Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Care este temperatura optimă în casă, iarna. Paradoxal: răcim dacă este prea cald

Publicat

t

Temperatura din casă este foarte importantă mai ales pe timp de iarnă, spun specialiștii. „Dacă în casă este foarte cald, atunci organismul nostru va suferi un şoc atunci când ieşim afară în frig pe timp de iarnă. Am observat că mulţi părinţi au tendinţa să încălzească foarte tare locuinţa când au copii mici. Lucru total greşit deoarece copiii sunt mai călduroşi decât adulţi şi se simt confortabil la o temperatură mai scăzută. Dacă în casă este foarte cald sunt şanse mari să răciţi atunci când ieşiţi afară“, spune medicul pediatru Marian Silvestru.

Temperatura din casă trebuie să fie constantă. „Potrivit tuturor studiilor temperatura optimă în casă este de 21 de grade pe timp de zi şi 20 de grade noaptea. Pentru persoanele mai friguroase putem opta pentru 22 de grade ziua şi 21 de grade noaptea. Dacă facem mai cald, gen 24-25 de grade organismul nostru va avea de suferit atunci când vom ieşi afară în frig. De asemenea dacă scădem temperatura la 18-19 grade şi ne înfofolim riscăm acelaşi lucru, să răcim. Foarte important este ca temperatura în casă să fie constantă“, mai spune medicul.

Umiditatea este crucială pentru sistemul respirator. „Se ştie că iarna aerul în casă este mult mai uscat din cauza centralelor termice. Dacă aerul pe care îl respirăm este uscat atunci riscăm să avem iritaţii în gât şi nas înfundat.

Iarna puteţi pune pe calorifere castroane cu apă sau puteţi folosit recipiente speciale care se agaţă pe calorifer şi în care se pune apă. Aceasta trebuie schimbată la două zile pentru a nu avea prea multe depuneri de praf. Şi umidificatoarele sunt bune, dar şi aceastea trebuie curăţate corespunzător“, mai spune specialistul.

Potrivit altors surse, umiditate mică în cameră poate provoca uscarea ochilor, a gâtului, senzația de rece în ciuda temperaturii suficiente din cameră. Umiditatea mare poate provoca probleme de respirație și probleme de adaptare la temperaturi mari. Umiditatea recomandată în cameră este de 30-60%, dar o umiditate confortabilă și mai propice sănătății se află între 40-60%.

Sursă: adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax