Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Drumul care face legătura între Transalpina şi zona turistică Şureanu, proiect prioritar în Alba pentru finanţare prin POR

Publicat

drum oasa, sureanu Drumul judeţean 704, care face legătura între Oaşa – Transalpina (DN67C) şi zona turistică Poarta Raiului – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu a intrat oficial pe lista proiectelor prioritare pentru finanţare prin POR 2014-2020. Acesta se regăseşte pe harta drumurilor judeţene ce vor fi modernizate cu bani europeni în următoarea perioadă, alături de DJ 107I, ce asigură conexiunea rutieră între viitoarea Autostradă Sebeş-Turda, la Aiud şi zona turistică a Munţilor Apuseni. 

Vezi şi ADR Centru: Ce drumuri judeţene vor fi modernizate în Alba şi Regiunea Centru, cu bani de la UE, prin POR 2014-2020

Este doar un prim pas spre rezolvarea problemei accesului în condiţii bune la zona turistică din Şureanu, care a creat nemulţumiri atât din partea turiştilor, care își strică mașinile în încercarea de a ajunge la Domeniul Schiabil, cât şi din partea întreprinzătorilor locali, proprietari de pensiuni care primesc an de an reclamații din partea clienților.

Investiţia este estimată la valoarea de 40 de milioane de lei, potrivit datelor transmise de directorul Direcţiei Tehnice CJ Alba, Dan Popescu. Suma ar ajunge la circa 15 milioane, în euro, cu TVA.

„A moderniza un astfel de drum înseamnă costuri semnificative pe kilometru. Noi avem niște evaluări date de proiectant care se duc undeva la 400 de miliarde (lei vechi – n.r.) pe sectorul Cabana Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului. Deci intenția noastră este evidentă, fiind depus proiect la ADR pentru modernizare și pentru viabilizare. Noi avem proiectul tehnic realizat, avem studiu de fezabilitate în funcție de ghidul solicitantului, suntem în măsură să depunem o cerere de finanțare”, a spus Popescu, în cadrul unei întâlniri organizate la sfârşitul anului trecut, cu coazia finalizării centrului de vizitare de la Poarta Raiului.

Vezi şi VIDEO: CJ Alba a terminat construcția Centrului de Vizitare de la Poarta Raiului. Investitorii din zona Şureanu critică starea drumului judeţean

Starea deplorabilă a acestui drum, care măsoară o lungime de aproximativ 18 km, fost subiectul  mai multor discuţii între autorităţi, întreprinzători şi reprezentanţi ai comunităţii locale, cea mai recentă întâlnire fiind în decembrie, chiar în zona Şureanu.

Zona Munţilor Şureanu a devenit, în ultimii ani, de interes pentru investitorii care vor să extindă turismul local. Peisajele spectaculoase şi aerul curat de munte au fost reperele care atrag, an de an, oameni care vor să se relaxeze departe de agitaţia oraşului, în judeţul Alba, astfel că iniţiatorii privaţi au deschis pensiuni, restaurante şi chiar hotel. Un punct de atracţie pentru cei care preferă muntele a fost şi deschiderea pârtiilor de pe Domeniul Schiabil Şureanu, o iniţiativă privată, ce promitea dezvoltarea turismului în judeţ. Şi turişti ar fi, însă există probleme de acces. Mai exact, drumul judeţean ce leagă DN67 C – Transalpina, de la barajul Oaşa, de zona turistică Munţii Şureanu – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului este îngust, cu gropi şi dă mari bătăi de cap şoferilor, atât iarna, cât şi vara.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: La Poarta Raiului mergi pe „drumul iadului”. Consiliul Județean Alba lasă-n gropi turismul de schi din Şureanu

 

YouTube video

 

Celălalt proiect prioritar pentru finanţare din judeţul Alba inclus pe lista POR este DJ 107 I Aiud – Bucium Sat – DN74, ce face legătura dintre zona Aiud – DN1 – viitoarea autostradă Sebeş-Turda şi Munţii Apuseni – Bucium sat – DN74. Pe lângă potenţialul turistic al traseului ce include zonele pitoreşti de munte, reabilitarea acestui drum ar reprezenta încă o variantă de acces mai usor între zona celui mai aglomerat drum naţional din judeţul Alba şi ieşirea spre Abrud, Cîmpeni, Arieşeni.

CJ Alba a aprobat deja parteneriatul cu municipiul Aiud pentru implementarea proiectului „Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bârleşti – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu) km 0+000 – km. 76+540, judeţul Alba.

Bugetul estimat al proiectului este de 23.851.600 euro, cu cofinanţare din partea CJ.

Scopul proiectului este îmbunătăţirea accesului în zona de nord, nord-vest a judeţului Alba, pentru dezvoltare economică, socială şi a turismului inter-regional.

Acesta priveşte reabilitarea infrastructurii de transport a DJ pe o lungime de 76,54 km, de la Aiud (DN1), km 0 până la intersecţia cu drumul naţional 74 (Cerbu).

Proiectul conectează zona Munţilor Apuseni, în dezvoltare turistică, cu reţeaua TEN-T, prin DN1 – Autostrada Sebeş – Turda.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate