Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: La Poarta Raiului mergi pe „drumul iadului”. Consiliul Județean Alba lasă-n gropi turismul de schi din Şureanu

Publicat

YouTube video

IMG_0269 Zona Munţilor Şureanu a devenit, în ultimii ani, de interes pentru investitorii care vor să extindă turismul local. Peisajele spectaculoase şi aerul curat de munte au fost reperele care atrag, an de an, oameni care vor să se relaxeze departe de agitaţia oraşului, în judeţul Alba, astfel că iniţiatorii privaţi au deschis pensiuni, restaurante şi chiar hotel. Un punct de atracţie pentru cei care preferă muntele a fost şi deschiderea pârtiilor de pe Domeniul Schiabil Şureanu, o iniţiativă privată, ce promitea dezvoltarea turismului în judeţ. Şi turişti ar fi, însă există probleme de acces. Mai exact, drumul judeţean ce leagă DN67 C – Transalpina, de la barajul Oaşa, de zona turistică Munţii Şureanu – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului este îngust, neamenajat şi dă mari bătăi de cap şoferilor, şi iarna, şi vara.

Asta în contextul în care alte complexuri turistice de schi „din vecini”, cum ar fi de exemplu cele din Sibiu (Păltiniş) sau Vâlcea (Vidra – Voineasa) au atuurile şoselei până în baza pârtiei sau măcar în apropiere. Iar distanţa de la drumul asfaltat de pe Valea Sebeşului şi până la locaţiile pentru schi din Şureanu este de aproximativ 18 kilometri, drum pe care, după ce îţi testezi curajul montagnard şi ai norocul să-l parcurgi, desigur, în funcţie şi de cât de „aptă” este maşina şi de câţi alţi turişti sau alte autovehicule întâlneşti în cale, ai nevoie de răgaz ca să te urci apoi pe pârtie.

Situaţia care nu este de ieri sau azi şi parcă „arde mai tare” în plin sezon de schi a determinat proprietarii de pensiuni şi afaceri în zonă să organizeze o întâlnire, la faţa locului, adică în munţi, cu cei care ar trebui să le ofere o mână de ajutor sau să se implice în rezolvarea problemei: Consiliul Judeţean Alba (care administrează drumul), Romsilva (care a administrat drumul) şi Instituţia Prefectului (ca reprezentant al Guvernului). Dintre cei invitaţi, doar prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a făcut „excursia” în Poarta Raiului.

Marele absent al întâlnirii a fost președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, cu toate că instituția pe care o conduce este singura care poate rezolva problema și care poate veni cu răspunsuri la întrebările și nemulțumirile investitorilor. Nici cei de la Romsilva nu au fost prezenți, chiar dacă și ei au fost invitați la dezbatere.

Orice turist care își dorește să ajungă într-un weekend la Șureanu, pe timp de iarnă, trebuie să își echipeze corespunzător mașina și cu toate acestea există posibilitatea de a nu ajunge până la baza pârtiei. Pe o distanță de aproximativ 18 km, de la Barajul Oașa și până la Domeniul Schiabil Șureanu, DJ 704 este plin de gropi, denivelări și șanțuri-„capcană”, acoperite de zăpadă în care se poate intra foarte ușor şi fără voie, la o mică neatenție.

danil sabau Pentru că s-au săturat de această situație, investitorii din zonă au organizat o întâlnire la care au fost invitați să participe atât reprezentanții CJ, pe care îi consideră direct răspunzători de acestă situație, cât și reprezentanții Romsilva și cei ai Prefecturii Județului Alba. Doar prefectul Gheorghe Feneșer a fost prezent la discuția cu investitorii.

Cel care a inițiat discuția a fost Daniel Sabău, administratorul Grup Corint și Domeniului Schiabil Șureanu.
Acesta spune că înțelege faptul că CJ a decis să se axeze pe asfaltarea și modernizarea drumurilor intercomunale, dar în același timp crede că dezvoltarea unei stațiuni este un program de viitor.

„O stațiune reprezintă un program de viitor. De ce vă spun asta. Sunt câteva aspecte foarte semnificative. Dacă acum am privi pe Valea Prahovei, nu ați avea în nicio stațiune trei centimetri de zăpadă. Se poate schia puțin la Sinaia și avem noi o zonă incredibilă în Transilvania, nu în Cluj, nu în altă parte, ci în județul nostru, unde zăpada este din decembrie și până în mai. Oare domnul Dumitrel să nu-și fi dat seama de potențialul acestei zone? Vă mai spun că acum doi ani s-a făcut un studiu și la un moment dat cei care analizau posibilitățile pârtiilor, pe acel șablon trebuiau să treacă dacă mai există vreo infrastructură de schi în zonă. Cei de la CJ le-au solicitat celor care au făcut studiu, să scrie că nu mai există o astfel de infrastructură în zonă. Consiliul Județean s-a făcut că nimeni nu investește în această zonă”, spune omul de afaceri.

Acesta a precizat că nu a cerut nimeni Consiliului Judeţean un drum asfaltat, ci doar o lărgire a drumului pentru că acum nu pot încape două mașini și unele cad în șanț.

YouTube video

„Anul trecut, la deschiderea sezonului, domnul Dumitrel și cu domnul Popescu (Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba şi Dan Popescu – directorul Direcţiei Tehnice din CJ – n.r.) spuneau că pentru doi-trei turiști care vin aici nu merită să investească în curățarea unui drum, de lună până joi, poate numai vineri și sâmbătă. Ei, în momentul în care cei care s-au ocupat de deszăpezire până în luna februarie, pentru că au renunțat la contract, noi de la Domeniul Schiabil Șureanu am curățat drumul pe bani noștri până în primăvară, așa ca și în urmă cu doi și trei ani. Cred că este o situație disperată pentru noi, pentru că veniturile pe care le adunăm sunt atât de mici în raport cu potențialul zonei încât nu ne permitem să facem astfel de cadouri unui consiliu județean, servicii de genul acesta”, a spus Sabău.

intalnire investitori Prezent la întâlnire, prefectul Gheorghe Feneșer a explicat situația drumului. El a spus că în momentul de față cei 18 km de drum au fost trecuți, la cererea Consiliului Județean, din proprietatea Romsilva, în proprietatea CJ.
„El (drumul – n.r.) a fost trecut în urma unor documente pe care le-am făcut anul trecut. Acel drum s-a trecut tocmai în ideea că reprezentanţii CJ accesează niște fonduri europene, deci intenții au existat pentru modernizare și asta însemna asfaltarea lui și aducea la parametrii unui drum județean și mă refer la lățime, pentru că ați văzut că dacă două mașini se întâlnesc există o reală problemă, pentru că nu încap pe același drum”, a spus prefectul.

Acesta a precizat că proiectul nu a fost eligibil deoarece una dintre condiții era ca acest drum să lege două localități de interes.

„Noi, când am făcut acele ridicări, s-a făcut punctual Oașa-Șureanu. În momentul în care am trimis acel proiect la București, cum nu știu cine a greșit de la ei, au trimis o documentație și niște acte care legau Cugirul de Șureanu. Pai tu, dacă faci o documentație pentru Oașa – Șureanu și trimiți documente pentru Cugir- Poarta Raiului… Au venit specialiștii, i-am anunțat pe cei de la CJ că trebuie să aducă de urgență documente, dar se pare că cineva nu s-a mai mișcat cum a trebuie”, spune Feneșer.

Prefectul a mai declarat că singurii care pot să investească de urgență pentru modernizarea drumului sunt cei de la Romsilva, cu condiția să le fie cedat din nou drumul în administrare.

Oamenii din zonă susţin însă că nu este o soluţie eficientă şi spun că tocmai Romsilva este responsabilă de distrugerea drumului, TIR-urile cu lemne care circulă fiind încărcate peste limita impusă.

Prefectul a ţinut să sublinieze faptul că TIR-urile respective sunt ale unor societăți comerciale private.

Pe lângă faptul că pierd turiști din cauza stării drumului, proprietarii de pensiuni spun că atât ei cât și clienții lor se expun unor riscuri, deoarece, în cazul unui accident pe pârtie sau oriunde altundeva în zonă, salvările nu au cum că ajungă.

„Cei de la CJ trebuie să fie foarte atenți și la faptul că oamenii nu își dau seama la ce pericole se expun la Domeniul Schiabil Șureanu. Este un lucru de siguranță. Drumul acesta trebuie întreținut pentru că se poate întâmpla ca, de exemplu, cineva să facă un infarct. În contractul nostru de concesiune, principala obligație din partea cealaltă a fost drum, curent și apă. Nici astea nu le-au rezolvat ei, pentru că am optat pentru generatoare. Acest drum reprezintă o chestiune de siguranță până la urmă”, a declarat Flavia Peciu, investitor în zonă.

Ea a povestit chiar și de un caz concret în care un turist a avut nevoie de intervenția medicilor și salvările nu doar că nu au ajuns, dar dispecerul nici măcar nu știau unde este Poarta Raiului.

După mai bine de două ore de discutat, investitorii au ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună pentru rezolvarea situaţiei este organizarea lor într-o asociaţie prin care să își prezinte problema comună în fața Consiliului Județean.

Ei spun că vor iniția chiar și o petiție pe care o vor da turiștilor să o semneze și poate așa vor reuși să schimbe ceva.

YouTube video

Despre situaţia drumului judeţean ce urcă spre Poarta Raiului, autorităţile judeţene au făcut referire cu câteva zile înainte de această întâlnire. Atât Dan Popescu, cât şi Ion Dumitrel au explicat de ce este atât de greu să se investească rapid şi eficient pentru modernizarea accesului către această zonă turistică. AICI, detalii.

Reamintim că autorităţile judeţene au planuri de amenajare a teritoriului din zona Domeniului Schiabil Valea Sebeșului – Șureanu încă de acum opt ani, însă investiţia estimată la peste 30 de milioane de euro rămâne împotmolită la capitolul priorităţi şi resurse financiare, fie şi ele din fonduri europene. Planul includea construcția a 7 pârtii, 2 telegondole, 3 telescaune, dar și amenajarea lacului, a unor terenuri de sport, agrement și odihnă, a unui heliport și a mai multor pensiuni private. O parte dintre aceste obiective au fost realizate prin iniţiative private.

Pe viitor, autoritățile județene doresc integrarea domeniului schiabil Șureanu într-un triunghi „Transalpina” cu Vidra-Voineasa și Rânca, dar și valorificarea legăturii cu Valea Jiului, mai precis Petrila. Până atunci, rămâne de văzut cât de importantă şi realizabilă va fi varianta modernizării accesului la ceea ce există deja amenajat în zona deosebit de pitorească a Munţilor Şureanu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax