Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PREMIANȚII ediției 2014 a Festivalului internațional de literatură umoristică și grafică satirică „ALB UMOR”, de la Alba Iulia


Publicat

În acest sfârșit de săptămână, la Alba Iulia s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Festivalului internațional de literatură umoristică și grafică satirică, „Alb Umor”. Expoziții de caricatură și grafică, caricaturi „la minut”, recitaluri de poezie umoristică, ateliere și multă voie bună, sunt doar câteva dintre elementele de care au avut parte cei care apreciază această categorie de artă și care au fost prezenți la festival. Ca în fiecare an, festivalul a cuprins și un concurs cu premii, pe mai multe secțiuni din domeniul literaturii și al artelor plastice.

Citiți și: FOTO: Ștefan Popa Popa’s a deschis Festivalul „Alb-Umor” 2014 la Alba Iulia. Salonul internațional de caricatură, epigrame și satiră

În acest an, pe lângă invitații din România, au participat epigramiști și caricaturiști din Canada, Irlanda, Franța și Republica Moldova: 227 creatori din care 197 la secțiunea literatură umoristică și 30 la grafică satirică, fotografie și caricatură. printre noutățile din acest an s-au numărat atelierele lui Popa’s, lansarea albumului lui Nicolae Ioniță „Personalități din istoria Albei în grafica mondială”, o expoziție caricaturi apărute în ziarul Unirea în perioada 1968-1975, o vizită la Biblioteca Batthyaneum cu ghidaj profesionist făcut de Doina Hendre Biro. Premianților li s-au alăturat și creatori de la Clubul umoriștilor albaiulieni „Eugen Handelsmann”.

Premiile, pentru fiecare din secţiunile literatură umoristică (epigramă, proză scurtă, parodie): premiul I – 500 lei, premiul II – 400 lei, premiul III – 300 lei, un premiu special al Consiliului Judeţean Alba, în valoare de 400 lei. Pentru caricatură şi fotografie umoristică: Premiul I – 500 lei, premiul II – 400 lei, premiul III – 300 lei, premiul special al Consiliului judeţean Alba- 400 lei.

Pentru Volum: Premiul I – 500 lei, premiul II – 400 lei, premiul III – 300 lei, un premiu special al Filialei Alba – Hunedoara a U.S.R. în valoare de 400 lei.

Aceștia sunt PREMIANȚII:

EPIGRAMĂ

Premiul II Florin ROTARU – Buzău

Premiul III Laurențiu GHIȚĂ – București

Premiul special al CJ Vasile LARCO – Iași

PROZĂ SCURTĂ

Premiul I Violeta URDĂ – București

Premiul II Florentina Loredana DALIAN – Slobozia

Premiul III Ananie GAGNIUC – Constanța

Premiul special al CJ Nicolae MEREACRE – Ialoveni, Republica Moldova

PARODIE

Premiul I Lică PAVEL – București

Premiul II  Ionel Iacob BENCEI – Timișoara

Premiul special al CJ ex aequo Doamnei Vali Slavu – Aninoasa

Premiul special al CJ ex aequo Ica UNGUREANU – Buzău

VOLUM

Premiul I,  Laurențiu ORĂȘANU. Elipsele lui Ipse, Editura Semne, București, 2014

Premiul special CJ Eugen Albu, Gheorghe Bâlici, Dan Căpruciu, Ion Diviza. Cvadriga cu pegAși. Editura Pax Aura Mundi, Galați, 2013.( 4 diplome)

Premiul Filialei Alba-Hunedoara a USR ex aequo Al.CÂȚCĂUAN. Mărul de aur 30. Editura Aletheia, Bistrița, 2014

Premiul Filialei Alba-Hunedoara a USR ex aequo Petre GIGEA GORUN. Însemnări despre festivalul internațional de epigramă ”Traian Demetrescu”. Craiova 29-30 noiembrie 2013. Fundația ”Scrisul Românesc”, Craiova, 2014

Grafică satirică

CARICATURĂ

Premiul I Gabriel BRATU – Craiova

Premiul II Nicolae LENGHER – Timișoara

Premiul III Tudor BANUȘ – Franța

Premiu de debut – Ștefania MUNTEANU – Aiud

FOTOGRAFIE

Premiul I Dorel GĂINĂ – Cluj Napoca

Premiul II Ștefan BĂDULESCU – Cluj Napoca

Premiul III Răzvan CHIRILĂ – BotoșaniȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate