Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Ministrul Culturii: ”Putem spune că Facebook a preluat Monumentul Unirii de la Alba Iulia, nu invers”


Publicat

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Testul de Sinceritate” pe Alba24, că Monumentul Unirii inaugurat în decembrie 2018, de Ziua Naţională, nu este finalizat, ci mai trebuie făcute unele retuşuri. Ulterior, dacă sunt respectate toate condiţiile conform proiectului tehnic, se va semna recepţia finală a obiectivului.

“În momentul de faţă, artistul, domnul Buculei, va trebui să mai facă unele retuşuri. A fost făcută o recepţie în luna decembrie. S-au constatat câteva mici nereguli în momentul în care s-au lipit acele blocuri între ele. Nu ştiu, din cauza frigului, nu s-a putut finisa nişte lucrări de fineţe, lucrări care, din discuţiile cu domnul Buculei, vor fi făcute în lunile mai-iunie. Trebuia să aşteptăm temperaturi pozitive, astfel încât (monumentul – n.r.) să poată fi finisat aşa cum trebuie. Ulterior, vom avea o recepţie finală a monumentului. Vom trage o concluzie şi vom vedea ce mai trebuie făcut, dacă monumentul respectă toţi parametrii tehnici, din toate punctele de vedere şi al lucrurilor care au fost puse pe hârtie”, a declarat Daniel Breaz.

monumentul unirii alba iulia

Ministrul Culturii a spus că, dacă nu va fi mulţumit de lucrare, nu va semna recepţia finală.

“Proprietarul acestui monument este Ministerul Culturii, aştept să fie exact aşa cum ar fi fost făcut ceva pentru mine personal. Banii au fost achitaţi către artist, cu rezerva unor retuşuri”, consideră Daniel Breaz.

Daniel Breaz a comentat şi despre asemănarea formei monumentului cu logo Facebook:

“Monumentul a fost proiectat acum 26 de ani. Putem spune că Facebook a preluat Monumentul Unirii. N-a fost invers preluarea aproximativă a imaginii. Este un monument despre care eu pot să spun că îmi place, este reprezentativ pentru cei de 100 de ani de Românie mare, Unirea de la 1918, dar încă o dată aştept să fie finisat până la ultimul milimetru pătrat”, a spus Breaz.

Monumentul Unirii de la Alba Iulia, amplasat în Parcul Unirii, pe axa Catedralei Reîntregirii, este realizat de artistul Mihai Buculei. Preţul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus, din care jumătate îi revin sculptorului, ca drepturi de autor.

Monumentul are aproximativ 22 de metri înălţime, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Este format din segmente de marmură suprapuse, cu dimensiuni de 2.20/1.60 m, iar înălţimea lor ajunge la 2 metri.

Încă dinainte de a fi finalizată construcţia, în jurul acesteia au început controversele. În spațiul public au apărut opinii critice cu privire la însemnătatea lui, la locul în care este amplasat, la valoarea artistică și la asemănarea izbitoare cu logoul Facebook.

Monumentul a fost conceput în 1993, când a câștigat un concurs organizat de Ministerul Culturii.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pamfil

    duminică, 05.05.2019 at 18:16

    Danele, Artistu’ ala si altii care ati cheltuit milioane de euro pe sigla feisbuc ar trebui sa fiti bagati la beci si sa dati banii cheltuiti inapoi statului!

    Ati stricat tot ansamblul gandit cu mult inainte… cele doua catedrale de la Schit si cea a Reintregirii au fost gandite „in oglinda”.

    Nu a cerut nimeni acest monument feisbuc de prost gust! A fost o ambitie a unui „artist” si a catorva sifonari din banu’ public.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate