Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce vaccinuri vor fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniță și la școală? Proiect de lege, la Ministerul Sănătății

Publicat

vaccin bebelusi Părinții vor trebui să aducă o fișă cu situația vaccinărilor obligatorii, pentru a-i înscrie pe copii în unitățile de învățământ de stat, potrivit unui proiect de lege aflat acum în dezbatere publică. Actul prevede opt categorii de vaccinuri ce vor trebui bifate pentru înscrierea la școală sau grădiniță, printre care cel împotriva rujeolei sau hepatitei B. Proiectul prevede însă și alte categorii de vaccinuri obligatorii, nu doar pentru cei mici, scrie avocatnet.ro.

Opt categorii de vaccinuri vor trebui făcute de copiii ce urmează a fi înscriși într-o unitate de învățământ, potrivit Proiectului de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România. Ca să se aplice din 2018, așa cum e prevăzut, actul trebuie să fie votat de Executiv, de Parlament, trebuie să fie promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

„Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B”, conform proiectului pus în dezbatere de Executiv într-o formă mult diferită față de cea propusă inițial, în aprilie. Așadar, vorbim de vaccinuri pe care copiii ar trebui să le facă și în prezent, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinări.

Școlile de stat, dar și grădinițele vor fi obligate să ceară situația vaccinărilor obligatorii pentru toți copiii care se înscriu în colectivitate. Dacă cei mici sunt nevaccinați, părinții vor trebui să aducă documente care să ateste fie că există o contraindicație la vaccinare, fie că au acceptat un plan de recuperare a vaccinurilor neefectuate. În acest material vă spuneam ce prevede legea privind posibilitatea copiilor nevaccinați de a fi școlarizați la stat, dar și despre opinia contradictorie a ministrului sănătății la acest capitol.

Ca să privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă (pentru că nu doar pentru cei mici vorbim de vaccinuri), potrivit proiectului, următoarele categorii de vaccinări vor fi obligatorii:

  • vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinările impuse de situații epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenție, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
  • vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică.

La capitolul vaccinărilor opționale, dar recomandate, vorbim de: cele ce vor fi stabilite în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii/adulți, de vaccinarea gravidelor, de cea pentru persoanele care prezintă un risc crescut de apariție a anumitor boli infecțioase, precum și de vaccinarea persoanelor care prezintă afecțiuni cronice și la care apariția bolilor infecțioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, ar putea duce la decompensarea acestora și le-ar pune viața în pericol.

În cazul unor reacții adverse cauzate de un vaccin, statul va acoperi prejudiciile eventuale, chiar dacă problemele au fost cauzate de nereguli de la producător.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax