Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO | BĂTĂLIA FINALĂ pentru Castrul Apulum. Dacii și romanii, într-o confruntare plină de forță și curaj

Publicat

YouTube video

Zilele Cetății – Festivalul Roman Apulum, organizat pentru prima dată în această formulă, s-a încheiat, cum altfel decât în spiritul istoriei. După o demonstrație militară în care au fost prezentate armele și strategia de luptă, dacii și romanii au marcat finalul ediției de anul acesta a festivalului, într-un mod cu adevărat triumfal, printr-o bătălie în care au fost implicate toate taberele participante.

YouTube video

Imagine: Cătălin Cădan, Dorin Galdău

Citește și Alba24 și Agenţia „Vacanța” premiază ideile care pot dezvolta turismul în județul Alba. Câștigătorul pleacă în Grecia!

Mulțime de localnici și turiști, adrenalină, forță, istorie și ropote de aplauze. Așa s-ar descrie în câteva cuvinte, finalul ediției de anul acesta a Zilelor Cetății-Festivalul Roman Apulum, care a adus în fața publicului o superbă demonstrație militară, în care au fost prezentate armele și strategia de luptă a dacilor și romanilor.  Cu acestă ocazie, cei prezenți au aflat că armata dacilor era formată din pedestrași , adică oameni de rând, și călăreți.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul

Luptătorii pedestași erau înarmați sulițe, lănci, scutiri și spade curbate. De cealaltă parte, armata romană era compusă din legionari care aveau o armură impresionantă formată din cască, gladius, sulițe, armura dar și scut.

Deși prezentarea a fost primită cu aplauze la scenă deschisă, punctul culminant, care a și încheiat festivalul, a fost bătălia finală dintre daci și romani, în care au fost implicate toate taberele participante: de o parte se afla armata romană, formată din Legiunea a XIII-a Gemina, Cohors III Campestris umervs Palmyrenorvm Porrolissensivm și Legio V Macedonica din Cluj-Napoca, iar de cealaltă dacii, sarmații, barbarii și gladiatorii.

Timp de o oră, publicul a fost transpus în atmosfera anului 170, când stăpânul municipiului aștepta vizita unui oaspete de seamă, senatorul Apollinaris, venit de la Roma. Pentru a-l binedispune, senatorul a fost așteptat cu o luptă de gladiatori, la care putea participa și publicul însetat de sânge.

În luptă, gladiatorul Galeos iese învingător, însă senatorul decide să-i cruțe viața celui învins, Uvald.

În schimbul vieții acestuia, Apollinaris decide să cumpere o sclavă cu copil, care era nimeni alta decât iubita lui Uvald. În acest context, Uvald alege răzbunarea, îi capturează pe senator și pe stăpânul municipiului, rolurile se inversează, iar  gladiatorii, împreună cu dacii, sarmații și barbarii, cuceresc castrul roman. Senatorul reușește să scape din mâinile acestora, adună armata romană și declară război dacilor, pe care, prin strategie și cu ajutorul armelor din dotare, reușește să îi învingă.

Pentru a demonstra tuturor că revolta este întotdeauna pedepsită, gladiatorul Uvald sfârșește prin a fi crucificat în văzul tuturor. După moartea acestora, ursitoarele își fac apariția, pentru a-i călăuzi sufeltul în lumea de dincolo.

FOTO: Roxana CAZACU, Andreea MEZEI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ion

    luni, 28.04.2014 at 19:00

    nu inteleg de ce ii proslavim pe romani. Suntem unicul popor din lume care ii lauda si le fac statui romanilor care i-au cotropit si macelarit !

    • Nexus

      marți, 29.04.2014 at 10:56

      Daca…a fost castru roman Apulum, cu ce ar trebui sa fie Ioane?Cu martieni? :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax