Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătăţii: Managerii spitalelor trebuie să asigure finanţarea fără a tăia salarii, iar unităţile cu maximum 20 de paturi pot face internări de cel mult 12 ore

Publicat

Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice, până în 28 august, un proiect care prevede internarea în spital pentru mai mult de 12 ore, doar dacă unităţile au cel puţin 20 de paturi. De asemenea, ministrul Eugen Nicolăescu face apel la managerii de spitale să acopere necesarul de finanţare a unităţii medicale până la sfârşitul anului, fără a fi nevoiţi să taie din salariile angajaţilor.

Proiectul pentru modificarea şi completarea anexelor 1, 2 şi 3 la Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, cu modificările şi completările ulterioare, arată că spitalul este unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care furnizează servicii medicale şi care se organizează cu minim 20 paturi pentru spitalizare continuă.

Proiectul propune reglementarea, pentru prima dată, a duratei de spitalizare de o zi. Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistenţa medicală de specialitate, curativă şi de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală.

De asemenea, se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore.

Conform proiectului, unitatea de spitalizare de zi se organizează distinct la nivelul unităţii sanitare, paturile de spitalizare de zi vor fi trecute separat într-o evidenţă a spitalului şi nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă.

Spitalizarea de zi se organizează separat faţă de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigaţii şi tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spaţial-funcţională şi cu asigurarea unei zone de aşteptare pentru pacienţi şi însoţitori.

Personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de spitalizare de zi, în funcţie de capacitate, de volumul şi de tipul serviciilor oferite poate fi personal distinct sau din secţiile ori compatimentele spitalelor.

Proiectul mai arată că, pentru unitatea de spitalizare de zi, aferent saloanelor vor fi cabinete de consultaţii medicale, cabinet asistente medicale, săli de tratamente sau pansamente, săli pentru mici intervenţi, salon ATI (SPA), oficiu alimentar, grupuri sanitare pacienţi, grupuri sanitare personal, spaţii pentru materiale sanitare şi consumabile, spaţii depozitare lenjerie curată/lenjerie murdară, spaţiu pentru depozitarea temporară a deşeurilor periculoase, spaţiu pentru ustensile de curăţenie, şi vestiare, dacă saloanele nu sunt prevăzute cu spaţiu cu această destinaţie.

În termen de şase luni de la publicarea proiectului, spitalele care au în structură spitalizare de zi îşi vor reorganiza această structură în conformitate cu noile reglementări.

Tot în şase luni, unităţile care funcţionează în prezent cu mai puţin 20 de paturi se vor organiza ca unităţi sanitare ambulatorii cu sau fără paturi de spitalizare de zi.

În cadrul unităţilor sanitare, managerii vor fi nevoiţi să acopere necesarul de finanţare fără a tăia din salariile angajaţilor. Ministerul Sănătăţii a anunţat că în câteva zile va exista o formă finală şi proiectului privind legea malpraxisului, care va fi pusă din nou în dezbatere publică. Proiectul privind salarizarea personalului medical va începe ca pilot pe câteva spitale, în primul trimestru din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax