Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

CJAS Alba a pus lupa pe neregulile din sistemul sanitar. Amenzi şi sesizări la poliţie, după controale efectuate la mai multe spitale şi farmacii din Alba

Publicat

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Alba ia măsuri pentru întărirea disciplinei financiare în sistemul sanitar. În acest sens, au fost efectuate o serie de controale privind serviciile medicale spitaliceşti, oferite asiguraţilor CJAS, precum şi modul în care sunt utilizate fondurile aprobate. Principalele nereguli identificate au fost la Spitalul Orăşenesc Abrud, Cugir, dar şi la Farmacia „Terra Prima” din Alba Iulia, precum şi la furnizorii de medicamente şi medicii care au prescris bilete de trimitere şi au eliberat concedii medicale, incorect.

Externări „în salturi” la Spitalul Orăşenesc Abrud

În urma controalelor inopinate efectuate la Spitalul Orăşenesc Abrud, s-a descoperit faptul că nu pot fi justificate internările unor pacienţi care nu s-au regăsit pe secţiile şi compartimentele spitalului în momentul controlului. Deasemenea, inspectorii au constatat că, în data de 1.07.2011, în momentul efectuării controlului, au fost făcute un număr mare de externări. „Analizând externările efectuate de Spitalul Orăşenesc Abrud în cursul lunii iunie 2011 şi externările efectuate în ziua controlului, s-a constatat faptul că acestea au un nivel foarte ridicat în data 01.07.2011. În concluzie, Spitalul Orăşenesc Abrud efectuează externări în salturi.

Spitalul are aprobat (prin Ordinul Ministerului Sănătatii nr. 527/20.05.2010), în structura sa organizatorică, un număr de 85 de paturi repartizate pe secţii şi compartimente şi un număr de 10 paturi pentru spitalizarea de zi.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că în spital există faptic şi sunt utilizate un număr de 102 paturi, deci 17 paturi în plus faţă de structura organizatorică aprobată, respectiv 16 paturi în plus la compartimentul Medicină internă şi 1 pat în plus la Compartimentul Chirurgie generală. Astfel, au fost încălcate prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 527/20.05.2010″, se arată în raportul prezentat Colegiului Prefectural.

Ca urmare a acţiunii comune de control a CJAS Alba şi DSP Alba, efectuată în perioada 25-26 şi 30.08.2011 la Spitalul Orăşenesc Abrud, s-a constatat nerespectarea unor obligaţii prevăzute în contractul unităţilor sanitare cu paturi, fapt ce atrage reţinerea unei sume în cuantum de 28.419,00 lei calculată prin aplicarea unui procent de 9% la valoarea de contract din luna august 2011 şi imputarea sumei de 45.856,00 lei. Aceşti bani reprezintă contravaloarea unui număr de 32 cazuri de bolnavi care figurau internaţi şi care nu erau prezenţi în spital în momentul acţiunii de control.

Ca urmare a neregulilor identificate, a fost atrasă atenţia managerului spitalului, care va trebui să procedeze la corectarea deficienţelor existente referitor la criteriile de internare.

Inspectorii au sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor, în urma neregulilor descoperite la Farmacia „Terra Prima” din Alba Iulia

Inspectorii au efectuat un control şi la Farmacia „Terra Prima” SRL, cu sediul în Alba Iulia, pe strada Ion Ariton 7C. Aceştia au constatat că, în cazul mai multor medicamente, existau diferenţe majore între stocul final al lunii anterioare, aflat în evidenţa farmaciei şi stocul iniţial, la aceleaşi tipuri de medicamente, în luna următoare. Ca urmare a acestui fapt, s-au verificat stocurile potrivit balanţei cantitativ – valorice, în fiecare lună şi a fişei produsului medicamentos pe perioada 01.05.2010 – 07.03.2011.

Iată ce au descoperit inspectorii CJAS:

– stocul iniţial al lunii următoare, aşa cum este prevăzut în balanţa cantitativ – valorică pentru acelaşi produs, nu corespunde cu stocul final al lunii anterioare, aşa cum rezultă din balanţa cantitativ – valorică a lunii următoare;
– aceleaşi constatări se desprind din analiza fişei produsului medicamentos, stocul de la sfârşitul lunii nu corespunde cu stocul produsului, respectiv la începutul lunii următoare;
– pentru anumite produse medicamentoase, de acelaşi tip, concentraţie şi cu acelaşi preţ, deşi produsul există încă în stoc la momentul unei noi aprovizionări, se întocmeşte o nouă fişă a produsului, motiv pentru care nu se poate urmări o cronologie a înregistrărilor.

În urma neregulilor constatate, a fost sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba.

Diagnostice trecute târziu la internare, la Spitalul Orăşenesc Cugir

La Spitalul Orăşenesc Cugir, s-a urmărit aceeaşi tematică ca şi în cazul Spitalului Orăşenesc Abrud, iar, în urma acţiunii de control, s-au constatat următoarele: „Pe primele 7 luni din anul 2011, cheltuielile de personal reprezintă 78,71% din totalul fondurilor primite de la CAS şi DSP, înregistrându-se o depăşire de 8,7 procente faţă de prevederilor Art. 197, alin 2, din Legea 95/2006. Există numeroase cazuri unde nu se trece în timp util diagnosticul la internare şi diagnosticul la 72 ore, fapt pentru care s-a aplicat sancţiunea reţinerii unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferente lunii septembrie 2011, respectiv suma de 3.909,83 lei, ce se va recupera de la Spitalul Orăşenesc Cugir”, se arată în acelaşi raport.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax