Connect with us
Advertisement

Economie

Programul IMM Plus 2024. Când vor avea acces firmele la creditele cu garanții de stat. Cum se acordă sprijinul financiar

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Programul IMM Plus 2024, anterior IMM Invest Plus, este relansat de Guvern. Acesta cuprinde mai multe subprograme prin care firmele pot accesa credite cu garanții de stat. Ministerul Finanțelor a anunțat recent că a fost făcut ultimul pas pentru operaționalizarea programului.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat că invită băncile să se înscrie în program. Comisia Europeană a aprobat în 9 aprilie schema de ajutor de stat în valoare de 2,5 miliarde euro.

Acești bani sunt pentru susținerea IMM-urilor, în contextul provocărilor generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit FNGCIMM, programul IMM Plus va rămâne deschis până la 30 iunie 2024. Solicitările de garantare se pot acorda, în funcție de codul CAEN pe care se solicita finanțarea, pe una dintre componentele programului administrate de FNGCIMM, respectiv:

  • IMM România Plus, Agro Plus, IMM Prod Plus și Construct Plus.

Cererile de înscriere ale finanțatorilor se vor transmite FNGCIMM până la data de 2 mai 2024, ora 24.00. Vor fi însoțite de solicitarea de alocare de plafoane de garantare în funcţie de nivelul estimat al finanţărilor ce vor fi acordate în anul 2024 în cadrul fiecărei componente a programului.

Programul IMM Plus 2024. Banii vor putea fi accesați din luna mai

Bugetul programului este de maximum 12,5 miliarde lei. Garanțiile se vor acorda în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari, a anunțat recent Ministerul Finanțelor.

Ministrul Marcel Boloș: „Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun, putem spune că schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operațională.

Astfel, se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii mai cei 12,5 miliarde lei alocați de către Guvern să poată fi accesați de către antreprenori și autoritățile locale.

Asigurăm accesul la finanțare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții sau pentru continuarea activității, care pot aplica pentru garanții, dobânda și comisioanele fiind asigurate de către noi.

Această măsură se adaugă pachetului de sprijin dedicat mediului de afaceri și stimulării economiei prin care oferim acces la finanțare pentru IMM-urile românești.

Vorbim de setul de măsuri pe care Ministerul Finanțelor l-a inițiat în această primăvară, respectiv

  • măsurile de subvenționare a diferenței de creștere a accizei la motorină,
  • subvenționarea creșterii dobânzii ROBOR pentru cei care au accesat credite pentru IMM Invest
  • și schema de granturi pentru investițiile de peste 50 de milioane de lei pentru crearea de locuri de muncă și capitalizarea mediului de business”.

Programul IMM Plus 2024. Sprijin financiar pentru firme

Schema de ajutor de stat IMM PLUS și a componentelor acesteia, valabilă până la 30 iunie 2024, a fost apbrobată prin OUG nr.18/2024.

Schema de ajutor de stat va facilita accesul la lichidități al IMM-urilor, al întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și al întreprinderilor mari a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina.

Se încurajează dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a unităților administrativ-teritoriale, care realizează proiecte de investiții în sectorul construcțiilor.

Față de ediția anterioară a programului, valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate:

  • de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT
  • de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii primare
  • de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.

Programul IMM Plus 2024. Subprogramele de finanțare

IMM România Plus facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii.

Acestea pot accesa unul sau a mai multe credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru. Creditele sunt disponibile inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

  • Agro Plus dedicat întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
  • IMM Prod Plus – acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.
  • Construct Plus – acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:
    • IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură
    • Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).
  • Rural Plus – acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, IMM-urilor, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.
  • Innovation Plus – acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului.

Programul IMM Plus 2024. Cum se acordă sprijinul

Ajutorul de stat este sub formă de garanţii de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanţării. Sunt excluse dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.

Pentru creditele/liniile de credit valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu poate depăşi:

  • 5 milioane lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru
  • 10 milioane lei pentru creditele de investiţii.

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 10 milioane lei.

Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 5 milioane lei.

Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiţii. În cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru durata maximă a finanţărilor este de 36 de luni.

În cazul creditelor de investiţii instituţiile de credit pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de graţie de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.

Programul IMM Plus 2024. Costul creditelor

Costul total al creditelor acordate în cadrul Programului IMM PLUS se compune din:

  • rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,5% pe an pentru creditele de investiții
  • ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 1,9% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.

Ministerul Finanțelor subvenționează și valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare în procent de 100% pentru întreaga perioadă de valabilitate a garanției și dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru și a creditelor pentru investiții pe o perioada de maximum 12 luni de la data acordării creditului.

Programul IMM Plus 2024. Alocarea pe subprograme

Din plafonul total de 11,1 miliarde lei, al garanțiilor care pot fi acordate până la 30 iunie 2024, 9,12 miliarde lei, se alocă astfel:

FNGCIMM se alocă integral plafonul de 5,892 miliarde lei pentru componenta IMM România Plus

  • pentru componenta Agro Plus, plafonul total de 127,630 milioane lei, se alocă 27,630 milioane lei Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și 100 de milioane lei FNGCIMM
  • pentru componenta IMM Prod Plus, plafonul total de 1 miliard lei, se alocă integral FNGCIMM
  • pentru componenta Construct Plus, plafonul total de 2 miliarde lei, se alocă FNGCIMM 900 de milioane pentru subcomponenta IMM Construct Plus și 100 de milioane lei pentru subcomponenta UAT Construct Plus
  • 900 de milioane lei pentru subcomponenta IMM Construct Plus se alocă Fondului Român de Contragarantare (FRC) și suma de 100 de milioane lei pentru subcomponenta UAT Construct Plus
  • pentru componenta Innovation Plus, plafonul total de 100 de milioane, se alocă integral F.R.C.
  • diferența de 1,198 miliarde lei dintre plafonul total al Programului IMM PLUS a fost alocată componentei RURAL PLUS administrată de FGCR

Programul IMM Plus 2024. Cum va fi distribuit plafonul de garantare FNGCIMM

FNGCIMM va distribui plafonul total de garantare, în valoare totală de 7.992.370.000 lei în vederea emiterii de garanții:

  • pentru IMM România Plus va fi alocat un plafon de 5.892.370.000 lei
  • pentru componenta Agro Plus plafonul disponibil va fi de 100.000.000 lei
  • pentru IMM Prod Plus sunt disponibili 1.000.000.000 lei
  • pentru Construct Plus plafonul alocat va fi de 1.000.000.000 lei, din care:
    • 900.000.000 lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile și întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii
    • 100.000.000 lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii de scară mică pentru unităţile administrative – teritoriale, care presupun finanţarea unor activităţi din domeniul construcțiilor.

Plafoanele alocate se vor putea utiliza prin transmiterea de solicitări de garantare până la data de 21 iunie 2024, ora 23.59. Apoi aplicația programului IMM Plus va fi închisă și nu vor mai fi primite noi solicitări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement