Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proprietarii de pensiuni din Munţii Şureanu, îngrijoraţi de situaţia drumului care leagă zona, de Transalpina. Cer întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii CJ Alba

Publicat

drum surean 2 Proprietarii de pensiuni din Munţii Şureanu se arată îngrijoraţi faţă de situaţia administrativă a drumului judeţean ce leagă zona de Transalpina, în contextul în care modernizarea acesteia ar trebui să fie făcută cu bani europeni şi cer de urgenţă întâlnire cu reprezentanţii CJ. Au solicitat de mai multe ori rezolvarea accesului dificil, care le afectează afacerile. Zona deosebit de pitorească şi spectaculoasă a Munţilor Şureanu – Poarta Raiului este uneori ocolită de turiştii care preferă drumurile amenajate şi nu cele pe care riscă să-şi avarieze maşinile.

Este vorba despre drumul judeţean 704, care leagă DN 67C Transalpina, de zona turistică Poarta Raiului – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Starea deplorabilă a acestui drum, cu o lungime de aproximativ 18 km, fost subiectul  mai multor discuţii între autorităţi, întreprinzători şi reprezentanţi ai comunităţii locale. A făcut obiectul mai multor sesizări din partea proprietarilor de pensiuni, dar şi al unor întâlniri cu autorităţile judeţene. Acestea din urmă au demarat formalităţile pentru modernizarea cu fonduri europene, iar de la începutul anului drumul a intrat oficial pe lista proiectelor prioritare pentru finanţare prin POR 2014-2020.

Vezi şi ADR Centru: Ce drumuri judeţene vor fi modernizate în Alba şi Regiunea Centru, cu bani de la UE, prin POR 2014-2020

Citeşte şi Drumul care face legătura între Transalpina şi zona turistică Şureanu, proiect prioritar în Alba pentru finanţare prin POR

Doar că proiectul pare împotmolit în neclarităţi administrative. Chiar dacă este drum judeţean, mai sunt încă discuţii privind proprietatea, acu „actori” implicaţi Consiliul Judeţean, Romsilva şi Statul. În aceste condiţii, proprietarii de pensiuni sunt îngrijoraţi că proiectul nu va prinde finanţarea, având în vedere termenul limită din toamnă.

„Ne simțim indignați de modul în care Consiliul Judeţean și autorităţile implicate în administrarea acestui drum au văzut rezolvarea acestei probleme. La toate întâlnirile avute cu Consiliul Judetean am fost asigurați că proprietatea drumului este rezolvată, iar proiectul va fi depus până în noiembrie anul curent, termen limită de depunere a proiectelor de finanțare. Reprezentanții asociației doresc de urgenţă o întâlnire cu Consiliul Judetean și Romsilva, în vederea soluționării cât mai  rapide a problemei”, transmit reprezentanţii Asociaţiei Munţii Şureanu, într-un comunicat.

Întregul areal Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Șureanu are un potențial turistic imens și ar fi o șansă de dezvoltare economică prin turism a județului Alba. Turiștii practicanți ai sporturilor de iarnă, dar şi cei care preferă sejururi estivale la munte ar prefera zona, dar piedica este drumul de acces: îngust, de pământ și permanent străbătut de camioane grele, încărcate cu lemne. Prin urmare în cea mai mare parte a timpului este acoperit de noroaie sau de șanțuri prin care o mașină normală nu are nicio șansă să răzbată. Între timp, pe acest drum au fost făcute lucrări de nivelare şi lărgire, dar insuficiente pentru a asigura circulaţia în bune condiţii în pe orice vreme.

Așa că turiștii preferă să aleagă alte destinații care chiar dacă nu sunt atât de spectaculoase măcar sunt accesibile. Dar nu pierd doar turiștii ci și proprietarii de pensiuni, hoteluri și restaurante de zonă care își văd investițiile devenite inutile în aceste condiții. Tot la capitolul pierderi se pot trece taxele și impozitele sau locurile de muncă.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: La Poarta Raiului mergi pe „drumul iadului”

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax