Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Guinness World Records” împlinește 60 de ani. Județul Alba, de două ori în Cartea Recordurilor, cu cel mai mare balmoș și „Marea îmbrăţişare”

Publicat

alba iulia de la inaltime ”Guinness World Records” sărbătorește astăzi 60 de ani de la apariție. La 27 august 1955 a fost lansat primul exemplar al Cărții Recordurilor Mondiale Guinness, cunoscută în prezent sub denumirea oficială de ”Guinness World Records”. Până în anul 1998, publicația s-a numit ”The Guinness Book of Records”. Și județul Alba se poate lăuda cu două apariții în Cartea Recordurilor, una pentru cel mai mare balmoș și alta pentru cea mai „Mare îmbrăţişare” umană din lume.

Cartea este o colecție a recordurilor, din toate domeniile, de la cele sportive și până la cele mai bizare, cum ar fi: cel mai mic pahar cu vin din lume (de 20.000 de ori mai mic decât un pahar obișnuit de vin) sau cel mai mare copil născut vreodată (10,8 kg).

În data de 27 august cartea înmplinește 60 de ani de la prima apariție. În paginile cărții a apărut și județul Alba, cu două recorduri.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prima dată când judeţul Alba a ajuns în Guinness World Records a fost în urmă cu opt ani. În octombrie 2007, cei mai iscusiţi bucătari din Munţii Apuseni s-au adunat la Târgul de Turism Arieșeni – Gârda – Scărișoara, unde au preparat cel mai mare balmoş din lume. A avut o greutate de 510 kg şi a fost inclus în The Book of World Records.

Pentru pregătirea acestuia s-au folosit 443 de kilograme de smântână, luată de la sătenii din Gârda şi Arieşeni, 4,43 kilograme de sare, 35 de kilograme de făină albă şi 55,3 kilograme de mălai. După ce toate aceste ingrediente au fiert pentru câteva ore, au rămas 500 kg de balmoş tradiţional, adică peste 2.000 de porţii, care au fost împărţite celor prezenţi la Târgul de Turism.

Pentru omogenizarea compoziţiei s-au folosit linguri din lemn de 2,1 metri lungime, confectionate sub forma unor lopeţi.

World Record Academy a omologat la faţa locului acest record şi a oferit un premiu de 125.000 de dolari comunităţii locale, constând în servicii de promovare globală. Premiul a inclus câte o pagină gratuită de reclamă în Cartea Recordurilor pentru următoarele cinci ediţii şi promovarea potenţialului turistic al zonei pe site-ul oficial WRA.

Ideea balmoșului uriaș a venit în urma unei vizite făcute de proprietarii unor pensiuni din Gârda de Sus și Alba la un muzeu la recordurilor din Aubigny, Franța.

marea imbratisare, traian basescu În 2009, numele judeţului ajunge pentru a doua oară în Cartea Recordurilor, de această dată la Alba Iulia. În jur de 11.200 de oameni au luat parte, în data de 29 mai, la cea mai mare îmbrăţişare umană din lume. Pentru a atesta recordul, judecătorul Guinness Book, Paul Genny, a parcurs pe bicicletă distanţa de aproape patru kilometri a lanţului uman care a înconjurat Cetatea Alba Carolina. La eveniment a fost prezent şi fostul preşedintele, pe atunci, Traian Băsescu. Acesta a petrecut 5 ore la Alba Iulia, pentru a lua parte la Marea Îmbrățișare. A stat în lanţul uman, alături de doi elevi de la Colegiul „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer, și în cazul acestui record a fost o idee de grup, după ce au văzut în Guinness World Records că în Mexic că aproximativ 6.000 de oameni au îmbrățișat orașul.

Istoria Cărții Recordurilor

Totul a început în 1951, când directorul general al fabricii de bere Guinness (producător al berii brune „Stout”, produsă la Dublin, în Irlanda), Sir Hugh Beaver, mergând la vânătoare, și-a pus întrebarea dacă ciovlica sau potârnichea sunt cele mai rapide păsări din Europa. După ce a făcut o serie de cercetări, a descoperit că nu există date certe în acest sens. Așa i-a venit ideea constituirii unei cărți care să prezinte tot felul de recorduri stabilite oficial în întreaga lume. Prima ediție a Cărții Recordurilor Mondiale Guinness a fost tipărită în august 1955 și a devenit cea mai vândută carte din Marea Britanie până la Crăciunul acelui an.

Cartea este acum publicată în luna octombrie a fiecărui an, tocmai pentru a coincide cu vânzările dinaintea Crăciunului. Recordurile prezentate în carte sunt verificate îndeaproape pentru a se asigura că sunt valide și compatibile cu tematica publicației. Din acest motiv, Cartea Recordurilor Mondiale Guinness este văzută ca fiind cea mai credibilă publicație de acest gen. Edițiile diverse ale cărții nu sunt ediții complete ale tuturor recordurilor mondiale.

În fiecare an se publică o nouă ediție care se axează mai ales pe recordurile înregistrate în ultimul an. Din acest motiv, cartea merită cumpărată an de an și conține, în fiecare ediție, elemente noi. O serie de recorduri, care au fost menționate inițial în Cartea Recordurilor Mondiale Guinness, au fost excluse din edițiile următoare, din motive etice. Publicând anumite recorduri, cartea îi încurajează și pe alții să încerce să doboare recordul, uneori cu prețul sănătății sau chiar al vieții. De aceea, astfel de rubrici au fost excluse.

În urma popularității Cărții Recordurilor Mondiale Guinness, au fost înființate și câteva muzee dedicate recordurilor menționate în publicația Guinness. Astfel, în 1976, a fost deschis muzeul Guinness Book of World Records în interiorul Empire State Building. Printre exponate se numărau statuia în mărime naturală a celui mai înalt om din istorie, Robert Waldow, o radiografie a unui ”înghițitor de săbii” și pălăria lui Roy Sullivan, o victimă repetată a fulgerelor. Muzeul a fost închis în 1995, însă astfel de instituții există sau au existat în orașe precum Tokyo, San Antonio sau Copenhaga.

Printre numeroasele emisiuni de televiziune din întreaga lume care au prezentat recordurile din paginile Cărții Recordurilor Guinness se numără Guinness World Records, Lo show dei record, Guinness Wolrd Records Portugal etc.

În 2008, a fost lansată o ediție a Cărții Recordurilor Mondiale Guinness dedicată exclusiv pasionaților de jocuri electronice, denumită ”Gamer’s Edition”. Cea mai recentă ediție datează din decembrie 2013.

Începând cu 1 octombrie 2013, Cartea Recordurilor Mondiale Guinness a devenit cea mai bine vândută publicație anuală din lume. Conform propriului site, www.guinnessworldrecords.com, din 1995 și până în octombrie 2013, amintita publicație s-a vândut în 132.002.542 exemplare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax