Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

1 ianuarie – Tăierea împrejur cea după trup a Domnului. De ce sunt circumciși bărbații evrei încă din a 8-a zi de la naștere


Publicat

Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos este prăznuită pe 1 ianuarie. Este primul praznic împărătesc din noul an civil. Deodată cu tăierea împrejur, la opt zile de la naștere, pruncul primea și un nume.

Astfel, tăierea împrejur a Domnului este și momentul în care Fiul lui Dumnezeu întrupat primește numele Iisus. Tăierea împrejur cea după trup a Domnului preînchipuia Botezul – o tăiere împrejur duhovnicească. Din acest motiv, tăierea împrejur a Legii Vechi încetează prin botezul creștin.

Legea lui Moise prevede circumcizia obligatorie pentru toți copiii evrei de parte bărbătească

Ritualul „tăierii împrejur” era prevăzut de legea lui Moise pentru toți copiii de parte bărbătească. Această tăiere împrejur era săvârșită de către preoții Legii Vechi pentru amintirea izbăvirii poporului evreu din robia Egiptului. Era și un semn al credinței cea adevărată în Dumnezeu.

Practica circumciderii era atestată în Orientul Apropiat în două forme: una egipteană, parțială, practicată de preoții egipteni și altă siro-palestiniană, în care preputul era îndepărtat în totalitate.

Această tăiere împrejur era săvârșită de către preoții Legii Vechi pentru amintirea izbăvirii poporului evreu din robia Egiptului. Era și un semn al credinței cea adevărată în Dumnezeu.

Evreii nu au împrumutat această practică de la egipteni. Dacă la egipteni ea era aplicată numai preoților, la evrei toți cei de parte bărbătească erau supuși în mod obligatoriu acestui ritual.

Tăierea împrejur- modalitatea de a tăia pornirile nestăpânite ale evreilor de a se amesteca cu alte popoare

Tăierea împrejur este asociată jertfei. Omul oferă o jertfă din sine, din propria carne, că semn că dorește să nu mai trăiască după voia instinctelor, ci după voia lui Dumnezeu. El leapădă deprinderile vechi, toate plăcerile sale și toate lucrurile în care află desfătare; taie patimile și aplecarea spre pofte.

Tăierea împrejur trebuia să susțină curăția morală: Sfântul Ioan Gură de Aur mărturisește: „știind că va fi nedesăvârșit sufletul urmașilor lui Avraam, le-a dat că un frâu, semnul acesta al tăierii împrejur, pentru a le tăia pornirile lor nestăpânite de a se amesteca cu alte popoare”.

Mântuitorul primește la opt zile de la nașterea Sa tăierea împrejur, pentru a ne descoperi că a fost cu adevărat Om și pentru a împlini Legea, căci El nu a venit să o strice, ci să o împlinească.

Tăierea împrejur înlocuită prin botezul creștin. Porunca dată de Hristos

Tăierea împrejur cea după trup a Domnului era doar o călăuză spre Hristos, preinchipuia Botezul – o tăiere împrejur duhovnicească. Din acest motiv, tăierea împrejur a Legii Vechi încetează prin botezul creștin. Menționăm că în urmă sinodului de la Ierusalim, Biserica primară hotărăște patru reguli pe care convertitii proveniți dintre păgâni trebuie să le respecte (Faptele Apostolilor 15:19-20), printre acestea neaflându-se circumciderea.

Că locul tăierii împrejur a fost luat de botezul creștin se vede și din porunca dată de Hristos ucenicilor Săi: „Mergând învățați toate neamurile, botezandu-le…” Matei, 28, 19), nu spune „Tăindu-le împrejur…”

Deodată cu tăierea împrejur pruncul primea și un nume. Astfel, tăierea împrejur a Domnului este și momentul în care Fiul lui Dumnezu întrupat primește numele Iisus.

Numele de Iisus vine de la Iesuah (Lc. 2, 21), care înseamnă „Dumnezeu mântuiește”, „Domnul este mântuirea” sau „Mântuitorul”. Acest nume a fost descoperit lui Iosif în vis de către un înger: „Maria va naște Fiu și-I vei pune numele Iisus, pentru că El va mântui pe poporul Sau de păcate” (Matei, 1, 21).

Din evanghelia Sfântului Luca (Lc. 1, 31) aflăm că și Fecioara Maria a primit porunca de a pune Mântuitorului numele Iisus: „Iată vei zămisli și vei naște fiu, căruia îi vei pune numele „Iisus”.

Numele sau nu este pus la întâmplare, este un nume fixat mai înainte de a se fi zămislit în pântecele Fecioarei Maria.

Sursa: crestinortodox.ro.

Vezi și SFÂNTUL VASILE: Superstiții și obiceiuri din prima zi a anului 2022. Peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica

Citește și Mesaje de Anul Nou 2022 * Felicitari de Anul Nou 2022 * Mesaje de Revelion 2022 * Mesaje haioase de Anul Nou 2022 * URĂRI de La Mulți Ani 2022

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

„Birou unic”, deschis la Primăria Alba Iulia. Care sunt serviciile oferite și care este orarul de funcționare

Publicat

„Biroul unic” pentru depunerea actelor, eliberarea adeverințelor, a certificatului de urbanism, etc. a fost deschis începând de vineri, 21 ianuarie, la Primăria Alba Iulia. 

Toate actele depuse aici vor fi scanate/digitalizate, iar actele eliberate pot fi trimise și electronic, pe e-mail, la solicitarea cetățenilor, au transmis reprezentanții administrației locale.

Astăzi a fost prima zi de funcționare și a deservit, deja, peste 25 de albaiulieni, care și-au redus considerabil timpul petrecut în primărie.

Serviciile implicate, momentan, sunt: Urbanism / GIS / Cadastru / Registrul Agricol / Registratură, iar cele mai solicitate acte, prin acest birou, cu siguranță vor fi: certificat de urbanism, adeverință confirmare adresă, adeverință schimb destinație, adeverință zonificare intravilan/extravilan sau adeverință de încadrare în zona de impozit.

Orarul de funcționare este de luni până miercuri de la 7:30 la 16:00, joi de la 7:30 la 18:00 (program prelungit), iar vineri de la 7:30 la 13:30.

Detalii și informații se pot obține și la adresa de e-mail: biroulunic@apulum.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cîțu, reacție după ce primarul din Zlatna a semnat pentru demiterea lui Iohannis: Asemenea oameni nu rămân membri de partid

Publicat

Premierul Florin Cîțu a răspuns vineri la Alba Iulia, unei întrebări a reporterului Alba24 legată de situația primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, care a semnat alături de AUR pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis

Situația sa a fost luată în discuție la nivel județean, însă nu a fost luată nici o decizie în ce îl privește.

Florin Cîțu a spus însă că: ”De câte ori membri ai Partidului Național Liberal acționează împotriva PNL și ai parteneriatului cu Klaus Iohannis, nu rămân membri de partid. Am arătat la nivel național că atunci când avem astfel de oameni nu mai rămân cu PNL”.

S-a întâmplat acum 10 zile, când caravana AUR a ajuns la Zlatna. Silviu Ponoran, a confirmat că a semnat listele AUR pentru demiterea președintelui Iohannis.

Întrebat atunci de reporterul alba24.ro de ce a semnat în condițiile în care este un membru vechi al PNL Alba, acesta a declarat că ”încă” este membru, dar este un ”liberal mai ciudat”.

Reacția PNL Alba: Un episod politic absolut nefericit

Liberalii au reacționat moderat după acțiunea lui Ponoran.

„PNL a fost și va rămâne un partid în care libertatea de opinie e importantă și prezentă de la dezbatere până la decizie. Pentru absolut orice membru!

Dar de aici și până la asocierea directă, publică, inclusiv prin semnătură, a unui liberal cu o formațiune ale cărei acțiuni ridică mari semne de întrebare, este cale lungă și denotă o deviere de la verticalitate, mai ales în ochii celor care te cunosc de o viață.

Gestul colegului nostru, primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, de a semna pe lista AUR, pentru demiterea președintelui Klaus Iohannnis, reprezintă, înainte de orice, un episod politic absolut nefericit.

Ne rămâne regretul că a căzut pradă, sperăm noi, unui impuls de moment și a trecut linia atât de bine delimitată care desparte un cetățean cu drept de vot de un politician votat de oameni sub sigla PNL”, au transmis, într-un comunicat, reprezentanții PNL Alba.”

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA centrelor de evaluare COVID, publicată de Ministerul Sănătății. Unde mergi dacă ai o formă ușoară sau medie de boală

Publicat

Harta centrelor de evaluare în ambulator COVID-19, care vor prelua pacieți COVID cu forme ușoare și medii de boală, a fost publicată vineri de Ministerul Sănătății.

Vezi și Programări la centrele de evaluare COVID din ALBA. Capacitatea de primire la centrul din Alba Iulia, dublată

Harta include în acest moment 174 de centre distribuite pe întreg teritoriul țării, însă se va actualiza pe măsura operaționalizării centrelor de evaluare.

În județul Alba sunt în prezent opt centre disponibile:

  • Alba Iulia – Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, strada Crișanei 1
  • Aiud – Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, strada Ecaterina Varga 6
  • Aiud –  Spitalul Municipal Aiud, strada Spitalului 2
  • Blaj – Spitalul Municipal Blaj, strada Andrei Mureșanu 16
  • Sebeș – Spitalul Municipal Sebeș, strada Șurianu 41
  • Abrud – Spitalul Orășenesc Abrud, strada Republicii 13
  • Câmpeni – Spitalul Orășenesc Câmpeni, strada Horea 63
  • Cugir – Spitalul Orășenesc Cugir, strada Nicolae Bălcescu 5

Harta centrelor de evaluare din țară este disponibilă AICI.

Ministerul Sănătății a anunțat că circa 230 de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 vor fi deschise în România în valul 5 al pandemiei.

Pacienții cu test pozitiv la SARS-CoV2 ar trebui să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt.

În aceste centre, pacienții diagnosticați cu COVID-19 vor putea primi inclusiv tratament cu anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți, și antivirale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rusia cere plecarea forțelor NATO din România și Bulgaria. Mircea Geoană: ”Nu este problema Federației Ruse”

Publicat

Garanţiile de securitate pe care Rusia le cere de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse. 

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care l-ați menționat a fost formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue.

Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri în vederea revenirii la configurația din 1997 pe teritoriile țărilor care nu erau membre NATO la data respectivă.

Printre acestea se numără Bulgaria și România”, se arată în răspunsul scris ale Ministerului rus de Externe la întrebările primite pentru conferința de presă anuală a lui Serghei Lavrov.

Citește și: Crimele ”eliberatorilor” sovietici în județul Alba. Jafuri, violuri și asasinate în Alba Iulia și împrejurimi

O eventuală retragere a trupelor din România și Bulgaria a fost însă respinsă ferm de președintele Statelor Unite, Joe Biden, care a declarat că nu ia în calcul această variantă, ba mai mult, președintele SUA a transmis că va crește prezența militară în România și Polonia, dacă Rusia atacă Ucraina.

Ce spune Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Digi24, că „nu există nici un fel de modalitate” pentru o negociere care să prevadă retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, așa cum a cerut Moscova.

„Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO”, a declarat acesta.

„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO.

Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO.

Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său.

Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa.

Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a declarat pentru Digi24 secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate