Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Profesorul Mariano Baffi, romanistul italian care a predat la trei licee din Alba Iulia

Publicat

La Muzeul Unirii din Alba Iulia a fost comemorată activitatea literatului şi filozofului Mariano Baffi (1910-1994), un romanist italian, care a lăsat în Alba Iulia amprenta activităţii sale culturale. La 11 decembrie s-au împlinit 100 de ani de la naşterea acestuia, ocazie cu care Centrul Cultural Italian “Giovanni Morando Viscoti” din Alba Iulia, împreună cu autorităţile judeţene şi Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” au prezentat, luni, la Muzeul Unirii, aspecte din viaţa, operele şi persoana lui Mariano Baffi.

Omul de cultură italian a avut ocazia să înveţe limba română în timp ce urma studiile superioare în regiunea Calabria – Italia. A avut ocazia să vină pentru prima dată în România prin intervenţia lui Nicolae Iorga, pe care l-a cunoscut la o conferinţă în Italia şi cu care a dezvoltat relaţii strânse. În 1937, a venit în România la cursuri de vară şi a petrecut o perioadă în Bucureşti şi în Braşov. După 1940, a venit la Alba Iulia şi a devenit profesor de italiană la Liceul de Fete, la Liceul Comercial şi la Colegiul Naţional “Horea Cloşca şi Crişan”, fostul “Mihai Viteazul”. Aici şi-a făcut foarte mulţi prieteni români şi a fost foarte apreciat în rândul oamenilor de cultură. S-a îndrăgostit de poezia românească a scriitorilor renumiţi şi a făcut mai multe traduceri, din română în italiană.

Aurel Radu, unul dintre elevii săi, devenit mai târziu un bun prieten, a avut numai cuvinte de apreciere la adresa literatului italian. “Mariano Baffi s-a îndrăgostit de România, prin oamenii pe care i-a întâlnit”, a spus acesta.

În 1945, din cauza regimului politic, Mariano Baffi a întrerupt legăturile cu România, fiind înrolat în armată. După mai mulţi ani, acesta a reluat corespondenţa cu prietenii pe care i-a lăsat la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax