Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun lucruri trăznite: Firmele private să lucreze de sărbătorile legale, concurs de miss sau Ziua Naţională a Adopţiei

Publicat

Mai multe iniţiative legislative propuse de parlamentari pot fi considerate cel puţin subiecte de discuţie, având în vedere că ideile formulate pot părea la prima vedere greu de trecut prin filtrul forului legislativ. De exemplu, un grup de deputaţi doresc declararea sărbătorilor legale drept zile lucrătoare pentru anumite firme private care prestează servicii, altul susţine înfiinţarea Zilei Naţionale a Adopţiei, deși în România adoptarea unui copil este una dintre cele mai dificile proceduri din lume. Unii mai vor crearea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorului sau chiar un concurs de miss pentru femeile din parlament.

În primul caz, se propune modificarea Legii 53/2003 – Codul Muncii şi declararea zilelor de sărbători legale drept zile lucrătoare pentru firmele private care activează în următoarele domenii: comerţul cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, al animalelor de companie şi a hranei pentru aceasta, în magazine specializate.

În expunerea de motive se arată că “întrucât în zilele de 15 august — Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, prima şi a doua zi de Rusalii, fiind zile onomastice şi totodată prilej pentru oameni de a oferi flori, aceştia reprezentând clienţii societăţilor ce au ca obiect de activitate desfacerea şi vânzarea de flori, este normal ca acestea să-şi poată desfasura activitatea legal, realizând astfel venituri mai mari şi totodată plătind impozit mai mare statului. Conform Codului bunelor maniere, şi vizitele constituie imprejurări în care oamenii merg cu flori, iar Anul Nou, 1 şi 2 ianuarie, Crăciunul sau Sărbătorile Pascale sunt bune ocazii pentru a petrece alături de prieteni ori familie.

De asemenea, în zilele declarate sărbători legale intervin şi evenimente nedorite, precum înmormântările, pentru care se apelează în vederea confecţionărilor de jerbe, coroane de flori. Deoarece acestea nu suferă amânare, trebuie executate când este cerere, pentru a elimina riscul pierderii clienţilor şi diminuarea veniturilor.”

Deputatul  Alin Popoviciu a anunţat ideea organizării unui concurs Miss Parlament, cu categoriile „cea mai frumoasă”, „cea mai bine îmbrăcată”, „cea mai populară ” şi „cea mai deşteaptă”, însă iniţiativa a fost criticată de deputatele Alina Gorghiu, Roberta Anastase şi Gabriela Podaşcă.

Popoviciu precizează, potrivit Mediafax, că ideea a pornit de la o discuţie „între băieţi”, între reprezentanţi ai mai multor partide, în încercarea de a stabili cine este cea mai frumoasă doamnă din Parlament. Astfel, Popoviciu vrea ca în septembrie deputaţii şi senatorii să decidă, nu însă prin organizarea unui concurs propriu-zis, ci prin completarea unor formulare.
Pentru instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie, parlamentarii semnatari ai iniţiativei legislative în acest sens susţin că este necesară “creşterea gradului de conştientizare privind realităţile cu care se confruntă copiii din sistemul de protecţie specială ale căror familii nu le pot asigura creşterea, îngrijirea adecvată şi o mai bună înţelegere a nevoii lor de a avea o familie permanentă.

Celebrarea Zilei Naţionale a Adopţiei arată aplecarea şi atenţia pe care statul român o acordă problematicii copiilor care au nevoie de o familie, fiind o reflectare a respectării angajamentului pe care îl avem în faţa tuturor copiilor aflaţi în dificultate”.
Se propune alegerea datei de 2 iunie în acest sens.
O altă propunere de dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă este înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorului. “Considerăm că o lege cadru, care să prevadă expres drepturile şi libertăţile întreprinzătorului român, obligaţiile acestuia, precum şi modalităţile prin care poate fi protejat împotriva abuzurilor se impune de urgenţă”, susţin iniţiatorii.

“Legea prevede şi cadrul instituţional reprezentat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Întreprinzătorului, ca autoritate publică autonomă, aflată sub control parlamentar. Aceasta este condusă de un consiliu director compus din membri ai confederaţiilor patronale reprezentate la nivel naţional şi din reprezentanţi numiţi de către Parlament. Atribuţiile principale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorului sunt legate de monitorizarea permanentă a mediului de afaceri din România, de reprezentarea intereselor întreprinzătorilor la toate nivelurile, de ameliorarea cadrului normativ naţional şi, mai ales, este autoritatea care verifică şi soluţionează sesizările legitime ale întreprinzătorilor. Mai mult, pentru a eficientiza activitatea autorităţii, legea stipulează expres sancţiuni îndreptate împotriva celor care au produs prejudicii pentru întreprinzători”, se mai arată în expunerea de motive.

Sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax