Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Ce activități sportive pot fi desfășurate în aer liber. 27 de întrebări și răspunsuri. LISTA și condiții

Publicat

Cum se poate practica sportul? Întrebări și răspunsuri (sursa Ministerul Tineretului și Sportului – continuare):

12. Copiii sau sportivii se pot întâlni și exersa cu antrenorul?

Răspuns: Da, dacă sunt maxim 3 persoane și dacă activitatea este în aer liber.

13. Pot juca fotbal cu prietenii în parc sau în curtea unei școli?

Răspuns: Numai în grupuri de maximum 3 persoane, atât timp cât contactul cu balonul este la nivelul piciorului. În starea de alertă, regula cu grupuri de maxim 3 persoane se aplică tuturor domeniilor de activitate, nu doar sportului.

14. Pot face sporturi de contact, exemplu: judo, karate, box?

Răspuns: Se poate face doar pregătire fizică generală, individual, în aer liber sau acasă. Sporturile care implică un contact fizic direct nu sunt permise în această fază.

15. Putem merge la bazin să înotăm?

Răspuns: Deocamdată nu, nici sportivii de performanță, nici amatorii sau copiii. Singurii care vor intra într-un sistem centralizat și izolat de pregătire sunt sportivii care merg la Jocurile Olimpice. Înotul este considerat de specialiști ca având un risc ridicat. Vom pregăti în fazele a doua și a treia și deschiderea bazinelor, dacă situația va evolua în bine.

16. Se deschid piscinele de la hoteluri?

Răspuns: Regimul lor va fi reglementat de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, fiind o activitate comercială.

17. Pot merge copiii la antrenamente la gimnastică sau dans sportiv?

Răspuns: Doar dacă sunt exerciții în aer liber în grupuri de maxim 3 persoane. Antrenamentele în sală (sau în spații închise) nu sunt permise.

18. Putem juca tenis?

Răspuns: Se poate juca tenis doar la simplu și cu maxim 3 persoane pe un teren (exemplu: 2 jucători + 1 antrenor). Publicul nu poate asista. Tenisul la dublu nu este permis deoarece se depășește numărul de maxim 3 persoane și nu se mai pot respecta normele de distanțare. Se recomandă ca fiecare jucător să își folosească doar racheta și mingile proprii, pe care le va marca.

19. Se deschid sălile de fitness?

Răspuns: Regimul lor va fi reglementat de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, fiind o activitate comercială. Fiind activități în spații închise, deocamdată ele nu pot fi reluate. Ministerul Tineretului și Sportului se va implica să ajute și să să ofere expertiză pentru reglementările din acest domeniu.

20. Se poate practica canotajul?

Răspuns: Orice sport cu barcă se poate practica doar individual, cu o persoană în barcă. Excepția o fac sportivii de la nivel olimpic, care sunt într-un regim de cantonament închis.

21. Pot merge cu bicicleta în afara localității?

Răspuns: Mersul cu bicicleta, ca activitate, este permis, păstrând o distanță față de alți cicliști. Circulația pe drumurile publice este reglementată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

22. Pot merge la pescuit?

Răspuns: Da, dacă sunteți în grup de maxim 3 persoane.

23. Ce sporturi pot fi practice după 15 mai?

Răspuns: Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății a stabilit următoarea listă: aeronautică, alpinism, atletism (probele de alergare, aruncarea ciocanului, discului, greutății, suliței), automobilism, caiac (caiac sprint, rafting, stand-up paddle, caiac pe ape repezi), canotaj, ciclism: ciclism rutier, mountain bike, echitație, golf, karting, motociclism, tenis (proba de simplu), tir cu arcul, tir sportiv, yachting ( windsurfing, bărci cu vele), bob și sanie (probele pe rotile și piste sintetice), schi biatlon (probele pe rotile și piste sintetice), dar și pregătirea fizică generală (exerciții în aer liber, făcute individual, din școala alergării, exerciții cu propria greutate și așa mai departe).

24. Cine decide ce baze sportive se deschid?

Răspuns: Fiecare bază are un administrator care va lua aceste decizii (fie că este primăria sau un operator privat), cu respectarea legilor și ordinelor de pe durata stării de alertă. Ministerul Tineretului și Sportului nu se ocupă în mod direct de închiderea sau deschiderea unor baze, cu excepția Centrelor Naționale Sportive aflate în proprietatea sa, unde se antrenează loturile olimpice.

25. Sunt permise drumețiile în natură sau montane?

Răspuns: Activitatea în sine este permisă, dacă se face individual și nu în grup mai mare de 3. Vă rugăm să țineți cont că deplasarea și circulația pe drumurile publice, în afara localității, pe durata stării de alertă, este reglementată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, nu de Ministerul Tineretului și Sportului.

26. Vor reporni competițiile sportive?

Răspuns: Nu în această fază a epidemiei. Dacă evoluția va fi una pozitivă și specialiștii ne vor spune că este sigur, vom putea lua în calcul și deschiderea unor competiții.

27. Vor fi schimbate sau actualizate aceste reguli și dacă da, când?

Răspuns: Din două în două săptămâni, vom evalua împreună cu specialiștii epidemiologi care este situația și vom anunța dacă sunt actualizări, în sens permisiv sau restrictiv. La nivelul Ministerului Tineretului și Sportului s-a format o Comisia consultativă care va analiza impactului pandemiei de coronavirus asupra activității sportive și va identifica soluțiile de relansare a sportului.

Condiții de antrenament:

Se permite practicarea activităților sportive doar pe terenuri în aer liber. Desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.

Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context.

Este interzisă eliminarea salivei în spațiul de antrenament.

Distanța de siguranță trebuie păstrată, în cazul sportivilor de performanță asistați de antrenor și alți specialiști, și în timpul ședințelor tehnice. Dacă este prezent medical sportiv, acesta trebuie să poarte echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.

Materialele și echipamentele sportive (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosite exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectate complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.

Înaintea antrenamentului, se impune o procedură de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii de COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respirație (creșterea frecvenței respiratorii), cu debut brusc. Alte simptome care pot apărea sunt: nas înfundat, secreții nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome sau l-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autoritățile sanitare și să nu părăsească locuința pentru a se antrena.

Deplasarea către și de la locul de desfășurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități (de exemplu, purtând echipament de protecție personală). La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor și a echipamentului sportiv cu produse biocide avizate.

Condiții specifice de antrenament, pe discipline:

Aeronautică: sunt permise doar activitățile care se pot practica individual, în condiții de siguranță

Atletism: în timpul probelor de alergare, distanța între sportivi trebuie să fie de minimum 10 metri

Caiac: sunt permise doar probele care presupun prezența unei singure persoane în ambarcațiune; distanța de siguranță între ambarcațiuni este de minimum 6 metri.

Canotaj: sunt permise doar probele care presupun prezența unei singure persoane în ambarcațiune; distanța de siguranță între ambarcațiuni este de minimum 6 metri.

Ciclism: distanța de siguranță între sportivi este de minimum 10 metri

Echitație: distanța de siguranță între sportivi este de minimum 10 metri.

Tenis la simplu: pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanți (2 jucători, 1 antrenor / medic etc.); nu este permis accesul pe teren al copiilor de mingi; schimbarea terenurilor nu este permisă; în măsura în care este posibil, jucătorii își vor marca propriile mingi și le vor folosi doar pe acestea la serviciu; la sfârșitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.

Schi biatlon: în timpul probelor de fond și biatlon, distanța între sportivi trebuie să fie de minimum 10 metri

Yachting: sunt permise doar probele care presupun prezența unei singure persoane în ambarcațiune; distanța de siguranță între ambarcațiuni este de minimum 6 metri; pregătirea ambarcațiunii în vederea ieșirii pe apă se face cu respectarea distanțării sociale și cu utilizarea echipamentelor de protecție personală.

Condiții după antrenament

– materialele sportive trebuie dezinfectate cu atenție după fiecare folosire

– echipamentul folosit în timpul antrenamentului trebuie pus direct într-o pungă de plastic închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălat/curățat la o temperatură de minimum 80 grade

– tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauțiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie; în orice moment, în afara personalului medical esențial, în zona de fizioterapie / kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecție personală.

sursă: mts.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate