Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO |Noua fabrică de formaldehidă de la Sebeş: „Ministerul SUSPENDĂ acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificarea situaţiei”

Publicat


gheorghe feneserMiercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a anunţat că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a primit în 12 ianuarie două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş.

Feneşer a precizat că pe perioada analizării contestaţiilor, „ministerul va suspenda acordarea autorizaţiei până la clarificare”.  Prefectul a menţionat că în momentul de faţă „sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş, la societatea Alpin 57 Lux şi la şcoala din cartierul Kogălniceanu”.

IMG_4285Într-o informare de presă transmisă de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor către Instituţia Prefectului Alba se arată că „MMAP a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia în oraş, a unei fabrici de formaldehidă.

Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu

MMAP a primit, în cursul zilei de 12 ianuarie, cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de emdiu pentru SC Kronospan, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentantive din domeniul protecţiei mediului”.

„În autorizaţia care urmează să fie eliberată există o condiţie, şi anume de care nu a pomenit nimeni. Societatea în cauză, Kronospan este obligată ca în termen de 7 luni să achiziţioneze o instalaţie completă pentru monitorizarea formaldehidei. Au obligaţia de a o monta la coşurile fabricii, precum şi în alte 4 puncte din incinta Kronospanului. Oricine poate să intre pe calculator şi să vadă în orice moment al zilei care este poluarea în oraş în acel moment şi cred că din acel moment nimeni nu va mai avea suspiciuni. Dacă au trecut cele 7 luni de zile  şi instalaţia nu este în funcţiune, conform acordului încheiat, se poate retrage în orice secundă fără nicio împotrivire din partea societăţii respective. Este dreptul Agenţiei de Mediu şi atunci activitatea se va opri ”, a adăugat Gheorghe Feneşer.

În documentaţia transmisă de Ministerul Mediului se mai menţionează faptul că „pe perioada analizei contestaţiilor, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitatea de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA”.

Citește și FOTO – VIDEO: Peste 1.500 de persoane au participat la MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

Prefectul de Alba a spus că „în acest moment sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş. Un punct este la societatea Alpin 57 Lux, unde este o instalaţie doar pentru formaldehidă pentru măsurarea formaldehidei în curtea societăţii, iar al doilea punct de monitorizare este la şcoala din cartierul Kogălniceanu.

Acolo pe lângă formaldehidă practic se monitorizează întreaga cantitate de aer începând cu PM10 care era o mare problemă, cu carbon şi alte emisii care sunt în zonă.

Încercăm cu Agenţia de Mediu ca, în cel mai scurt timp, dacă vom avea înţelegere şi de la cei din presă să publicăm zilnic aceste monitorizări, pentru că este un lucru deosebit ca sebeşenii să afle situaţia reală. Nu vrem ca în momentul de faţă cineva să spună că ne îmbolnăveşte o societate sau alta”.

Feneşer a spus că a fost anunţat de reprezentanţii Ministerului Mediului că „ se încearcă în cel mai scurt timp ca la cele două panouri existente în Sebeş să fie afişată zilnic şi poluarea cu formaldehidă. Sperăm să reuşim. Specialiştii de la ei, vin şi încearcă să rezolve situaţia.Din ceea ce ştie Agenţia de Mediu, până acum nu a fost depăşită. Mă refer la 2014, nu înainte. Deci în 2014, Agenţia de Mediu nu a constat depăşiri, după măsurătorile efectuate la cele două puncte din Sebeş”.

Al doilea marș de protest în vederea stopării poluării oraşului Sebeş a fost anunțat de către organizatori, pe rețeaua Facebook. Acesta va avea loc duminică, 18 ianuarie, începând ora 14.00, la o săptămână de la prima manifestație de protest, care a strâns peste 1.500 de persoane.

Totodată, reprezentanții companiei Kronospan au trimis pe adresa Asociației PrimaNatura o invitație la conciliere directă, care va avea loc în data de 26 ianuarie, ora 12.00, la sediul societății.

Citeşte şi DUMINICĂ: Al doilea PROTEST la Sebeş. Kronospan i-a chemat la conciliere directă pe reprezentanţii Asociaţiei PrimaNatura

Citește și REACȚII de la KRONOSPAN: AMENINȚARE la adresa Alba24 și DECLARAȚIE DE PRESĂ pe tema noii fabrici de formaldehidă »


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Adrian

  miercuri, 14.01.2015 la 13:34

  De ce trebuie asteptat 7 luni dupa ce primesc autorizatia pentru a achizitiona instalatia de monitorizare a formaldehidei? Ar trebui sa achizitioneze instalatia, ar trebui sa isi puna filtre, sa fie in regula si apoi sa primeasca autorizatia. Adica poate sa polueze in liniste 7 luni si pe urma sa puna instalatia? E absurd, nu e normal, dar la ce te poti astepta la politicienii nostri (se stie ca politicienii corupti si manjiti iau deciziile astea si nu vreo agentie de mediu….)
  Si apropo de panouri de afisaj, duminica nici in Alba si nici in Sebes nu se afisa calitatea aerului in Sebes. Si nu este prima data.

 2. sebesanul

  joi, 15.01.2015 la 21:29

  Astazi reprezentantii Kronospan ne-au scos ochii cu un studiu realizat de o firma din alba Iulia cu un angajat si incasari de 60 de mii de lei in 2012 dupa care in 2013 apare ca e pe pierdere cu 20 de mii de lei… Daca cu asemenea tepari se asociaza o asemenea firma insemna ca tot studiiul realizat e o mare teapa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Liviu Dragnea, accident în pușcărie. S-a lovit în timp ce muncea la o mașină

Publicat

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a suferit vineri un accident în penitenciar, unde ispășește o pedeapsă cu închisoarea.  Acesta s-a lovit la mână în timp ce repara ușa unei mașini de transport a deținuților, potrivit unor surse citate de televiziunile centrale.  Avocații lui Liviu Dragnea au anunțat că acesta a fost operat de urgență.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Detaliile înfiorătoare ale CRIMEI de la Războieni: Cum a fost UCISĂ femeia și apoi îngropată în cotețul pentru porci

Publicat

femeie moarta razboieni

Femeia găsită moartă în noaptea de 27 spre 28 februarie, într-un coteț ce aparține unui bărbat, C. A, din localitate Războieni, județul Alba, era dată dispărută de mai bine de 2 săptămâni. Femeia a plecat de acasă din 8 februarie, zi în care a și fost ucisă, dar lipsa ei a fost sesizată doar 9 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dosar de pensionare nesoluționat de 16 ani, în Alba. NEREGULI GRAVE descoperite la Casa Județeană de Pensii

Publicat

casa pensii

Nereguli grave au fost descoperite recent în urma unui control făcut la Casa Județeană de Pensii Alba. În urma verificărilor efectuate de de reprezentanții Casei Naționale de Pensii s-a descoperit un dosar de pensie nesoluționat din anul 2004, un altul din 2013, 69 din 2016 și peste 1.500 din 2017. Potrivit secretarului de stat în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CRIMĂ într-o localitate ce aparține de Ocna Mureș. Cadavrul unei femei din Cluj, dată dispărută, găsit în locuința unui bărbat

Publicat

criminalisti-politia-nu-treceti

Cadavrul unei femei din Cluj, care a fost dată dispărută în 17 februarie, a fost descoperit pe raza localității Războieni – Ocna Mureș, în județul Alba. Mai exact, femeia ar fi venit la locuința unui bărbat în vârstă de 47 de ani, din Alba. Potrivit IPJ Cluj,  în urma unui conflict spontan, bărbatul i-ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate