Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Noi fonduri europene pentru reabilitarea unor vestigii din Cetatea Alba Carolina. Aviz favorabil de la AMPOR pentru demararea investiţiilor

Publicat

Trei obiective importante din interiorul Cetăţii Alba Carolina vor fi puse în valoare cu fonduri europene. Autoritatea de Management pentru POR (AMPOR) a acordat aviz favorabil pentru demararea unei noi activităţi de punere în valoare a acestor vestigii şi introducerea lor în bugetul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de tip Vauban, căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban”. Este vorba despre drumul roman N-S (Via Principalis) – adiacent străzii Mihai Viteazul, zona dintre Clădirea Ierihon şi statuia lui Mihai Viteazul şi Parcul Custozza – clădirea comandamentului Legiunii a XIII – a Gemina (jumătatea nordică a acesteia).

Anunţul a fost făcut de Primăria Alba Iulia, care a precizat că aceste sectoare au făcut obiectul solicitării de punere în valoare prin conservare şi restaurare cu bani rezultaţi din economiile în valoare de 19 000 000 lei fără TVA la obiectul de bază al proiectului.

„În baza acordului favorabil al AMPOR, în perioada imediat următoare se vor face demersurile necesare pentru contractarea serviciului de elaborare a documentaţiei tehnico-economice din care va rezulta costul necesar pentru activităţile de punere în valoare a obiectivelor menţionate mai sus. Prin elementele de temă se vor solicita variante alternative de realizare, existând posibilitatea certă ca proiectanţii intraţi în competiţie să ofere soluţii diverse şi atrăgătoare din toate punctele de vedere, iar ulterior această documentaţie trebuie avizată de Ministerul Culturii.

Din cauză că unii politicieni şi-au atribuit în mod constant dreptul de a face consideraţii răuvoitoare la adresa acestui proiect în totală lipsă de documentare suntem nevoiţi să combatem o dată în plus cu argumente de necombătut afirmaţiile acestora.
Încă de la elaborarea în scris, acest proiect a avut un caracter integrat de punere în valoare a interiorului Cetăţii şi a cuprins în bugetul aprobat costuri de cercetare suplimentare în eventualitatea descoperirii unor vestigii istorice. În plus toate demersurile actuale sunt în strânsă concordanţă cu Raportul cercetărilor arheologice intreprinse de specialişti ai Muzeului Unirii şi nu numai. Cei care spun că acest proiect a fost lipsit de viziune afirmând cu obstinaţie că toţi cei care au muncit au omis filonul cercetării arheologice comit o eroare permanentă şi îndârjită. Afirmaţia conform căreia evoluţia actuală a proiectului se datorează exclusiv societăţii civile este un argument politicianist care nu mai surprinde pe nimeni.

Această negare înverşunată inventată şi patentată în laboratoare politice nu face decât să arate totala lipsă de cunoştinte a celor care o practică în materie de proiecte europene. Le reamintim că ar fi fost imposibilă câştigarea acestui proiect, definirea concretă a activităţilor, invocând doar dorinţa de a restaura ceea ce ar fi fost posibil să se descopere. Nu aveam nicio şansă dacă am fi propus cheltuieli nemăsurabile, măsuri şi operaţiuni care să nu se regăsească pe o planşă tehnică. Să ceri cuiva să evalueze şansa ca tu să descoperi o comoară şi să te finanţeze pentru asta nu se pliază pe argumentele analitice ale Uniunii Europene. Definirea activităţilor proiectului a fost vitală, dar nu a înlăturat niciodată posibilitatea punerii în valoare a vestigiilor istorice.

Izul acuzelor scrise de oameni plătiţi să facă asta a fost risipit de nenumărate controale şi verificări întreprinse pe toate proiectele implementate de Primăria Alba Iulia. Politicieni purtând haina societăţii civile îngrijoraţi de zgomotul şantierelor din Alba Iulia, un zgomot productiv şi benefic oraşului, nu vor convinge. Solicităm aşadar mai multă decenţă celor care vorbesc de departe despre o Cetate care ne este dragă nouă, albaiulienilor”, se arată în comunicatul Primăriei Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax