Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: La Poarta Raiului mergi pe „drumul iadului”. Consiliul Județean Alba lasă-n gropi turismul de schi din Şureanu


Publicat

IMG_0269Zona Munţilor Şureanu a devenit, în ultimii ani, de interes pentru investitorii care vor să extindă turismul local. Peisajele spectaculoase şi aerul curat de munte au fost reperele care atrag, an de an, oameni care vor să se relaxeze departe de agitaţia oraşului, în judeţul Alba, astfel că iniţiatorii privaţi au deschis pensiuni, restaurante şi chiar hotel. Un punct de atracţie pentru cei care preferă muntele a fost şi deschiderea pârtiilor de pe Domeniul Schiabil Şureanu, o iniţiativă privată, ce promitea dezvoltarea turismului în judeţ. Şi turişti ar fi, însă există probleme de acces. Mai exact, drumul judeţean ce leagă DN67 C – Transalpina, de la barajul Oaşa, de zona turistică Munţii Şureanu – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului este îngust, neamenajat şi dă mari bătăi de cap şoferilor, şi iarna, şi vara.

Asta în contextul în care alte complexuri turistice de schi „din vecini”, cum ar fi de exemplu cele din Sibiu (Păltiniş) sau Vâlcea (Vidra – Voineasa) au atuurile şoselei până în baza pârtiei sau măcar în apropiere. Iar distanţa de la drumul asfaltat de pe Valea Sebeşului şi până la locaţiile pentru schi din Şureanu este de aproximativ 18 kilometri, drum pe care, după ce îţi testezi curajul montagnard şi ai norocul să-l parcurgi, desigur, în funcţie şi de cât de „aptă” este maşina şi de câţi alţi turişti sau alte autovehicule întâlneşti în cale, ai nevoie de răgaz ca să te urci apoi pe pârtie.

Situaţia care nu este de ieri sau azi şi parcă „arde mai tare” în plin sezon de schi a determinat proprietarii de pensiuni şi afaceri în zonă să organizeze o întâlnire, la faţa locului, adică în munţi, cu cei care ar trebui să le ofere o mână de ajutor sau să se implice în rezolvarea problemei: Consiliul Judeţean Alba (care administrează drumul), Romsilva (care a administrat drumul) şi Instituţia Prefectului (ca reprezentant al Guvernului). Dintre cei invitaţi, doar prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a făcut „excursia” în Poarta Raiului.

Marele absent al întâlnirii a fost președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, cu toate că instituția pe care o conduce este singura care poate rezolva problema și care poate veni cu răspunsuri la întrebările și nemulțumirile investitorilor. Nici cei de la Romsilva nu au fost prezenți, chiar dacă și ei au fost invitați la dezbatere.

Orice turist care își dorește să ajungă într-un weekend la Șureanu, pe timp de iarnă, trebuie să își echipeze corespunzător mașina și cu toate acestea există posibilitatea de a nu ajunge până la baza pârtiei. Pe o distanță de aproximativ 18 km, de la Barajul Oașa și până la Domeniul Schiabil Șureanu, DJ 704 este plin de gropi, denivelări și șanțuri-„capcană”, acoperite de zăpadă în care se poate intra foarte ușor şi fără voie, la o mică neatenție.

danil sabauPentru că s-au săturat de această situație, investitorii din zonă au organizat o întâlnire la care au fost invitați să participe atât reprezentanții CJ, pe care îi consideră direct răspunzători de acestă situație, cât și reprezentanții Romsilva și cei ai Prefecturii Județului Alba. Doar prefectul Gheorghe Feneșer a fost prezent la discuția cu investitorii.

Cel care a inițiat discuția a fost Daniel Sabău, administratorul Grup Corint și Domeniului Schiabil Șureanu.
Acesta spune că înțelege faptul că CJ a decis să se axeze pe asfaltarea și modernizarea drumurilor intercomunale, dar în același timp crede că dezvoltarea unei stațiuni este un program de viitor.

„O stațiune reprezintă un program de viitor. De ce vă spun asta. Sunt câteva aspecte foarte semnificative. Dacă acum am privi pe Valea Prahovei, nu ați avea în nicio stațiune trei centimetri de zăpadă. Se poate schia puțin la Sinaia și avem noi o zonă incredibilă în Transilvania, nu în Cluj, nu în altă parte, ci în județul nostru, unde zăpada este din decembrie și până în mai. Oare domnul Dumitrel să nu-și fi dat seama de potențialul acestei zone? Vă mai spun că acum doi ani s-a făcut un studiu și la un moment dat cei care analizau posibilitățile pârtiilor, pe acel șablon trebuiau să treacă dacă mai există vreo infrastructură de schi în zonă. Cei de la CJ le-au solicitat celor care au făcut studiu, să scrie că nu mai există o astfel de infrastructură în zonă. Consiliul Județean s-a făcut că nimeni nu investește în această zonă”, spune omul de afaceri.

Acesta a precizat că nu a cerut nimeni Consiliului Judeţean un drum asfaltat, ci doar o lărgire a drumului pentru că acum nu pot încape două mașini și unele cad în șanț.

„Anul trecut, la deschiderea sezonului, domnul Dumitrel și cu domnul Popescu (Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba şi Dan Popescu – directorul Direcţiei Tehnice din CJ – n.r.) spuneau că pentru doi-trei turiști care vin aici nu merită să investească în curățarea unui drum, de lună până joi, poate numai vineri și sâmbătă. Ei, în momentul în care cei care s-au ocupat de deszăpezire până în luna februarie, pentru că au renunțat la contract, noi de la Domeniul Schiabil Șureanu am curățat drumul pe bani noștri până în primăvară, așa ca și în urmă cu doi și trei ani. Cred că este o situație disperată pentru noi, pentru că veniturile pe care le adunăm sunt atât de mici în raport cu potențialul zonei încât nu ne permitem să facem astfel de cadouri unui consiliu județean, servicii de genul acesta”, a spus Sabău.

intalnire investitoriPrezent la întâlnire, prefectul Gheorghe Feneșer a explicat situația drumului. El a spus că în momentul de față cei 18 km de drum au fost trecuți, la cererea Consiliului Județean, din proprietatea Romsilva, în proprietatea CJ.
„El (drumul – n.r.) a fost trecut în urma unor documente pe care le-am făcut anul trecut. Acel drum s-a trecut tocmai în ideea că reprezentanţii CJ accesează niște fonduri europene, deci intenții au existat pentru modernizare și asta însemna asfaltarea lui și aducea la parametrii unui drum județean și mă refer la lățime, pentru că ați văzut că dacă două mașini se întâlnesc există o reală problemă, pentru că nu încap pe același drum”, a spus prefectul.

Acesta a precizat că proiectul nu a fost eligibil deoarece una dintre condiții era ca acest drum să lege două localități de interes.

„Noi, când am făcut acele ridicări, s-a făcut punctual Oașa-Șureanu. În momentul în care am trimis acel proiect la București, cum nu știu cine a greșit de la ei, au trimis o documentație și niște acte care legau Cugirul de Șureanu. Pai tu, dacă faci o documentație pentru Oașa – Șureanu și trimiți documente pentru Cugir- Poarta Raiului… Au venit specialiștii, i-am anunțat pe cei de la CJ că trebuie să aducă de urgență documente, dar se pare că cineva nu s-a mai mișcat cum a trebuie”, spune Feneșer.

Prefectul a mai declarat că singurii care pot să investească de urgență pentru modernizarea drumului sunt cei de la Romsilva, cu condiția să le fie cedat din nou drumul în administrare.

Oamenii din zonă susţin însă că nu este o soluţie eficientă şi spun că tocmai Romsilva este responsabilă de distrugerea drumului, TIR-urile cu lemne care circulă fiind încărcate peste limita impusă.

Prefectul a ţinut să sublinieze faptul că TIR-urile respective sunt ale unor societăți comerciale private.

Pe lângă faptul că pierd turiști din cauza stării drumului, proprietarii de pensiuni spun că atât ei cât și clienții lor se expun unor riscuri, deoarece, în cazul unui accident pe pârtie sau oriunde altundeva în zonă, salvările nu au cum că ajungă.

„Cei de la CJ trebuie să fie foarte atenți și la faptul că oamenii nu își dau seama la ce pericole se expun la Domeniul Schiabil Șureanu. Este un lucru de siguranță. Drumul acesta trebuie întreținut pentru că se poate întâmpla ca, de exemplu, cineva să facă un infarct. În contractul nostru de concesiune, principala obligație din partea cealaltă a fost drum, curent și apă. Nici astea nu le-au rezolvat ei, pentru că am optat pentru generatoare. Acest drum reprezintă o chestiune de siguranță până la urmă”, a declarat Flavia Peciu, investitor în zonă.

Ea a povestit chiar și de un caz concret în care un turist a avut nevoie de intervenția medicilor și salvările nu doar că nu au ajuns, dar dispecerul nici măcar nu știau unde este Poarta Raiului.

După mai bine de două ore de discutat, investitorii au ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună pentru rezolvarea situaţiei este organizarea lor într-o asociaţie prin care să își prezinte problema comună în fața Consiliului Județean.

Ei spun că vor iniția chiar și o petiție pe care o vor da turiștilor să o semneze și poate așa vor reuși să schimbe ceva.

Despre situaţia drumului judeţean ce urcă spre Poarta Raiului, autorităţile judeţene au făcut referire cu câteva zile înainte de această întâlnire. Atât Dan Popescu, cât şi Ion Dumitrel au explicat de ce este atât de greu să se investească rapid şi eficient pentru modernizarea accesului către această zonă turistică. AICI, detalii.

Reamintim că autorităţile judeţene au planuri de amenajare a teritoriului din zona Domeniului Schiabil Valea Sebeșului – Șureanu încă de acum opt ani, însă investiţia estimată la peste 30 de milioane de euro rămâne împotmolită la capitolul priorităţi şi resurse financiare, fie şi ele din fonduri europene. Planul includea construcția a 7 pârtii, 2 telegondole, 3 telescaune, dar și amenajarea lacului, a unor terenuri de sport, agrement și odihnă, a unui heliport și a mai multor pensiuni private. O parte dintre aceste obiective au fost realizate prin iniţiative private.

Pe viitor, autoritățile județene doresc integrarea domeniului schiabil Șureanu într-un triunghi „Transalpina” cu Vidra-Voineasa și Rânca, dar și valorificarea legăturii cu Valea Jiului, mai precis Petrila. Până atunci, rămâne de văzut cât de importantă şi realizabilă va fi varianta modernizării accesului la ceea ce există deja amenajat în zona deosebit de pitorească a Munţilor Şureanu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Ludovic Orban anunță o situație fără precedent în România: 30 de Consilii Județene nu mai au bani pentru salarii

Publicat

Situație critică în 30 de județe din România unde Consiliile Județene au rămas fără bani pentru plata salariilor personalului din Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului și sunt mari întârzieri cu plata indemnizațiilor pentru asistenții persoanelor cu dizabilități.

Premierul Ludovic Orban a anunțat la vineri, la ora 23:00, că România se confruntă cu o situație fără precedent și că într-o ședință de urgență a guvernului va trebui să adopte două hotărâri de guvern pentru plata drepturilor salariale și a indemnizațiilor. Orban a anunțat că va trebui ca Guvernul să aloce acești bani din fondul de rezervă.

Ludovic Orban: ”Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, motiv pentru care va trebui să adoptăm astăzi două hotărâri de guvern.

Eu vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu plata salariilor pentru angajaţii din Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului din subordinea Consiliilor Judeţene.

Nu ştiu cum şi-au bugetat aceste cheltuieli, cum au fost alocările de la bugetul de stat, cert este că în mai multe judeţe, cred că aproximativ 30 de judeţe, este o situaţie critică, în care preşedinţii de Consilii Judeţene reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale.

Ca atare, va trebui să adoptăm astăzi o hotărâre de guvern de alocare din Fondul de Rezervă a sumelor de bani necesare pentru plata salariilor pe luna octombrie pentru acele Consilii Judeţene care reclamă absenţa banilor, urmând ca pe noiembrie şi pe decembrie să facem o analiză foarte serioasă a modului în care şi-au construit bugetul, a resurselor efective alocate şi, de asemenea, a obligaţiilor de plată din partea bugetului de stat, astfel încât să ne asigurăm că toţi angajaţii vor primi salariile până la sfârşitul anului.

De asemenea, ne confruntăm cu o altă situaţie şi am solicitat Ministerului Dezvoltării, prefecţilor să ceară primăriilor situaţia cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi.

Pentru că am primit semnale din teritoriu că există întârzieri la plată atât în privinţa indemnizaţiilor, cât şi în privinţa salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi.

Și aici va trebui să adoptăm o hotărâre de guvern, astfel încât să alocăm sumele necesare pentru ca toate aceste persoane să beneficieze de banii cuveniți, în conformitate cu prevederile legale” a precizat Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: CARANTINĂ la Vințu de Jos de duminică, timp de 14 zile. Cum se va putea vota. MĂSURI

Publicat

Ca urmare a situației epidemiologice din Vințu de Jos, generată de virusul Sars-Cov-2, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis vineri seara ordinul privind instituirea carantinei zonale în localitate, pentru o perioadă de 14 zile. 

Măsura va intra în vigoare duminică, 29 noiembrie, la ora 06:00.

Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea carantinei zonale în localitatea Vințu de Jos, județul Alba

Art. 1 (1) Începând cu data de 29.11.2020 ora 06:00, se instituie pentru o perioadă de 14 zile măsura de carantină zonală în localitatea Vințu de Jos, județul Alba.

Perimetrul vizat de măsura prevăzută la alin. 1 este delimitat de următoarele coordonate geografice:

– 46.023479, 23.536368 DJ107C – Zona Pasaj CFR

– 45.976520, 23.462587 DJ107C – Trecere nivel Cale Ferată DN7

– 45.981287, 23.518159 DN7 / E68 – Sens Giratoriu Vințișoara Autostrada A1/DN7

– 45.9678734, 23.479640 DJ705B – Vințu de Jos – Pianu

– 45.9998704, 23.475675 DJ705B – Podul peste Râul Mureș – Vurpăr

ART.2 Este strict interzisă intrarea / ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

ART.3 Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere (Anexă), legitimație de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

ART.4 În zona prevăzută la art. 1 alin. (2), se propune instituirea următoarelor măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona menționată la art. 1:

 • identificarea persoanelor cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în zona menționată la art. 1 alin. (2) și introducerea acestora în bazele de date dedicate;
 • limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieșirea persoanelor din locuință este permisă doar pe bază de Declarație pe proprie răspundere (Anexă), legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz.

În intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul zonei menționată la art. 1 alin. (2), se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani în intervalul 10:00 – 13:00, iar pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani în intervalele orare 06:00 – 10:00, respectiv 13:00-20:00;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
 • deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
 • deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 • deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 • deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
 • eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 • participare la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
 • alte motive justificative precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, evenimente de stare civilă;

În intervalul orar 22.00 – 6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la punctul 3, lit. a), c), d).

În/din zona menționată la art. 1 alin. (2) este permisă intrarea / ieșirea pentru:

 • transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației;
 • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, a asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;
 • persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
 • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea / însoțirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei / unui rude / afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • urgențe medicale.
 • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi.
 • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura olografă a declarantului. Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Se permite tranzitarea unității administrativ teritoriale menționată la art. 1 alin. (2) de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă staționarea în localitate.

Se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maxim 8 persoane în interior iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane;

Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în / din unitatea administrativ teritorială menționată la art. 1 alin. (2) și măsurile de ordine publică vor fi organizate și coordonate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, a Poliției locale, efective din cadrul DSP, DSVSA, ITM, Protecția Consumatorului, ISCTR sau alți funcționari anume desemnați prin dispoziție a primarului unității administrativ teritoriale;

ART. 5. (1) Se permite, în data de 5 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, a persoanelor implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care depun cereri de vot prin intermediul urnei speciale.

(2) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, pentru exercitarea dreptului de vot, observarea alegerilor și pentru efectuarea operațiunilor electorale, cu respectarea dispozițiilor Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 2009/166/2020 privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral din țară la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaților din anul 2020, a alegătorilor și a persoanelor implicate în organizarea și observarea alegerilor.

(3) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea cu urna specială pe raza teritorială a localității a echipelor formate din membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, însoțite de persoane acreditate și personal de pază, în vederea exercitării dreptului de vot de către alegătorii care nu se pot prezenta la secțiile de votare.

(4) Se permite în datele de 6 și 7 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile birourilor electorale de circumscripție, pentru predarea materialelor rezultate din procesul electoral, a membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor care îi însoțesc, precum operatori de calculator, persoane acreditate și personal de pază.

ART. 6 În zona prevăzută la art. 1 alin. (2), se interzic următoarele activități:

 • organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;
 • organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spaţii închise cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă sau altele asemenea;
 • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, cu excepția activităților de preparare a hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;
 • activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
 • organizarea și desfășurarea adunărilor publice organizate în baza Legii Nr. 60/1991;
 • organizarea cu public în spații închise și deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor, activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment;
 • toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective care se desfășoară în spatii închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil;
 • organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si piețelor de vechituri;

ART. 7 (1) Se limitează programul de lucru cu publicul a operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare în intervalul orar 05.00 – 20.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop.

(2) Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate cu respectarea normelor de distanțare fizică respectiv protecție sanitară;

(3) În cazul centrelor comerciale/parcurilor comerciale se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană cu respectarea normelor de distanțare respectiv protecție sanitară;

(4) Operatorii economici au obligația de a afișa la loc vizibil, la intrarea în unitate, a programului de funcționare precum și a restricțiilor stabilite prin prezenta hotărâre inclusiv numărul maxim de persoane care pot avea acces simultan în interior.

Art. 8 Operatorii economici care desfășoară activități de transport persoane și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare fizică.

Art. 9 Direcția de Sănătate Publică a Județului Alba va evalua și prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor și va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică / Ministerul Sănătății;

Art. 10 Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba asigură transmiterea mesajelor de avertizare prin sistemul RO-ALERT către populația din zona carantinată, cu măsurile ce trebuie respectate pe timpul carantinei.

Vezi aici documentul complet. 

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Blajul va fi conectat la Autostrada Sebeș-Turda printr-un DRUM EXPRES. Peste 30 milioane de euro din PNRR

Publicat

Blajul va fi legat la autostrada A10 de un drum expres. Anunțul a fost făcut de Florin Roman și primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar.

”Construim un drum rapid, în regim de drum expres între Teiuș și Blaj, finanțat cu peste 30 milioane de euro din Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru perioada 2021-2027. Este conectarea cu autostrada Sebeș-Turda”, a scris Florin Roman pe rețeaua de socializare.

Reamintim că Ministerul Fondurilor Europene a pus joi în dezbatere publică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care România va putea accesa 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Drumul expres A10 – Teiuș – Blaj este unul dintre proiectele propuse, cu valoare de 30,8 milioane euro.

”În normativele elaborate de autoritățile române, caracteristicile drumului expres nu diferă foarte mult de specificațiile unei autostrăzi. Sigur, există și diferențe, iar cea mai mare este existența, pe autostradă, a unei benzi de urgență pe fiecare sens. Altă diferență o reprezintă faptul că benzile de circulație sunt cu 25 de centimetri mai înguste, iar în ceea ce privește viteza, aceasta ajunge la maxim 120 km/h.

Drumul expres Teiuș – Blaj este cea mai importantă investiție strategică în infrastructura rutieră pentru Blaj și Valea Târnavelor, care va transforma zona noastră într-un pol de creștere regional”, susține primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Alte proiecte amintite de cei doi sunt computerul tomograf la spitalul Blaj, trecerea “Podului Minciunilor” de la Ministerul Transporturilor la municipiul Blaj, lucrări de modernizare a iluminatului public, amenajarea rigolelor în Crăciunelu de Jos.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

TOP domenii în care s-au făcut cele mai multe angajări de la începutul pandemiei. Care au fost specializările cele mai căutate

Publicat

Clasamentul domeniilor cu cele mai multe angajări de la începutul pandemiei este condus de IT, urmat de comerţ (comerţ en-gros şi retail), construcţii şi domeniul de consultanţă financiară, potrivit unui comunicat al unei platforme de recrutare.

Cumulat, cele patru domenii au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020.

Pe primul loc, cu cele mai multe angajări, s-au situat companiile din IT, care au scos la concurs peste 12.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei, în condiţiile în care restricţiile în circulaţia persoanelor şi implementarea politicii de work-from-home au dus la accelerarea digitalizării şi adopţia noilor tehnologii.

„Top trei joburi pentru care companiile au căutat să angajeze în pandemie au fost Software Developers, Support Engineer şi System Administrator”, se menţionează în comunicat.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate care au continuat să facă angajări masive este comerţul, cu peste 11.000 de locuri de muncă în comerţul en-gros şi cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail, în condiţiile în care activităţile considerate esenţiale, precum comerţul cu alimente şi bunuri de larg consum, au funcţionat permanent de la începutul pandemiei.

Printre specialiştii cei mai căutaţi din acest domeniu au fost agenţii/reprezentanţii de vânzări, Logistic Planners şi Trade Marketing Specialists.

„Construcţiile ocupă locul trei în top, alături de domeniul financiar-consultanţă, cu puţin peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs fiecare. Există şi domenii a căror activitate a fost foarte afectată şi care au îngheţat angajările pe fondul impactului generat de pandemia de coronavirus asupra anumitor sectoare economice, precum organizarea de evenimente şi târguri sau activităţile recreative şi artistice”, se mai spune în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate