Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A murit ultimul senior ţărănist. Ion Diaconescu s-a stins din viaţă cu regretul de a nu mai fi asistat la renaşterea PNŢCD, partidul său de suflet

Publicat

Veşti triste pentru reprezentanţii Partidului Naţional Ţărănist Creştin Democrat: marţi seara s-a stins din viaţă ultimul senior ţărănist, fostul preşedinte Ion Diaconescu. Acesta a decedat la vârsta de 94 de ani, înainte de a mai asista încă o dată la renaşterea partidului pe care l-a purtat la suflet, indiferent dacă s-a aflat la Putere sau în spatele uşilor închise ale Parlamentului.

Ion Diaconescu s-a stins din viaţă din cauza unor probleme cardiace. Acesta a fost internat recent la Institutul de Cardiologie de la Fundeni şi externat în 3 octombrie, deoarece medicii au susţinut că nu mai pot face nimic, din cauza vârstei înaintate a pacientului. Fostul preşedinţe PNŢCD a murit cu regretul de a nu mai vedea partidul său de suflet atingând pragul electoratului şi intrând în Parlament.

„Dacă pot, îţi mai dau şi fărâma de sufleţel pe care o mai am pentru a salva partidul şi pentru a merge pe drumul dorit de înaintaşi, pe drumul moralităţii, al cinstei, al corectitudinii, al dreptăţii”, i-a spus Ion Diaconescu, liderului ţărănist Victor Ciorbea, în urmă cu câteva zile.

Ion Diaconescu s-a născut la 25 august 1917, în comuna Boteşti, judetul Argeş, a fost inginer şi om politic naţional-ţărănist, preşedinte al PNŢ-CD, preşedinte al CDR şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

La 1 decembrie 1947, a fost prins în valul de arestări ale liderilor PNŢ. Diaconescu a fost deţinut politic între 1947 şi 1964.

Ion Diaconescu şi-a publicat memoriile în volumele „Temniţa – destinul generaţiei noastre” (1998), „După temniţă” (2003) şi „După Revoluţie” (2003).

Vă prezentăm comunicatul transmis la redacţie de reprezentanţii PNŢCD Alba:

„PNŢCD Alba anunţă, cu durere, încetarea din viaţă a lui Ion Diaconescu, ultimul Patriarh al ţărăniştilor, care a marcat în mod decisiv viaţa politică a ţării noastre.

El se alătură unui veritabil Panteon ţărănist ce reuneşte sus, în ceruri acum, nişte personalităţi fără de care democraţia în România nu poate fi concepută: Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Raţiu. Aşa cum, în perioada interbelică, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache şi-au impresionat contemporanii prin intransigenţa lor morală, după 1989, Ion Diaconescu a deschis alături de Corneliu Coposu perspectiva asupra unui alt mod de a face politică, prin discreţie, eleganţă, umor bine temperat şi credinţa în viitorul ţării. Această credinţă a fost legată de misiunea unică investită şi încredinţată PNŢCD, partidul care se confunda cu viaţa sa.

Pentru PNŢCD, Ion Diaconescu a făcut 17 ani de temniţă, presăraţi prin toate colţurile ţării. Cele mai sinistre experienţe, cum au fost cele de la Aiud, minele de plumb din Maramureş (unde a şi contactat boala care l-a urmărit toată viaţa), Râmnicu-Sărat, domiciliul obligatoriu din comuna Rubla, au fost depăşite, sublimate şi transfigurate de către Preşedintele Onoarei noastre, printr-un omenesc plin de umor şi candoare, în fond cel mai potrivit remediu pentru o perioadă marcată de mineriade, ură şi resentimente.

Fostul absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti reface PNŢ-ul alături de Corneliu Coposu după Revoluţie, marcând cele mai faste momente ale sale din postura de Preşedinte al PNŢCD, Preşedinte al CDR şi Preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În toate aceste ipostaze, Ion Diaconescu ne-a lăsat moştenirea sa cea mai importantă, cea a unui om politic descins parcă din alte vremi, liber de frustrări, ce inducea, prin simpla sa prezenţă, linişte, pace şi calm… în fond, câteva elemente de negăsit acum în spaţiul public.

Continua în felul său testamentul politic lăsat lui, în directă decendenţă, de către Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu. Într-un moment atât de greu pentru noi, am vrea să ni-l închipuim pe Ion Diaconescu fericit. Şi-a împlinit destinul jalonând reîntoarcerea ţării spre mai bine.

Dumnezeu să îl odihnească!

Condoleanţe familiei îndurerate, tuturor ţărăniştilor şi românilor pe care Ion Diaconescu i-a reprezentat cu onoare, demnitate şi discreţie.

Organizatia Judeţeană Alba a PNŢCD”

Sursa Foto: Alfanews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax