Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Ministrul Culturii: ”Putem spune că Facebook a preluat Monumentul Unirii de la Alba Iulia, nu invers”

Publicat

YouTube video

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Testul de Sinceritate” pe Alba24, că Monumentul Unirii inaugurat în decembrie 2018, de Ziua Naţională, nu este finalizat, ci mai trebuie făcute unele retuşuri. Ulterior, dacă sunt respectate toate condiţiile conform proiectului tehnic, se va semna recepţia finală a obiectivului.

“În momentul de faţă, artistul, domnul Buculei, va trebui să mai facă unele retuşuri. A fost făcută o recepţie în luna decembrie. S-au constatat câteva mici nereguli în momentul în care s-au lipit acele blocuri între ele. Nu ştiu, din cauza frigului, nu s-a putut finisa nişte lucrări de fineţe, lucrări care, din discuţiile cu domnul Buculei, vor fi făcute în lunile mai-iunie. Trebuia să aşteptăm temperaturi pozitive, astfel încât (monumentul – n.r.) să poată fi finisat aşa cum trebuie. Ulterior, vom avea o recepţie finală a monumentului. Vom trage o concluzie şi vom vedea ce mai trebuie făcut, dacă monumentul respectă toţi parametrii tehnici, din toate punctele de vedere şi al lucrurilor care au fost puse pe hârtie”, a declarat Daniel Breaz.

monumentul unirii alba iulia

Ministrul Culturii a spus că, dacă nu va fi mulţumit de lucrare, nu va semna recepţia finală.

“Proprietarul acestui monument este Ministerul Culturii, aştept să fie exact aşa cum ar fi fost făcut ceva pentru mine personal. Banii au fost achitaţi către artist, cu rezerva unor retuşuri”, consideră Daniel Breaz.

Daniel Breaz a comentat şi despre asemănarea formei monumentului cu logo Facebook:

“Monumentul a fost proiectat acum 26 de ani. Putem spune că Facebook a preluat Monumentul Unirii. N-a fost invers preluarea aproximativă a imaginii. Este un monument despre care eu pot să spun că îmi place, este reprezentativ pentru cei de 100 de ani de Românie mare, Unirea de la 1918, dar încă o dată aştept să fie finisat până la ultimul milimetru pătrat”, a spus Breaz.

Monumentul Unirii de la Alba Iulia, amplasat în Parcul Unirii, pe axa Catedralei Reîntregirii, este realizat de artistul Mihai Buculei. Preţul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus, din care jumătate îi revin sculptorului, ca drepturi de autor.

Monumentul are aproximativ 22 de metri înălţime, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Este format din segmente de marmură suprapuse, cu dimensiuni de 2.20/1.60 m, iar înălţimea lor ajunge la 2 metri.

Încă dinainte de a fi finalizată construcţia, în jurul acesteia au început controversele. În spațiul public au apărut opinii critice cu privire la însemnătatea lui, la locul în care este amplasat, la valoarea artistică și la asemănarea izbitoare cu logoul Facebook.

Monumentul a fost conceput în 1993, când a câștigat un concurs organizat de Ministerul Culturii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    duminică, 05.05.2019 at 18:16

    Danele, Artistu’ ala si altii care ati cheltuit milioane de euro pe sigla feisbuc ar trebui sa fiti bagati la beci si sa dati banii cheltuiti inapoi statului!

    Ati stricat tot ansamblul gandit cu mult inainte… cele doua catedrale de la Schit si cea a Reintregirii au fost gandite „in oglinda”.

    Nu a cerut nimeni acest monument feisbuc de prost gust! A fost o ambitie a unui „artist” si a catorva sifonari din banu’ public.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax