Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Casa Verde Fotovoltaice: AFM nu a plătit încă niciun ban celor 13.000 de admişi. Instalatorii solicită un termen de plată clar

Publicat

Peste 13.000 de cetăţeni ar fi trebuit să primească deja finanţare din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru a-şi monta un sistem fotovoltaic şi a deveni prosumatori, dar până acum nu a fost virat niciun leu instalatorilor agreaţi.

„În acest an, din cauza stării de urgenţă, toate termenele în cadrul Programului AFM – Casa Verde Fotovoltaice au fost amânate sau decalate. După reluarea programului, în octombrie am început montarea sistemelor de panouri fotovoltaice.

Însă, din păcate nici până astăzi nu ştim care este termenul de plată. AFM încă nu a specificat după câte zile de la depunerea avizelor primite de la distribuitorii de energie se va face plata către instalatori. În acest sens, ca parteneri în acest program, ca instalatori autorizaţi ne dorim mai multă transparenţă din partea AFM şi un termen de plată clar”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Tudose, unul dintre instalatorii acreditaţi de AFM.

Potrivit acestuia, autoritatea intenţionează însă să modifice Ghidul de finanţare. „Faptul că în aceste zile au anunţat noi modificări la ghidul programului ne dă speranţa că vor include şi aceste detalii foarte importante. De asemenea, încă aşteptăm să fie comunicată şi data exactă a următorului program Casa Verde Fotovoltaice, astfel încât cei interesaţi să ştie din timp detalii despre ghidul de finantare si modalitatea de lucru pentru a nu mai exista problema documentelor expirate”, a adăugat Tudose.

Conform ghidului de finanțare, montajul se face doar de instalatori validați de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile (90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW) până la decontarea lor de către AFM.

Montajele au început în luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie.

Conform declarațiilor instalatorilor, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările.

Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanțare nerambursabilă, o parte din această perioadă neputând fi utilizată pentru montaje din cauza posibilelor condiții neprielnice aduse de sezonul rece.

sursa: adevărul.ro, greenpeace.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax