Connect with us
Advertisement

Eveniment

Vremea până la finalul lunii mai 2024. Fenomene meteo extreme și variații mari de temperatură. Prognoza pe 4 săptămâni

Publicat

Vremea până la finalul lunii mai 2024. După un început mai răcoros, ultima lună de primăvară va avea o revenire la temperaturi mai ridicate. Mai mult, va continua trendul de lună caldă din ultimii ani.

Din punct de vedere al precipitațiilor, va fi mai degrabă o lună mai secetoasă, comparativ cu normalul perioadei. Vești proaste pentru agricultura românească, care se bazează mult pe ploile din mai și iunie, scrie prognozemeteo.ro.

Temperaturile revin la valori peste 20 de grade și apropiate de 30 de grade, în jurul datei de 18 mai.

VREMEA până în 3 iunie. Când vor fi temperaturi ridicate și perioada mai răcoroasă, cu ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Vremea până la finalul lunii mai 2024. Fenomene meteo severe

Vremea în luna mai poate trece de la accente de vară autentică, caniculară chiar, la vreme furtunoasă, cu fenomene severe. Pe crestele montane poate apărea chiar fenomenul de viscol.

Se va manifesta un regim de presiune ridicată în intervalul 13-19 mai. Acesta va continua și în săptămâna 20-26 mai, în special în zona Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. Restul țării va fi sub un regim de presiune normală.

Vremea până la finalul lunii mai 2024. Temperaturi

Luna mai a început cu temperaturi chiar sub normalul perioadei. Media primelor 8 zile a fost de 15 grade, cu 0,5 grade sub media multianuală 2000-2023, care este de 15,5 grade.

În săptămâna 13-19 mai, vor fi temperaturi normale în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea. Abateri ușor pozitive vor fi în restul țării (+0,5 …+1 grad).

Intervalul 20-26 mai vine cu vreme mai caldă la nivelul întregii țări. Ultimele zile din mai (27-30 mai) vor fi cu temperatură peste medie. Doar în Crișana și Maramureș, temperaturile vor fi cele normale pentru această perioasă.

Vremea până la finalul lunii mai 2024. Precipitații

Luna mai, alături de luna iunie, reprezintă cele mai importante luni din an în ceea ce privește cantitățile de precipitații. Acestea reprezintă practic rezerva principală de apă atât pentru culturile care se pregătesc de ultimele faze înainte de recoltat, cât și pentru culturile de porumb, floarea soarelui, scrie sursa citată.

Din datele multianuale, cele mai mici cantități de precipitații din luna mai, sub 50 de l/mp le regăsim în Dobrogea, estul extrem al Câmpiei române și sudul Moldovei.

În Câmpia Română, Câmpia de Vest, Podișul Moldovei și vestul Transilvaniei se ajunge la valori peste 50 de l/mp, chiar spre 75 de l/mp.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureș, Podișul Sucevei, zonele subcarpatice și zonele montane vorbim de precipitații care ar trebui să ajungă la valori de la 75 spre 125 de l/mp.

Cele mai ridicate valori de precipitații se regăsesc pe crestele Meridionali și nordul Carpaților Orientali depășim 150 de l/mp, potrivit ANM.

Vremea până la finalul lunii mai 2024. Perioada cu deficit de ploi

Ultimele estimări ale modelului european ECMWF arată că doar în sudul extrem al Munteniei, al Dobrogei, mare parte din Oltenia și Banat vor fi precipitații apropiate de normal sau chiar excedentare.

Intervalul 13-19 mai vine cu deficit de ploi în întreaga țară.

În săptămâna 20-26 mai, precipitațiile par a se apropia de normal în mare parte din țară, cu excepția Moldovei, estului Munteniei și Dobrogei. Finalul lunii mai aduce tot un regim normal de precipitații.

Cantități estimate de modelul european (ECMWF):

  • 30-40 de l în sudul extrem al Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea
  • 50-60 de l/mp în Oltenia, Muntenia, nordul și centrul Moldovei, vestul Banatului și Crișanei
  • 70-90 de l/mp înzonele montane, subcarpatice, Transilvania și Maramureș
  • posibil peste 100 de l/mp, pe crestele montane.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement