Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GHIDUL VIZITATORULUI de 1 Decembrie 2015, la Alba Iulia. PROGRAM, obiective turistice, tarife şi servicii de Ziua Naţională

Publicat

1 decembrie

steag Spectacole, cea mai mare paradă militară din ultimii ani, masă populară şi program special la obiectivele turistice din Cetatea Alba Carolina sunt câteva dintre reperele sărbătorii Zilei Naţionale la Alba Iulia. Se împlinesc 97 de ani de la Marea Unire din 1918, iar Cealaltă Capitală se pregăteşte în straie de sărbătoare. Dacă nu aţi văzut încă „secretele” fortificaţiei Vauban şi ale oraşului sau dacă vreţi să simţiţi româneşte în „inima” istoriei autohtone, vă invităm să fiţi alături de albaiulieni în mini-vacanţa de 1 Decembrie.

Programul din acest an al sărbătorii organizate de Primăria Alba Iulia sub marca înregistrată Festival de România cuprinde momente solemne, parada portului popular, paradă militară, spectacol de muzică populară şi concert Voltaj. Majoritatea evenimentelor sunt organizate pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina. Programul Festival de România se desfăşoară în perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie, la Alba Iulia.

Vezi FESTIVAL de ROMÂNIA 2015: Program actualizat de 1 DECEMBRIE la Alba Iulia. Paradă militară, concert Voltaj, spectacol cu lasere

Pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, se pregăteşte cea mai mare paradă militară organizată în oraşul Marii Uniri, din ultimii ani. Dacă anul trecut au fost “mobilizaţi” circa 600 de militari, în 2015 vor defila peste o mie de cadre MApN, MAI, SRI. Vor participa peste o mie de militari de la unităţile din Alba Iulia, Bistriţa, Cluj, Brad, Timişoara, Constanţa, dar şi cadre de la ISU, IPJ, Jandarmerie şi SRI. De asemenea, vor fi prezentate autovehicule militare şi tehnică de luptă. În plus, dacă vor fi condiţii meteo favorabile, spaţiul aerian va fi survolat de avioane MiG 21 Lancer şi elicoptere IAR 330 Puma SOCAT.

Citeşte şi PARADĂ MILITARĂ cu peste 1200 de cadre MApN, MAI şi SRI, avioane şi tehnică militară, de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Repetiţiile, duminică şi luni

Nu va lipsi masa populară, ce va urma paradei militare programate marţi, 1 decembrie, de la ora 13.00. „Meniul” de anul acesta, friptură de porc şi vin.

Vezi şi Masă populară de 1 Decembrie la Alba Iulia: 6000 de porţii de friptură de porc şi vin, oferite gratis în Cetatea Alba Carolina

Din cauza evenimentelor din Bucureşti şi în semn de solidaritate cu victimele tragediei din Clubul Colectiv, anul acesta nu vor fi focuri de artificii de Ziua Naţională, însă autorităţile au pregătit un spectacol cu lasere.

Pe lângă obiectivele turistice deja cunoscute, cum sunt Cetatea Alba Carolina, cu Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii sau Catedrala Reîntregirii Neamului, vizitatorii au la dispoziţie şi alte variante pentru a sărbători Ziua Naţională.

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia pregăteşte o surpriză celor care îi vor trece pragul, de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie 2015. Turiștii sau albaiulienii se vor putea întâlni cu personaje istorice și trupe de reenactment antic. De asemenea, aceștia vor putea vedea un număr de cinci expoziții, ce cuprind fotografii, unelte, arme, bijuterii din bronz, cărți, drapele sau machete statice.

Citeşte şi Ce poți vedea de 1 Decembrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Personaje istorice, expoziții cu unelte și arme, drapele sau machete

Vezi şi DUMINICĂ: “Alba Aeterna”, concert aniversar la Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina împlineşte 300 de ani

Anul acesta, autorităţile estimează că aproximativ 20.000 de persoane vor vizita Alba Iulia, capitala spirituală a României, în weekend-ul prelungit de 1 Decembrie, iar hotelierii şi proprietarii de pensiuni se aşteaptă ca gradul de ocupare pentru această mini-vacanţă să fie de peste 90%.

(P)  Geci, jachete, bocanci și ghete de iarnă și echipament ski pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.

De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să vadă Cetatea Alba Carolina în „haine” de sărbătoare. Elemente decorative şi figurine luminoase sunt montate în Cetate, dar şi pe arterele principale din Alba Iulia, pentru ca albaiulienii şi turiştii să se bucure de o atmosferă caldă, de sărbătoare, iar în Piaţa Cetăţii vor fi instalate obişnuitele căsuţe din lemn decorate, de unde oaspeţii pot servi vin fiert sau ceai fierbinte.

Vezi şi FOTO: Cetatea Alba Carolina va străluci de sărbători. Amenajarea iluminatului festiv va costa 275.000 euro

Citeşte şi FOTO: Patinoarul din Piața Cetății a fost montat. Muncitorii lucrează la asamblarea pavilionului de lumină

ACCES

Cum se ajunge la Alba Iulia?

Cu mașina: Orașul este străbătut de DN1/E81 și se află la o distanță de 353 km de București, 98 km de Cluj, 71 km de Deva, 77 km de Sibiu și la 224 km de Arad. Puteţi ajunge la Alba Iulia pe DN1 dinspre Bucureşti şi Sibiu, dar şi pe autostrada A1, cu intrare dinspre Sibiu şi ieşire la Sebeş (şi întrerupere între Sălişte şi Cunţa), de unde mai aveţi circa 15 kilometri, pe drumul naţional, până în oraş. Dinspre Deva, puteţi intra tot pe autostradă sau puteţi alege DN7, ambele cu ieşire spre Alba Iulia de la Sebeş. Dinspre Cluj, accesul se face pe DN1.

Unde vă parcaţi maşina?

În Alba Iulia, spaţiile de parcare publice sunt, cu o singură excepţie, gratuite. Având în vedere însă restricţiile de circulaţie şi aglomeraţia pe timpul manifestărilor, vă sfătuim să alegeţi locaţii amenajate, cum sunt cele din Şanţurile Cetăţii (zona terenurilor de tenis), cu intrare de pe Calea Moţilor (sensul de coborâre), în dreptul sediului Electrica (centru, aproape de intrările spre Cetate, strada Decebal), lângă sediul BRD (tot în centru, Piaţa Consiliului Europei, spre strada Nicolae Titulescu). Parcări mai sunt în zona Piaţa Iuliu Maniu, Piaţa Ion I.C. Brătianu – dar aici vor fi manifestări, astfel că accesul este restricţionat. Şi în interiorul Cetăţii Alba Carolina sunt amenajate spaţii de parcare, însă zona coincide cu derularea evenimentelor şi veţi întâmpina aceeaşi problemă a accesului îngreunat. De asemenea, puteţi alege parcarea Alba Mall, unde aveţi acces liber la cumpărături sau spaţiile de food court.

Cu trenul: De 1 decembrie, turiștii pot ajunge în Alba Iulia şi cu trenurile disponibile în reţeaua CFR Călători. AICI, detalii.

Cu autocarul: Sunt disponibile mai multe curse cu autocare, oferite de operatorii de transport rutier persoane. AICI, detalii.

TRANSPORT ÎN ORAŞ

autobuze STP intersectie gara La Alba Iulia, puteţi alege cu încredere mijloacele de transport în comun STP. Autobuzele sunt moderne, confortabile, dotate cu aer condiţionat şi sisteme de încălzire suplimentară. Mijloacele de transport STP sunt dotate cu GPS, ceea ce permite respectarea exactă a graficelor de circulaţie şi reducerea timpilor de aşteptare în staţii. Alte servicii: anunțare vocală (prin sistemul voice – box) și vizuală (prin panouri de afișaj) în stații și autobuze, valabilitatea biletului extinsă la o oră, posibilitatea achitării biletului prin SMS, ticketing electronic, internet wireless în autobuze. De asemenea, mijloacele de transport sunt dotate cu camere video, pentru supravegherea uşilor şi a siguranţei călătorilor, dar şi sisteme speciale de acces pentru persoanele cu dizabilităţi motrice. Traseele acoperă zona oraşului în totalitate.

Citeşte şi PROGRAMUL de circulaţie al autobuzelor STP în mini-vacanţa de 1 Decembrie la Alba Iulia. Informaţii pentru călători

Alte variante de transport în oraş sunt taxi-urile. Majoritatea companiilor au maşini noi şi confortabile, cu tarife până la 2,2 lei pe kilometru: Florea Taxi 0258.945, Exclusiv Taxi 0258.941, Taxi Confort 0358.881129, 0724 044244, 0744 571531, Nova Taxi 0258.942, Unic Taxi 0258.949, City Taxi 0258.948.

(P)  Căciuli, mănusi și fulare pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.

PROGRAM

supermarket shopping SUPERMARKET – produse alimentare şi altele

Kaufland Alba Iulia – L-S: 7.30 – 21.00, D: 8.00 – 19.00

Carrefour – Alba Mall – L-D: 8.00 – 22.00

Alba Mall – magazine: 10.00 – 22.00

Lidl Alba Iulia – L-S: 7.30 – 22.00, D: 8.00 – 20.00

Profi Alba Iulia – L-S: 7.00 – 22.00, D: 8.00 – 22.00

Penny Market Alba Iulia: 7.00 – 23.00, D: 8.00-21.00

Dacia: 7.00 – 21.30

FARMACII

Remedia Alba Iulia, în centru (parterul Blocului 280), are program non-stop

Farmacia Sic Volo (Cetate, parter blocurile M): 7.00 – 24.00

Băncile şi instituţiile publice un lucrează luni şi marţi.

MASĂ şi CAZARE

restaurant preciosaÎn pauzele dintre evenimentele organizate în weekend-ul prelungit de 1 Decembrie, dacă doriţi să beţi o cafea, un ceai, un suc sau chiar să luaţi masa, vă recomandăm localurile din oraş, care au oferte pentru toate gusturile şi aşteptările. De asemenea, dacă nu aţi reuşit să acoperiţi toate obiectivele de vizitat, vă invităm să alegeţi una dintre pensiunile sau unul dintre hotelurile din Alba Iulia, cu preţuri în funcţie de categoria de confort.

Câteva exemple:

Unde se poate lua masa în Alba Iulia?

În complexul Alba Mall (Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu 50A, artera de ieşire spre Cluj), găsiţi mâncare pentru toate gusturile şi buzunarele. De la fast food, pizza, paste, salate, până la supe, ciorbe sau preparate sofisticate şi deserturi, le găsiţi la etajul complexului comercial, unde este sectorul „food”.

Bistro Gavroche

Bucătărie: Franceză, Internațională, Brasserie, Cafe

Opțiuni de luat masa: mic dejun, prânz, cină

Adresa: Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 105-107, (parterul blocurilor M), cartierul Cetate, Alba Iulia. AICI, detalii.

Restaurant Pub 13

Bucătărie: internaţională, pizza și paste

Adresa: Strada Aleea Sf. Capistrano, Nr. 1 – Cetatea Alba Carolina (lângă Poarta a III-a Cetăţii, spre terenurile de tenis), Alba Iulia. AICI, cum arată localul.

Antik

Bucătărie: pizza, paste, fast food

Adresa: Alba Mall (4 standuri Antik Pizza şi salate, Antik Paste şi kebab, Antik Food, Antik Gelateria – îngheţată). AICI, detalii.

Carpaccio

Bucătărie: internațională

Adresa: Piaţa Iuliu Maniu Nr. 2, centru, Alba Iulia

Observaţii: meniu pentru toate gusturile, mâncare bună şi preţuri ok; servirea e în timp rezonabil; produsele sunt de calitate, preţurile medii. AICI, detalii „din bucătărie”.

Preciosa

Bucătărie: internațională

Adresa: Strada Lucian Blaga, Nr. 10, zona centru, Alba Iulia. AICI, detalii.

Pizzeria Roberta

Bucătărie: italiană

Adresa: Strada Tudor Vladimirescu, Bloc B4 (lângă sediul BCR), Alba Iulia

Brothers

Bucătărie: internațională

Adresa: Strada Frederik Mistral, Nr. 3, Alba Iulia, zona centru

Erol

Bucătărie: pizza și paste

Adresa: Bulevardul Transilvaniei (cartierul Cetate), Alba Iulia

La Maison de Caroline (bucătărie internațională, adresa: Strada Rubin Patiția, Nr. 13, Alba Iulia), Habitat (bucătărie internațională, adresa: strada Sf. Eugeniu, Alba Iulia; DalBaffo – Rozmarin (bucătărie italiană; Calea Moților, Nr. 3G, Alba Iulia),  Gothic (bucătărie românească; adresă: Șanțurile Cetății Alba Carolina, Alba Iulia), Restaurantul Chinezesc (Alba Iulia, strada Morii nr. 5), Blue Hours (Alba Iulia, Bulevardul Transilvaniei 2), Club Look (Alba Iulia, Vasile Alecsandri 60),

Sunt doar câteva exemple, însă seria localurilor – restaurante, cafenele, bistro-uri, pub-uri – cuprinde o ofertă variată, atât în zona centrală a oraşului, cât şi în Cetate, dar şi în zonele adiacente. Aşteptăm recomandările şi opiniile Dvs. Puteţi adăuga comentarii la acest articol.

CAZARE în ALBA IULIA

camera hotelDe la hoteluri de trei şi patru stele, la pensiuni cochete şi cu atmosferă intimă, aveţi mai multe opţiuni să vă petreceţi un sejur de cel puţin două zile la Alba Iulia. În funcţie de categoria de confort, pretenţii şi amenajări, preţurile sunt de la „acceptabile”, la „piperate”.

Hotel Parc (****)

Prețuri: 300 – 420 lei

Adresa: Strada Primăverii, Nr. 4, Alba Iulia, 510110, România

Hotel Transilvania

Preţuri: 170 – 330 lei (de 1 Decembrie, 204 lei – 396 lei)

Adresa: Piaţa Iuliu Maniu 11 (centru)

Hotel Medieval (*****)

Prețuri: 90 – 170 euro

Adresa: Strada Militari, Nr. 13, Alba Iulia, 510009, România

Hotel Cetate (**)

Prețuri: 32 – 65 euro

Adresa: Strada Unirii, Nr. 3, Alba Iulia, România

Hotel Hermes (***)

Prețuri: 185 – 230 lei

Adresa: Strada Toporaşilor, Nr. 20, Alba Iulia, România

Mer Hotel (Hotel Mercur – ***)

Prețuri: 160 – 240 lei

Adresa: DN1 , km 387, Alba, România

Hotel La Maison de Caroline (****)

Prețuri: 210 – 350 lei

Adresa: strada Primăverii, Nr. 11, Alba Iulia, 501010, România

Hotel Astoria (***) 

Prețuri: 160 – 240 lei

Adresa: DN1, km 387 – ieşirea din Alba Iulia spre Cluj-Napoca, Alba Iulia, 510127, România

Hotel Rustiq (***)

Prețuri: 78 – 138 lei

Adresa: Strada Blajului, Nr. 219, Sântimbru, județul Alba, România

Hotel Mariss (***)

Prețuri: 145 – 210 lei

Adresa: Strada Viilor, Nr. 39, Alba Iulia, România

Vila Preciosa (****)

Prețuri: 150 – 250 lei

Adresa: Strada Lucian Blaga, Nr. 10, Alba Iulia, România

Vila Steaua Nordului (****)

Prețuri: 125 – 219 lei

Adresa: Bulevardul Republicii, 5A, Alba Iulia 510174, România

Vila Elisabeta (***)

Prețuri: 150 – 250 lei

Adresa: Strada Calea Moților, nR. 158, Alba Iulia, România

Vila Duțu (***)

Prețuri: 170 – 220 lei

Adresa: Strada Calea Moților, Nr. 160, Alba Iulia, România

Pensiunea MaryLou (****)

Prețuri: 180 – 220 lei

Adresa: Strada Lalelelor, Nr. 18, Alba Iulia, 510217, România

Pensiunea Terra (***)

Prețuri: 130 – 160 lei

Adresa: Bulevardul Republicii, Nr. 5B, Alba Iulia, România

Pensiunea Casa Traiana (***)

Prețuri: 120 – 280 lei

Adresa: strada Arieșului, nr. 49A, Alba Iulia, 510178, România

Pensiunea Apulum (****)

Prețuri: 160 – 265 lei

Adresa: strada Lalelelor, Nr. 37, Alba Iulia, 510041, România

Pensiunea Neptun (***)

Prețuri: 84 – 124 lei

Adresa: strada Iașilor, Nr. 95, Alba Iulia, România

Pensiunea Select (***)

Prețuri: 130 – 260 lei

Adresa: strada Biruinței, Nr. 72, cartier Oarda de Jos, Alba Iulia, 510003, România

Pensiunea Perla Mureșului (***)

Prețuri: 120 – 160 lei

Adresa: Strada Biruinței, Nr. 6, cartier Oarda de Jos, Alba Iulia, 510034, România

Pensiunea Drumul Dragostei (***)

Prețuri: 120 – 135 lei

Adresa: Strada Prieteniei, Nr. 2, Vințu de Jos, Alba, România

Pensiunea MA (***)

Prețuri: 120 – 260 lei

Adresa: Strada Arieșului, Nr. 51, Alba Iulia, România.

Pensiunea ARA (***)

Prețuri: 100 – 130 lei

Adresa: Strada Dragasani, Nr. 15D, Alba Iulia – Cartier Micesti, România.

Notă: preţurile sunt orientative şi pot varia în funcţie de perioadă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax