Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO UPDATE: S-a redeschis tronsonul dintre Cunța și Săliște de pe Autostrada Orăștie – Sibiu. Chinurile (re)facerii au durat mai bine de un an

Publicat

463Circulația rutieră pe lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu, între Cunța (județul Alba) și Săliște (județul Sibiu) a fost reluată luni, 10 octombrie, de la ora 14.00, după mai bine de an de la închiderea tronsonului. Constructorii au reușit să remedieze degradările constatate, iar o comisie tehnică a efectuat ultima inspecție înainte de redeschiderea traficului.

Duminică după-amiaza, pe tronsonul de autostradă erau montați ultimii stâlpi și parapeți, porțiunea asfaltată era marcată iar muncitorii se pregăteau să dea în primire lotul 3 al autostrăzii Orăștie – Sibiu, demolat în urmă cu un an.


YouTube video

YouTube video

14570820_1756368197956585_6574678089678381853_oComisia de Inspecție Tehnică, împreună cu reprezentanți ai Poliției Rutiere, au inspectat lucrările executate pe sectorul cuprins între km 60+500 – km 60+600. De asemenea au fost vizitate și analizate și celalalte puncte remediate de pe lotul III.

Mai târziu în noapte, muncitorii de la Hidroconstrucția s-au apucat de reasfaltarea benzii de acelerare și a primei benzi, pe o porțiune de 50 – 150 metri, în zona bretelei de la nodul rutier Cunța.

În urma vizualizării și analizării calității lucrarilor care a facut obiectul contractului „Servicii de proiectare constând în întocmirea PT+DDE și Asistență Tehnică pentru zona cuprinsă între km 60+500 și 60+700 și pentru remedierea degradărilor constatate în vederea redeschiderii traficului rutier la obiectul de investiții Autostrada Orăștie – Sibiu Lotul 3”, Comisia a constatat că sunt îndeplinite condițiile necesare deschiderii traficului rutier în deplină siguranță.

autostrada 1Au fost verificate testele efectuate de către CESTRIN cu echipamente specializate privind capacitatea portantă, rugozitatea și planeitatea sectorului de autostradă Cunța – Săliște. La fazele determinante pe timpul execuției lucrărilor de remedire a participat și Inspectoratul de Stat în Construcții, conform legislației în vigoare. Laboratorul propriu al D.R.D.P. Cluj a asigurat asistența tehnică de specialitate pe timpul executării lucrărilor.

Comisia a constatat ca lucrările efectuate corespund din punct de vedere tehnic și calitativ respectând reglementările în vigoare.

De asemenea, având în vedere problemele identificate în execuția acestui lot de către antreprenorul cu care a fost reziliat contractul, Compania a decis expertizarea întregului lot III, Orăștie – Sibiu. În prezent procedura de achiziție a expertizei este în desfășurare.

În consecință, începând de luni, 10 octombrie, la ora 14:00, traficul a fost reluat, fără restricții, cu respectarea Codului Rutier, au transmis într-un comunicat reprezentanții CNADNR. 

1_9„Am finalizat lucrările la Orăștie – Sibiu în regie proprie. Subliniez, în regia proprie a companiei de drumuri. A fost un proiect care ne-a pus la încercare, dar care a demarat o nouă abordare a proiectelor pe care le avem în perspectivă. Acest proiect a fost o piatră de încercare atât pentru echipa care a lucrat efectiv – ingineri, responsabili cu calitatea, mecanici, şoferi, muncitori…dar mai ales pentru echipa care a manageriat acest proiect.

Orice început este greu, dar dacă el este un succes, trebuie continuat, multiplicat. S-a creat deja un vector de urmat în ceea ce priveşte implementarea proiectelor. Asta înseamnă că noi, Compania, trebuie să continuăm să ne pregătim proiectele, să ne stabilim foarte clar procedurile, să ne asumăm deciziile și în mod deosebit să ne obișnuim să colaborăm între noi, să ne responsabilizăm și să monitorizăm îndeaproape tot ceea ce facem pentru finalizarea cu bine a proiectelor.

autostrada 2Orăștie – Sibiu a fost, acum pot vorbi la trecut de „groapa” de la Cunța, un proiect de care, la început, am fost șocat, indignat și, mai apoi, determinat să-l finalizez. Când am început acest proiect pentru cei mai mulţi dintre noi a fost un act de curaj, o provocare. Acum când l-am terminat mi se pare un act de normalitate: am finalizat un proiect despre care s-a crezut că este sortit eșecului. Împreună cu colegii mei ne-am mobilizat și indiferent de greutățile pe care le-am întâmpinat, le-am analizat și am găsit soluții pentru fiecare în parte. Am fost criticați și asta ne-a ambiționat. Cu toate astea, cu multă muncă, răbdare, perseverenţă şi control am reuşit să schimbăm în bine atitudinea faţă de deciziile managamentului  companiei şi asumarea proiectelor până la capăt.

Cu acest proiect am demarat un amplu proces de reorganizare şi reformare a CNADNR-ului, acordând colegilor nostri din DRDP-uri şansa şi puterea de a se implica la capacitate maximă şi cu adevarat în procesul realizării proiectelor.

Cu acest proiect am început să funcţionăm într-un sistem unitar, diminuând distanţa dintre cei din Central şi cei din teritoriu. Cu acest proiect încercăm să readucem compania la un nivel de recâştigare a încrederii şi de recunoaştere.

Am început un drum şi ceea ce este cel mai important este să se continue acest drum cu proiecte noi, de anvergură. Acest mod de implementare a proiectelor dă posibilitatea dezvoltării infrastructurii rutiere şi este un mod de a sancţiona eventualii constructori neserioşi.

Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect şi în mod special echipei din şantier care ne-a demonstrat tuturor că se poate”,  a transmis luni, 10 octombrie, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNADNR), Cătălin Homor.

Reamintim faptul că Autostrada Sibiu-Orăștie a fost inaugurată de fostul premier Victor Ponta cu puţin înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. La doar zece zile după deschiderea circulației, au apărut fisuri în asfalt. Câteva luni mai târziu, 500 de metri erau distruşi. Ulterior, contractul cu firma de construcţii a fost reziliat, iar tronsonul a fost închis. Iniţial se vorbea de aproape două luni, dar a trecut mai bine de un an, timp în care şoferii au fost nevoiţi să circule pe Drumul Național 1, între Cunţa şi Sălişte.

La începutul lunii septembrie 2015, Compania Națională de Administrare a Drumurilor Naționale din România (CNADNR) a anunțat închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1 Orăștie – Sibiu, la 10 luni de la inaugurarea acesteia, între Nod rutier Săliște (km 270+020) – Nod rutier Cunța (km 292+455), datorită problemelor apărute la la km 275+650 al autostrăzii.

Proiectul Autostrăzii Orăștie – Sibiu, ca parte a Rețelei de Transport Trans-Europene (TEN-T CORE), prevede construirea a 82,07 kilometri de autostradă care leagă cele două orașe. Comisia Europeană a decis, în septembrie 2011, finanțarea acestui proiect cu 510 milioane de euro din Fondul de Coeziune.

Autostrada a fost împărțită în 4 loturi. Loturile 1 și 2, având lungimea de circa 44 kilometri, au fost deschise traficului în 2013. Loturile 3 și 4 au fost deschise traficului în 2014. În ceea ce privește Lotul 3 (Săliște – Cunța) de aproximativ 22 de kilometri, acesta face obiectul unei anchete penale după ce pe o porțiune din zona viaductului Aciliu au apărut fisuri adânci, care au pus în pericol siguranța traficului rutier. Astfel, din septembrie 2015, autovehiculele au fost deviate pe DN1.

Termenul de redeschidere al autostrăzii era luni, 10 octombrie, potrivit celor mai recente informaţii comunicate de autorităţi. Termenul iniţial era 30 septembrie, dar CNADNR a amânat redeschiderea traficului, motivând că ploile au afectat ritmul lucrărilor.

CNADNR a anunțat că, după redeschiderea circulației pe A1, între Cunța și Săliște, va monitoriza din punct de vedere geotehnic și structural zonele cuprinse pe lotul 3 al autostrăzii.

„Precizăm că monitorizarea efectivă va începe imediat după finalizarea lucrărilor printr-un sistem modern de monitorizare. Conform procesului de transparentizare promovat de conducerea companiei, CNADNR SA va prezenta în continuare toate informațiile conform realității executării proiectului. Invităm pe toți cei interesați să solicite informații privind execuția acestor lucrări, CNADNR SA urmând să răspundă cu promptitudine acestor solicitări. Este foarte important ca acest proiect executat în regie proprie să fie asumat și finalizat în condiții de siguranță a circulației”, se arată într-un comunicat de presă.

Citește și Autostrada Orăştie – Sibiu: Circulaţia se redeschide între Cunţa şi Sălişte, fără sisteme funcţionale pentru informare şi siguranţă a traficului

Foto, video: forum.peundemerg.ro, facebook (CNADNR)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax