Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă și ce beneficii are un europarlamentar: salariu, diurnă, călătorii, bani pentru staf. LISTA aleșilor, pe partide

Publicat

Cât câștigă și ce beneficii are un europarlamentar: salariu, diurnă, călătorii, bani pentru staf. LISTA aleșilor, pe partide.

Alegerile europarlamentare au fost câștigate de PSD-PNL. Cele două partide au obținut în total 19 mandate din cele 33. 

PSD a luat 11 locuri, în timp ce PNL doar 8. AUR trimite în viitorul PE 6 eurodeputați, ADU 3, iar UDMR și SOS câte 2. Lista este completată de un independent, Nicu Ștefănuță.

Cine sunt europarlamentarii pe care îi trimit românii la Bruxelle

Cât câștigă și ce beneficii are un europarlamentar: salariu, diurnă, călătorii, bani pentru staf

Salariu

Salariul lunar al unui deputat este de 10.377,43 de euro brut și de 8.089,63 de euro net, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale.

Informația este disponibilă pe siteul Parlamentului European.

Pe lângă salariu, ei au parte de multe alte beneficii.

Cheltuieli generale

Pentru a gestiona costurile de birou din circumscripția lor, inclusiv computerele, telefoanele, organizarea de conferințe, precum și chiria și rechizitele de birou, o indemnizație pentru cheltuieli generale de 4.950 EUR este bugetată pe lună începând cu ianuarie 2024.

Această alocație este foarte controversată, deoarece suma poate fi depusă. direct în conturile bancare personale ale deputaților europeni – și aceștia nu sunt obligați să dezvăluie cum au fost cheltuiți banii.

În timp ce deputații europeni trebuie să depună facturi pentru a fi rambursați pentru cheltuielile de călătorie, indemnizația pentru cheltuieli generale nu are nicio supraveghere sau controale.

Acest lucru nu pare să se schimbe prea curând. În septembrie 2018, Curtea Europeană de Justiție a menținut refuzul Parlamentului European de a acorda jurnaliştilor acces la documente referitoare la cheltuielile pentru cheltuielile generale ale deputaților europeni, declarând că este „o povară administrativă excesivă” gestionarea celor peste patru milioane de documente pentru toate cererile.

Indemnizație de tranziție

Când un europarlamentar nu mai este în funcție, are parte de un ajutor din partea PE.

Legislatorii europeni au dreptul la o indemnizație de tranziție, care este echivalentul unei luni de salariu pentru fiecare an în care au fost în funcție – dar până la doi ani.

Indemnizație de tranziție primesc și deputații care nu sunt realeși la alegerile europene dar și cei care își încheie mandatul la jumătatea legislaturii (nu contează motivul).

Cheltuieli de călătorie de peste 4.000 de euro

Deputații europeni sunt rambursați pentru călătoria la reuniunile Parlamentului European, dar numai dacă prezintă chitanțe. Potrivit site-ului web al Parlamentului, acestea includ:

  • până la maximum un bilet de avion din clasa business (sau similar); sau un tarif feroviar la clasa întâi; sau 0,58 EUR pe km pentru călătorii cu mașina (până la maximum 1000 km)
  • indemnizații fixe bazate pe distanța și durata călătoriei pentru a acoperi alte costuri de călătorie (cum ar fi taxele de autostradă, taxele pentru exces de bagaj sau taxele de rezervare).

Deputații europeni pot fi rambursați pentru călătoria, cazarea și cheltuielile aferente până la o sumă maximă de 4.940 EUR pentru activități în afara țării lor de origine.

Diurnă sau indemnizație zilnică

Legislatorii europeni primesc o indemnizație forfetară zilnică de 350 de euro pentru a „acoperi cazarea și costurile aferente pentru fiecare zi în care deputații europeni sunt prezenți la Bruxelles sau Strasbourg pentru afaceri oficiale”.

Aceasta poate include facturile la hotel, mesele și „toate celelalte cheltuieli implicate”, conform Parlamentului European.

Deputaților europeni li se acordă întreaga indemnizație numai dacă semnează un registru care confirmă prezența lor.

Dacă parlamentarii ratează mai mult de jumătate din voturile prin apel nominal atunci când are loc votul în plen, diurna se reduce la jumătate la 175 de euro.

Buget pentru personal

Începând cu iulie 2023, fiecare europarlamentar are un buget lunar de 28.696 EUR pentru a acoperi toate costurile implicate în recrutarea asistenților personali, care include salariile și beneficiile acestora.

Modul în care sunt alocați banii se bazează pe angajarea a până la trei asistenți acreditați – majoritatea cu sediul la Bruxelles – deși în anumite condiții pot fi permise patru, potrivit Parlamentului European.

Pentru angajarea de asistenți locali cu sediul într-un stat membru al unui europarlamentar, se poate folosi până la 75% din acest buget lunar (21.522 EUR).

Bugetul lunar poate acoperi și stagiarii, agenții plătitori, furnizorii de servicii pe care europarlamentarul i-ar angaja, a declarat un purtător de cuvânt pentru Euronews.

Există o regulă principală de recrutare atunci când vine vorba de angajarea asistenților personali: nu sunt permise rude apropiate.

Acces auto si birou

După cum se obișnuiește cu multe parlamente naționale, Parlamentul European oferă birouri, care sunt situate atât la Strasbourg, cât și la Bruxelles.

Deputații au, de asemenea, acces la vehiculele oficiale ale parlamentului pentru afaceri oficiale atunci când se află în oricare dintre orașe.

Pensie

Deputații europeni se califică pentru pensie când au 63 de ani.

Această pensie este egală cu 3,5% din salariu pentru fiecare an întreg de mandat, dar nu mai mult de 70% în total.

Costul acestor pensii provine de la bugetul Uniunii Europene.

Cheltuieli medicale

Cei care au un loc în Parlamentul European sunt eligibili pentru a fi rambursați pentru două treimi din cheltuielile lor medicale.

Lista finală cu viitorii europarlamentari români:

PSD-PNL:

1. Mihai Tudose (PSD)

2. Rareş Bogdan (PNL)

3. Gabriela Firea (PSD)

4. Dan Motreanu (PNL)

5. Claudiu Manda (PSD)

6. Adina Vălean (PNL)

7. Victor Negrescu (PSD)

8. Vasile Dîncu (PSD)

9. Daniel Buda (PNL)

10. Maria Grapini (PSD)

11. Gheorghe Cârciu (PSD)

12. Siegfried Mureșan (PNL)

13. Dragoş Benea (PSD)

14. Mircea Hava (PNL)

15. Dan Nica (PSD)

16. Gheorghe Falcă (PNL)

17. Ștefan Mușoiu (PSD)

18. ⁠Roxana Mînzatu (PSD)

19. Virgil Popescu (PNL)

Vezi și: Alegeri locale și europarlamentare 9 iunie 2024. PREZENȚA la VOT în ALBA, pe ORE: peste 55% la ora 22.00

AUR:

1. Cristian-Vasile Terheș

2. Claudiu-Richard Târziu

3. Gheorghe Piperea

4. Maria-Georgiana Teodorescu

5. Adrian-George Axinia

6. Șerban-Dimitrie Sturdza

Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei):

1. Dan Barna (USR)

2. Vlad Voiculescu (USR)

3. ⁠Eugen Tomac (PMP)

UDMR:

1. Iuliu Winkler

2. Lorant-Gyorgy Vincze

S.O.S România:

1. Diana Iovanovici-Șoșoacă

2. Luis-Valentin Lazarus

Independent:

1. Nicu Ștefănuță

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 13.06.2024 at 13:14

    Nici nu-ţi vine să crezi ce de bani de-a moaca. Păi cum să nu-ţi duci toate neamurile şi cunoscuţii la Bruxelles pe banii ţării, aşa cum a făcut Stalin, de a cărat-o inclusiv pe frizeriţă pe acolo. Trândăveală la maxim şi poveşti frumoase.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax