Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL | Dacă e bacalaureat, carte să fie!

Publicat

Vreo 3500 de absolvenţi de liceu din judeţul Alba simt oarecare nelinişte când se gândesc la examenul de bacalureat programat în luna iunie. Toţi vor să o scoată la capăt într-un fel, cei mai mulţi dintre candidaţi considerând că răul cel mare îl reprezintă prezenţa camerelor de supravegherere în sălile de clasă. Învinovăţesc aprig pe cei care au avut o asemenea idee păguboasă, care, conform unor păreri „autorizate”, nu face decât să destabilizeze şi să întunece inspiraţia candidaţior!

Inevitabil, accentul cade asupra organizării, mai exact asupra tehnicii de filmat, nivelul de pregătire neavând acces la sensul şi substanţa reuşitei la concurs. Nu este sesiune de bacalaureat să nu fie reclamat mecanismul de funcţionare a examenului de maturitate. Niciodată însă nu este recunoscută superficialitatea de care au dat dovadă unii dintre elevi în cei patru ani de studii. Când pierd bac-ul, judecata perdanţilor intră în delir. Dispare legătura cu realitatea, alţii fiind învinuiţi pentru eşecul personal.

Rezltatele obţinute la simularea din luna martie organizată în Alba este exemplul cel mai edificator. A fost un exerciţiu didactic care a arătat că dintre cei 3.017 elevi de clasa a XI-a evaluaţi la Limba şi literatura română, doar 46,34 la sută au luat note peste 5, iar 1.619 au obţinut note sub 5, adică 2,3 şi 4. La Limba maternă, din 87 de elevi, 44 au luat note de promovare a testelor, iar 43 au picat. La proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), din 2.926 de elevi evaluaţi, 1.275 (43,57%) au luat note peste 5, iar 1.651 au primit note mai mici. Este un nivel bun sau slab? Mai degrabă slab. Cine este de vină? Elevul? Profesorul? Cumva, amândoi?

Un licean care pică toate probele cu media 3,50 ar putea dobândi uşor statutul de loază. Asta înseamnă că elevul este un prost şi jumătate dacă nu a fost în stare să atingă baremul pentru obţinerea diplomei de maturitate. Aşa privesc unii oameni eşecul. Este părerea unora cu niţică înţelegere, care judecă prestaţia elevului strict după nota acordată de profesorul examinator.

Nu doresc să iau apărarea tuturor celor care au ratat testul de simulare. Am face totuşi bine să fim un pic mai atenţi cu verdictele şi să nu-i considerăm pe toţi „căzuţii” la examene drept loaze, vorba pedagogului din schiţa lui Caragiale. Existe şi accidente, ratări datorită stresului şi lipsei de atenţie. Susţin invitaţia la meditaţie cu isprava unei eleve, care a picat în vara trecută bac-ul cu 3,50 şi a luat în toamnă 9,65. Tânăra spune că a fost umilită nu neapărat de rezultat, ci mai ales de cei care au considerat-o tută pentru că nu a învăţat carte. A fost atinsă, mă înţelegeţi, în starea ei existenţială de om care, aflat la marginea prăpastiei, este împins repede de cei din jur în hăul deznădejdii. În astfel de situaţii, unii dintre dintre adolescenţi cedează. Acceptă sentinţa, considerând-o corectă de vreme ce au ratat aterizarea dincolo de pragul notei şase. Pentru o parte dintre aceşti tineri, mărefer aici la cei care au ajuns în anul patru de liceu cu medii de cinci, lupta pare pierdută. Recunosc că au învăţat insuficient şi că nu vor fi în stare niciodată să depăşească statutul de loază. Urme de responsabilitate nu există în comportamentul lor. Apar doar învinuiri, care ţintesc exigenţele năroade ale comisiei de examinare.

Ei bine, eleva de care vorbesc difuzează o altă atitudine. Nu s-a gândit niciun moment că este un om pierdut sau că sinuciderea mentală ar fi o soluţie pentru a scăpa de coşmarul generat de pierderea şansei de a deveni student. Gestul de a băga capul în pământ nu i-a plăcut. În mod conştient şi-a pus întrebarea dacă îşi poate depăşi limitele. Învăţând carte şi le-a depăşit.

Este adevărat, nu am negat că profesorii nu ar avea şi ei partea lor de vină pentru rezultatele obţinute la simularea examenului de bacalaureat. Sau că, printre elevii picaţi, nu există şi loaze. Există. Cum există şi accidente care trebuie tratate cu realism şi corectitudine. Performanţa se defineşte însă prin rezultate pozitive. Eşti bun când demonstrezi profesorului examinator că ai învăţat carte în cei patru ani petrecuţi în liceu. Nu camerele de supraveghere îl „execută”pe candidat, ci slaba pregătire din anii de şcoală. Stimaţi elevi, dezinteresul manifestat în anii de liceu dăunează grav la examenul de bacalaureat. Aştept să fiu contrazis.

Eliade Bălan

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010, a fost secretar general de redacție, redactor șef și editorialist la ziarul România liberă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax