Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dumitrel: „În 2014, bugetele locale vor fi cele mai mici din ultimii 9 ani”. PNL susține că Alba va avea cu 15% mai mulți bani ca în 2013

dumitrel

Publicat

Anul viitor, bugetele administrațiilor locale vor fi cele mai mici din ultimii 9 ani. Aceasta este declarația de vineri a președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care susține că, din propunerile pentru alocarea fondurilor din TVA și impozit de venituri, județul Alba va primi doar trei sferturi din banii pe care i-a primit anul trecut, adică mai puțin cu aproximativ 20 de milioane de lei.

Totodată, PNL Alba susține că situația prezentată de Ion Dumitrel este un proiect de buget care mai poate suferi modificări și că, per total, bugetul județului Alba va fi anul viitor cu 15% mai mare decât cel din 2013. Una dintre măsurile luate în acest sens este faptul că impozitul pe terenul agricol nu va mai fi direcționat către bugetul de stat, ci va rămâne la nivelul primăriilor și al Consiliului Județean Alba, ale căror bugete se mor modifica pozitiv.

„Am avut o surpriză. Am primit de la Finanțe propunerile pentru alocarea fondurilor din TVA și din impozite pe venituri. Alocarea bugetară din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale a fost redusă la nivel național cu aproximativ 25%. Consiliile județene și primăriile vor primi de la bugetul de stat din această porțiune de finanțare mai puțin cu 25% față de anul 2013”, a declarat Ion Dumitrel.

Acesta ar fi cel mai mic buget din 2005 încoace, însă situația nu se explică pe criterii politice, ci este un efect al dezastrului economic care afectează România în această perioadă.

Potrivit președintelui CJ Alba, vor fi afectate mai multe instituții deconcentrate și programe (laptele și cornul), Muzeul Național al Unirii, personal neclerical de la culte și alte servicii și instituții finanțate din TVA.

La impozitul pe venit, se propune o diminuare cu 8% față de 2013.

„Avem comune în Alba care, dacă se va menține această corecție, vor avea mari probleme în a funcționa. Posibilitățile de a mai fi sprijinite nu vor mai exista. Sunt localități care au pierdut miliarde de lei vechi. Ocna Mureș va pierde 2 miliarde. Ighiu, aproape 1,6 miliarde, Lopadea Nouă, Mihalț, Meteș, Bistra, toate peste un miliard de lei vechi, ceea ce înseamnă enorm de mult în bugetul unei comune. Râmeț, Ohaba, Ceru Băcăinți, Ocoliș, Poșaga, Ponor, Mogoș, Baia de Arieș, Zlatna, sunt alte localități care vor avea probleme”, a mai spus Dumitrel.

PNL Alba a transmis un comunicat de presă prin care susține că, per total, bugetul județului Alba va fi, anul viitor, cu 15% mai mare decât cel din 2013:

„Referitor la afirmația președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, conform căreia anul viitor bugetul județului Alba va fi mai mic, facem precizarea că, afirmația domniei sale trebuie recepționată ca un semnal de atenție. Această informație publică nu este o chestiune care nu mai poate suferi modificări.

Este adevărat că, în conformitate cu sumele care apar în proiectul de buget, există anumite diferențe privind sumele alocate către județe. Dar, situația diferă de la județ la județ, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii (a se vedea recentul caz privind alocările pentru spitale pentru finalul acestui an, caz în care, în ceea ce privește spitalele din județul Alba, nu vor fi probleme).

Mai mult, în urma unor discuții purtate de către Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba (și președinte al PNL Alba Iulia), cu Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor (și vicepremier din partea PNL), s-au primit asigurări că bugetul județului Alba, per total, va crește, anul viitor, cu peste 15% față de anul acesta. Această majorare se va datora a unor schimbări legislative. Astfel, o măsură importantă este faptul că impozitul pe terenul agricol nu va mai fi direcționat către bugetul de stat (deci nu va mai „merge la București”), ci rămâne la nivelul primăriilor și al Consiliului Județean Alba, ale căror bugete se mor modifica pozitiv. Va exista și o compensare cu diferența din TVA și impozitul pe venit. De asemenea, o altă măsură avută în vedere, și asupra căreia încă se fac propuneri, este ca o parte din redevențele colectate pe teritoriul județului să rămână la nivel local. Pe de altă parte, ministrul Daniel Chitoiu a oferit asigurări că nu sunt modificări la cheltuielile de funcționare.

Așadar, în acest moment, nu vorbim decât de un proiect privind modul în care Guvernul va face alocări bugetare anul viitor, un proiect care nu înseamnă neapărat un mod de calcul final și sume finale în privința alocărilor bugetare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raisa

    sâmbătă, 12.10.2013 at 23:33

    Doua institutii publice ne furnizeaza informatii privind scaderea alocarilor bugetare pentru Consiliul Judetean Alba si institutiile subordonate si
    un tip tanar, cica a vorbit cu ministrul….despre femei… ???….probabil.
    Nu le-au inteles nevoile de varsta si, de aici, si scaderea bugetara.
    Diferenta a ramas la Mall, d-le Presedinte ! Nu sunteti deloc „cool” !
    Munciti dragi concetateni, munciti, in iuresul capitalist si cotizati la bugetul public ca beneficiati de poza pesedista a lui Florin Roman! Si isteriile lui publice!
    Si din munca d-voastra o sa primiti bani cand vor ” muschii” lui, imi amintesc eu, ca ne graia el cu responsabilitate!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax