Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Plachetele regale, lansate cu ocazia evenimentului Încoronării din 1922, prezentate la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

20161004_105306Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a prezentat marţi, exponatul lunii octombrie. Au fost expuse „Plachetele regale”, înfăţişându-i pe suveranii României Întregite, Ferdinand I şi Maria, ce au fost puse în vânzare cu ocazia evenimentelor Încoronării din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia.

După înfăptuirea statului național unitar de la 1 decembrie 1918, după ratificarea la 29 decembrie 1919 a legilor de unire și după recunoașterea internațională a acesteia, poate cel mai important obiectiv al României Mari a fost încoronarea suveranilor țării întregite.

Inițial, încoronarea a fost planificată pentru anul 1921, dar a fost amânată din diferite motive, dintre care cel mai greu au atârnat cele de natură politică. Încoronarea oficială a fost decisă în final pentru 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, în „Biserica Încoronării” construită în acest scop.

YouTube video

În contextul celebrării evenimentului se încadrează și baterea de medalii comemorative oficiale sau populare. În contextul de față avem o serie de plachete populare, din material ceramic, create pentru a fi comercializate cu ocazia evenimentului încoronării de la Alba Iulia. Ele au fost create de sculptorul Teodor Burcă , la comanda societății comerciale Viața Românească S.A. Editură, librărie, papetărie București și executate la Uzinele Chimice Române, secția Ceramică, pentru încoronarea planificată în anul 1921. Cum evenimentul s-a amânat pentru 15 octombrie 1922, au fost puse în vânzare cu această ocazie chiar dacă lângă semnătura sculptorului este imprimat anul 1921.

Confecţionate din teracotă de culoare albă, erau destinate uzului popular, având preţul de „63 de lei părechea”, cum apar la rubrica de mica publicitate din ziarul „Vestea” din 10 octombrie 1922.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax