Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

ZILE LIBERE 2017: Minivacanțe de 1 Mai și Rusalii. Weekenduri prelungite și zile libere legale pentru români

Publicat

zile libereLa doar două săptămâni după minivacanța de Paște, salariații români se vor bucura de un nou sfârșit de săptămână prelungit cu ziua de luni, 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în ultimii ani prin ieșiri la malul mării, la munte sau cu prietenii la un grătar. Următorul weekend prelungit va fi de Rusalii, care în acest an pică în 4 iunie. Potrivit legislaţiei în vigoare, şi a doua zi de Rusalii, adică luni, 5 iunie, va fi liberă. De asemenea, va fi liberă și ziua de joi, 1 iunie, Ziua Copilului.

Salariaţii români au în acest an mai multe zile libere decât în 2016. Din cele 14 zile de sărbătoare, 11 sunt în timpul săptămânii. Prin urmare, în 2017, unii angajaţi vor avea cinci weekenduri prelungite, având libere şi zile de luni şi marţi.

Românii ar putea avea o minivacanță de 5 zile la începutul lunii iunie. Începând cu acest an, 1 iunie, când se sărbătorește Ziua Copilului, va fi liberă, iar imediat după ea urmează Rusaliile, de asemenea sărbătoare legală.

Unele persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Sărbători legale, până la sfârşitul anului 2017:

1 Mai (luni) — Ziua Muncii

1 Iunie (joi) – Ziua Copilului

4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) — Rusalii

15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României

25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Așezământ social pentru persoane vârstnice, deschis în comuna Unirea. Serviciile oferite

Publicat

Un nou aşezământ social pentru persoanele vârstnice, cu o capacitate de 30 locuri, a fost deschis în localitatea Unirea. Oferă servicii permanente de cazare, asistență medicală non stop, consiliere duhovnicească și activități recreative.

Așezământul social „Acoperământul Maicii Domnului” este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Camerele spațioase sunt amenajate cu trei sau patru paturi, dotate cu mobilier nou și modern, sunt echipate cu televizor și dispun de grupuri sanitare. La fiecare etaj al clădirii există un oficiu pentru servirea mesei, iar la parter se află bucătăria și sala de mese. Pentru confortul și siguranța beneficiarilor, locația este supravegheată video 24 de ore din 24, transmite Asociaţia Filantropia.

O echipă de profesioniști formată din asistente medicale, infirmiere și personal de serviciu oferă beneficiarilor servicii medicale permanente dintre care amintim: monitorizarea parametrilor fiziologici, administrarea medicamentelor, consultații la medicul de familie și recoltare analize medicale, masaj de relaxare sau activități de întreţinere şi igienă personală. De asemenea, familiile beneficiarilor sunt informate permanent de starea de sănătate a acestora.

În ceea ce privește nutriția, meniul pregătit zilnic de către personal calificat este unul echilibrat și personalizat în funcție de starea de sănătate a beneficiarilor.

În cadrul așezământului social, vârstnicii beneficiază și de consiliere duhovnicească și sunt implicați în diverse activități recreative.

„Slujirea de la Altar se continuă dincolo de zidurile lui prin iubire milostivă față de cei ,,cuprinși de boli și suferinți”, beneficiari ai Centrului rezidențial Acoperământul Maicii Domnului de la Unirea. Este o ocazie ce trebuie valorificată pentru a sluji celuilalt, a sluji viața, chiar și atunci când aparent el nu mai poate oferi nimic, când nu sărăcia și anii ninși sunt o povară, ci mai ales singurătatea este greul pentru ei. Cu o echipă de oameni inimoși, cu spirit de dăruire și afectivitate, oferim serviciu permanent de îngrijire în centrul nostru, ca ei să se simtă Acasă, dincolo de Casă”, a spus părintele coordonator Cosmin Gherasim.

Așezâmântul social „Acoperământul Maicii Domnului” din Unirea reprezintă o investiție a Primăriei și Consiliului Local Unirea, cu drept de administrare și folosire de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Unirea.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

S-au înmulţit incendiile cauzate de scurtcircuite la aparate electrice. Recomandări ISU Alba pentru locuitori

Publicat

Statistica incendiilor înregistrate în ultimii ani arată o frecvenţă mare a celor izbucnite din cauza utilizării necorespunzătoare a aparatelor electrice, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba. Instituţia oferă recomandări locuitorilor pentru prevenirea situaţiilor nedorite.

Pentru a nu constitui cauze de incendiu, instalaţiile electrice vor fi întreţinute, verificate şi utilizate în condiţiile prevăzute în reglementările tehnice de specialitate şi documentaţiile producătorilor de echipamente. În acest sens, se interzice:

– înlocuirea siguranţelor, releelor de protecţie şi a întreruptoarelor automate cu altele necalibrate;

– racordarea unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor;

– încărcarea instalaţiei electrice peste sarcina admisă;

– nerealizarea unor contacte electrice perfecte, sigure în timp şi uşor de verificat;

– lăsarea neizolată a capetelor conductoarelor electrice, în cazul demontării parţiale a unei instalaţii;

– folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductoarelor electrice, fără ştecher, direct în prize;

– utilizarea receptorilor de energie electrică ( radiatoare, reşouri, fiare de călcat, ciocane de lipit etc.) fără luarea măsurilor de izolare faţă de materialele şi elementele combustibile din spaţiul sau încăperea respectivă;

– utilizarea lămpilor mobile (portative) alimentate prin cordoane improvizate şi/sau uzate;

– utilizarea radiatoarelor şi a reşourilor electrice neomologate sau în alte locuri decât cele stabilite prin instrucţiuni sau agremente tehnice;

– folosirea în stare defectă, uzată şi/sau cu improvizaţii a instalaţiei electrice şi/sau a receptorilor electrici;

– suspendarea corpurilor de iluminat direct de conductoarele de alimentare, dacă aceasta nu este prevăzută din fabricaţie;

– folosirea la corpurile de iluminat, a filtrelor de lumină ori a abajururilor improvizate, din carton, hârtie sau din alte materiale combustibile;

– aşezarea pe motoarele electrice a unor materiale combustibile precum cârpe, hârtii, folii de mase plastice, lemn sau altele similare;

– neasigurarea aceluiaşi nivel de izolaţie ca şi al conductoarelor la legăturile electrice; amplasarea perdelelor sau a altor materiale textile în apropierea becurilor de tip incandescent;

– pozarea conductorilor electrici direct pe materialele de construcţie combustibile;

– introducerea în interiorul panourilor, nişelor, tablourilor, canalelor sau a tunelelor electrice, a obiectelor de orice fel;

– utilizarea radiatoarelor, aerotermelor şi a reşourilor electrice improvizate sau cu defecţiuni;

– amplasarea conductorilor electrici aflaţi în funcţiune sub covoare, mochete sau preşuri;

– efectuarea lucrărilor de întreţinere, revizii şi reparaţii de către personal neautorizat.

Aparatele electrice portative (mobile) se vor folosi numai cu ştecher şi conductoare corespunzător izolate şi în bună stare de funcţionare, iar pe timpul cât sunt sub tensiune se va asigura supravegherea lor.

La terminarea programului de lucru, instalaţia electrică va fi scoasă de sub tensiune, cu excepţia iluminatului de siguranţă şi a instalaţiei de alimentare a receptoarelor cu rol de securitate la incendiu.

La toate tipurile de tablouri electrice, legăturile trebuie realizate conform reglementărilor, iar în apropierea acestora se interzice păstrarea materialelor şi a substanţelor combustibile, precum şi blocarea accesului la acestea.

La tablourile capsulate, garniturile de etanşare vor fi în bună stare şi bine strânse (fixate).

Se interzice legarea directă la bornele tabloului de distribuţie a lămpilor de iluminat, a motoarelor electrice sau a altor consumatori de energie electrică.

Instalaţiile şi sistemele de captare şi scurgere la pământ a sarcinilor electrostatice se vor menţine în bună stare de funcţionare, la parametrii prevăzuţi.

Este interzisă exploatarea instalaţiilor cu elemente metalice nelegate la pământ sau cu instalaţii de punere la pământ incomplete, defecte sau necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei ohmice.

Se interzice folosirea motoarelor şi a aparatelor electrice cu carcasele şi capacele demontate sau în condiţii în care să nu asigure răcirea lor printr-o bună circulaţie a aerului din jur.

Instalaţiile electrice scoase de sub tensiune temporar sau definitiv se vor marca în acest sens.

În construcţiile în care se utilizează tensiuni electrice diferite, valorile acestora se vor marca la prize.

În cazul producerii unui incendiu:

– se vor anunţa în timp operativ serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă la numărul unic de urgenţă 112;

– se vor evacua materialele combustibile din zona focarului;

– se vor deconecta obligatoriu instalaţiile electrice de sub tensiune;

– se va acţiona pentru stingerea incendiului cu stingătoarele din dotare sau apă (doar după deconectarea instalaţiilor electrice de sub tensiune).

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

LOCURI de MUNCĂ: Peste 430 de posturi la Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Aiud, Câmpeni şi Cugir. Oferta completă

Publicat

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 20 februarie 2018.

Sunt vacante 434 locuri de muncă în județul Alba, în mai multe domenii.

Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Alba Iulia (215 posturi) – 0258 831 137

Director marketing – Terra Aster SRL – 1
Sofer de autoturisme si camionete – Tivoli Sena SRL – 1
Plasator – Pro Solutions SRL – 2
Receptionist – Kinetic Bio Point SRL – 1
Secretara – Resort Company SRL – 1
Ospatar (chelner) – Resort Company SRL – 4
Femeie de serviciu – Resort Company  – 1
Bucatar – Resort Company  – 2
Administrator hotel – Resort Company  – 1
Tâmplar universal – Elena Comp SRL – 1
Tehnician energetician/electrician – Crystal Group SRL – 1
Electrician montare si reparatii aparataj electric de protectie, relee, automatizare – Crystal Group SRL – 1
Electrician de întretinere si reparatii – Crystal Group SRL – 1
Vânzator – Cora Construct SRL – 1
Muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii – Art Instal SRL – 5
Masinist la masini pentru terasamente (ifronist) – Art Instal SRL – 2
Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze – Art Instal SRL – 5
Strungar la masini de prelucrat în coordonate – Yana-Ius SRL – 1
Lacatus-montator masini electrice rotative, transformatoare si aparataj electric – Yana-Ius SRL – 1
Electromecanic masini si echipamente electrice – Yana-Ius SRL – 1
Electrician de întretinere si reparatii – Yana-Ius SRL – 1
Agent de securitate – Sgpi Security Force SRL – 2
Peisagist – Gradina cu Flori SRL – 1
Agent de securitate – Europa Guard SRL – 3
Vopsitor industrial – Constructii si Servicii SRL – 3
Sudor – Constructii si Servicii SRL – 3
Strungar universal – Constructii si Servicii SRL – 2
Stivuitorist – Constructii si Servicii SRL – 2
Operator la masini-unelte cu comanda numerica – Constructii si Servicii SRL – 2
Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – Constructii si Servicii SRL – 4
Lacatus mecanic – Constructii si Servicii SRL – 2
Frezor universal – Constructii si Servicii SRL – 2
Arhivist – Arhiline Consulting SRL – 1
Arhivar – Arhiline Consulting SRL – 1
Confectioner-asamblor articole din textile – Ro.De.X Fashion SRL – 2
Agent de securitate incinta (magazin, hotel, întreprindere etc.) – Ro.De.X Fashion SRL – 2
Tehnician mentenanta mecanica echipamente industriale – VCST Automotive Production Alba SRL – 4
Tehnician asigurarea calitatii – VCST Automotive Production Alba SRL – 1
Specialist resurse umane – VCST Automotive Production Alba SRL – 1
Lacatus mecanic de întretinere si reparatii universale – VCST Automotive Production Alba SRL – 1
Inginer masini-unelte – VCST Automotive Production Alba SRL – 1
Director tehnic – VCST Automotive Production Alba SRL – 1
Gestionar depozit – Dedeman SRL – 1
Lucrator comercial – Remvio Market SRL – 2
Maseur – Medliv Terapia SRL – 1
Ofiter bancar (credite, marketing, produse si servicii bancare) – Banca Cooperatistă Alfa Târnăveni – 1
Confectioner-asamblor articole din textile – Kosmos Tre SRL – 10
Maistru în industriile textila, pielarie – Donna Conffezioni SRL – 1
Finisor textile (vopsitor, imprimeur) – Donna Conffezioni SRL – 3
Confectioner-asamblor articole din textile – Donna Conffezioni SRL – 20
Manipulant marfuri – Transilvania General Import-Export SRL – 1
Patiser – Traditional Prodpan SRL – 2
Confectioner articole din piele si înlocuitori – Rekord SRL – 5
Muncitor necalificat în industria confectiilor – Rekord SRL – 5
Muncitor necalificat în agricultura – Pomarom SRL – 25
Agent reclama publicitara – Maspex Romania SRL – 1
Ambalator manual – Ipec SA – 10
Culegator la masina de perforat programe pentru masinile de turnat text (monotastor) – Ipec SA – 5
Functionar administrativ – Azets Insight SRL – 10
Economist în economie generala – Azets Insight SRL – 5
Electrician echipamente electrice si energetice – Pema Electrotehnic SRL – 4
Confectioner cablaje auto – Pema Electrotehnic SRL – 10
Asistent manager – Satrotec SRL – 1
Consultant intern în resurse umane – Satrotec SRL – 1
Gestionar depozit – Satrotec SRL – 1
Operator calitate flux – Satrotec SRL – 2
Operator mase plastice – Satrotec SRL – 1
Reglor la masini de prelucrare mase plastice – Satrotec SRL – 2
Sculer-matriter – Satrotec SRL – 1
Șef birou calitate – Satrotec SRL – 1
Sef formatie – Satrotec SRL – 3
Șef serviciu plan producție – Satrotec SRL – 1
Specialist in achizitii – Satrotec SRL – 1
Tehnician normare, salarizare, organizare – Satrotec SRL – 1

AJOFM Punct de lucru Aiud (8 posturi) – 0725.225.882

Electrician de întretinere si reparatii – I&L Tehnoconsulting SRL – 2
Inginer mecanic – I&L Tehnoconsulting SRL – 1
Lacatus mecanic – I&L Tehnoconsulting SRL – 2
Ospatar (chelner) – Gea Event SRL – 1
Lucrator comercial – Georgia Catering SRL – 1
Femeie de serviciu – Nova Grup SRL – 1

AJOFM – Punct de lucru Blaj (42 posturi) – 0725 225 883

Camerista hotel – Falco Peregrinus SRL – 1
Bucatar – Falco Peregrinus SRL – 1
Operator ghiseu banca – Banca Cooperatista Alfa Târnăveni – 1
Ofiter bancar (credite, marketing, produse si servicii bancare) – Banca Cooperatista Alfa Târnăveni – 1
Lacatus mecanic – I.A.M.U. SA – 1
Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – I.A.M.U. SA – 10
Masinist la masini speciale de aschiere – I.A.M.U. SA – 1
Vânzator ambulant de produse nealimentare – Preturi Pentru Tine SRL – 1
Electrician de întretinere si reparatii – Bosch Rexroth SRL – 5
Mecanic utilaj – Bosch Rexroth SRL – 5
Operator la masini-unelte cu comanda numerica – Bosch Rexroth SRL – 5
Operator la masini-unelte semiautomate si automate – Bosch Rexroth SRL – 10

AJOFM – Punct de lucru Sebeş (100 posturi) – 0725 225 885

Tâmplar universal – Savini Due SRL – 10
Stivuitorist – Savini Due SRL – 1
Paznic – Savini Due SRL – 2
Operator la masini unelte cu comanda numerica în prelucrarea lemnului – Savini Due SRL – 3
Magaziner – Savini Due SRL – 2
Lucrator comercial – Savini Due SRL – 1
Lacatus mecanic – Savini Due SRL – 1
Functionar administrativ – Savini Due SRL – 1
Barman – Mase Plastice Turcu SRL – 2
Lucrator room-service hotel – Boema Lux SRL – 1
Muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide – Holzindustrie Schweighofer București SRL  – 10
Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – Bella Arte Adda SRL – 3
Electrician exploatare centrale si statii electrice – Societatea de producere a energiei electrice în hidrocentrale „Hidroelectrica” SA – 1
Pavator – Elis Pavaje SRL – 30
Zidar pietrar – Elis Pavaje SRL – 30
Spalator vehicule – Relana Business SRL – 2

AJOFM – Punct de lucru Cugir (26 posturi) – 0725 225 881

Sofer de autoturisme si camionete – Elit SRL – 1
Macelar – Elit SRL – 1
Carmangier – Elit SRL – 5
Ambalator manual – Elit SRL – 2
Manipulant marfuri – Elit SRL – 8
Îngrijitor cladiri – Star Transmission SRL – 1
Femeie de serviciu – Star Transmission SRL – 1
Operator la masini-unelte cu comanda numerica – Star Transmission SRL – 2
Inginer mecanic – Star Transmission SRL – 1
Tehnician în securitate si sanatate în munca – Star Transmission SRL – 1
Lacatus mecanic de întretinere si reparatii universale – Star Transmission SRL – 1
Electrician exploatare centrale si statii electrice – Societatea Uzina Mecanica Cugir SA – 1
Rectificator universal – Societatea Uzina Mecanica Cugir SA – 1

ALOFM Cîmpeni (43 posturi) – 0725 225 884

Motorist la motoagregate si masini în silvicultura – Kyss Trans SRL – 2
Director general societate comerciala – Dragos Andra Alpin SRL – 1
Muncitor necalificat în industria confectiilor – Saggi Serv SRL – 5
Confectioner, prelucrator în industria textila – Saggi Serv SRL – 5
Inspector de specialitate în administratia publica – Comuna Arieseni – 2
Vânzator – Duras Company SRL – 1
Ospatar (chelner) – Giulia Com & Fam SRL – 1
Muncitor necalificat în industria confectiilor – Resiconf SA – 10
Confectioner-asamblor articole din textile – Resiconf SA – 10
Mecanic auto – Ralf Auto Service SRL – 1
Maistru mecanic auto – Ralf Auto Service SRL – 1
Inginer autovehicule rutiere – Ralf Auto Service SRL – 1
Biochimist – Ralf Auto Service SRL – 2
Sofer autobuz – Ariesul SA – 1

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A încercat să mituiască un polițist din Alba cu 200 de lei. Bărbat de 38 de ani, trimis în judecată

Publicat

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Alba au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 14 februarie, trimiterea în judecată, a unui bărbat în vârstă de 38 ani, fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, după ce a încercat să ofere suma de 200 lei unui polițist pentru a nu o sancționa contravențional pe soția sa pentru transport de cherestea fără deținerea documentelor legale.

La data de 7 februarie, la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Alba a fost înregistrat denunțul unui agent de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Alba, care a sesizat faptul că, în cursul aceleiași zile, cu ocazia opririi în trafic a unei autoutilitare, pe raza județului Alba, a constatat faptul că persoana aflată la volan transporta cantitatea de 1,44 m3 cherestea fără a deține documente legale de transport. Cu această ocazie, soțul conducătoarei autovehiculului, a promis polițistului suma menționată mai sus pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și a nu lua măsurile legale de sancționare contravențională a acesteia.

Polițistul a refuzat categoric oferta și a formulat denunț la D.G.A. – S.J.A. Alba, denunţ înaintat de îndată Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, care a dispus măsuri de realizare a acțiunii de prindere în flagrant şi efectuarea actelor de urmărire penală.

La data de 07 februarie, în jurul orelor 13:00 soțul conducătoarei auto, a fost prins în flagrant, după ce a dat agentului de poliţie suma de 200 lei pentru a nu aplica măsurile legale de sancționare contravențională a soției sale. În aceeași zi a fost dispusă începerea urmăririi penale faţă de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Precizăm faptul că este pentru a 3-a oară când polițistul în cauză sesizează fapte de corupţie.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Consolidarea podului peste râul Mureş, între Vinţu de Jos şi Vurpăr, investiţie de 6,7 milioane lei. Proiect

Publicat

Consiliul Judeţean Alba a pregătit pentru aprobare documentaţia pentru consolidarea podului peste râul Mureş, zona Vinţu de Jos – Vurpăr, în vederea creşterii siguranţei rutiere. Acest pod este considerat important pentru locuitorii din Vurpăr, Câmpu Goblii, Blandiana, fiind unica soluţie de traversare a râului până la Alba Iulia.

Conform devizului general elaborat, valoarea totală a investiției este de 6.764.500,13 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcţii-montaj 5.439.647,57 lei (inclusiv TVA). Durata de realizare a investiției este estimată la 10 luni.

În proiectul ce intră la aprobare în şedinţa CJ Alba din 22 februarie, sunt vizate documentația tehnico-economică faza DALI și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului „Consolidare Pod pe DJ705B peste râul Mureș, km 3+949, localitatea Vințu de Jos, județul Albaˮ.

Podul peste râul Mureș, pe drumul județean DJ 705B: DN 7 (Tărtăria) – Sibişeni (DJ 704 A) – Vinţu de Jos (DN 7) – Vurpăr (DJ 107 A), la intersecția cu drumul județean DJ 107C se află pe teritorilul administrativ al comunei Vințu de Jos. Asigură legătura cu DN1 și DN 7, artere principale de circulație care străbat teritoriul județului Alba.

“Acest pod este de o importanță vitală pentru locuitorii localităților componente ale comunelor Blandiana și Vințu de Jos, aflate pe partea dreaptă a râului Mureș. Are lungimea totală de 208,6 m, lățimea totală de 10,34 m, din care partea carosabilă de 7,80 m, trotuarele 2 x 1,07 m și grinzile parapet 2 x 0,20 m.

Construit între anii 1965 – 1968, pentru stabilirea stării tehnice a podului s-a impus elaborarea unei expertize tehnice. În anul 2017 s-a încheiat contractul de servicii cu SC Consultanță pentru Infrastructuri Terestre Consit SA. În luna aprilie, anul 2017 s-a elaborat expertiza tehnică, prin care s-a recomandat creșterea capacității portante a podului prin consolidarea acestuia în vederea asigurării funcționării conform cerințelor și exigențelor de calitate, desfășurării în siguranță a traficului rutier.

Pentru aducerea podului într-o stare tehnică corespunzătoare impusă de standardele în vigoare, privind siguranţa circulaţiei rutiere, prin documentația de avizare a lucrărilor de intervenție sunt stabilite măsuri minime cum ar fi: lucrări la infrastructură, suprastructură, amenajare albie şi rampe de acces”, se arată în proiect.

Pentru consolidarea podului pe DJ 705B peste râul Mureș, documentaţia tehnico-economică a fost elaborată de Construct CDP SRL.

Indicatori economici:

– valoarea totală a investiției 5.692.482,18 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.072.017,95 lei, cu un total de 6.764.500,13 lei (inclusiv TVA) din care lucrări de construcţii-montaj 4.571.132,41 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 868.515,16 lei, cu un total de 5.439.647,57 lei (inclusiv TVA)

– durata de execuție estimată: 10 luni

Indicatori tehnici:

– categoria de importanță: C – normală;

– suprafață pod + rampe de acces: 4076 mp;

– nr. deschideri: 2 x 21,75 m; 4 x 31,00 m; 1 x 33,00 m.

– lungime totală pod consolidat – 208,60 m;

– lăţime parte carosabilă pod – 7,80 m;

– lăţime totală pod – 11,40 m;

– tip infrastructuri: 2 culei de tip înecat și 6 pile lamelare din beton armat;

– tip fundații: fundații directe (chesoane);

– tip îmbrăcăminte: beton asfaltic;

– parapeți pietonali: din oțel zincat;

– parapeți de siguranță: din oțel zincat tipH4b;

– racordări cu terasamentele: sferturi de con din piatră brută rostuită cu mortar, scări de acces dotate cu mână curentă și casiuri;

– sistem de iluminat: stâlpi metalici și lămpi tip led;

– dispozitive antiseismice: din oțel zincat;

– hidroizolație cu protecție încorporată;

– placă de suprabetonare;

– suprastructură beton armat;

– aparate de reazem;

– rigole beton armat;

– trotuare.

foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate