Connect with us
Advertisement

Eveniment

SFÂNTUL VASILE: Superstiții și obiceiuri din prima zi a anului 2023. Peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica

Publicat

În prima zi a Noului An, este sărbătorit Sfântul Vasile. În această zi, este bine să îți pui un gând bun, pentru că „se înnoiesc” toate.

Se spune că aşa cum este musafirul din această zi, bogat sau sărac, așa va fi tot anul.

Peste 530.000 de români își sărbătoresc onomastica, în prima zi a noului an. Peste 450.000 sunt bărbați și circa 80.000 sunt femei.

Este prilej să trimiți mesaje de la mulți ani de Sfântul Vasile.

Cine a fost Sfântul Vasile

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare (s-a născut în anul 330 d.Hr., în Cezareea Capadociei, într-o familie nobilă, care a dat Bisericii slujitori şi cărturari renumiţi, câţiva dintre ei fiind trecuţi în rândurile sfinţilor.

Bunicul său a fost martir pentru Hristos în timpul împăratului roman Diocleţian. Sora sa cea mare a fost cea care i-a îndemnat pe fraţi pe calea slujirii Mântuitorului. Fratele cel mai mic a fost episcop al Sevastiei. Studiile le face la Constantinopol şi la Atena, unde leagă o strânsă prietenie cu Sfântul Grigorie de Nazianz, după care se întoarce în Cezareea, unde predă pentru o scurtă vreme Retorica.

Citește și Mesaje de Anul Nou 2023 * Felicitari de Anul Nou 2023 * Mesaje de Revelion 2023 * Mesaje haioase de Anul Nou 2023 * URĂRI de La Mulți Ani 2023

La îndemnurile surorii sale, a fost botezat în credinţa creştină, împarte partea sa de avere celor săraci. Apoi se retrage în anul 358 la o mănăstire din Pont, unde duce o viaţă de asceză şi rugăciune. După o călătorie la marile mănăstiri şi schituri din Egipt, s-a întors în Pont şi redactează prima sa scriere privitoare la viaţa de obşte din mănăstire, numită ”Regulile vieţii monahale”.

În 364, a fost chemat în Cezareea de episcopul Eusebiu şi a fost hirotonit preot, aducându-şi o contribuţie importantă în lupta împotriva ereticilor arieni. Pastoraţia pe care o începe de acum înainte a fost dedicată îndeosebi celor nevoiaşi, organizând renumitele azile, spitale şi case de reeducare a celor căzuţi moral, toate grupate sub denumirea de ”Vasiliade”.

Deosebit de energice au fost însă şi misiunile sale pe tărâm spiritual, ca preot şi apoi ca episcop al Cezareei Capadociei, remarcându-se în acţiuni de combatere a unor eretici şi de reconciliere a Bisericilor în timpul unor schisme.

Citește și Superstiții de Revelion și Anul Nou 2023. Ce trebuie să faci ca să-ți fie bine tot anul. 28 de ”reguli” care trebuie respectate

Sfântul Vasile cel Mare a murit în anul 379, la numai 49 de ani, ca un adevărat stâlp al Bisericii din vremea sa, un punct de referinţă în istoria creştinismului universal. Scrierile sale conţin lucrări de dogmatică profundă, precum ”Contra lui Eunomiu” sau ”Despre Sfântul Duh”, lucrări ascetice, ca ”Regulile vieţii monahale”, ”Despre judecata lui Dumnezeu”, comentarii, ca ”9 Omilii la Hexameron”, numeroase cuvântări şi epistole. A avut o contribuţie deosebită la structurarea slujbelor bisericeşti, alcătuind o Sfântă Liturghie ce-i poartă numele.

Este unul dintre sfinţii despre care se spune că a făcut minunile cele mai mari. El este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

Sfântul Vasile: Semnificația numelui

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul si Ioan Gură de Aur. Sfântul Vasile este unul dintre cele mai complexe personaje din tradiția Bisericii. „Primul petrecăreț”, cel „păzitor de duhuri rele” și „cu mare putere asupra dracilor”.

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, „rege”, „împărat”, „bazileu”.

Latinii l-au redat prin Basilius. La noi astăzi e curenta formă Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunțat chiar și conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populara Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se întâlnesc astăzi destul de rar, fiind preferat numele Vasilica. Diminutivele cele mai frecvente sunt Vasilica și Sică/Sica.

Sfântul Vasile: Obiceiuri din 1 ianuarie

Obiceiul de a ura

Se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

În ziua de Anul Nou, copiii umblă cu Sorcova din casă în casă, în special pe la cunoscuţi, urându-le viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. Sorcova era confecţionată, la început, dintr-una sau mai multe ramuri de pomi fructiferi sau de trandafir, tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit din ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie). Apoi, sorcova a început să fie confecţionată dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, cu beteală şi cu un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova are ataşat un clopoţel.

Astăzi, sorcova este făcută din hârtie colorată şi flori artificiale. După terminarea colindatului, Sorcova se păstrează peste an, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.

Obiceiul Dezlegării Anului

Grupuri mici sau cete de feciori dezleagă anul şi rodul colindând pe uliţe, iar vacarmul pe care-l fac cu bicele, buciumele sau oalele are ca scop înlăturarea forţelor malefice: seceta, tăciunele de grâu, insectele şi animalele dăunătoare recoltei. De asemenea, feciorii dezleagă şi cununiile, cu un descântec: „Slobozim căşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori”.

În unele zone rurale, fetele nemăritate construiesc punți din două crenguțe de măr dulce, cu busuioc legat, o pară de argint cu fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. Dacă puntea este plină de brumă, se spune că fata se va căsători cu un bărbat bogat. În caz contrar, soțul ei va fi sărac.

Fetele nemăritate se duc în grajd sau în cocină, lovesc vaca sau porcul cu piciorul şi spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, fata se va căsători peste unul sau peste doi ani.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

Sfântul Vasile: Superstiții din prima zi a anului

  • În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, prima persoană care intră în casă trebuie să fie neapărat bărbat, spune tradiția. În caz contrar, anul va fi sărac.
  • Pentru spor la lucru în noul an, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia unealta cu care muncește și s-o mânuiască de trei ori.
  • Tot în ziua de Sfântul Vasile se zice că este bine să bei mult vin – atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.
  • În prima zi din an, pentru ca familiei să-i meargă bine, se obișnuiește să se fiarbă în oală un cap de porc. Așa cum porcul râmă înainte, așa va merge și omul spre belșug.
  • De Sfântul Vasile, se crede că e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac. Astfel, vei avea noroc tot anul.
  • Pentru sănătate, oamenii obișnuiesc ca, după ce se spală pe față, să se șteargă cu un prosop în care să fie un ban de aur sau argint.
  • De cealaltă parte, dacă dormi de Sfântul Vasile, se crede că riști să fii leneș tot anul.
  • Tradiţia populară spune că de Anul Nou se înnoiesc toate şi de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul: „Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”.
  • Se mai spune că aşa cum este ziua de Anul Nou aşa va fi tot anul: bun sau rău. Dacă pe 1 ianuarie e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar, dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement