Eveniment
Șeful ANPC, avertisment pentru gospodine: Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paște. Ce legumă este perfectă pentru culoarea roșie
Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paște. Șeful ANPC, Paul Anghel, atrage atenția gospodinelor, în Joia Mare. Acesta le spune celor ce vor vopsi ouă să folosească doar vopsea de ouă și nu de alte feluri: precum cea tipografică, sau pentru textile.
De asemenea, pentru cei care încă nu au cumpărat ouă de Paște, acesta are o serie de recomandări.
Despre vopseaua de ouă. De unde trebuie să o cumperi
Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale.
Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.
Sfecla roșie ideală pentru a vopsi ouăle
Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene).
CITEȘTE ȘI: Vopsitul ouălor de Paște: metode naturale, tradiții româneşti şi variante moderne. Culori, semnificaţii şi idei pentru sărbători
Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95 % din pigmentul roșu.
Datorită acestei substanțe, sfecla are o culoare roșie intensă și poate acoperi ușor coaja poroasă a unui ou. De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albușul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme.
De unde este recomandat să cumpărăm ouă
Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;
Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant;
Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine;
La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;
În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind:
- categoria de calitate (A);
- categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate)
- XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
- L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;
- M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;
- S – mic: greutate mai mică de 53 g;
- o indicație a metodei de creștere a găinilor;
- o explicație a semnificației codului producătorului;
- data de valabilitate minimă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News