Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

SIMULARE BACALAUREAT 2017: SCHIMBĂRI la testele probei de Limba şi literatura ROMÂNĂ. Vezi MODELE de SUBIECTE pentru clasa XI

avatar

Publicat

bacalaureat oral romana colegiul economicMinisterul Educaţiei a publicat modele de subiecte la Limba şi literatura română, pentru simularea examenului de Bacalaureat 2017, clasa a XI-a. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), se pregăteşte schimbarea examenului la această disciplină, de anul viitor, astfel încât pentru sesiunea de simulare din 2017 subiectele au o structură schimbată. Astfel, evaluarea cunoştinţelor nu s-ar mai baza pe memorare mecanică, ci pe analiză.

Potrivit CNE, nu vor mai fi cerinţe de teorie aplicată, cum sunt cele în care se solicita explicarea semnelor de punctuaţie, vor dispărea exerciţiile de identificare sinonime şi antonime din text. La subiectul I, va fi inclusă redactarea unui text argumentativ pe baza fragmentului la prima vedere. La subiectul al doilea, pe baza altui fragment la prima vedere, elevii vor avea de redactat un text prin care să demonstreze că acesta aparţine unui curent literar. Subiectul al treilea va fi tot un eseu despre o operă studiată din programa şcolară.

“Consiliul Național al Elevilor a militat pentru schimbarea de fond a modului de evaluare a elevilor la examenele naționale. Bacalaureatul rămăsese același examen învechit, lipsit de relevanță, care promova doar memorarea și reproducerea unei informații de foarte multe ori, irelevantă și neaflată în concordanță cu aptitudinile și competențele pe care un sistem educațional al secolului XXI, ar fi trebuit să le promoveze.
Consiliul Național al Elevilor a mai atins un obiectiv important și anume restructurarea Bacalaureatului la Limba și Literatură Română. La inițiativa fostului Secretar de Stat, Monica Cristina Anisie, examenul național pentru elevii claselor a XII-a de anul viitor va sintetiza o cu totul altă perspectivă asupra literaturii române și a modului de analiză și interpretare a textului. În același timp, pentru a veni în ajutorul elevilor de clasa a XI-a, care la anul vor da un Bacalaureat diferit, simularea din acest an va fi axată strict pe noua structură a subiectelor”, a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor, pe Facebook.

Structura subiectelor de la Simulare Bacalaureat 2017 – Limba şi literatura română:

Subiectul I: Precizări de la Ministerul Educaţiei/ Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare: Subiectul I (comun tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor) e ca support un text non-literar, memorialistic, epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, ştiinţific, argumentativ, din domeniul audio-vizualului, la prima vedere şi este alcătuit din doi itemi: un item semiobiectiv de tip întrebare structurată (A) şi un item subiectiv tip eseu (B).

Subiectul II: Precizări de la Ministerul Educaţiei/ Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare: Subiectul al II-lea (comun tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor) are ca suport un text literar (epic, liric sau dramatic) la prima vedere şi constă într-un item subiectiv de tip întrebare cu răspuns scurt

Subiectul III: Precizări de la Ministerul Educaţiei/ Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare: Subiectul al III-lea (diferenţiat în funcţie de filieră, profiluri şi specializări) constă în elaborarea unui eseu structurat şi vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor literare studiate ce aparţin autorilor canonici, curentelor culturale / literare, perioadelor, speciilor literare şi/sau tipurilor de texte menţionate în programa de bacalaureat.

Competenţe generale de evaluat:

Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române, în diferite situaţii de comunicare

Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune şi de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea textelor literare şi nonliterare

Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale / literare

Argumentarea în scris a unor opinii în diverse situaţii de comunicare

Proba scrisă E a) la limba şi literature română este comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările şi are durata de 180 de minute. Subiectele sunt diferenţiate parţial în funcţie de filiere, profiluri şi specializări. Se punctează şi utilizarea limbii literare – 3 puncte, ortografia – 3 puncte, punctuaţia – 3 puncte, aşezarea în pagină, lizibilitatea – 1 punct. Punctajul final este 100 de puncte.

MODELE de SUBIECTE – LIMBA ROMÂNĂ – Simulare Bacalaureat 2017 (publicate de Ministerul Educaţiei):
E_a_romana_real_tehn_2017_var_XI_model

E_a_romana_real_tehn_2017_bar_XI_model

E_a_romana_uman_ped_2017_var_XI_model

E_a_romana_uman_ped_2017_bar_XI_model

Precizari_simulare_romana_BAC_XI

Elevii claselor a XI-a și a XII-a vor susține, în perioada 13 – 17 martie, simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat. Rezultatele urmează să fie afișate în data de 31 martie. De asemenea, la fel ca în anii trecuți, notele obținute nu vor fi trecute în catalog, rezultatele fiind doar discutate la nivelul fiecărei instituții de învățământ, pe baza acestora urmând a fi luate măsuri pentru îmbunătățirea performanței școlare.

Calendarul simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat naţional, în anul şcolar 2016-2017:

13 martie 2017: proba E)a) (bacalaureat) – probă scrisă – Limba şi literatura română

14 martie 2017: proba E)b) (bacalaureat) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă

15 martie 2017: proba E)c) (bacalaureat) – probă scrisă – Proba obligatorie a profilului

17 martie 2017: Simularea probei E)d) (bacalaureat) – probă scrisă. Proba la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)

31 martie 2017: Afişarea rezultatelor

Citește și BACALAUREAT 2017: MODELE de SUBIECTE, calendar şi detalii de la Ministerul Educaţiei. TOATE datele pentru candidaţi

Vezi şi SIMULARE Bacalaureat și Evaluarea Națională 2017. Calendarul probelor şi detalii pentru elevi. Testările încep în 13 martie

surse: edu.ro, romaniatv.net, Facebook (Consiliul Naţional al Elevilor)

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

Declarații ȘOCANTE în cazul CRIMEI de la Lunca Mureşului. „Inculpatul a fost doar un instrument”

avatar

Publicat

Tribunalul Alba a continuat în această sătpămână cercetarea judecătorească în dosarul crimei de la Lunca Mureşului, cu victimă fostul primar Ioan Rusu şi inculpatul Barsony Gligor trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor. La acest termen au dat declaraţii în faţa instanţei fiica victimei, Andreea, şi o colegă de serviciu cu fostul primar şi soţia acestuia, prietenă de familie a acestora.  Fiica victimei a declarat în sala de judecată faptul că este convinsă că există „autori morali“ care au dat ordin ca tatăl ei să fie ucis, iar bărbatul arestat pentru această faptă a fost doar un „instrument“.

Fiica fostului primar a lansat în instanţă o ipoteză surprinzătoare: Barsony Gligor nu ar fi singurul vinovat de moartea tatălui ei. În opinia acesteia, ”autorii morali”, care au comandat omorul, sunt liberi.

”Din punctul meu de vedere fapta a fost premeditată. Sunt convinsă că există persoane care sunt libere. Inculpatul a fost doar un instrument. A fost un act pregătit de anumite persoane, iar inculpatul a fost instrumentul care a dus la îndeplinire fapta. Dacă ancheta era extinsă, existau răspunsuri la anumite întrebări pe care noi ni le punem”, a spus fiica lui Ioan Rusu la Tribunalul Alba, potrivit adevărul.ro

Aceasta a vorbit şi de faptul că ar fi existat şi bani la mijloc. ”Felul cu trăiesc fiul şi fiica inculpatului arată că dispun de anumite beneficii materiale care nu sunt justificate pintr-o activitate lucrativă în urma căreia să obţină bani. Convingerea mea este că tatăl meu a avut duşmani care l-au şantajat prin inculpat. Eu personal mă simt în pericol datorită faptului că autorii morali ai faptei nu au fost identificaţi şi nu au fost aduşi în faţa legii”, a completat femeia. Aceasta a mai spus că nu poate înţelege cum un om pe care l-a ajutat atât de mult tatăl ei a ajuns să îl ucidă. ”Acest om mi-a ucis părintele. Este clar, dar am foarte multe semne de întrebare. Pe cine a ajutat mai mult i-a luat viaţa. L-a susţinut să îşi ridice o locuinţă şi cu alimente. Îi ducea în fiecare zi lapte pentru că acesta s-a îmbolnăvit de stomac în perioada detenţiei. Mi-a zis că trebuie să îl ajute, altfel cum se poate integra în societate după ce a ieşit din închisoare. Nu voi putea să înţeleg vreodată cum cineva a putut acţiona cu atâta ură. Tatăl meu ajuta pe toată lumea. Acesta era şi cel mai mare defect al lui”, a afirmat fiica victimei.

Tot ieri a mai fost audiat un martor propus de părţile civile, o angajată a Primăriei Lucna Mureşului şi prietenă de familie.

”Între membrii familiei a fost o relaţie deosebită. Au fost profund afectaţi de moartea capului familieii şi în continuare trec prin această stare. Sunt foarte afectaţi pentru că sunt prea puţine dovezi, care să îi liniştească sufleteşte. Sunt nemulţumite de starea de incertitudine legată de autorul faptei şi de atitudinea inculpatului care nu îşi reucunoaşte fapte. De asemenea, nu cunosc motivul pentru care a luat viaţa victimei”, a spus martora în instanţă.

Ioan Rusu a fost ucis în seara zilei 26 noiembrie 2016. Potivit rechizitoriului, pe fondul unui conflict spontan, Barsony Gligor i-a aplicat victimei de 62 de ani mai multe lovituri cu un cuţit, cauzându-i 20 plăgi, unele tăiate altele înţepate, situate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, care au condus la deces. Bărbatul ucis a fost găsit noaptea, în jurul orei 3.30, lângă maşina proprie, la marginea satului de către şeful de post şi un prieten de familie. Barsony Gligor a refuzat să facă declaraţii în faza de urmărire penală, iar în instanţă a spus doar că este nevinovat. Cele trei părţi civile, soţia şi copiii victimei s-au constituit parte civilă cu suma de 700.000 de lei.

 

sursa: adevărul.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ: Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu”, la Alba Iulia

avatar

Publicat

Profesori universitari, cercetători şi etnografi din întreaga ţară participă la sfârşitul acestei săptămâni la Alba Iulia la Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu”, întâlnire în cadrul căreia se vor dezbate teme de interes privind păstrarea şi promovarea folclorului românesc. Lucrările colocviilor vor debuta, sâmbătă, începând cu ora 10,00, în Muzeul Principia, unde va avea loc şi vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă „Icoana, fereastră spre Cer” realizată de Anca Daniela şi Clasa de pictură tradiţională pe sticlă „Şcoala de la Laz”.

În deschiderea colocviilor vor lua cuvântul Alexandru Pal – Manager Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Prof. univ. dr. Ilie Moise – cercetător ştiinţific Institutul de Cercetări Socio-umane Sibiu, Conf. univ. dr. Georgeta Orian – Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Preot prof. univ. dr. Mihai Himcinschi – Decan Facultatea de Teologie din Alba Iulia, Oliviu Botoi – Consilier cultural Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, Preot prof. univ. dr. Nicolae Jan şi Amalia Pavelescu. Plenul Colocviilor Naţionale de Folclor „Gheorghe Pavelescu” va cuprinde următoarele comunicări ştiinţifice: Ilie Moise (Sibiu) : Ovidiu Bîrlea … la Centenar, Ion Cuceu (Cluj-Napoca): Contribuția lui Ovidiu Bîrlea la editura colecției ,,Ion Micu Moldovan” – Ediția Mușlea a colecției Pauletti, Marian Marin Bălaşa (Bucureşti) : Ce nu a spus Bîrlea, Daniela Dumbravă (Milano): Despre iele.

Lucrările vor continua apoi pe secţiuni cu Secţiunea omagială „Ovidiu Bîrlea: Etnografie și folclor” care va avea loc în Muzeul Principia şi cu Secțiunea Antropologie religioasă și culturală: Patrimoniu iconografic, pedagogie patrimonială, proiecte culturale, secţiune ce va avea loc în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

La ora 16:00 sunt programate în Muzeul Principia lansări de carte: „Corespondenţe Ovidiu Bîrlea – Doina Blaga”, Andreea Buzaș/Ilie Moise, Editura Centrului de Cultură Augustin Bena, „Corespondenţe Ovidiu Bîrlea – Ion Taloş (1963-1977)”, Ion Taloș/Andreea Buzaș, Editura Centrului de Cultură Augustin Bena, „Revista Discobolul nr. 235-236-237”, „Studii și cercetări etnologice, tom XXXI”, Editura Astra Museum, Sibiu, „Ovidiu Bîrlea, Opere, I, II, II, IV”, Cluj-Napoca, „Biserici de lemn din Ţara Lăpușului”, Pamfil Bilțiu, Maria Bilțiu, Baia Mare, „Colinde din Maramureş”, Pamfil Bilţiu, Baia Mare, „Caiet Patrimoniu Unesco în România”, Adriana Scripcariu, București şi „Un poet german îndrăgostit de români”, Calinic Argeşeanul, Martin Opitz, Curtea de Argeş.

La ora 17:30 va avea loc un recital de muzică tradiţională românească în Muzeul Principia susţinut de grupurile vocale tradiţionale de la Sâncel şi Livezile.

Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” vor continua duminică, ziua fiind alocată unei vizite de documentare denumită „Pe urmele lui Ovidiu Bîrlea”.

Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor poartă numele lui Gheorghe Pavelescu, etnolog şi folclorist român, autor a peste 200 de studii despre arta tradiţională şi folclor. Gheorghe Pavelescu s-a născut în anul 1915 în satul Purcăreţi, comuna Pianu, şi a fost elev al lui Lucian Blaga, Dimitrie Gusti şi Romulus Vuia, fiind la rândul său profesor universitar la Cluj şi Sibiu. Gheorghe Pavelescu a fost Doctor Honoris Causa al universităţilor din Cluj, Sibiu şi Alba Iulia.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ciclonul „Peter” înlocuieşte frontul de aer polar „Olaf” şi aduce lapoviță și ninsori. Detalii de la ANM

avatar

Publicat

Vremea va fi închisă în acest sfârşit de săptămână, cu maxime cuprinse între 4 şi 13 grade Celsius. Ciclonul „Olaf”, care fi trebuit să ajungă în România în cursul zilei de sâmbătă, din zona scandinavă, s-a stins şi va fi înlocuit cu Ciclonul „Peter”, spun meteorologii ANM.

„Ciclonul Olaf a evoluat în nordul extrem al Europei, unde s-a şi stins. A fost un ciclon care s-a dezvoltat în Atlanticul de Nord. Totuşi, prin zonele pe unde a trecut s-a format un alt ciclon, care este în Polonia şi ale cărui extremităţi se vor extinde şi în Europa Centrală şi vor ajunge şi în ţara noastră cu precipitaţii în noaptea de sâmbătă, la munte, sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar în parte de nord, în zonele deluroase, pot apărea şi acolo câteva ninsori”, a precizat, pentru Mediafax, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, Florinela Georgescu.

În spatele acestui front intră, de săptămâna viitoare, un alt front atmosferic, mai rece, cu temperaturi negative pe parcursul câtorva nopţi, menţionează sursa citată.

Cel mai frig va fi în Moldova în weekend, unde vom avea 4 – 5 grade. În Bucureşti vor fi 6 – 7 grade, cerul va fi noros şi temporar o să fie ploaie. Ploi vor fi şi în restul ţării, ceva mai multe în partea din sud-vest şi sud, dar sunt ploi slabe. Numai în partea înaltă de munte avem şi lapoviţă şi ninsori.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Concurs pentru ocuparea unui post de educator la Compartimentul Creşă. Condiţii

avatar

Publicat

Primăria Municipiului Aiud organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a unui post vacant, funcţie contractuală de execuţie de educator puericultor (M) din cadrul Direcției de Asistență Socială, Compartiment Creșa din subordinea Consiliului Local al Municipiului Aiud.

Condiții specifice:

– studii medii liceale absolvite cu diplomă de bacalaureat în domeniul pedagogic cu specializarea educator puericultor;

– studii medii liceale absolvite cu diplomă de bacalaureat în domeniul pedagogic cu specializarea: educator, educator-învățător, învățător-educator și cursuri de puericultură sau de educație timpurie efectuate pe parcursul studiilor;

– studii medii liceale absolvite cu diplomă de bacalaureat și specializare în ocupația de educator puericultor obținută prin absolvirea unor cursuri autorizate;

–   6 luni vechime în specialitate.

Condiții de desfășurare ale concursului:

Proba scrisă: 15.12.2017, ora 10:00 la sediul Primăriei Municipiului Aiud (Aiud,  str. Cuza Vodă, nr. 1, Jud. Alba)

Interviul se susţine într-un termen de maximum 4 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

Dosarele de înscriere la concurs se pot depune până în data de 05.12.2017, ora 16:00 la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare ale concursului, bibliografia şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul www.aiud.ro.

Relaţii suplimentare se pot obţine la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul  Primăriei Municipiului Aiud, camera 22 și la nr. telefon  0258 861 310 interior 1013.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

LEONIDE 2017: Ploaie de stele pe cerul României. Alte fenomene astronomice în acest an

avatar

Publicat

Un eveniment astronomic interesant se produce în acest weekend. La noapte, se va putea observa pe cerul nopţii o ploaie de meteori din constelaţia Leo, care va atinge apogeul vineri, 18 noiembrie.

În această săptămână, Pământul trece prin traiectoria prafului cosmic lăsat în urmă de cometa Tempel-Tuttle.

Leonidele, au un an de vârf ciclic la fiecare 33 ani când sute de meteori pot fi văzuţi în fiecare oră. Ultima oară, acest fenomen a avut loc în anul 2001.

Duşul are loc anual între 6-30 noiembrie şi maximul cade în acest an, în noaptea de 17 noiembrie şi în 18 noiembrie, dimineaţa.

Astfel de fenomene au mai avut loc în istorie, fiind cunoscute pentru faptul că se pot transforma în adevărate furtuni. În 1966, locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii unei furtuni deosebit de intense, nu mai puţin de 3000 de meteori căzând într-un singur minut, potrivit dcnews.ro.

Alte evenimente astronomice din 2017:

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120);

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

surse: realitatea.net, dcnews.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

BLAJ

UPDATE: INCENDIU la o casă din localitatea Sâncel. Focul a fost pus intenţionat

avatar

Publicat

Pompierii din Blaj au intervenit joi seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Sâncel. Pagubele au fost estimate la valoarea de 500 de lei, însă reprezentanţii ISU au constatat că este probabil ca focul să fi fost pus intenţionat.

Incendiul a izbucnit în interiorul locuinţei şi au ars un dulap şi îmbrăcăminte.

Imobilul se află pe strada Nicolae Bălcescu din Sâncel, iar flăcările au fost localizate în dormitorul casei, proprietatea lui S.M.

Pompierii militari au acționat cu două austospeciale de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sîncel.

Nu au fost persoane rănite, potrivit ISU Alba.

„Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, precizează sursele citate.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

17 noiembrie: Ziua internațională a studenților. Care este istoricul acestei zile

avatar

Publicat

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul ”Revoluției de catifea” din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Ziua internațională a studenților este în prezent marcată în țări precum Grecia, Republica Cehă și Slovacia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare grecești din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineții un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.

„ANOSR dorește să reînvie spiritul purtat de studenții de atunci; să acorde importanța cuvenită zilei de 17 noiembrie. Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluționat întreaga societate. Ca o subliniere a importanței pe care o acordăm istoriei, în ziua de 17 noiembrie, în țară vor fi organizate diferite manifestații de către organizații studențești”, scria un articol publicat pe anosr.ro, la 17 noiembrie 2009.

Totodată, ANOSR adresa studenților un apel pentru „implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor”, de a fi conștienți de puterea pe care o au, mulțumind „”tuturor celor care au luptat și luptă pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptăți și au luptat pentru rezolvarea lor, celor care în prezent sunt promotorii mișcării studențești, celor care cred în drepturile studenților”.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să te ferești de țepe de Black Friday. Verifică în câteva secunde prețul adevărat al produselor

avatar

Publicat

Black Friday sau Vinerea Neagră este poate cel mai așteptat moment al împătimiților de cumpărături. Deși campania vizează reduceri masive, nu de puține ori au existat cazuri în care prețurile produselor au crescut, motiv pentru care autoritățile au anunțat în ultima vreme că sunt cu ochii pe reducerile acordate de magazine și că vor monitoriza atent prețurile ca să nu crească. Chiar şi aşa, consumatorii pot să-şi ia măsuri de precauţie în plus.

Internetul poate să vină în ajutorul celor care doresc să își cumpere produse de Black Friday. În ultima perioadă s-au dezvoltat foarte multe extensii pentru browsere și site-uri care compară prețurile pentru o lungă perioadă de timp.

Vă prezentăm mai jos câteva extensii gratuite de verificare a prețului pentru Black Friday. Ele funcționează în fundal, iar când vizitați site-ul unui magazin se activează. Le puteți vedea în partea dreaptă de sus a browserului.

Extensii pentru Chrome:

– Pricy

– Price Tracker

Extensii pentru Firefox Mozilla:

– Price Expert

– Keppa

Potrivit traditiei americane, Black Friday este în ultima vineri a lunii noiembrie. Adică în 2017 va fi pe 24 noiembrie. Multe dintre magazinele din România au „furat startul” şi au declanşat campania cu o săptămână mai devreme, chiar vinerea aceasta, pe 17 noiembrie.

sursa: stiripesurse.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Metalurgistul Cugir –Universitatea Cluj. Încasările vor fi donate fostului fotbalist Cristian Coroian

avatar

Publicat

Metalurgistul Cugir va evolua vineri, 17 noiembrie, începând cu ora 14.00, pe „Arena CSO”, alături  lidera seriei, Universitatea Cluj , în derbyul seriei a cincea a Ligii a III –a la fotbal.

Înaintea acestei etape, gazdele se află pe poziția a 4-a, la doar trei puncte de clujeni.

Fotbaliștii cugireni joacă după șemieșecul din etapa trecută, 2 – 2 cu Unirea Tășnad, în timp ce ” U ” Cluj vine după victoria la limită de pe teren propriu, scor 3 – 2 cu ACS Fotbal Comuna Recea.

„Roș-albaștrii” nu vor putea conta în această partidă pe Mădălin Popa – suspendat, iar Scurtu și Șuteu sunt incerți din cauza accidentărilor.

În schimb „șepciile roșii” nu pot conta pe Octavian Rusu (suspendat), dar va reveni în primul 11, căpitanul Gabriel Giurgiu.

După demiterea de pe banca tehnică a lui Marius Popescu, clujenii l-au instalat pe Adrian Falub, iar în jocul echipei s-a văzut un progres semnificativ. Echipa de pe Someș a contabilizat 8 victorii în 11 etape și o singură înfrângere .

Cu propria arenă transformată într-o adevărată fortăreață, echipa antrenată de Călin Moldovan are un parcurs perfect, patru victorii în tot atâtea partide.

Meciul de vineri are și o miză specială: încasările partidei (un bilet va costa 8 lei) vor fi donate fostului tehnician al Metalurgistului, Cristian Coroian. Mai mulţi fotbalişti, printre care şi albaiulianul Mihai Mincă şi-au donat tricourile pentru a fi licitate, iar în luna iulie fostele glorii ale CFR Cluj şi Gloria Bistriţa, foştii săi colegi, au susţinut un meci caritabil, adunându-se peste 2000 de euro.

Înaintea partidei, jucătorii gazdă vor purta tricouri speciale înscripționate cu mesajul sugestiv de susținere “Mereu alături de Coro”.

Călin Moldovan: “Obiectivul nostru e să luăm 3 puncte cu „U” Cluj. Ce pot să vă asigur e că nu vor avea un meci ușor cu noi. E un joc în care se poate întâmpla orice, dar, indiferent ce va fi, lupta pentru primul loc rămâne deschisă. Nu doar din punctul nostru de vedere, ci și al celorlalte. Mă gândesc la Performanța Ighiu, la Industria Galda. Nu ne vom da sub nicio formă la o parte în lupta pentru promovare. Oricine își dorește să facă un pas înainte”, a declarat tehncianul, pentru Ziua de Cluj.

Adrian Falub, antrenor Universitatea Cluj: „Nu e un meci decisiv. Un campionat se încheie în luna mai și abia atunci vom putea să tragem concluzii. Important e că în momentul de față suntem pe primul loc. Mergem la Cugir să jucăm mai bine decât am făcut-o cu Recea, să ne corectăm greșelile de până acum și cu speranța că vom obține o nouă victorie. Absența lui Ursu va conta mult pentru noi, el fiind unul dintre cei mai în formă jucători ai noștri. Nu are scuză pentru ce a făcut, dar cred că și arbitrul a fost puțin cam drastic la acea fază, când l-a eliminat”, a declarat Falub, potrivit FCUniversitateaCluj.ro.

La Cugir şi-au anunţat prezența 200 de fani veniți de la Cluj.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ASF: Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat a ajuns la 1.215 euro

avatar

Publicat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) informează despre evoluţia pieţei pensiilor private în primele nouă luni ale anului 2017.

Potrivit datelor ASF, la 30 septembrie 2017, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 5.587 lei (1.215 euro), respectiv o creștere de 18,41% față de decembrie 2016.

La 30 septembrie 2017, un număr de 683.098 de participanți (primii 10% din total participanți în funcție de valoarea contului) dețineau cumulat 16,13 miliarde lei (42,27% din activele Pilonului II), rezultând o valoare medie a contului de 23.618 lei.

De asemenea, 1.707.745 de participanți (primii 25% din total participanți în funcție de valoarea contului) dețineau cumulat 25,95 miliarde lei (67,98% din activele Pilonului II), valoarea medie a contului fiind de 15.194 lei.

La 30 septembrie 2017, un număr de 3.415.490 participanți la fondurile de pensii administrate privat, reprezentând primii 50% din total participanți în funcție de valoarea contului, dețineau cumulat 34,23 miliarde lei, rezultând o valoare medie a contului de 10.022 lei.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Duminică: Seară de muzică folk la Casa de Cultură din Cugir

avatar

Publicat

Casa de Cultură a orașului Cugir găzduieşte, duminică, 19 noiembrie, de la ora 17.00, prima ediție a spectacolului ” Bucuriile toamnei”. Publicul va putea asculta recitaluri de poeme muzicale și muzică folk.

Evenimentul va avea loc la etajul I – în Sala de Conferințe a instituției de cultură din Cugir.

Organizatorii doresc ca prin acest eveniment să promoveze muzica folk în rândul publicului cugirean, de orice vârstă.

Vor încânta publicul Grupul Aprentis Cugir, Carmen Sulincean, Carmelia Bartalics,Vasile Palfi.

Intrarea este liberă.

Sorin Giurcă

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

LOTERIA bonurilor fiscale. DUMINICĂ, extragerea bonurilor câştigătoare din octombrie

avatar

Publicat

Extragerea bonurilor fiscale câștigătoare emise între 1 și 31 octombrie 2017 este programată duminică, 19 noiembrie 2017. Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, anunţă Ministerul Finanţelor.

Selecția câștigătorilor va fi realizată în două etape. Duminică, 19 noiembrie 2017, va fi organizată prima etapă, care va consta din extragerea bilelor care vor determina ziua emiterii și valoarea bonurilor câștigătoare. Dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câștigătoare.

Extragerea din prima etapă de selecție a câștigătorilor Loteriei bonurilor fiscale din 19 noiembrie a.c. va fi organizată în studioul TV al Loteriei Române, începând cu ora 19.50. Extragerea este publică și va putea fi transmisă, în direct, de toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Române.

Extragerea va avea două etape:

– etapa I: va fi extrasă bila pentru determinarea zilei emiterii bonurilor câștigătoare, cu numere de la 1 la 31;

– etapa II: vor fi extrase 3 bile pentru determinarea valorii bonurilor câștigătoare.

Rezultatele extragerii vor fi publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și al C.N. „Loteria Română” (CNLR) pentru o perioadă de minim 30 de zile.

Cererile de revendicare pot fi depuse începând cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor câștigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), copia actului de identitate și o cerere, la orice administrație fiscală din structura ANAF.

Un bon fiscal este considerat câștigător doar dacă îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul și seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data și ora emiterii precum și numărul de ordine). Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale câștigătoare în prima etapă de selecție, va elibera o copie a acestora cu mențiunea „conform cu originalul”, pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenței, lista cu numerele unice de înregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP și ANAF. În situația în care, după finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de 1 milion de lei este împărțit persoanelor care le-au depus, după verificarea autenticității bonurilor câștigătoare. Dacă în urma centralizării se constată depășirea numărului maxim de 100 de cereri de revendicare, va fi organizată a doua extragere în vederea determinării a 100 de câștigători.

În cazul realizării celei de-a doua etape de selecție, va fi extras un număr din lista numerelor unice de înregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Și această extragere va fi realizată cu urnele CNLR și va fi televizată, data organizării acesteia urmând să fie anunțată ulterior.

Numărul extras în cadrul acestei trageri va fi primul câștigător. Pentru desemnarea celui de-al doilea, se aplică crescător la primul număr extras un pas care are valoarea egală cu ziua emiterii bonului fiscal câștigător. Pentru aflarea celorlalți câștigători, pasul se adună succesiv la numărul desemnat anterior ca fiind câștigător.

Dacă se depășește numărul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din listă, următorul număr câștigător este dat de diferența dintre suma determinată prin aplicarea pasului la baza de referință și numărul unic maxim atribuit. Se continuă aplicarea pasului până la stabilirea numărului maxim de premii prevăzut de lege, respectiv 100. În procesul de aplicare a pasului, numerele câștigătoare sunt eliminate din listă.

După stabilirea celor 100 de bonuri fiscale câștigătoare, acestea vor fi centralizate și transmise în termen de două zile către ANAF în vederea încărcării rezultatelor în „Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale”, respectiv pentru verificarea autenticității bonurilor fiscale câștigătoare de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

METEO de WEEKEND în ALBA: Vremea se răceşte. Minime de -6 grade, la munte. Prognoza până duminică

avatar

Publicat

Săptămâna se termină cu trei zile reci și ploioase. Minimele vor coborî destul de mult și vor ajunge și la -6 grade Celsius în zona de munte.

La şes, dacă sâmbătă şi duminică temperaturile urcă până la 11-12 grade Celsius, duminică mai scad, până la 7 grade.

În plus, meteorologii spun că este posibilă schimbarea condiţiilor meteo estimate, având în vedere că sunt aşteptate două cicloane în România, unul cu aer cald şi celălalt polar, ce ar putea transforma precipitaţiile sub formă de ploaie, în ninsori.

Vă prezentăm condiţii meteo în localităţi din Alba, în perioada 17-19 noiembrie:

Vineri, 17 noiembrie

Alba Iulia: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; una sau două averse scurte

Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius;una sau două averse scurte

Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; una sau două averse scurte

Ocna Mureş: minime de 5 grad Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Zlatna: minime de 5 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Abrud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; una sau două averse scurte

Cîmpeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; una sau două averse scurte

Arieşeni: minime de 3 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; una sau două averse scurte

Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Sâmbătă, 18 noiembrie

Alba Iulia: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de -5 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 0 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 0 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de -3 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Duminică, 19 noiembrie

Alba Iulia: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Oaşa: minime de -6 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; mai frig

Aiud: minime de -1 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Blaj: minime de -1 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Ocna Mureş: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parţial spre predominant noros

Cîmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parţial spre predominant noros

Arieşeni: minime de -3 grade Celsius, maxime 0 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; mai frig

sursa: accuweather.com

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Voluntarii de la inspectoratele pentru situații de urgență ar putea fi asiguraţi, la fel ca angajaţii ISU

avatar

Publicat

Un proiect de lege aflat în dezbateri la Senat prevede că voluntarii angajați pe bază de contract la inspectoratele de situații de urgență să beneficieze de aceeași indemnizație și aceleași condiții ca angajații inspectoratelor.

Se face referire la asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale și indemnizația pentru cei care au suferit un accident de muncă pe perioada unei intervenții. Sumele vor fi date doar pe perioada în care voluntarii participă la acțiunile ISU.

Potrivit iniţiatorilor, voluntarii, la fel ca angajații ISU, pot suferi oricând accidente care pot duce la invalidități, temporare sau permanente, sau chiar situații de pierderi de vieți omenești.

Se propune modificarea OG 88/2001, privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, prin adăugarea a două alineate, la art. 5, astfel:

“În timpul desfășurării activității în cadrul serviciilor de urgență voluntare, pe perioada participării la intervenții, voluntarii beneficiază de drepturile profesioniștilor în domeniu, cu excepția drepturior salariale.

În caz de accident suferit în timpul intervenției de urgență, se aplică în mod corespunzător prevederile art. 5 alin. (1) lit. e) și art. 331 din Legea nr. 346/2002”.

Totodată, se are în vedere modificarea Legii 346/2002, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Se introduce art. 331:

“În cazul asiguraților prevăzuți la art. 5 alin. (1) lit. e) care au suferit un accident de muncă în timpul intervenției în situații de urgență, cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Indemnizația prevăzută la alin. (1) se acordă și se plătește de către casele teritoriale de pensii din fondurile cu această destinație”.

Ultimul act normativ de va fi modificat prin acest proiect este Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.

Art. 30, alin. (1), lit. d) va fi: “Accidentul suferit de orice persoană, ca urmare a unei acțiuni întreprinse din proprie inițiativă pentru salvarea de vieți omenești, precum și accidentul suferit în timpul intervenției de urgență, pe durata efectuării serviciului de voluntriat orgnizat conform prevederilor legale”.

sursa: legestart.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

CONCEDIUL de IARNĂ. Sfaturi şi liste utile pentru vacanţa la schi, de la SnowTrex

avatar

Publicat

Vacanţa este rezervată, acum a venit momentul să pregătiți călătoria. Anticipația creşte, dar odată cu ea şi nivelul de stres. Tur-operatorul SnowTrex, specializat în vacante de schi şi snowboard, a pregătit o listă cu sfaturi şi liste utile pentru pregătirea concediului de iarnă.

Verificarea echipamentului

Cei care au propriul echipament de schi trebuie în primul rând să-l verifice cu atenție. Cum arată talpa? Canturile sunt încă curate sau au ruginit? Cum se prezintă materialul plastic? Dacă este totul în principiu ok, serviciile profesionale pot prelua ceruirea şi ascuțirea canturilor. Foarte importante sunt şi legăturile, doar cele reglate orrect se vor declanșa în momentul potrivit. Reglajul la nivelul orrect poate fi făcut de profesionişti câteva secunde de profesionişti. Părinții trebuie să verifice echipamentul copiilor şi din alte puncte de vedere: schiurile sunt încă destul de lungi? Clăparii nu sunt prea mici? Îmbrăcămintea de schi?

Verificarea asigurărilor

Din păcate şi înainte sau pe durata vacanței la schi pot avea loc incidente neplăcute, cum ar fi accidente, îmbolnăvire sau furt. Din acest motiv este foarte important să fiți asigurați pe măsură. Atenție la serviciile incluse şi la suma acoperită, de asemenea să nu plătiți de două ori pentru acelaşi lucru.

Servicii importante

– asigurarea STORNO: acoperă penalizările în cazul unui anulări a pachetului turistic achiziționat, cu puţin timp înainte de începutul vacanței, de exemplu în caz de boală.

– asigurarea de întrerupere: acoperă costurile rezultate din întreruperea vacanței, de exemplu la o plecare timpurie din stațiune

– asigurări de sănătate internaționale: acoperă tratamente pentru probleme de sănătate acute

– asigurări private de accident: plătește la invaliditate de durată după un accident

RCA: preia costurile la pană, accidente, furt sau transportare acasă, în cazul în care automobilul nu mai poate fi condus.

– asigurarea bagajelor

– asigurarea de deteriorare a echipamentului

– asigurări specifice de sport

Bagaje

Nu este întotdeauna ușor să te gândești la toate în ultimele zile dinaintea mult așteptatei vacanţe la schi: îmbrăcăminte caldă, multe accesorii şi bineînţeles echipamentul în sine. Tocmai vacanţă de iarnă presupune mult bagaj, iar pentru familiile cu copii se adaugă şi mai multe pe listă. Tur Operatorul specializat în vacante la schi şi snowboard a alcătuit tocmai o asemenea listă, pe care o puteţi imprima şi folosi pentru a vă asigura că nu aţi uitat nimic.

Cele mai importante puncte:

Documente

– documente de călătorie şi voucher

– card de credit/ debit

– numerar (după caz în valuta locală)

– buletin de identitate/ pașaport

– documentele referitoare la asigurările pentru călătoria în străinătate

Îmbrăcăminte

– jachetă schi/ snowboard

– pantaloni schi/ snowboard

– căciulă

– bentiță

– şosete de schi

– ochelari de zăpadă

– ochelari de soare

– mănuși de schi

– fular

– eventual mască de schi

– geacă/ pulover de iarnă

– bluză de corp din material care respiră

– lenjerie de corp călduroasă

Pe pârtie

– cremă de soare cu factor de protecție mare

– strugurel cu factor de protecție solară

– batiste

– telefon mobil

– set de prim ajutor

– rucsac mic

Pentru urgențe

Nu prinde rău să fiți pregătiți pentru un accident sau probleme de sănătate în vacanţă, în special în vacanţă de iarnă şi pe schiuri. Numărul de urgenţă pentru Salvare trebuie, de exemplu, salvat în telefonul mobil. În toată Europa este valabil bine-cunoscutul 112, în plus fiecare ţară are propriul ei număr.

Esențială pe pârtie este crema de soare. Aceasta trebuie să aibă un factor de protecție de cel puţin 20 (pentru copii 30 sau 50) şi să protejez pielea de uscare. Din mica farmacie de voiaj nu pot lipsi spray nazal, sirop de tuse şi pastile de gât, un termometru şi analgezice, iar medicamente contra greţei, durerilor de stomac, diareii și constipației pot fi o binecuvântare. Pentru copii se adaugă supozitoare pentru febră şi analgezice şi picături pentru urechi. Nu uitați nici pansamente, bandaje, unguente pentru răni şi soluție dezinfectantă.

Verificarea automobilului

Cine călătorește cu mașina proprie trebuie neapărat să-l pregătească de iarnă. Cauciucurile de iarnă pentru străzile înzăpezite nu sunt opționale! Apa de răcire a sistemului de ștergere a parbrizului trebuie să conțină  antigel iar în portbagaj trebuie să fie pregătite lanțurile de zăpadă (înainte de plecare este bine de exersat montajul). Obligatorii sunt şi triunghi de avertizare, două veste de siguranță și trusa de prim ajutor. Pe timp de iarnă sunt foarte utile şi racletă, o măturică, spray-ul de degivrare şi o lanternă puternică. Cablurile de legătură și de remorcare fac parte din inventarul unei mașinii bine pregătite.

Încărcarea corectă a automobilului

Regula generală este: cele mai grele bagaje cât mai jos, de preferat direct în spatele banchetei. Nu trebuie să depășească limita superioară a acesteia. Dacă transportați schiurile în interiorul mașinii, trebuie bineînţeles fixate foarte bine. Preferabil ar fi însă transportul pe suporturi de schiuri sau în cutii-portbagaj. Alegeți cu atenție! Nu oricare cutie se potrivește pentru orice model, şi nici în interiorul ei schiurile nu au voie să se miște liber.

În special dacă călătoriți cu copii trebuie să fiți bine pregătiți pentru trafic de mai lungă durată. Jocuri, cărți de colorat şi cărţi-audio de exemplu nu pot lipsi. Pentru cazul rar în care durează atât de mult încât devine foarte neplăcut, este bine să aveți ca rezervă o canistră de benzină, pături suficiente, băuturi calde şi un mobil cu bateria plină.

Taxele de drum

Unele destinații de iarnă din Alpi și alte regiuni pot fi accesate numai prin intermediul drumurilor cu taxă. Şi pentru a continua călătoria ulterioară pe segmente de autostradă se percepe eventual o taxă. În Austria, Elveţia, Cehia şi Slovacia se cumpără o vignetă, care se lipește pe parbriz. În Franţa, Spania, Italia şi Polonia taxele se plătesc la diverse stații de trecere.

Echipamentul este în mașină, laolaltă cu bagajul bine pregătit? Atunci nu mai stă nimic în calea unei vacante reușite – zăpadă să fie! Drum bun!

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

România, în clasamentul scumpirilor, în Europa. Alte state în care preţurile cresc considerabil

avatar

Publicat

Prețurile continuă să crească în România, rata anuală a inflației urcând, în octombrie, de la 1,3% la 2%. Țara noastră a urcat considerabil în clasamentul european al scumpirilor și ar putea ajunge în curând chiar în vârful ierarhiei.

În timp ce Europa se luptă cu o inflație nemulțumitor de mică și cu un trend descendent, România merge în sens contrar către prețuri tot mai mari, în ciuda creșterii economice record.

Rata anuală a inflației a scăzut în octombrie la 1,4% în zona euro și la 1,7% în Uniunea Europeană, de la 1,5% și, respectiv, 1,8% în septembrie, prețurile de consum din România urcând de la 1,3% în septembrie la 2% în octombrie, potrivit datelor Eurostat.

Încetinirea neașteptată a inflației, în pofida consolidării creșterii economiei zonei euro, explică de ce luna trecută Banca Centrală Europeană a diminuat programul său de relaxare cantitativă (QE).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care se așteptau ca rata anuală a inflației să rămână stabilă în octombrie.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,2%), Estonia (4%) și Marea Britanie (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,4%), Irlanda, Grecia și Finlanda (toate cu 0,5%).

Comparativ cu septembrie 2017, inflația anuală a scăzut în 14 state membre UE, a rămas stabilă în cinci și a crescut în nouă țări (inclusiv în România).

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu EXECUTARE după ce a ucis un câine cu lovituri de cuţit

avatar

Publicat

Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a omorât un câine, cu un cuţit. Va ajunge şase luni după gratii, dacă instanţa va menţine decizia.

Sentinţa, ce prevede şase luni de închisoare cu executare, nu este definitivă.

Bărbatul este acuzat că a ucis un câine cu lovituri repetate de cuţit. Animalul nu prezenta vreo ameninţare, fiind legat în lanţ, într-un padoc.

Magistraţii au luat în considerare faptul că inculpatul nu a manifestat vreo umbră de regret şi avea antecedente, fiind violent şi în familie.

Astfel, instanţa a decis să-i aplice bărbatului pedeapsa închisorii, în regim de detenţie.

Cazul a fost înregistrat în judeţul Tulcea.

sursa: digi24.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA pe Alba24: Cu maşina de serviciu, în calea pietonilor, la Alba Iulia

avatar

Publicat

Și-a parcat mașina de serviciu pe o alee pietonală, iar acest lucru nu a rămas neobservat de trecători.

Un cititor Alba24.ro, ne-a trimis imagini cu o mașină aparţinând unei firme, lăsate, probabil de un angajat grăbit, lângă o trecere de pietoni, pe o alee.

Mașina parcată blochează accesul trecătorilor spre trecerea de pietoni, motiv pentru care a fost și surprinsă în imagini.

Se poate întampla să fii martorul unor evenimente deosebite. Fotografiază, filmează și postează aici să vadă și alții ceea ce tu ai trăit “live”. Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca ştirea ta să fie vazută de o ţară întreagă! Cum poți trimite foto, video sau informații:

Mesaj pe Facebook: http://m.me/www.Alba24.ro sau https://www.facebook.com/www.Alba24.ro

Mesaj pe Whatsapp:: 0728950998

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Când va restitui statul TAXA AUTO. Perioada şi detalii dintr-un proiect la Ministerul Mediului

avatar

Publicat

Un proiect de ordin al ministrului Mediului pus în dezbatere conţine detalii despre restituirea taxei auto. Sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi restituite până la 31 decembrie 2018. Timbrul de mediu va fi dat înapoi până pe 31 martie 2019, potrivit actului normativ.

Sumele restituite vor conține și dobânda aferentă, calculată pe baza sumei de restituit înmulțită cu numărul de zile aferent perioadei cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii prevăzut în Codul de procedură fiscală, respectiv de 0,02% pe zi.

Contribuabilul trebuie să depună o cerere la administrația fiscală centrală competentă. La cerere se vor anexa documentul doveditor al plății taxei, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia, în original sau în copie. De asemenea, este nevoie de cartea de identitate a vehiculului și certificatul de înmatriculare, în copie, din care să reiasă calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicită restituirea sumelor.

În situația în care nu s-a putut identifica în baza de date documentul care atestă plata, compartimentul de specialitate al unității fiscale editează din sistem informatic o listă cu contribuabilii pentru care nu a fost identificată plata, care va cuprinde cel puțin următoarele informații: denumire sau nume și prenume contribuabil/codul de identificare fiscală al contribuabilului, seria cărții de identitate a autovehiculului, numărul și data documentului de plată anexat de contribuabil la cerere sau, după caz, suma plătită pentru care nu a putut fi identificată plata taxei/timbrului a cărei restituire se solicită. După verificările aferente, compartimentul de specialitate va transmite unității Trezoreriei lista identificată.

Restituirea efectivă a sumelor se efectuează de către unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, astfel: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 — 31 decembrie 2018; timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 — 31 martie 2019.

În cazul sumelor stabilite de către instanța judecătorească prin hotărâre definitivă, acestea se restituie de către organele competente astfel: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar numai devreme de 1 ianuarie 2018; timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

sursa: digi24.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ADMINISTRATIE

23 noiembrie: Şedinţă la CJ Alba. Planuri pentru deszăpeziri, taxe şi tarife în 2018, transport judeţean

avatar

Publicat

Consilierii județului Alba se reunesc în şedinţă ordinară, joi, 23 noiembrie, de la ora 11. 00, cu 21 de proiecte pe ordinea de zi. Se vor vota taxele pentru 2018, prețul mediu la produsele agricole de bază, planul operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2017-2018, preţul la produse agricole pentru venituri din arendă, actualizarea programului de transport public judeţean de persoane până în 2019, reabilitarea energetică a spitalului judeţean şi licenţe de traseu.

Ordinea de zi:

1. Proiect de hotărâre privind stabilirea de taxe locale şi tarife datorate bugetului general al Judeţului Alba, în anul 2018

2. Proiect de hotărâre privind însuşirea documentaţiei de repoziţionare cu rectificare de suprafaţă a imobilului Staţie de tratare a apei Săsciori, situată în extravilanul comunei Săsciori, sat Sebeşel, înscrisă în CF nr. 70509 Săsciori, proprietate publică a Judeţului Alba

3. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Planului de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018, desfășurat de către Serviciul Școala de arte și meșteșuguri „Augustin Bena” din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

4. Proiect de hotărâre privind stabilirea preţurilor medii la principalele produse agricole pe baza cărora se calculează veniturile din arendă în anul 2018, în Judeţul Alba

5. Proiect de hotărâre cu privire la modificarea anexei nr. 2 a Hotărârii Consiliului Județean Alba nr. 5/1999 privind transmiterea în administrarea consiliilor locale a drumurilor comunale și în administrarea consiliilor municipale și orășenești a porțiunilor de drumuri județene care traversează localitățile urbane

6. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea constituirii dreptului de administrare asupra imobilului – clădire „Secţie Psihiatrie” situat administrativ în municipiul Alba Iulia, str. Unirii, nr. 1-3, – proprietate publică a Judeţului Alba, în favoarea Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, a unui spaţiu în suprafaţă utilă de 12 mp, din imobilul în care funcţionează Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, judeţul Alba

8. Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 1.05.2013 – 30.06.2019, în Judeţul Alba, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 197/2012

9. Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli al Societăţii „Parcul Industrial Cugir” SA pentru anul 2017

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Organigramei, Statului de funcţii şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare ale Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Organigramei și a Statului de funcţii ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba

12. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea declasării și radierii din Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Județului Alba a drumului județean DJ 705C: DJ 107A (Pârâu lui Mihai – Stăuini – Inuri – Releu de televiziune)

13. Proiect de hotărâre pentru prelungirea aplicării prevederilor Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 241/2011 privind darea în administrare Agenţiei Naţionale Antidrog, a bunului-spaţiu în suprafaţă utilă totală de 154 mp, situat la etajul I al corpului de clădire „A”, aparţinător imobilului din municipiul Alba Iulia, str. Unirii nr. 1-3, județul Alba – proprietate publică a Judeţului Alba

14. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea componenţei Comisiei speciale de inventariere a bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Judeţului Alba

15. Proiect de hotărâre pentru aprobarea „Planului operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2017-2018”

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de închiriere prin licitaţie publică a bunurilor imobile aflate în domeniul public sau privat al Judeţului Alba

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării Proiectului „TECHNIC – TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET” – „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în VET” depus şi selectat spre finanţare în cadrul Programului Erasmus+, KA202 Parteneriate strategice în domeniul formare profesională VET

18. Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului „Reabilitare energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia” în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1. Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B – Clădiri publice, Apel de proiecte POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI şi a cheltuielilor legate de proiect

19. Proiect de hotărâre privind aprobarea atribuirii unei licenţe de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, pe traseul Alba Iulia – Sîntimbru – Galtiu – Mihalţ – Oiejdea , operatorului de transport rutier SC Gicu Trans SRL
Alba
20. Proiect de hotărâre privind aprobarea atribuirii unei licenţe de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, pe traseul Alba Iulia – Benic – Mesentea – Galda de Jos – Teiuş – Oiejdea, operatorului de transport rutier SC Gicu Trans SRL

21. Raport cu privire la justificarea cheltuielilor aferente Proiectului Resistematizarea şi amenajarea centrului expoziţional – Muzeu Ialoveni şi de rearealizare a activităţilor cuprinse în Acordul de finanţare.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate


Copyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More