Sebeş (7 accidente soldate cu doi morţi şi 5 răniţi grav) şi Zlatna (cu 7 accidente, soldate cu doi morţi, 5 răniţi grav şi doi răniţi uşor).

La Abrud a fost înregistrat un singur accident grav, în urma căruia o persoană a suferit leziuni grave şi alta a fost rănitî uşor.

În mediul rural, cele mai multe accidente grave s-au produs în comuna Săsciori (6, soldate cu doi morţi, 6 răniţi grav şi un rănit uşor) urmată de comuna Şugag, cu 3 accidente soldate cu 5 răniţi grav şi doi răniţi uşor.

Până în 19 decembrie, în judeţul Alba au fost înregistrate 214 accidente uşoare (cu 25 mai puţine decât în perioada similară a anului 2012.)

Aceste accidente s-a soldat cu rănirea uşoară a unui număr de 276 de persoane (mai puţine cu 18 decât în anul 2012).

Vă reamintim o parte dintre accidentele grave produse în judeţul Alba, în 2013 (vă avertizăm că următoarele ştiri vă pot afecta emoţional):

1.  Vineri, 13 decembrie, ora 13.05, la Sebeş: un bărbat de 63 de ani din Săsciori intenţiona să traverseze strada Lucian Blaga, în apropierea trecerii de pietoni. Este lovit de un TIR, ale cărei roţi trec peste picioarele pietonului. Acesta moare la spital, din cauza leziunilor suferite.

ACCIDENT rutier GRAV în Sebeş: Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un TIR, în apropierea trecerii de pietoni

2. Pe DN1, la ieşirea din Aiud spre Teiuş, în noaptea de 10 spre 11 decembrie, şoferul unei autoutilitare, un bărbat în vârstă de 60 de ani din Cluj şi-a pierdut viaţa după ce un conducător auto beat nu i-a acordat prioritate, la intrarea pe un drum secundar. Şoferul vinovat, un bărbat în vârstă de 47 de ani din Aiud, a fost arestat preventiv.

ACCIDENT mortal pe DN1, la ieşire din Aiud spre Teiuş, provocat de un şofer sub influenţa alcoolului. Impact între un autoturism şi 2 TIR-uri

3. De 1 Decembrie, la Alba Iulia, un bărbat în vârstă de 46 de ani din municipiu, fără carnet de conducere, a murit după ce a pierdut controlul unui moped şi s-a izbit de un TIR parcat, pe strada 1 Decembrie. A decedat din cauza leziunilor, la spital.

Accident rutier grav pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Un bărbat a murit după ce a intrat cu scuterul într-un TIR

4. În centrul oraşului Alba Iulia, în 27 noiembrie, ora 10.50, la intersecţia străzilor Traian şi Basarabiei (fostă Luminii). Şoferul unei Dacii 1310 nu dă prioritate unui BMW X5 condus de o femeie şi cele două maşini se lovesc violent. Un bărbat de 47 de ani din comuna Meteş moare la spital, din cauza rănilor grave la cap. Se afla în maşina Dacia, condusă de fiul său.

Accident grav în centrul orașului Alba Iulia: Un bărbat de 47 de ani a decedat și alte trei persoane au fost rănite

5. Pe DN67C, în satul Laz, în noaptea de 2 spre 3 noiembrie, ora 1.42. Un tânăr de 18 ani din Săsciori intră cu viteză într-o curbă periculoasă, pierde controlul volanului şi se izbeşte cu maşina de un stâlp. Moare pe loc. În urma impactului, îşi pierde viaţa şi un adolescent din Săsciori, în vârstă de 15 ani, pasager pe scaunul din dreapta.

ACCIDENT rutier grav pe DN67C, în satul Laz: Doi tineri, de 18 şi 15 ani, din Săsciori şi-au pierdut viaţa

6. Impact fatal pe un drum de ţară lângă satul Beţa, comuna Lopadea Nouă. 14 octombrie, ora 21.21. Un tânăr de 24 de ani din Aiud moare după ce se izbeşte cu o motocicletă Enduro de o căruţă ce circula din sens opus.

Impact fatal în Lopadea Nouă. Un tânăr motociclist de 24 de ani şi-a pierdut viaţa după ce s-a izbit de o căruţă

7. În 7 octombrie, se produc două accidente rutiere mortale. La ora 14.45, pe DJ 705 E, în afara localităţii Tărtăria, îşi pierde viaţa fostul primar al comunei Săliştea, Ioan Stuparu (63 de ani). Intenţiona să întoarcă maşina şi nu a dat prioritate unui Mercedes.

Şase ore mai târziu, un bărbat de 50 de ani din satul Sînmiclăuş (comuna Şona) a fost lovit de o autoutilitară, pe o stradă din localitate. Acesta era căzut pe drum, după ce consumase băuturi alcoolice. Din cauza rănilor grave, a murit la spitalul din Blaj.

Fostul primar al comunei Săliştea, Ioan Stuparu, şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier petrecut la intrare în Tărtăria

Accident rutier mortal în comuna Şona: Un bărbat a fost lovit de o autoutilitară şi a murit la spitalul din Blaj

8. Sâmbătă, 14 septembrie, zi fatidică în Alba: trei persoane îşi pierd viaţa în accidente rutiere. După-amiaza, la ora la ora 16.35, pe DN 7, zona Şibot spre limita cu judeţul Hunedoara. O maşină intră pe contrasens, se izbeşte de un TIR şi este proiectată într-un autoturism, pe sens opus. În urma impactului, au decedat doi hunedoreni, soţ şi soţie.

Seara, în jurul orei 21.00, o femeie în vârstă de 66 de ani din Mihalţ traversează neregulamentar strada Tudor Vladimirescu din Alba Iulia, într-o zonă intens circulată din cartierul Ampoi 1, la ieşire din oraş spre Cluj. Este lovită de două maşini, un taxi, condus de un şofer sub influenţa alcoolului şi un Volkswagen condus de o femeie, din sens opus. Femeia din Mihalţ a murit în urma impactului.

Accident grav pe DN 7, lângă Șibot: Două persoane au decedat în urma coliziunii dintre un TIR și două mașini

O femeie de 66 de ani a murit după ce a fost lovită de două mașini pe strada Tudor Vladimirescu din Alba Iulia

 

9. În 6 septembrie, se produc alte două accidente grave. Dimineaţa, la ora 8.55, pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia, un fost medic veterinar, în vârstă de 82 de ani îşi pierde viaţa după ce încearcă să traverseze artera pe bicicletă şi este lovit de un TIR.

La ora 17.08, pe DN74, la Izvorul Ampoiului, între Abrud şi Zlatna. Şoferul unui autoturism Skoda Felicia adoarme la volan, iar maşina se izbeşte de un cap de pod. Socrul său, aflat pe bancheta din spate, moare pe loc, în urma impactului.

Accident grav pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia. Un biciclist a murit după ce a fost lovit de un TIR

Accident rutier mortal pe DN74, între Abrud şi Zlatna. Un bărbat a murit după ce maşina în care se afla s-a izbit de un parapet

10. În 18 august, pe DN75, între Cîmpeni şi Bistra, la ora 23.14, şoferul unui autoturism Opel Astra îl loveşte pe un bărbat de 47 de ani din Bucium, care circula pe jos, pe şosea. Acesta circula pe mijlocul drumului şi a murit la spital.

Accident grav pe DN75, între Cîmpeni şi Bistra. Un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovit de o maşină

11. Pe DN7, zona Tărtăria, în 10 iulie, la ora 8.00, un bărbat de 59 de ani din Sebeş, la volanul unei maşini Suzuki, intră pe contrasens şi loveşte un camion. A murit în urma impactului. Pasagerul din dreapta s-a ales cu fracturi.

Accident grav pe DN7, în zona Tărtăria. Un şofer din Sebeş a murit după ce a intrat frontal cu maşina într-o autoutilitară

12. Pe DN1, la ieşirea din Unirea spre Turda, în 27 iunie, la ora 19.11. Un tânăr de 24 de ani din comuna Mihai Viteazu moare strivit de grinzi de beton. Acestea s-au prăbuşit dintr-un TIR ce depăşea neregulamentar din sens opus şi s-a izbit frontal de camionul condus de tânăr. Circulaţia în zonă a fost blocată peste 6 ore, fiind necesară intervenţia cu o macara.

Accident grav, la Unirea. Două TIR-uri au intrat în coliziune, iar unul dintre șoferi a decedat

13. Sebeş, 19 iunie, ora 9.40, strada Dorin Pavel. Şoferul unei maşini virează la stânga şi loveşte un motociclist care era în depăşirea autoturismului. Tânărul de 24 de ani moare la spital.

Accident grav la Sebeș: Un motociclist şi-a pierdut viaţa după ce a intrat în coliziune cu un autoturism

14. 12 iunie, DN7, zona Balomiru de Câmp. Un tânăr de 31 de ani din Cugir, în timp ce conducea o maşină cu permisul anulat, a intrat în depăşire şi s-a izbit de un TIR. În urma accidentului, şoferul a decedat.

Accident rutier pe DN 7, în zona Balomiru de Câmp. Un tânăr din Cugir şi-a pierdut viaţa în urma unui impact între un autoturism şi un TIR

15. În 22 mai, pe un drum de ţară din Munţii Apuseni, un bărbat de 80 de ani se răstoarnă cu un autoturism de teren într-o prăpastie de aproximativ 26 de metri. Accidentul s-a produs în zona Bistra, iar şoferul a murit după ce a fost proiectat trei metri, prin trapa maşinii, în afara acesteia.

Un bărbat de 80 de ani din Bistra a murit după ce s-a răsturnat cu maşina de teren într-o prăpastie

16. Pe DN 75, la ieşire din Cîmpeni spre Mihoeşti, în 19 mai. La ora 6 dimineaţa, un tânăr de 28 de ani din Vadu Moţilor pierde controlul volanului maşinii, într-o curbă periculoasă la dreapta şi loveşte un camion, pe contrasens. Moare pe loc.

Accident grav lângă Cîmpeni: Un tânăr din Vadu Moților a murit după ce mașina pe care o conducea a intrat în coliziune cu un camion

17. DN1, zona Câlnic, 29 aprilie, ora 6.30 dimineaţa. Şoferul unui TIR adoarme la volan şi intră în coliziune frontală cu alt TIR, ce circula în faţa sa. A murit pe loc. Avea 32 de ani.

Grav accident de circulaţie, pe DN1, în dreptul localităţii Câlnic. O persoană a decedat într-o coliziune între TIR-uri

18. 24 aprilie, ora 17.10, pe un drum forestier din zona Lupşa, în Munţii Apuseni. Un tânăr de 22 de ani din Alba Iulia, voluntar într-o acţiune de împădurire, moare strivit între lama unui TAF şi un copac. Se afla pe capota utilajului, iar şoferul a pierdut controlul volanului, pe un drum abrupt, din cauza unei defecţiuni la direcţie. Victima era fratele unei jucătoare de baschet din Alba Iulia.

Accident cumplit în Lupșa: Un tânăr de 22 de ani din Alba Iulia a decedat după ce a fost strivit de un TAF pe un drum forestier

19. DN1, ieşirea din Aiud spre Miraslău, 26 ianuarie, după-amiaza. Şoferul de 75 de ani al unui Matiz derapează într-o curbă şi loveşte frontal un autoturism pe contrasens. Conducătorul auto şi o femeie de 49 de ani, pasageră pe locul din dreapta, ambii din Aiud au decedat. În accident au fost rănite şi două fete, de 10 ani, respectiv 11 ani, din Turda.

Accident grav la ieșire din Aiud spre Mirăslău: Două persoane aflate într-un Matiz au decedat, iar două fetițe au suferit fracturi

20. DJ 107 la ieșire din Jidvei spre Târnăveni, 17 ianuarie, ora 7.55. O femeie de 30 de ani din comuna Cetatea de Baltă pierde controlul volanului într-o curbă la stânga şi se izbeşte lateral de un camion. Fiica ei, în vârstă de 7 ani, care se afla pe locul din faţă, a murit pe loc.

Grav accident de circulație la ieșire din localitatea Jidvei. O fetiță de 7 ani, pasageră într-un Audi, a decedatȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sportului: Luăm în calcul reluarea unor competiții desfășurate în spații închise. Ce sporturi sunt vizate

Publicat

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că ia în calcul reluarea unor competiții sportive în cazul sporturilor care se desfășoară în spații închise.

Anunțul a fost făcut după o întrevedere a ministrului cu reprezentanții următoarelor federații sportive: FR Tenis de Masă, FR Scrimă, FR Atletism, FR Judo, FR Gimnastică Ritmică, FR Gimnastică, FR Lupte, FR Kaiac-canoe, FR Haltere, FR Box, FR Tir Sportiv, FR Bob şi Sanie, FR Nataţie şi FR Canotaj, informează Agerpres.

Reprezentanţi acestor sporturi vor discuta, împreună cu Ionuț Stroe, cu oficialii INSP şi Ministerul Sănătăţii, în legătură cu acest subiect.

„Există sporturi precum tenisul de masă, scrima, şahul, tirul sportiv sau halterele, ca să dau doar câteva exemple, unde nu sunt probleme în a asigura distanţarea între participanţi sau alte măsuri de protecţie, astfel încât să minimizăm riscul de infectare”, a spus Stroe.

„Este a treia săptămână consecutivă de dialog cu federaţiile sportive. Am dorit să aflu de la fiecare în parte felul în care decurge pregătirea, cum au reluat antrenamentele, dacă au în plan eventuale competiţii, cu ce probleme se confruntă şi în ce fel poate MTS să ofere asistenţă. O veste importantă pentru sporturile care se desfăşoară în spaţii închise este că luăm în calcul reluarea competiţiilor pentru acele discipline care se pot practica în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii”, a mai declarat ministrul.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Drumurile județene din Alba intră în revizia de vară. Reparațiile și întreținerea costă peste 20 de milioane de lei

Publicat

DJ 107 A Vurpar Paclisa (14) asfalt drum

Consiliul Județean Alba alocă peste 20 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene aflate în administrare. Printre categoriile lucrări se numără asfaltarea, plombarea sau pietruirea drumurilor, curățirea și repararea șanțurilor și rigolelor, întreținerea podurilor și podețelor, aducerea la profil a acostamentelor și aducerea la cotă a căminelor de vizitare. 

Consiliul Județean Alba a lansat marți, 14 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară pe drumurile județene.

Valoarea totală estimată este de 20.673.546,22 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, acordul cadru de lucrări „Întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din Alba” cuprinde categorii de lucrări de întreținere curentă și periodică conform Normativului privind întreținerea și repararea drumurilor publice și anume:

 • întreținere drumuri asfaltate – plombe cu frezare și așternere manuală
 • întreținere curentă drumuri pietruite prin scarificare și reprofilare
 • întreținere curentă drumuri pietruite prin scarificare, reprofilare și adaos de material pietros (500.000 mp)
 • tratarea burdușirilor / îmbrăcăminți asfaltice (20.000 mp)
 • aducerea la profil a acostamentelor prin tăiere manuală și mecanică (300.000 mp)
 • aducerea la profil a acostamentelor și completare cu balast (10.000 mp)
 • întreținerea platformei drumului (863 mc)
 • asigurarea scurgerii apelor prin curățarea șanțurilor, rigolelor, canalelor de scurgere (300 km)
 • asigurarea scurgerii apelor prin reparații șanțuri betonate (200 m)
 • asigurarea scurgerii apelor – rigolă prefabricată nouă (100 m)
 • covoare bituminoase cu mixtură asfaltică Ba16 – 4 cm (20 km)
 • strat de uzură din binder BAD20 – 6 cm (3 km)
 • siguranță rutieră (parapet metalic)
 • șanțuri și rigole pavate, betonate
 • ziduri de sprijin și de căptușire (100 m)
 • amenajare platformă cântărire (2 buc.)
 • întreținerea periodică a drumurilor pietruite (5 km)
 • întreținere podețe tubulare (10 buc. D = 800 mm, 5 buc. D = 1000 mm)
 • întreținere poduri beton (10 buc.)
 • aducerea la cotă a căminelor de vizitare, capac și rame beton (150 buc. refolosite, 5 buc. noi)

Vezi AICI cantitățile minime / maxime aferente acordului. 

Vezi AICI LISTA drumurilor județene adminstrate de Consiliul Județean Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate