Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO |Noua fabrică de formaldehidă de la Sebeş: „Ministerul SUSPENDĂ acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificarea situaţiei”

Publicat


gheorghe feneserMiercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a anunţat că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a primit în 12 ianuarie două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş.

Feneşer a precizat că pe perioada analizării contestaţiilor, „ministerul va suspenda acordarea autorizaţiei până la clarificare”.  Prefectul a menţionat că în momentul de faţă „sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş, la societatea Alpin 57 Lux şi la şcoala din cartierul Kogălniceanu”.

IMG_4285Într-o informare de presă transmisă de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor către Instituţia Prefectului Alba se arată că „MMAP a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia în oraş, a unei fabrici de formaldehidă.

Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu

MMAP a primit, în cursul zilei de 12 ianuarie, cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de emdiu pentru SC Kronospan, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentantive din domeniul protecţiei mediului”.

„În autorizaţia care urmează să fie eliberată există o condiţie, şi anume de care nu a pomenit nimeni. Societatea în cauză, Kronospan este obligată ca în termen de 7 luni să achiziţioneze o instalaţie completă pentru monitorizarea formaldehidei. Au obligaţia de a o monta la coşurile fabricii, precum şi în alte 4 puncte din incinta Kronospanului. Oricine poate să intre pe calculator şi să vadă în orice moment al zilei care este poluarea în oraş în acel moment şi cred că din acel moment nimeni nu va mai avea suspiciuni. Dacă au trecut cele 7 luni de zile  şi instalaţia nu este în funcţiune, conform acordului încheiat, se poate retrage în orice secundă fără nicio împotrivire din partea societăţii respective. Este dreptul Agenţiei de Mediu şi atunci activitatea se va opri ”, a adăugat Gheorghe Feneşer.

În documentaţia transmisă de Ministerul Mediului se mai menţionează faptul că „pe perioada analizei contestaţiilor, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitatea de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA”.

Citește și FOTO – VIDEO: Peste 1.500 de persoane au participat la MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

Prefectul de Alba a spus că „în acest moment sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş. Un punct este la societatea Alpin 57 Lux, unde este o instalaţie doar pentru formaldehidă pentru măsurarea formaldehidei în curtea societăţii, iar al doilea punct de monitorizare este la şcoala din cartierul Kogălniceanu.

Acolo pe lângă formaldehidă practic se monitorizează întreaga cantitate de aer începând cu PM10 care era o mare problemă, cu carbon şi alte emisii care sunt în zonă.

Încercăm cu Agenţia de Mediu ca, în cel mai scurt timp, dacă vom avea înţelegere şi de la cei din presă să publicăm zilnic aceste monitorizări, pentru că este un lucru deosebit ca sebeşenii să afle situaţia reală. Nu vrem ca în momentul de faţă cineva să spună că ne îmbolnăveşte o societate sau alta”.

Feneşer a spus că a fost anunţat de reprezentanţii Ministerului Mediului că „ se încearcă în cel mai scurt timp ca la cele două panouri existente în Sebeş să fie afişată zilnic şi poluarea cu formaldehidă. Sperăm să reuşim. Specialiştii de la ei, vin şi încearcă să rezolve situaţia.Din ceea ce ştie Agenţia de Mediu, până acum nu a fost depăşită. Mă refer la 2014, nu înainte. Deci în 2014, Agenţia de Mediu nu a constat depăşiri, după măsurătorile efectuate la cele două puncte din Sebeş”.

Al doilea marș de protest în vederea stopării poluării oraşului Sebeş a fost anunțat de către organizatori, pe rețeaua Facebook. Acesta va avea loc duminică, 18 ianuarie, începând ora 14.00, la o săptămână de la prima manifestație de protest, care a strâns peste 1.500 de persoane.

Totodată, reprezentanții companiei Kronospan au trimis pe adresa Asociației PrimaNatura o invitație la conciliere directă, care va avea loc în data de 26 ianuarie, ora 12.00, la sediul societății.

Citeşte şi DUMINICĂ: Al doilea PROTEST la Sebeş. Kronospan i-a chemat la conciliere directă pe reprezentanţii Asociaţiei PrimaNatura

Citește și REACȚII de la KRONOSPAN: AMENINȚARE la adresa Alba24 și DECLARAȚIE DE PRESĂ pe tema noii fabrici de formaldehidă »


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Adrian

  miercuri, 14.01.2015 la 13:34

  De ce trebuie asteptat 7 luni dupa ce primesc autorizatia pentru a achizitiona instalatia de monitorizare a formaldehidei? Ar trebui sa achizitioneze instalatia, ar trebui sa isi puna filtre, sa fie in regula si apoi sa primeasca autorizatia. Adica poate sa polueze in liniste 7 luni si pe urma sa puna instalatia? E absurd, nu e normal, dar la ce te poti astepta la politicienii nostri (se stie ca politicienii corupti si manjiti iau deciziile astea si nu vreo agentie de mediu….)
  Si apropo de panouri de afisaj, duminica nici in Alba si nici in Sebes nu se afisa calitatea aerului in Sebes. Si nu este prima data.

 2. sebesanul

  joi, 15.01.2015 la 21:29

  Astazi reprezentantii Kronospan ne-au scos ochii cu un studiu realizat de o firma din alba Iulia cu un angajat si incasari de 60 de mii de lei in 2012 dupa care in 2013 apare ca e pe pierdere cu 20 de mii de lei… Daca cu asemenea tepari se asociaza o asemenea firma insemna ca tot studiiul realizat e o mare teapa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Informare meteo: Vreme rece, vânt puternic, polei și ninsori la munte până sâmbătă dimineața. Zonele vizate

Publicat

vant iarna

Administrația Națională de Meteorologie informează că până sâmbătă dimineața vremea va fi deosebit de rece, vor fi ninsori la munte, precipitații mixte și intensificări ale vântului, precum și condiții de formare a poleiului. Vremea va fi rece în sudul, centrul și estul țării, chiar deosebit de rece în Moldova și estul Transilvaniei, unde în cea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, voia să anuleze votul la prezidențiale, dar o știre i-a schimbat părerea. Cu cine votează acesta

Publicat

lazar, ALDE Alba, doliu

”Până joi am vrut să îi votez pe amândoi, dar seara o știre mi-a schimbat părerea”, este afirmația liderului ALDE Alba, Ioan Lazăr, referitoare la votul de duminică, pentru alegerea președintelui. Lazăr a spus că motivul principal pentru care s-a răzgândit și nu va anula buletinul de vot este că a aflat că Dan Motreanu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Firmele de deratizare și cele care vând produse biocide vor fi verificate de echipe mixte Poliție – DSVSA – DSP, în Alba

Publicat

De astăzi și până la sfârșitul anului, echipe mixte formate din polițiști și reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba vor face verificări la prestatorii de servicii pentru deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar și la distribuitorii de produse utilizate pentru realizarea unei astfel de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un interlop din Timișoara pregătea agresarea fizică a jurnalistului Dragoș Boța. Ce s-a aflat în timpul anchetei DIICOT

Publicat

Jurnalistul Dragoș Boța, editorul șef al PRESSALERT.ro, urma să fie atacat la ordinul liderului interlop Lucian Boncu pentru a-l determina să nu mai continue investigațiile și dezvăluirile despre acesta și legăturile sale cu reprezentanți ai administrației publice locale din Timișoara, scriu jurnaliștii publicației. Asta reiese din dosarul în care Boncu și alți membri ai grupării […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate