Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea insolvenţei persoanelor fizice va fi votată până la Paște. Soluţii pentru românii cu credite în franci elveţieni

Publicat

fara bani După ce criza cauzată de creditele în franci elveţieni a readus în discuţie proiectul de lege a insolvenţei persoanelor fizice, considerată drept o posibilă soluţie pentru cei care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci, aceasta ar putea fi votată de către plenul Camerei Deputaţilor cel târziu până la Paşte, după ce marţi vor fi dezbătute în Comisia Juridică amendamentele depuse de iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall.

”Am discutat astăzi (luni – n.r.), în dezbaterea organizată cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, despre obligaţiile şi beneficiile pentru debitori în proiectul meu de lege privind insolvenţa persoanelor fizice. De la prima formă a draft-ului elaborată acum un an de zile şi până în prezent, proiectul s-a aflat în dezbatere publică, fiind actualizat şi îmbunătăţit în acord cu punctele de vedere rezultate în urma dialogului cu toate instituţiile interesate, inclusiv cu partenerii noștri europeni”, a transmis Ana Birchall, pe site-ul personal.

De asemenea, în redactarea proiectului s-a avut în vedere protejarea şi ajutorarea debitorilor de bună credinţă, printr-un plan de rambursare care se poate întinde pe 5 ani (cu posibilitatea de prelungire cu încă 1 an), perioadă în care se suspendă toate procedurile judiciare şi se opreşte acumularea de dobânzi sau penalități.

”Proiectul meu de lege a intrat acum în linie dreaptă şi îmi doresc ca procesul legislativ să fie unul cât mai accelerat, astfel încât legea insolvenţei persoanelor fizice pentru care am luptat în ultimele luni să fie adoptată cu celeritate, pentru că în joc este soarta a mii de români cu datorii şi a familiilor lor. Mă aştept ca până la Paşte să avem votată Legea insolvenţei persoanelor fizice”, a mai transmis Ana Birchall.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor urmează în următoarea perioadă să întocmească raportul, care va fi trimis în plen. Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul având deja avizul Senatului.

Citește și Legea insolvenţei persoanelor fizice. Cine poate beneficia şi ce presupune procedura. Detalii din proiectul ce intră în dezbateri la Camera Deputaţilor

Proiectul prevede că datornicii își pot cere singuri insolvența în anumite condiții, dar și creditorii pot cere insolvența unui debitor. De asemenea, instituie suspendarea executărilor silite, precum și faptul că pe durata insolvenței nu se mai acumulează dobânzi penalizatoare.

Însă, odată intrat în insolvență, un datornic va raporta toate cheltuielile personale către administratorul judiciar, care are drept de veto în privința tranzacțiilor sau a utilizării veniturilor. Adică orice cheltuieli „de lux”, gen telefoane scumpe sau vacanţe pot fi „interzise”.

De această lege, dacă va fi adoptată, vor putea beneficia persoanele fizice cu domiciliul permanent în România, care nu sunt persoane fizice autorizate şi nu au datorii din activităţi comerciale realizate în nume propriu.

surse: adevărul.ro, anabirchall.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax